Hemoglobiini eli verenpuna on punasolujen sisällä oleva peptideistä koostuva proteiinikimppu, joka sisältää myös runsaasti rautaa. Hemoglobiini antaa verelle myös sen punaisen värin. Hemoglobiinin pääasiallisena tehtävänä on punasolun kuljettamana sitoa keuhkorakkuloista imeytyvä happi ja kuljettaa se valtimoiden kautta jakamalla se lopulta kudoksiin. Samalla se sitoo hiilidioksidia ja muita aineenvaihduntatuotteita kuljetettavaksi takaisinpäin.

Hemoglobiinipitoisuutta kohottaa runsas liikuntaharjoittelu ja elimistön hapenpuute, joka munuaishormonien kautta nostaa veren kuljetuskapasiteettia eli hemoglobiinipitoisuutta. Tämän vuoksi korkeassa ilmanalassa (vuoristossa) elävillä ihmisillä keskimääräinen hemoglobiinipitoisuus on tasankomaiden väestöä korkeampi. Alhainen hemoglobiinipitoisuus voi syntyä runsaan verenvuodon tai anemisoitumisen kautta, joka on monesta eri tekijästä syntyvä tila. Raudanpuute on anemisoitumisen syynä tavallisin ja sitä tarvitaan runsaasti hemoglobiinin muodostumisessa. Alhainen hemoglobiinipitoisuus aiheuttaa väsymystä ja suorituskyvyn laskua, mikä johtuu riittämättömästä hapenkuljetuskapasiteetista ja riittämättömästä solujen ravitsemuksesta ja hapettumisesta.

Normaalisti hemoglobiinitaso vaihtelee miehillä noin 130-165g/l ja naisilla 115-150g/l välillä. Naisilla ja lapsilla hemoglobiinitaso vaihtelee hieman runsaammin. Vaikka punasolut ovat keskimäärin muita soluja pienempiä ja joustavia kulkiessaan hiussuonistoissa, voi korkea hemoglobiinitaso (yli 180g/l) aiheuttaa mekaanista punasolujen ahtautumista pienten hiusvaltimoiden haarautumiskohdissa ja altistaa osaltaan verenkiertohäiriöille ja verenpaineen nousulle.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
28. huhtikuuta

voiko sairauteen joka liitty hemoglobiinin kuolla?

13_s

TriDoc
28. huhtikuuta

Yleensä liian alhaista tai liian korkeaa hemoglobiinitasoa voidaan hoitaa. Kun hemoglobiinitaso laskee liian alas ,esimerkiksi 60-50-40 tasolle, synnyttää se yleensä selkeitä väsymys-ja jaksamisoireita, jotka aiheuttavat verenkuvan selvityksen tarpeen ja tila voidaan useimiten hoitaa. Syynä voi olla suoleen verenhukkaa aiheuttava tihuttava verenvuoto tai muu verenhukka tai muu vaikea anemia ym.Liian korkea hemoglobiinipitoisuus (200 tai yli) aiheuttaa usein päänsärkykä, näköhäiriöitä sekä joskus myös halvausoireita, koska veri on liian "paksua" ja voi vaikeuttaa verenkiertoa, joka yleisimmin koetaan erilaisina oireina ylävartalon alueella. Hoito keskittyy perussyyn hoitoon, joka on selvitettävä sairaalatutkimuksin ennen hoidon aloittamista.

1_s

Anonyymi
6. toukokuuta

Kuinka alhainen hb voi vaikuttaa raskauteen/sikiöön?

13_s

TriDoc
6. toukokuuta

Raskauden aikana hemoglobiinitasoa seurataan äitiysneuvolassa säännöllisin mittauksin. Yleisestikin nuorilla naisilla todetaan usein puutteellisia rautavarastoja. Tämä johtuu usein kauneusihanteen mukaisesta riittämättömästä ravitsemuksesta (erilaiset diettiruoat), mikä raskauden aikana varsinkin tulee esille, koska rautaa kuluu eritoten raskauen keskivaiheista lähtien raskauden erilaisiin muutoksiin. Rautalääkitystä suositetaan usein jo raskauden alussa, jos hemoglobiinitaso on alle 110 ja varastorautamäärä vähentynyt. Tulevilla äideillä tapahtuu verimäärän lisääntyminen ja sen laimentuminen punasolujen suhteen 20 raskausviikon jälkeen muutaman kuukauden ajaksi (hemodiluutio). Muutos on täysin fysiologinen ja helpottaa punasolujen liikkumista sikön ja äidin välillä kehittyvissä verisuonissa. Siten hemoglobiinitason lasku on osin fysiologista laskien melko tavallisesti 100 tasolle useilla tulevilla äideillä. Riittävää raudansaantia voidaan kuitenkin tukea rautalääkityksellä. Neuvolaseurannassa tuskin pääsee kehittymään raudanpuutteesta johtuvia vakavia tiloja, jotka aiheuttaisivat sikölle haittoja. Epäilisin, että alhaisen hemoglobiinipitoisuuden haitat ovat havaittavissa ensin äidillä ennekuin vaaraa sikölle pääsee syntymään.

