Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ruumiinlämmön. Varsinkin suurissa valtimoissa virtaava veri, keskeiset sisäelimet ja aivojen lämpötila eivät automaattisen lämmönsäätelyn vaikutuksesta juuri vaihtele, mutta vartalon ääreis- ja pinnallisissa osissa lämpötilan vaihtelu voi olla suurempaa. Todennäköisesti tähän ilmiöön perustuvat myös alilämmön mittaustulokset. Käytännössä lämmönsäätelyyn osallistuu mm. kilpirauhanen omalla aineenvaihdunnallaan.

Tasalämpöisyyden vuoksi alilämmön kehittyminen ilman ulkoisia olosuhteiden vaikutusta on hyvin epätodennäköistä. Ruumiinlämpö nousee kuitenkin erilaisissa virusten ja bakteereiden aiheuttamissa infektioissa, jossa elimistön aktivoitunut puolustusjärjestelmä aiheuttaa ruumiinlämmön nousun tehostaakseen omaa immuunipuolustustaan. Ruumiinlämpö laskee lähinnä ulkoisten olosuhteiden vaikutuksesta kehon toimiessa lämmönluovuttajana. Kainalosta mitattu lämpötila on noin 0.4-0.5 astetta alhaisempi kuin suusta mitattuna. Peräsuolesta mitattuna ruumiinlämpö on lähimpänä kehon ydinosien lämpötilaa.

Keskustelu

2_s

f31-3125
12. joulukuuta

Hei! Mikähän mahtaa vaivata kun koko ajan palelee ja huimaa, varsinkin iltaa kohden. Ennen verenpaineeni oli n.125/70, nykyisin n.108/60... Olen laihtunut 25kg monen vuoden sisällä, nyt painan 48kg. (pituus 157cm) onko muilla samanlaisia oireita...?

1_s

m61-103
12. joulukuuta

Nöyrä tunnustus hienolle terveysteolle, laihduttamiselle, jonka olet onnistunut toteuttamaan ilmeisen oikealla tavalla monen vuoden aikana tarkoittaen ilmeisen pieniä, mutta vaikuttavia pysyviä muutoksia ravitsemuksessasi. Olisi hienoa jos käyttämiäsi keinoja olisi mahdollisuus esittää onnistuneena mallina muille saman ongelman kanssa kamppailevalle esimerkiksi ylipaino (lihavuus) tai ruokavalio-osiossa. Itse olen parasta-aikaa dieetillä. Minula on rasvaa vaikka muille jakaa nahan sisällä,eikä toistaiseksi ole paleltanut!

1_s

Anonyymi
15. elokuuta

Minulla kanssa on rasvaa ja ylipainoa,ainkin 25kg. (174 cm.110kg) mutta palelen jatkuvasti. Aina täytyy pitää huolta,että on vara vaatteita
tarpeeksi mukana meni minne vaan,mies esim.on todennut sen,kun käsien jalkojen iho alkaa tuntua viileältä "lämmittelyn" jälkeen .Vaiva alkoi murrosiässä ja olen nut 60v,pelkään sairaalaan/vanhainkotiin joutumista,koska niissä palelen varmasti

Terveysarvot

Katso myös