Visvasyylän eli kondylooman aiheuttavia papilloomaviruksia (human papillomavirus, HPV) tunnetaan monia kymmeniä eri tyyppejä. Niistä vain osa on sukupuoliteitse tarttuvia, jolloin tartunta kohdistuu sukupuolielinten alueelle ja niiden liepeille. Tyypillisiä paikkoja ovat kohdunkaulan suu, emätin sekä häpyhuulet, miehillä siittimen varsi.

Kondyloomavirusten aiheuttamat syylät ovat pitkälti samantyyppisiä kuin esimerkiksi muualla ihonpinnalla olevat näkyvät syylämuutokset. Osa kondyloomista ei ole kuitenkaan paljain silmin havaittavissa, minkä vuoksi niiden kartoittaminen voi vaatia joskus tarkempaa gynekologista tutkimusta.

Valtaosalle naisista saa elämänsä aikana visvasyylätartunnan, mikä on merkittävä riskitekijä kohdunkaulan syövän synnylle. Tätä vastaan on kehitetty rokote, joka monissa maissa kuuluu säännölliseen rokoteohjelmaan murrosikäisillä tytöillä. Joka tapauksessa kondylooman aiheuttamat infektiot ovat naisilla tarkastettava ja hoidettava huolellisesti ja säännöllisin välein. Miehillä visvasyylän aiheuttamat pahanlaatuiset muutokset sukupuolielimissä ovat harvinaisia.

Visvasyylä oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
136_rs Ihon tai limakalvon punoitus 1
Stub Rakkulointi iholla tai limakalvolla 1

Visvasyylä hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Visvasyylän penslaushoito 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
23. toukokuuta

Voiko visvasyylä olla myös suussa?

13_s

TriDoc
24. toukokuuta

Melkein kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua myös suun limakalvolle. Visvasyylän kohdalla tartunta on mahdollinen, mutta käytännössä kuitenkin harvinainen. Muita suun limakalvolle syntyviä syntyviä infektioita voivat aiheuttaa herpes, kuppa, tippuri tai klamydiabakteeri. MYös HIV ja hepatiitit voivat tarttua suun limakalvon kautta, mutta reitti ei yleensä ole tyypillinen. Oireet vaihtelevat hyvin yksilöllisesti sekä esiintyvän sairauden perusteella. Osalla oireita on vähän, osalla runsaammin. Tartuntoja voi välttää noudattamalla varovaisuutta satunnaisissa suhteissa. Vakiintuneissa suhteissa on reilua käydä kumppanin kanssa läpi kummankin sairaushistoria ja suunnitella tilanteen pohjalta molempien kannalta turvallinen ja vastuunsa tunteva sukupuolikäyttäytyminen.

1_s

Anonyymi
23. heinäkuuta

Onko nromaalia että sisemmillä häpyhuulilla on valkoisia täpliä, "ihon" alla. niitä on ollu mulla pienestä pitäen, eli onko mulla sukupuolitauti? ja ollut sitten pienestä pitäen, koska seksiä en ole harrastanut.

1_s

Anonyymi
23. heinäkuuta

ja sitten että jos vaikka onkin tuo tauti niin sitten kun sen hoitaa esim antibiooteilla tai muilla pois, niin jääkö se elimistöön viellä sillä tavalla että se tarttuu muille? eli toisinsanoen joutuu käyttämään kondoomia koko loppuelämän? ellei nyt halua sitten muita tartuttaa.

1_s

Anonyymi
23. heinäkuuta

näkyykö papa kokeessa kaikki sukupuolitaudit vai pitääkö papan jälkeen mennä viellä virtsanäytteen antamaan?

13_s

TriDoc
23. heinäkuuta

Sukupuolitauti voi tarttua vain suojaamattomassa yhdynnässä, joten kysymys on tilanteessasi täysin muusta asiasta. Jos asia Sinua mietityttää, voit käydä näyttämässä niitä lääkärille. Kuvauksesi mukaan mieleen tulevat lähinnä pienet vaarattomat rasvapatit, mutta tämä on puhdas arvaus. Papa-koe ei ole hyvä sukupuolitaudin osoittaja, vaikka merkkejä tulehduksesta voidaankin kokeessa yleisellä tasolla havaita. Jos epäilet sukupuolitautia, kannattaa sen vuoksi ottaa erikseen yhteyttä esimerkiksi terveyskeskuksen skupuoltautien-näytteenottopoliklinikalle, jonne on yleensä kunnissa joustava pääsy.

1_s

Anonyymi
23. joulukuuta

"Sukupuolitauti voi tarttua vain suojaamattomassa yhdynnässä, joten kysymys on tilanteessasi täysin muusta asiasta."

Sukupuolitauti, kuten kondylooma, voi tarttua suojatussa yhdynnässäkin.

1_s

Anonyymi
20. tammikuuta

voiko sukupuolitauti tarttua toista suutelemalla jos toisella on sukupuolitauti suussa?

13_s

TriDoc
20. tammikuuta

En usko, että tämä tartuntareitti on tyypillinen, mutta periaatteessa on mahdollinen, jos toisella olisi tällainen "tartunta" suussaan. Jos on harrastanut suojaamatonta suuseksiä esimerkiksi satunnaisessa suhteessa, on periaatteessa tällainen täysin mahdollista.

Yleensäkin nykyaikana, jossa sukupuoli-infektiot ovat selkeästi lisääntyneet, tulisi pelkästään hygieniasyistä välttää satunnaisia yhden illan ja varsinkin suojaamattomia kontakteja, koska nuorilla aktiivisilla ihmisillä erilaisten infektioiden saaminen on näistä yleistä. Vastuullisemman käyttäytymistavan valitseminen ei poissulje iltojen iloja, vaan itse asiassa lisää mahdollisuutta täysipainoiseen sukupuolielämään ilman ylimääräistä huolta. Nykyään on kuitenkin täysin perusteltua, että käyttäytymisessä tulee olla varovainen ja ottaa vallitsevat tosiasiat huomioon. Se, että on esimerkiksi herpes-viruksen kantaja, ei tee ihmistä huonommaksi, mutta tilanne vaatii asian ottamista reippaasti ja vastuullisesti huomioon.

1_s

Anonyymi
8. huhtikuuta

Minulle ilmestyi muutama kuukausi sitten pieniä patteja alapäähän ja gynekologilla käytyäni minulla todettiin olevan kondylooma. Sain Aldara voidetta ja patit lähtivät. Nyt kuitenkin noin viikko sitten kieleni alaosa alkoi tuntua aralta ja huomasin sinne ilmestyneen muutaman pienen patin. Voiko olla, että kondylooma on nyt siirtynyt suuhuni? Olen harrastanut suuseksiä poikaystäväni kanssa, mutta hänellä ei ole ollut mitään oireita.

1_s

Anonyymi
7. kesäkuuta

Penikseni päässä terskassa ilmenee välillä muutamia ihan pieniä näppyjä mitä ei juurikaan huomaa ellei todella tarkasti katso. Mikä voisi olla kyseessä? Kävin aikaisemmin tippuri ja klamydia testissä ja minulla on ollut yksi yhden illan suhde ja sain silloin klamydian.

2_s

Hoitonetti
1. heinäkuuta

Terskassa voi olla visvasyyliä (kondyloomia), kuten ajattelit. Toisaalta terskan reunan helmiäisnystyjä luullaan usein virheellisesti kondyloomiksi, ne eivät ole vaaleanpunaisia kuten kondyloomat ovat. Jotkut virustyypit eivät tee juurikaan tai ei ollenkaan paljaalla silmällä näkyvää kasvainta. Ne saadaan esiin etikkahappo penslauksella. Taudin itämisaika vaihtelee kuukausista vuosiin. Toisaalta tuoreet, juuri ja juuri havaittavat kondyloomat häviävät itsekseen arviolta 10–30 %:ssa tapauksista.

Mielestäni sinun kannattaa käväistä näyttämässä näppyjä, mikäli ne ovat vaaleanpunaisia tai alkavat kasvamaan. Kondomin käyttö suojaa monelta harmilta, vaikka sen käytön hyödystä kondylooman tarttumisen estämisessä ei ole varmaa näyttöä. Kondomia tulisi kuitenkin käyttää aina tilapäisissä suhteissa, sillä se estää tehokkaasti muiden sukupuoliyhdynnässä leviävien tautien tarttumisen, kuten varmaan tiedätkin.

Aiheen kysymykset