1_s

Anonyymi
28. toukokuuta

Olen 42v rouva ja mua huolettaa miksi nykyään mua väsyttää vaikka on nyt ihana alkukesä. Takanani oli keskivaikea masennus ja rankka opiskelu joka päättyi viime joulukuussa mutta pidin tauon keväälle asti. Touhuilin innokkaasti puutarhan hoidon parissa mutta väsymys yhä vaivasi. Epäilen verensokeria siis hemoglobiini ongelmaa. Ehkä johtuu raudanpuutteesta tai en oo paljon ulkoillut ja käynyt kävelylenkillä kesän tultua kuin vain puutarhan hommissa ulkoilin. Hapenkuljetus puute? Mikä olis neuvoksi? Eikö tarvis tarkistuttaa hemoglobiinipitoisuutta menemällä terveysasemaan?

13_s

TriDoc
28. toukokuuta

Väsymyksen lääketieteellinen selvittely perustuu keskeisesti potilaan yksilölliseen kohtaamiseen, jossa potilaan omalla kertomuksella ja kliinisellä tutkimuksella on keskeinen merkitys selvityksessä. Usein pelkkä potilaan kertomus selventää oireiden alkuperää, mutta epäselvässä tapauksessa apuna voidaan käyttää erilaisia laboratoriotutkimuksia tavallisimpien väsymyksen syiden poissulkuperiaatteella. Tavallisimpia väsymyksen vuoksi tarkastettavia laboratorioarvoja ovat veren hemoglobiini, veren sokerin paastoarvo, kilpirauhasarvot, tulehduskokeiden ja munuaisarvon määrittäminen. Keskustele asiasta vielä lääkärisi kanssa tilanteestasi. Hyvää viikonloppua!

1_s

Anonyymi
29. toukokuuta

Kiitos vastauksestasi! Miten tavalla tutkituttaa kilpirauhasarvoja ja munuaisarvoa? Anteeksi en oo ennen tutkituttanut niitä ja pelkään vielä neuloja vaikka oon jo iso tyttö. Hyvää viikonloppua! :))

1_s

Anonyymi
1. heinäkuuta

Minulla on takana masennusta ja ahdistuneisuushäiriötä. Kilpirauhastestien mukana otettu hb oli 149. Pitäisikö minun huolestua? Syön masennuslääkettä päivittäin, mutta muuten olen perusterve 26-vuotias nainen. Kilpirauhaskokeet olivat kuitenkin ok.

13_s

TriDoc
1. heinäkuuta

Hei! Ei ole mitään syytä huolestua. Myös Hemoglobiiniarvosi on normaaliksi katsottava. Muille alhaisempia Hb-arvoja omaaville siskoille sen verran, että mm.pinaatti ja nokkosenlehdet (hyvä pinaatin suomalainen korvike) sisältävät runsaasti rautaa, joka on keskeinen hemoglobiinin ja punasolujen rakennusaine.

1_s

Anonyymi
4. elokuuta

Minulla on ollut nuoresta pitäen korkean puoleinen heoglobiini, noin 155-170. Nyt viiisikymppisenä se on ollut 180-195. Aikoinaan sairaalassa tutkittiin, että mitään verisairautta ei ole. Kun verenluovutuksen säännöt ovat höllentyneet, aloitin uudelleen luovutukset.Käyn nyt luovuttamassa kahden kuukauden välein. Luulen kuitenkin, että luovutuksia tulisi olla tiheämmin. Omalääkäri suositteli jopa kuppausta.Se taas aiheuttisi karenssiajan jatkumista veripalvelussa. Olisikohan paikkaa, missä voisi verta laskea pois väliajoilla ja estäisö tällainen toiminta normaalin verenluovutuksen?

