Verensokerin tehtävänä on toimia ruoan sisältämän hiilihydraatin pilkkoutuessa suonensisäisenä energianviejänä elimistön kudoksiin. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tärkkelyksen pilkkoutuessa sokeriksi. Insuliini-hormoni säätelee erityksellään verensokerin oikeaa pitoisuutta edistäen verensokerin imeytymistä kudoksiin ja lihakseen vähentäen samalla sen pitoisuutta veressä. Osa hiilihydraateista varastoituu maksaan glykogeeniksi, josta elimistö voi tarvittaessa vapauttaa sitä kehon käyttöön. Näin verensokeri ei yleensä laske terveellä henkilöllä liian alas paastoarvon pysyessä yleensä 4-6 mmol/l välillä.

Myös verensokerin normaali paastoarvo vaihtelee 4-6 mmol/l välillä, jonka vuoksi elimistön verensokeritasoa seuratessa on totuttu aamuisin toteutettavaan paastoarvomittaukseen. Ruokailun vaikutuksesta verensokeri voi kohota normaalisti 10-15mmol/l saakka ruokailun jälkeen. Verensokeri pysyy parhaiten tasapainossa energiaköyhällä, runsaasti kasviksia sisältävällä ruokavaliolla ja se vähentää myös haiman insuliinia erittäviin b-soluihin kohdistuvaa rasitusta.

Liikkumattomuus, runsas yksipuolinen ruokavalio, epäterveelliset elintavat ja metabolinen taipumus voivat liiallisen rasvan kertymisen ja ylipainon kautta aiheuttaa omalle haiman erittämälle insuliinihormonille vasta-aineita ja niiden vaikutuksesta estää verensokerin imeytymisen lihaksiin. Seurauksena on alkava metabolinen syndrooma, alentunut verensokerin sieto sekä pahimmillaan aikuisiän diabetes. Verensokeri kohoaa myös nuoruusiän diabeteksessa omasta insuliinihormonin erityksen loppumisesta johtuen.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
14. huhtikuuta

Karheutta ja 2-3 näppylää oikean korvan korvalehdessä sekä sisällä että ulkoppuoleella ja korvalehden takana Olen saanut siihen salvaa jota saa sivellä vain ennen nukkumaan manoa. Asun Portugalissa ja täällä saatu lääke on Elocom 0.1% Furuato de mometasona. Tuttavani kuoli syöpään joka alkoi korvalehdestä tai oli etäpesäke. Osaatteko kommentoida asiaa. Terveoisin Matalama

1_s

Anonyymi
5. tammikuuta

Millä ihmeellä saa korkeaa verensokeria alas ? Se on nyt 6,3. On ollut 6,6. Taitaa olla riskirajoilla ? Tosi vaikeaa tuntuu olevan sokeriarvon alashilaaminen. En syö makeaa, en pullaa, en makeisia, en makeita limuja, ainoat sokerit saan perunasta, leivästä jne. siis ruoasta, ja niitäkin syön normaalisti kohtuudella. Hedelmiä syön joskus kausittain. Liikunta on jäänyt aika vähäiseksi polvien kipeytymisen takia, muttei tyystin.
Olen lukenut, että viinit nostavat verensokeria, milläköhän mekanismilla ? Tyhmänä ajattelisin, että kuiva valkoviini ei voi siihen vaikuttaa, jos pullon tai kaksi (max) viikossa juo. Viinit on niin hyviä, ei voi mitään...pitääkö luopua ? Auttaisiko se merkittävästi ?
Mitkä tekijät vaikuttavat eniten verensokerin nousuun/laskuun ?
En ole oikein päässyt käsitykseen mikä nostaa verensokeria, onko se syömämme ruoka vai mikä ? Onko se insuulinintuotannon häiriö ?
Yksi hölmö kysymys vielä: Vaikuttaako stressi verensokeriin ?
Taistelu jatkuu, keinoja ja neuvoja tarvittaisiin lisää !
Kiitos !

