Vyötärönympärysmittaa käytetään osana ylipainon ja samalla ihonalaisen rasvakudoksen paksuuden osoittajana. Lisääntynyt rasvakudos lisää taipumusta saada metabolinen syndrooma. Varsinkin miehillä vyötärönympärysmitta kertoo kehon ylipainosta rasvan kertyessä vatsan ympärille (ns. omenavatsa). Naisilla ihonalainen rasvakudos jakaantuu tasaisemmin koko keholle ja varsinkin lantiolle.

Miehillä tavoiteltava vyötärönympärys pitäisi olla alle 90cm ja naisilla alle 80 cm. Mitä suurempi vyötärönympärys on, sitä paksumpi on ihonalainen rasvakudos ja riski liitännäissairauksiin. Miehillä yli 100 cm leveämpi vyötärönympärys aiheuttaa jo huomattavan riskin liitännäissairausille. Naisilla sama raja kulkee noin 90 cm:ssä. Yleisesti lisääntynyt ihonalainen rasvakudos altistaa koko yksilön verenpaineen, verensokerin ja veren rasva-arvojen nousulle. Mikäli vyötärönympärys ylittää huomattavan riskin lukemat, olisi syytä miettiä elämäntapojen muutoksia tarvittaessa hoitoalan ihmisen kannustamana.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
11. kesäkuuta

Hei! Kuulin juuri, että nykyisten tutkimusten mukaan vyötärön ympärysmitta ei ole enää tärkeä lihavuuden mittari. Se on harhainen, sillä ihmisten leveydet ovat erilaisia. Sen sijaan uusi tapa olisi mennä selälleen lattialle ja mitata viivottimella vatsan korkeus lattiasta vyötärön kohdalta. Saamani tiedon mukaan 20 cm olisi tässä mittauksessa kriittinen raja.

Pitääkö tämä tieto paikkansa?

1_s

Anonyymi
16. elokuuta

Niin aika järkyltähän tuo tuntuu, että 2metrisellä ja 150 cm ihmisellä olisi samat rajat vty:n mitoissa. Kiinnostaa minuakin pitääkö tieto paikkansa?

Terveysarvot

Katso myös