13_s

TriDoc
4. elokuuta

Kuppausta on käytetty yli 2000 vuoden ajan ja alunperin kuppaustaito on kehitetty Kiinassa. Sen avulla onnistunee verenlasku, mutta veripalvelu suhtautunee asiaan kielteisesti kuppauksen sisältämän infektioriskin takia. Toki, jos kuppaus tehdään desinfioinnin jälkeen, ei riskiä ole. Myös suoneniskentä oli vielä 1700-luvulla keskeinen hoitokeino erilaisten tulehdustautien hoidossa ja kerrottiin sillä olevan tehoa myös moneen muuhunkin vaivaan. Pelkään, että nämä vanhemman ajan keinot eivät ole enää aktiivisessa käytössä kuppausta ehkä lukuunottamatta. Hemoglobiinia kannattaa omalääkärin johdolla seurata säännöllisesti. Korkea hemoglobiini vaatii sopeutumista,koska sille ei ole paljoa tehtävissä, jos verenpoiston indikaatiot eivät vielä täyty.

1_s

Anonyymi
31. elokuuta

olen 17 vuotias tyttö ja hemoglobiinini on aina ollut noin 120, olen silloin syönyt paljon ruisleipää, salaattia yms. Nyt olen kuitenkin pitkään ollut syömättä näitä ja hemoglobiinini on silti noussut ja nyt se on 150. Mistä tällainen nousu voi johtua.?

11_s

Tarja-2705
2. syyskuuta

No en oikeen osaa sanoa, terveellinen ruoka kait, niin minäkin ihmettelen kun hb on minullakin 150, mutta se on erittäin hyvä, parempi kuin alle 120

1_s

Anonyymi
4. syyskuuta

olen 61 v mies ja hb oli 127, onko syytä huoleen

13_s

TriDoc
5. syyskuuta

Kaikki fysiologisetkaan eli normaaliksi tulkittavat arvot eivät aina ole virallisella viitelueella. Viitealueen arvot kattavat valtaosan normaaliksi luettavista arvoista, mutta eivät kaikkia. Mitä lähempänä viitearvoja arvosi ovat, sitä todennäköisempää on, ettei kyseessä ole merkittävä poikkeavuus.
Kun puhutaan biologisista asioista ja arvoista , ei niiden sisältö ole täysin mekanistinen tai mustavalkoinen vaan aina suhteellinen ja kokonaisuuteen sulautuva . Asiat suhteutuvat toisiinsa eri tavoin, eri aikoina ja vaihdellen. Siksi terve maalaisjärki auttaa asian ymmärtämisessä. Terveysarvoja seuratessa pienet "poikkeamat" kuuluvat yleensä asiaan ja voidaan usein selittää yksilöllisen vaihtelun perusteella. Hyvän selityksen mieltä askarruttavaan tilanteeseen antaa usein hoitava lääkäri.

1_s

Anonyymi
30. lokakuuta

Minulla hemoglobiini on 104! Äitiysneuvolassa neuvottiin vain ottamaan rautatabletteja.

1_s

Anonyymi
12. marraskuuta

Raskauden aikana veren tilavuus kasvaa ja suurimmalla osalla naisista hemoglobiini tippuu. Tällöin rautatableteista saa apua eikä ole syytä huoleen.

1_s

Anonyymi
28. marraskuuta

olen kohta 18 vuotias mies ja hemoglobiini arvoni oli 180. Viikon on nyt ollut huimausta ja niskalihakset jumissa. luulen et minulla on diabetes tulossa tai on jo. Voiko toi korkea hemoglobiini johtua diabeteksestä?

1_s

Anonyymi
15. tammikuuta

Mun hemoglobiini on 180. Verenpaine 128/88 ja pulssi 47.
Ikä 34.
Olenko vaarassa?

2_s

f61-3051
21. helmikuuta

Mitä tehdä? Hemoglubiini pitkään alle 100 ja punasolut pieni kokoisia.

Sairastan Keliakiaa joten rautatabletit eivät pysy sisällä. Olen koitta-

nut syödä rautapitoisia ruolia mutta arvot eivät ole nousseet elo-helmikuun aikana 100 asti. Nyt tankkauksen jälkeen nousi 101, mutta

pysyykö se edes siinä? Auta minua! Kiitos!

4_s

Leila 1962
21. helmikuuta

Mulla pitkään ollu alhainen 98 ja kuukausi tolkulla olen syönyt rautaa ja nyt 113. Tähystyksessä kävin viime elokuussa keliakia epäilyn takia,mutta sitä ei todettu. Liian alhaisella hemoklobiinilla tässä elelen ja ajankanssa elimistö on siihen tottunut. Saas nähdä mitä se näyttää, kun loppu viikolla käyn verikokeissa.