13_s

TriDoc
5. tammikuuta

Iän myötä riski kehon aineenvaihdunnallisille muutoksille kasvaa varsinkin teollisusmaissa, jossa ravintoa on tarjolla yli normaalin tarpeen. Ylimääräinen ravinnosta saatu energia varastoituu ihonalaiseksi rasvakudokseksi, josta se voidaan kulutuksen avulla (liikunta) vapauttaa uudelleen kehon energiantuotantoon. Valitettavasti rasvakudoksen pidempiaikainen lisääntyminen, ylipaino on länsimaissa eräänlainen kansantauti, jolla on aikaa myöten pysyviä vaikutuksia kehonsisäiseen aineenvaihduntaan.
Ylipainon syntyminen tapahtuu miehillä tavallisemmin vatsan seutuun ja naisilla tasaisemmin alavartalolle. Osaksi Ihonalaisen liiallisen rasvakudoksen vuoksi tapahtuu elimistössä eräänlainen "käymisprosessi" jonka tunnuksena verensokeri alkaa pysyvästi nousta yli normaaliarvojen ( normaali 4,0-6,0). Kun veren paastoarvo nousee yli 6.0 ja jää alle 7.0, puhutaan alentuneesta verensokerin siedosta. Tila liittyy usein ns metaboliseen syndroomaan eli aineenvaihduntahäiriöön, jonka muina tunnusmerkkeinä ovat ylipaino, kohonnut verenpaine sekä koholla olevat veren rasva-arvot. Vyötärönympärysmitta on tavallisesti myös suurentunut. Tila edeltää varsinaista vanhuusiän diabetesta.
Mitä aiemmin alkavat muutokset havaitaan, sitä tehokkaammin aloitettu elintapahoito ( säännöllinen diabetesruokavalio, liikunta) alkaa vaikuttamaan ja ehkäisee muiden muutosten lisäksi verensokerin paastoarvon kohoamista. Alkoholi aiheuttaa melko voimakasta verensokerin heilahtelua sekä lisäksi näläntunnetta, mikä usein johtaa ylimääräiseen syömiseen ja verensokerin kohoamiseen entisestään. Samansuuntaisesti vaikuttaa esimerkiksi stressi. Tärkeää alentunutta verensokerin sietoa ja metabolista syndromaa sairastavalla olisi nousujohteisesti hyvä nostaa jokapäiväistä liikunnan tasoa ja pyrkiä noudattamaan diabeetikolle sopivaa ruokavaliota, joka koostuu hitaasti sulavista hiilihydraateista sekä runsaista kasviksista. Noudatetun ruokavalion ja liikunnan avulla yksilöllä on hyvät mahdollisuudet painonpudotukseen, jolla myös on merkittävää verensokeriarvoja laskevaa vaikutusta.
Kaikki tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Lisää tietoa on saatavilla mm terveyskeskuksestasi terveydenhoitajilta sekä lääkäriltäsi osana terveellisiä uusia tottumuksia. Kannattaa varata aika esimerkiksi diabetekseen perehtyneelle hoitajalle asiaan liittyviä keskusteluja ja opettelua varten. Yksin ei siis tarvitse asiaa kehittää eteenpäin. Rohkeasti vain asian suhteen saamaan lisäoppia.

