Meillä kaikilla, jotka olemme sairastaneet lapsuudessa vesirokkoinfektion, on elimistömme hermojuurten tyvessä varastoissa virusta lepotilassa, joka saattaa esimerkiksi pitkittyneessä stressitilanteessa aktivoitua. Vyöruusu aiheuttaa paikallisen infektion yleensä yhden hermon alueella ja tulehdus on aina toispuoleinen. Yleisin oire on hermojuuren alueella ensin ilmaantuva kipu ja arkuus, jonka jälkeen viikon sisällä syntyy punoittelua ja rakkulointia rajatulle kipualueelle.

Syntyneet rakkulat puhkeavat yleensä viikon sisällä, jolloin paikallissuihkuttelujen avulla saadaan spontaani paraneminen käyntiin. Jälkioireena voi esiintyä hermojuuren hermottamalla alueella jälkisärkyä, joka on joskus myös yöunta häiritsevää.

Vyöruusu paranee pelkällä levollakin, mutta jälkisärkyä on mahdollista ehkäistä mahdollisimman aikaisin sairauden alussa aloitetulla asikloviirihoidolla, joka lievittää sairauden vaikeusastetta. Mitä myöhemmin asikloviirihoidon aloittaa, sitä vähemmän hoidosta on apua.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
6. maaliskuuta

Kuinka nopeasti voi alkaa taas urheilla? Itselläni vyöruusu on hyvin lievänä ja olo on ollut koko ajan vireä. Tuntuu kuin liikkua voisi vaikka jo nyt heti taudin vielä ollessa rakkulavaiheessa.

13_s

TriDoc
6. maaliskuuta

Yleissääntönä kaikissa tulehdussairauksissa on urheilun välttäminen siihen asti kunnes tulehdussairaus on hellittänyt ja mieluiten muutama päivä sen jälkeenkin. Vaikka vyöruusussa oireet voivat olla lievät jopa rakkulavaiheessa, osoittavat rakkulat tulehduksen olemassaolon. Siinä vaiheessa tehdyillä urheiluharjoitteilla tuskin saavutetaan tavoiteltua hyötyä ja toisaalta altistutaan taudin äkilliselle pahenemiselle. Oireettomissakin tulehdustaudeissa maltti ja hitaasti eteneminen on valttia!

6_s

Elisa
18. huhtikuuta

Olen sairastanut vyöruusun kaksi kertaa, ensimmäisen kerran alle 30 vuotiaana, vasemman kainalon ympärillä.
Oli erittäin tuskallinen, en ollut uskoa kun lääkäri illmoitti sen olevan vyöruusun. Silloin ei ollut vielä lääkitykstä vaivaan.
Toisen kerran pari vuotta sitten, vyötäröllä, oikealla puolella.
Taas kivulias, sain tehokkaan hoidon, en muista enää lääkkeen nimeä.
Mutta molemmilla kerroilla olin todella sairas, etenkin ennen rakkuloiden puhkeamista.

1_s

Anonyymi
1. joulukuuta

Olen saanut vyöruusun 1 kerran ja se oli kaulan ympärillä 5 cm leveänä pantana. 2 viikkoa kesti ja oli verta tihkuvana punertavilla ruvella ja iho oli tulipunainen. Sain jonkin antibiotti kuurin ja sairasloman kun ei pystynyt pitämään paitaa saatikka työtakkia päällä. ihossa oli kuukauden ajan jäljet tästä vyöruususta ja sen jälkeen siitä ei ole kuulunut vuosiin.

1_s

Anonyymi
5. tammikuuta

Sain vyöruusun heinäkuussa. Tuli vasmmalle puolen lapaluun kohdalta vasempaan rintaan. muualta parani ,mutta jäi rintaan kipu ja tunnottomuus ja jatkuu edelleen. Olen käyttänyt panadolia ja Gabapenttiä mutta ei niistä ole paljon apua. Lääkärit ovat neuvottomia. Kuka osaisi antaa neuvon.

1_s

Anonyymi
15. maaliskuuta

Mulla oli vyöruusu 24-vuotiaana, lapaluiden kohdalla selässä ja rinnassa. Se alkoi aivan tajuttomana särkynä, jonka jälkeen tuli ihottumaa ja rakkuloita. Menin lääkäriin nopeasti niin sain viruslääkekuurin jonka ansiosta vyöruusu jäi lieväksi, parani nopeasti eikä jäänyt särkyjä.