13_s

TriDoc
21. helmikuuta

Korkeahko hemoblobiini ei ole yhteydessä esimerkiksi diabeteksen puhkeamiseen, joten sellaisesta asiasta ei liene syytä kantaa huolta. Korkeahko, yli 180 g/l hemoblobiiniarvo, voi joillakin ihmisillä aiheuttaa ohimeneviä oireita, kuten edellä tuotiin esille. Oireet saattavat johtua lisääntyneen punasolumassan pakkaantumisesta pieniin hiussuoniin. Uutena arvona yli 180 g/l arvo on selvityksen arvoinen lääkärin vastaanotolla. Usein tällaisella henkilöllä ei tarvitse olla mitään oireita ja vastaanoton lääkärin selvitystulokset sitten ratkaisevat, riittääkö potilaan korkean hemoglobiinin seuranta vai pitääkö tilaan reagoida muulla tavalla (onko taustalla jokin sairaus tai tila, joka vaatii hoitoa). Kysymys on siis yksilöllisestä, lääkärin vastaanotolla tehtävästä selvitystyöstä. Onneksi yli 180 g/l hemoglobiini ei automaattisesti tarkoita sairautta tai hoidettavaa tilaa,vaan kysymyksessä usein on ominaisuus, jonka kanssa osan ihmisistä pitää tulla toimeen.

2_s

f61-3051
23. helmikuuta

Hei Leila! Olemme sitten kohtalo tovereita tällä saralla. Mun veri arvoni laski keuhkoveritulpan jälkeen annettavan marevan hoidon takia (oletan näin)eikä ole palannut normaaliin vaikka lääkitys loppui marraskuussa 09. Minulla edessä isohko selkäleikkaus syksyllä ja siihen

mennessä olisi hyvä vakiinnuttaa veriarvo ylemmäs. Itse olen tottunut alempaan hb:n arvoon. Onko sinulla myös verenpaine laskenut alas?

Veritankkauksen jälkeen verenpaine palasi ylöspäin tosin vähän liikaa.

Vointeja sinulle!

4_s

Leila 1962
24. helmikuuta

Tervehdys n52-3051! Kyllä minunkin elimistö on tavallaan tottunut alhaiseen hb:n mutta silti se muistuttaa olemassa olostaan aika ajoin väsymyksellä. Sitä pähkäiltiin viime vuoden puolella ja vatsasta ei onneksi löytynyt vuotoa tähystyksessä jotenkas asiaa lähdettiin hoitamaan kuukautisten puolelta, sillä ne on vaan viimeisimpien vuosien ajan muuttuneet yhä runsaimmiksi ja sen myötä olin aina hyvin heikossa kunnossa. Viime syksynä laitettiin hormonikierukka ja se vähensi vutojen määrää paljon ja kaikki oireet ja kivut jäi kokonaan pois. Viime kesästä saakka olen säännöllisesti syönyt rautaa mutta ei vaan hb suostu nousemaan, no sitä seuraillaan ja seuraava homma on kohdun poisto jos ei nousu suuntaa ala olemaan. Verenpaine lääkitys on ja otan vain puolikkaan Linatilin iltaisin koska muuten paine menee liian alas ja tulee karmea olo. Välilevyn pullistumako vai mikä selkä leikkauksen syy? Ei kiva mutta toivokaamme että saat leikkauksesta apua. Vointeja sinullekkin...sitä tarvitaan!

2_s

f61-3051
24. helmikuuta

Hei Leila! Voit kutsua minua Anitaksi. Minulla on veriarvot laskeneet nimen omaan Kohtusyöpä leikkauksen jälkeen. Myöhemmin kuulin sen olleen munasarjasyöpä muttei hätiä sillä leikkaus ja 6 kovaa solusalpaaja hoitoa tuhosi kaikki pahat pois. Nyt olen käynyt jälki seurannassa jossa havaittiin hb:n taso. Elämä jatkuu meidän jälkeenkin

jos ei muuten niin lastenlasten kautta. Minäkin olen jatkanut omia touhujani reumayhdistyksen jäsenenä ja vedän kahta eri ryhmää ja saan vertaistukea omilta ryhmiltäni. Ryhmät ovat minun kanavani kommunikoida työväestöön ja päättäjiin. Antoisaa hommaa vertaistuki.