1_s

Anonyymi
6. tammikuuta

Kiitos hyvästä vastauksesta, joka valaisi asiaa kyllä joltain kantilta !
Vastaus näyttää keskittyvän ylipainoon. Unohdin laittaa, etten koe sitä ainakaan vielä syyksi tai ongelmaksi, olen 168 cm pitkä ja painoni on 62 kg. Se lie vielä kohtuuden rajoissa ? Vartaloni ei ole omenavartalon mallinen (olen nainen ja minulla on vielä vyötärö :)
ja kesäksi on pyrkimykseni tiputtaa 1 kg per kk eli 4-5 kiloa. Ruokavalioni on mielestäni aika terveellinen, ja syön kohtuudella, sen kertoo painokin ?
Se tekeekin asiasta vaikean.
En tiedä, mitä muutoksia enää tekisin ja oikeastaan olen aina syönyt aika "oikeaoppisesti", painon kanssa ei ole ollut ole ongelmia koskaan. En ole koskaan ollut makeitten ystävä.
Olen ollut jo ravitsemusterapeutillakin, paitsi verensokerin takia, myös korkean kolesterolin, mutta terveyskeskuksen ravitsemusterapeutti ei tiennyt sitäkään mitä minä. Ohjeet olivat yhtä tyhjän kanssa ollakseen ravitsemusterapeutti ! Anteeksi vain.
Liikunnan lisääminen jää ainoaksi vaihtoehdoksi ?
Viinikään ei heilauta syömisiäni, juuri viinin seuraksi syön oikein paljon salaatteja, jotka koostuvat vihreästä salaatista, kurkusta, tomaatista yms. joskus lisänä papuja, tonnikalaa ja sen sellaista.
Viinijuustot, rasvaiset ja hyvät, ja patongit, olen jättänyt 15 vuotta sitten, karvain sydämin...pari kertaa vuodessa sallin enää niitä herkkuja itselleni. En koskaan niilläkään herkutellut kuin kerran kuussa satunnaisesti.
Syön oikeasti kohtuullisen terveellisesti, en huijaa itseäni.
Pari ystävääni mättävät naamaansa mitä sattuu, ruokavaliosta ainakin puolet koostuu pizzasta ja lenkistä ja kaljaa yms. menee, heidän arvonsa ovat normaalit.
20 vuotta sitten verensokeri oli muistaakseni 4, kolesteroli 4.
Mikään ei ole ole muuttunut minkään suhteen, paitsi stressiä tullut työelämässä valtavasti ja unettomuutta sen seurauksena ja liikunta vähentynyt polvikipujen takia, mutta verensokeri- ja kolesteroliarvot nousseet huimasti.

13_s

TriDoc
7. tammikuuta

Kiitokset tarkennuksestasi! Melko usein ylipaino on merkittävänä syynä taustalla osana metabolista syndromaa, johon liittyy myös koholla oleva verensokeri. Kuten kohdallasi, aina näin ei kuitenkaan ole. Syy täytyy olla osaksi geneettinen, koska tilasi riskitekijöiden puuttumisesta huolimatta johtaa verensokerin kohoamiseen.
Totesit aivan oikein liikunnan ja ravinnon oikeaoppisuuden olevan jatkossa keskeisiä hoidollisia toimenpiteitä. Jos alentunut verensokerin sieto etenee ns vanhuusiän diabeteksen tasolle, löytyy sille erilaisia tabletti- ja insuliinihoitoisia valmisteita. Kokonaisuutena huolella hoidettu vanhuusiän diabetes aiheuttaa melko vähän toimintakyvyn alenemista tai liitännäissairauksia yksilön elinaikana, joten tulevaisuuteen voi suhtautua sairauden merkeistä huolimatta luottavaisesti.
Nykyisin erilaista lääketieteellistä tietoa on niin paljon tarjolla, että tarkkaan ne lukeva omaa melkoisen henkilökohtaisen tietopankin, jolla saattaa "haastaa" ammattilaisenkin. Punnittu Tieto ei kuitenkaan ole pahasta, vaikka voi toisinaan lisätä myös yksilöllisesti tuskaa. Itse en pidä tiedon lisääntymistä pahana asiana, kunhan välitettävä tieto pystytään vain tulkitsemaan ihmistä hyödyttävällä tavalla ja oikein.
Hyvää alkavaa vuotta!

