Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen kivun syynä on tavallisimmin jokin sairaus tai vamma, jonka vuoksi syntyy kaikkien ymmärrettävissä oleva kipuheijaste kudosvamman tai -vaurion seurauksena. Se ohjaa hoitamaan äkillistä kudosvauriota levon ja rasituksen välttämisen keinoin, jotta kokonaisvaltaisen paranemisen lopputulos olisi mahdollisimman hyvä.

Krooninen kipuoire voi olla haasteellisempi selvitettävä. Se voi jatkua pitkäänkin erilaisten vammojen ja kudosvaurioiden parannuttua, eikä jatkuvalle kivulle ole löydettävissä suoraa lääketieteellistä selitystä. Tietämys kipuvälittäjäaineiden toiminnasta on parantunut paljon ja solutason toiminnan ymmärtämisen perusteella on pystytty paremmin seuraamaan kipuoireen jatkumista. On selvää, että kipuoire ei viesti aina tarkoituksenmukaisesti krooniseen kipuun liittyvissä tilanteissa ja kipua tulee yrittää mahdollisuuksien mukaan hoitaa.

Koska kipuoire on yksilöllinen kokemus, ei sen voimakkuutta voida suoraan verrata potilaiden välillä. Ainoa mahdollisuus kivun mittaamisen suhteen on kivun henkilökohtaisen kokemuksen selvittely. Tässä on monesti käytetty ns. VAS-janaa, jossa potilaat arvioivat omaa henkilökohtaista kiputuntemusta. Janan toinen alkupää kuvaa kivutonta tilannetta ja toinen pää sietämätöntä kiputuntemusta.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
21. kesäkuuta

kaaduin koulun rappusissa selkä edellä rappusten kulmaan ja lihas revähti ja lihaksessa oli n. 1,5cm kokoinen reikä, ja lääkäri kertoi sen paranevan 2-3kk mutta nyt 4kk jälkeen kun ei ole ollut kipeä, niin on alkanut taas sattua, onko siihen mitään hyviä ideoita ?

6_s

smiimi
29. syyskuuta

Vaikka näytän normaalilta, olen koko ajan kipeä. Mutta en anna kivun viedä, koska minä en ole kipu, vaan minä olen kipeä.

11_s

Kissgirl85
25. marraskuuta

Minulla halkesi kynsi lauantaina 21.11 aika alhaalta ja nyt sitä on koskenut sunnuntaista lähtien etten voi käyttää sitä kunnolla..

Voisikohan olla mahdollista että se on katkennut liian alhaalta?

Toisellepuolelle kynttä on tullut rupi ja sillä puolella kipu on kovempi..

Onko muilla kokemusta liian lyhyeksi leikatusta kynnestä onko kipeä ja kuinka kauan on mennyt että kipu loppuu??

Kiitos jo etukäteen..

10_s

Pohjantikka
14. toukokuuta

Kumma juttu. Minulla syntyy repivä kipu juuri samaan kohtaan vyötärölle vasemmalle kuin tuossa otsikkokuvassa ylempänä. Jos teen kävelylenkin kulkien hiukan hitaasti, ja sitten istun hetken, kipu ilmaantuu kun nousen seisaalle. Repäisee niin voimakkaasti että tekisi mieli verrata sitä puukoniskuun. Outoa on lisäksi sekin, että kipu tuntuu iholla tai ainakin hyvin lähellä pintaa.

Terveysarvot

Katso myös