13_s

TriDoc
16. maaliskuuta

Vyöruusun hoitoon määrätyllä viruslääkekuurilla on mahdollisuus vaikuttaa sairauden kestoon ja varsinkin osalle vyöruusuun sairastuneiden hankalaksi kokemansa jälkisäryn voimakkuuteen, jos lääkitys aloitetaan mahdollisimman nopeasti oireiden alkamisen ja sairauden toteamisen myötä.
Yli viikon kuluttua sairastumisesta aloitettu lääkityksen teho ei käsittääkseni enää ole samalla tavalla oireita tai infektion kokonaiskestoa vähentävä. Onneksi kaikilla vyöruusun sairastaneista rintakehällä tai infektoituneella alueella esiintyvää jälkisärkyä ei synny läheskään kaikilla vaan vain osalla toipuvista. Tämä nopean hoitoon hakeutuminen ja siten sairauden varhainen toteaminen kannattaa tätä sairautta epäillessä muistaa edellä kuvatun selityksen vuoksi. Aikaisemmin sairauden hoitoon käytetyn viruslääkityksen hinta oli myös hyvin kallis ja muutama vuosi sitten aloitettu hintakilpailu on aidosti tuonut lääkityksen kustannukset potilaan kannalta kohtuulliselle tasolle. Hoidon Hinta ei siis nykyään enää aseta estettä taudinkuvaa lieventävän hoidon aloittamiselle, mikä ei vielä 10 vuotta sitten ollut mitenkään selviö. Potilaan kannalta tämän sairauden hoidon aloittamiseen liittyvissä esteissä tai niiden purkamisessa on siis edistytty!

1_s

Anonyymi
17. maaliskuuta

Elokuussa -09 tuli kipuja oikeaan kylkeen. Neljän päivän kuluttua menin ensiapuun ja kokeisiin mutta ei mitään selitystä.Seuraavana päivänä taas kokeisiin ja taas .Meni viikko, ei mitään? Kysyessäni lääkäriltä ,että mikä minua vaivaa , vastaus oli en tiedä ? Siihen mennessä oikea kylkeni oli selkärankasta napaan asti punainen ja täynnä rakkuloita. ( Ja helkkarinmoinen kipu. ) Ehdotin lääkärille ,että minulla on vyöruusu johon hän vastasi ,että voi olla ja käski seuraavalla viikolla mennä omalle lääkärille. Tämä määräsi Aclovir-kuurin (yksi pilleri kolmen tunnin välein kuusi päivää)ja muitakin vahvoja pillereitä mutta kivut ovat yhä olemassa (maaliskuu -10) luultavasti lääkityksen myöhästymisen takia. On siis erittäin tärkeätä ,että sairaus tunnistetaan heti. Kolmena yönä oli hillitön kipu vyötäröllä,kuin hitsipillillä olisi poltettu kestäen noin 12 minuuttia kerralla. Lopuksi: Käytän nykyisten kipujen lievittämiseen Kylmägeeli nimistä ainetta. Särkypillereistä ei ole saanut kuin pään sekaisin ja tasapainohäiriöitä.

4_s

Katja
22. maaliskuuta

Hei
En tiedä onko tämä oikea paikka kysellä tällaisesta, mutta hädässä kaikki on sallittua ja yrittänyttä ei laiteta.

Neljä päivää sitten puhkesi vyöruusu erittäin kivuliaana klitorikseen, uloimille häpyhuulille ja jonkin verran karvoitukselle, emätin sentään säästyi rakkuloilta. Luulin tietenkin ensin sairastuneeni herpekseen, mutta lääkäri totesi sen olevan vyöruusua joka mulla ollut aikaisemminkin selässä.
Ilmeisesti vyöruusun puhkeaminen genitaali alueelle on hyvin harvinaista sillä siitä ei oikein löydä mitään tietoa netistä, englaniksi jonkin verran infoa.
Minun suurin ongelmani onkin että kuinka helpottaa oloa? Lääkekuuri on päällä 4tunnin välein 1kpl 800mg acyrax/7päivää. kirvely ja kutina on kuitenkin julmetonta, raapiminen on täysin mahdotonta, kun ylipäätään koskeminen alueelle aiheuttaa suunnatonta kipua.. olen suihkutellut useasti haalealla vedellä joka helpottaa hetkellisesti. onkohan olemassa jotain rasvaa tai voidetta jota voisin herkälle alueelle käyttää jotain joka antaisi edes vähän helpotusta?

1_s

Anonyymi
24. maaliskuuta

sama tauti täällä ,lääkäri herpeksen kannalla, mutta ei ottanut sen enempää kantaa näihin kipuihin ja kosketusarkuuteen mistä tähän saa varmuuden?

2_s

f47-3282
25. maaliskuuta

Hei
varmuuden saa vaan ottamalla näytteen rakkuloista siis varmistaakseen ettei ole herpestä. Vyöruusua kun ei voi testata mitenkään.
Vinkkinä Sibicort sitten helpottaa kirvelyä ja kutinaa, kun se alkaa kunnolla. Älä kuitenkaan laita liikaa.

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...
9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset