Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen verenpaineen muutoksen aiheuttama valtimonseinämän joustava laajentuminen, joka tunnetaan sormenpäissä pulsaationa. Tavallisimmin se tunnustellaan kaulalta tai ranteesta värttinävaltimosta. Sydämen supistumista säätelee tavallisimmin sydämen korvakkeessa sijaitseva sinussulmuke, jonka tahdittamana sydämen supistumistaajuus pysyy tasaisena.

Ihmisen ollessa levossa normaali sydämen leposyke vaihtelee 45-80 välillä. Harva syke on tavallista kestävyysurheilua harrastaneilla ihmisillä ja iltaisin leposyke voi laskea jopa 35 tasolle, mikä johtuu sydämen harvan rytmin riittävän kudosten hapetukseen alhaisella sykkeellä. Hyvin alhainen perussyke voi kuitenkin altistaa urheilevat ihmiset yleensä hyvänlaatuisille rytmihäiriöille. Muutenkin tasaista perussykettä tunnustellessa saattaa silloin tällöin jäädä ikäänkuin "lyönti väliin" ja sen tilalla on tauko. Kyseessä on yleensä yleinen ja hyvänlaatuinen sydämen rytmin vaihteluun liittyvä ilmiö muuten oireettomalla henkilöllä.

Korkea yli 80/min leposyke voi olla merkki hermostuneisuudesta, sympaattisen hermoston yliaktiivisuudesta tai esimerkiksi kilpirauhasen toiminnan häiriöstä. Sympaattinen hermosto voi aktivoitua erilaisiin mielialanvaihteluihin tai kiihtymistiloihin liittyen. Sydämen sykkeen kiihtyminen on tyypillinen sympaattisen hermoston aktivoitumisen osoittaja ja siten tyypillistä mutta kuitenkin vaaratonta ahdistuneisuus- ja stressitiloihin liittyen. Hormonitason vaihtelut voivat naisilla toisinaan altistaa tykyttelylle ja rytmihäiriötuntemuksille vaihdevuosiin tai kuukautiskierron hormonitason vaihteluihin liittyen. Joskus epäsäännöllisen tai kiihtyneen rytmin taustalla on sydämen rakenteellinen tai toiminnallinen sairaus, mutta yleensä alle 100/min tasolle on olemassa hyvänlaatuinen selitys. Yli 120-140 oleva rytmi viittaa yleensä rytmihäiriön mahdollisuuteen. Tavallisin niistä on ns. eteisvärinä eli flimmeri, joka on varsinkin vanhemmilla ihmisillä yleinen. Tällöin peruspulssi on epäsäännöllinen ja hitaassakin eteisvärinässä sinusrytmiä nopeampi.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
10. lokakuuta

42

1_s

Anonyymi
12. marraskuuta

45

1_s

Anonyymi
18. maaliskuuta

85

1_s

Anonyymi
2. huhtikuuta

70 joka ilta

1_s

Anonyymi
10. huhtikuuta

mahtava artikkeli sain vastauksen moneen mun vaivaan kiitos!

1_s

Anonyymi
14. huhtikuuta

88 ekalla mittauksella ja toisella 92. Että ei oikei hyvin mene, vaikka olenki parhaassa isääsä oleva nuorimies ja painoindeksi täysin normaali.

1_s

Anonyymi
19. huhtikuuta

39 leposyke eilen illalla. Ei varmaan ihan normaalia kun pyörryttää ja yhtäkkiä verenpaineetkin on tippuneet tosi alhaiseksi. Kenties pitäisi käydä lääkärissä.

4_s

Eva
19. huhtikuuta

Kannattaa käydä tarkistuttamassa, ainakin terveydenhoitajalla, joka tarvittaessa ohjaa lääkäriin. Onko lääkityksiä verenpaineeseen tai muuhun?

1_s

Anonyymi
26. huhtikuuta

101

1_s

Anonyymi
22. toukokuuta

90

6_s

Elisa
22. toukokuuta

46

1_s

Anonyymi
26. toukokuuta

syke 43, paineet 150/108

1_s

Anonyymi
10. kesäkuuta

Leposyke 120 :(

1_s

Anonyymi
16. kesäkuuta

leposyke pyörii siinä 57-63 välillä

1_s

Anonyymi
7. heinäkuuta

ihmettelen kuinka voi olla syke 50 mutta verenpaine 100yläpaine/80alapaine. mulla normaalisti paineet 100/50. Mutta nyt stressistä tai jostakin syystä kohonnut 80! Ajattelin että se olisi hermotuneisuudesta, mutta syke 50 ei vaikuta siltä että hermoilisin. Outoa.

1_s

Anonyymi
22. elokuuta

keskileposyke 40, eilen 38

11_s

Smileholic
25. lokakuuta

Tässä pienen ajan seuraillut omaa leposykettä ja vähän on jo korkealla, vaikka olen vasta 19. Pitäis varmaan soitella lääkäriin :)

Terveysarvot

Katso myös