PEF-mittaus (peak expiratory flow) on hengitystien huippuvirtausta mittaava tutkimus, joka on jokaisen helppo suorittaa opetettuna tai vastaanoton yhteydessä. Se on varsinkin astmaa sairastavilla helppokäyttöinen tutkimus selvittää astman tasapainoa huippuvirtauspuhalluksen menetelmin. Puhallusarvot riippuvat iästä ja ovat parhaimmillaan 30-40 ikävuoden välillä. Aikuisilla miehillä tavanomaiset arvot liikkuvat 500-700 välillä, naisilla virtausarvot ovat n. 20% miehiä alhaisemmat.

PEF-mittaus suoritetaan vetämällä keuhkot täyteen ilmaa puhaltaen ne sitten suurimmalla voimalla tyhjäksi aivan kuin puhaltaisi ilmassa olevaa höyhentä täydellä teholla. Puhallus toistetaan yleensä kolme kertaa saaden näin toistettuna paras ja luotettavin puhallustulos esiin. Mitatut arvot kirjataan yleensä seurantavihkoon, joka voidaan ottaa mukaan lääkärin kontrolliin saapuessa. Puhallusarvot kuvastavat etenkin keuhkojen ulospuhalluksen kykyä ja se alenee yleensä hengitysteiden ahtautumisen yhteydessä, mikä on astmalle tyypillistä, mutta myös toisaalta hengitystä säätelevien lihasten kunnon alentuessa.

PEF-mittaus soveltuu parhaiten astmapotilaiden yleisen sairauden tasapainon seurantaan ja astman lääkityksen vasteen kontrollointiin sekä yleisesti astman selvittelyn arviointiin. Astman selvittelyissä yli 20% vaihtelu keskimääräisistä puhallusarvoista on astmalle diagnostinen, samoin 15% ventilaatiokyvyn paraneminen laajentavan lääkityksen inhaloinnin jälkeen.

Keskustelu

6_s

f54-3152
4. tammikuuta

juuri astmaa varten pef mittaukset tehty

Terveysarvot

Katso myös