Painoa mitataan ns. painoindeksillä, jossa sitä verrataan pituuteen saaden vertailtavuutta pituuden ja painon suhteen. Normaalisti painoindeksi vaihtelee 20-25 välillä. Painoindeksi 20-18 viittaa lievään alipainoon ja 18-14 selvään alipainoon. Nykyisen kauneusihanteen mukaisesti osa nuorista omaksuu liian jyrkän laihdutuslinjan ja osa muotimaailmassa malleina toimivista nuorista naisista ovat yleensä lievästi tai selkeästi alipainoisia. He toimivat usein ruumiinkuvansa suhteen esimerkkeinä muille nuorille.

Anoreksiassa painoindeksi laskee pahimmillaan alle 15, minkä vuoksi normaali kotihoito ei enää onnistu syömishäiriön takia. Kysymyksessä on siis vaihteleva-asteinen ravitsemushäiriö, joka saattaa nuoruusiässä esiintyessään johtaa mm. riittämättömään luuston kehitykseen ja altistaa myöhemmin luuston haurastumiselle eli osteoporoosille.

Painoindeksi 25-30 on merkki lievästi kohonneesta ylipainosta. Yleensä syynä on kulutusta suuremman energiamäärän varastoitumisesta rasvakudokseksi. Yli 30 painoindeksi tarkoittaa jo selkeää ylipainoa ja yli 35 painoindeksi viittaa vakava-asteiseen/sairaalloiseen ylipainoon, jolloin riski erilaisista sisäelin-, verisuoni- ja tuki- ja liikuntaelinsairauksien mahdollisuudesta on kasvanut.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
4. huhtikuuta

Painoindeksin voi laskea laskurilla: http://www.painoindeksi.org

1_s

Anonyymi
9. tammikuuta

Tuosta painoindeksistä. Vaikka monet sitä orjallisesti seuraavat, eikö juttu ole kuitenkin niin, että painoindeksin mukaan voit olla lihava, vaikka sulla onkin vain tavallista enemmän lihaksia? Ainakin tällaista mainitaan http://painoindeksi.vuodatus.net/ blogissa, liittyen painoindeksiin. Ja mitä tulee esimerkiksi vaateostoksiin, niin kaupan valikoimat nyt on aivan liian huonosti ennakoitu. Mulle ei koskaan löydy sopivia vaatteita :(

Terveysarvot

Katso myös