Silmämunan kammioneste muodostaa silmämunan etu- ja takakammioon yhtenäisen sisäisen paineen, jota syntyy kammionesteen erittyessä sarveiskalvon reuna-alueiden alaiselta sädekehältä silmämunan sisään. Normaalisti muodostunut silmänpaine vaihtelee 10-21 mmhg välillä.

Silmänpaineen mittausaiheita ovat paitsi normaaliin silmälääkärin tarkastukseen liittyen, erilaiset silmän seudun kiputilat, joihin liittyy silmän punoitusta tai vetistelyä tai näön heikkenemistä. Nämä oireet ovat tyypillisiä silmänpainetaudissa eli glaukoomassa.

Silmänpainetta mitataan silmien sarveiskalvon pinnalta ulkoisesti joko mekaanisella punnusmittaukseen perustuvalla laitteella (Shiotzin tonometri), joka on jokaisen yleislääkärin käytössä yksityisvastaanotoilla sekä terveyskeskuksissa. Silmätautien poliklinikoilla on usein käytössä silmämikroskoopin ohessa oleva paineanturi (Goldmanin tonometri), jonka periaate on samantyyppinen. Optikoilla on käytössä ilmanpainetta hyväksi käyttävä puhallusmittari (Pneumotonometri). Tonometrien käyttö vaatii rutiinia ja kokemusta, jotta mittaustulokset olisivat luotettavia.

Silmänpainetaudissa eli glaukoomassa silmänsisäistä painetta nostava kammionesteen poistuminen voi olla estynyt kammiokulman ahtauden vuoksi. Silmänsisäinen paine yli 30mmhg aiheuttaa yleensä selkeitä silmien särky- ja kipuoireita, mikä vaatii nopeaa päivystyksellistä hoitoa ja jatkoselvittelyä.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Terveysarvot

Katso myös