Hyvää viikon jatkoa sinulle! t. Anita

4_s

Leila 1962
27. helmikuuta

Hei Anita!Mitenkäs viikko mennyt ja mitä oot puuhastellut niin ja mitenkä olet voinut? Minä olen voinut ihan hyvin,kävin verikokeissa perjantaina ja maanantaina menen reumalääkärille,jännittää taas se hemoklobiini että mitä se tällä kertaa näyttää. Olen tämän viikon ollut innoissani kun sain kädestä pitäen oppia kuinka kahvipusseista punotaan koreja,koria olen tehnyt ja sain poikanikin innostumaan,tänään taas jatketaan kunhan hän tulee iltapäivällä. Kyllä ihmisiä tarvitaan noihin vertaistuki hommiin, ei ole kenenkään hyvä olla yksin ongelmiensa kanssa,tuntuu paljon helpommalle omat ongelmat ja asiat kun kuulee muidenkin olevan samanlaisessa tilanteessa. Niinhän se on,että kukaan ei pärjää yksin tässä elämän pyörässä. Oikeen mukavaa viikonloppua sinulle;))

4_s

Leila 1962
2. maaliskuuta

Reumalääkärillä käyty ja turhaanpa jännitin verikokeiden tuloksia...kaikki on kunnossa ja hemoklobiini noussut 113:sta 128:aan.

1_s

Anonyymi
22. maaliskuuta

Olen 71v mies, hb-arvo 111-119 välillä n2v, aikaisemmin oli yli 140,vatsa ja paksusuoli tähysttetiin ei löytynyt mitään vuotoja ja lääkäri sanoi et ei voida mitään syö rauta lääkkeitä ja annetiin ymmärtää että ei ole raudan puutetta. Käyn kuntosalilla 2kertaa viikossa, vesijumpassa myös parikertaa ja sit vielä yks venyttely tunti sekä muuta liikuntaa kävellen,muttaa sit en oikein muuta jaksakkaan, eli olen aika väsynyt jatkuvasti. Haluaisin voida paremmin, mistä saisin apua siihen. uskon syy tähän väsymyseen on alhainen hb. nim.turatso

1_s

Anonyymi
22. huhtikuuta

voiko hemoglobiini arvo olla 8?!?

1_s

Anonyymi
15. toukokuuta

Kysyin 23.03.2010 että mistä saisi apua alhaiseen hb-arvoon? Ei tullut yhtään vastausta, mikähän tämä tälläinen Hoitonetti On. Huijausta kai, miks tätä ei kukaan lopeta, kun ei kukaan vastaa. ter.turatso

1_s

m54-3414
28. kesäkuuta

No niin!Olen huolestunut työkaveristani.Hän on 17 vuotias nainen ja hänen hemogbiininsa oli viime syksynä 80g/l.Tämänhetkinen arvo on 70mg/l.Eikö tuo ole jo kriittinen raja.Kohta hänen pitäisi päästä joihinkin tutkimuksiin.Minusta tuo 70mg/l kuulostaa hirvittävän alhaiselta ja olen sen mukaan myös huolestunut.Onko vaara ,että hän "tipahtaa"työmaalle.Olenko liian huolestunut?

1_s

Anonyymi
16. heinäkuuta

Jos korkea hemoglobiini huolestuttaa, kannattaa ottaa huomioon myös Perinnöllisen hemokromatoosin mahdollisuus. Se ei ole kovin yleinen sairaus, mutta se kannattaa myös huomioida. Se voi aiheuttaa tosi paljon ongelmia jossain vaiheessa. Verenluovutus on silloin tosi tärkeä asia, samoin kuppaus (onko Turussa sellaista paikkaa?). Ja DNA-näyte on myös hyvä ottaa, koska sama sairaus saattaa olla myös lähiomaisissa! Googlesta löytyy siitäkin paljon tietoa.

1_s

Anonyymi
12. syyskuuta

Hei! Onko kellään tietoa tai kokemuksia? Voiko Marevanin käyttö pitkässä juoksussa alentaa Hb:tä? Tästä ei juuri missään kirjoiteta eikä edes kyseenalaisteta Marevania. Äidilläni Hb laskenut n.5 vuoden Marevan-hoidon aikana 125:sta 90:een. kaikkea on tutkittu. B12 on Ok, punasolut ovat normaalikokoisia, ferritiinit, foolihapot Ok. Rautavarasto kokonaisuudessaan alarajoilla. Äiti syö hyvin ja säännöllisesti. Järki pelaa, muistikaan ei paljon pätki. Jaksaminen ja voimat vaan hiipuvat tähän alhaiseen Hb:hen. Pitääkö vaan kylmästi lopettaa koko Marevan ja syödä tilalle vaikka Omegaa? Huolestunut Helena

1_s

Anonyymi
28. syyskuuta

Hei ! Olen n.40v nainen ja hb arvoni ovat olleet aina korkeat,pari viikkoa sitten 160. Kysyisinkin mikä muu keino laskee arvoa kuin verenluovutus ? Lääkäri ei osannut sanoa muuta....

1_s

Anonyymi
5. lokakuuta

Juuri terveystarkastuksessa mitattiin 186, sano et oot hyvä luovuttaan verta. Eipä muuta. Älkää huolestuko.

Terveysarvot

Katso myös