1_s

Anonyymi
15. tammikuuta

Jos kiinnostuisit noudattamaan VHH-ruokavaliota, vähähiilihydraattista ruokavaliota, arvot normalisoituisivat melko nopeasti.
Kokeile vaikka kuukauden miltä se tuntuu !
Mahtavalta, voin kertoa. Kaloreita ei tarvitse laskea, vain hiilihydraatit ja ne oppii muistamaan nopeasti per 100 gr, yleisten ruokien suhteen. Juureksia, vihanneksia, salaatteja voi syödä vaikka kaksi litraa päivässä, marjat, mustikat ym. ovat kiva lisä jälkkäriksi ja vitamiini- ja hivenainetarpeisiin.
Koska useimmilla on vääriä luuloja VVH:n suhteen, kerron mitä lähipäivinä olen syönyt:
paistettua lohta + ison annoksen salaattia
pihvin + ison annoksen haudutettuja vihanneksia
intialainen kaalimuhennos jauhelihalla jatkettuna
silakkapihvejä + kukkakaalisellerimuusia
sitruunakanaa + smetanakesäkurpitsaa
kesäkurpitsapastaa + kinkkua + parmesaania
mademuhennosta + kukkakaalimuusia
jne. Pelkkiä herkkuja siis ! Gourmet-ruokaa, verrattuna kaupan puolivalmisteisiin ja hätäisesti kotonatehtyihin pasta-peruna-riisi-makaroni-nuudelimössöihin.

Yleensä syön kaksi lämmintä ateriaa päivässä, usein vain yhden, tämä ruokavalio pitää nälän poissa tehokkaasti.
Aamulla syön voileivän kahvin kanssa tai munakkaan tms.
Aamuleivälle on vaihtoja paljon: kinkku, kalkkuna ym. täyslihaleikkeleet, juusto, graavilohi, kananmuna, metsäsienisalaatti,
vain mielikuvitus on rajana.

Kunhan hiilihydraatit pysyvät 30-70 välillä, menee hyvin !
Itse olen pitänyt hiilihydraatit noin 40-50:ssä.
En ole koskaan syönyt näin terveellisesti ja maukasta.
Labra-arvot, sokeri ja kolesteroliarvot ovat alkaneet mennä omasta mielestäni merkittävästi alaspäin puolessa vuodessa, kärsimättä yhtään ja kiinnittämättä huomiotakaan enää asiaan.
Sivutuotteena paino putosi 10 kiloa, eli normaaliksi jo alle kolmen kuukauden. Voin loistavasti !
Muuta muutosta en oikeastaan tehnyt kuin otin ruokalistalle terveellisiset vihannekset ja salaatit perunoitten, makaronien, pastojen, nuudelien ja riisin sijaan (=tyhjiä kaloreita). Leipäsatsini on 1, joskus 2 viipaletta päivässä.
VHH-ruokavalio on monipuolinen, tässä vain pientä osviittaa, kun niin moni luulee, että se on ankeaa.

VHH-kirjallisuutta ja palstoja on paljon.
Ennen aloittamista, jos aikoo onnistua, on perehdyttävä asiaan, terveysnäkökulmistakin, äärimmäisyyksiin ei saa mennä missään asiassa. Tähän ruokavalioon ei kuulu roskaruoka eikä makeat.

1_s

Anonyymi
15. tammikuuta

Ai noilla herkuilla laihtuu ?
Vaikea uskoa.......

1_s

Anonyymi
17. elokuuta

Verensokeri terveellä on yleensä mainittu nousevaksi korkeimmillaan arvoon 8 mmol/l. Tässä artikkelissa kuitenkin mainitaan:

"Ruokailun vaikutuksesta verensokeri voi kohota normaalisti 10-15mmol/l saakka ruokailun jälkeen."

Voisitteko täsmentää, että koskeeko tuo diabeetesta sairastavaa, vai onko ihan normaalia, että terveelläkin voi olla hetkellisesti verensokeri 15mmol/l?

9_s

reporanka
10. lokakuuta

Onkohan täällä ketään kirjautunutta käyttäjää, joka noudattaa tuota vähähiilarista ruokavaliota?

Siis sellaista, jolla on ollut kohonnut verensokeri- ja rasva-arvot.

Terveysarvot

Katso myös