Virtsatieinfektiot ovat hyvin tavallinen ongelma etenkin aikuisilla naisilla. Miehillä virtsatieinfektiot ovat harvinaisempia johtuen 10-15cm pitkästä virtsaputkesta, joka suojaa yleensä putken suulta nousevaa infektiota naisia paremmin. Naisella virtsaputken pituus on vain reilu 2cm, millä korkeampi infektioriski hyvin selittyy.

Tavallisimmin virtsatieinfektio rajoittuu virtsarakkoon, jolloin puhutaan yleensä tavallisesta tai alemmasta virtsatieinfektiosta. Oireena siinä ovat virtsan kirvely, lievä alle 37.5 asteen lämpöily ja sairauden tunne sekä selkä-ja alavatsakipu. Oireet ovat yleensä yksilöllisesti tunnistettavissa ja nopeasti aloitettu hoito yleensä vaikutaa 1-2 pvän sisällä. Suurin osa virtsatieinfektioista on alemman tason infektioita.

Joskus, mutta yleensä harvemmin virtsatieinfektio voi nousta virtsarakosta virtsatiehyeitä pitkin aina munuaistasolle munuaisaltaaseen saakka, jolloin oireet ovat rajummat. Tavallista on yli 38 asteen kuume, munuaisten seudulla oleva selkäsärky sekä yleistilan heikkeneminen. Tila vaatii sairaalahoitoa.

Virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi hyvä alapään hygienia on tärkeää. Sukuelinten pesua molemmilla sukupuolilla olisi vältettävä ärsyttävillä saippuoilla niiden aiheuttaman ihoärsytyksen ja sitä kautta infektioiden lisääntymisen kautta. Alapään ja siittimen pesu juoksevalla vedellä ja suihkuttelemalla ilman saippuaa on hyvä ratkaisu. Yhdyntöjen jälkeen olisi pesun lisäksi hyvä tyhjentää rakko virtsaputkeen pyrkivien bakteerien ehkäisemiseksi.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät virtsatieinfektiossa kokemat oireet ovat olleet kirvely virtsatessa, selkäkipu, kuume sekä palelu. Sairauteen yleisimmin käytetty hoitokeino on ollut bakteerilääkkeet. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Virtsatieinfektio oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Kirvely virtsatessa 7
96_rs Kuume 6
Stub Palelu 6
80_rs Selkäkipu 6

Virtsatieinfektio hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 6

Keskustelu

1_s

Anonyymi
4. maaliskuuta

Lievässä, juuri huomatussa virtsatieinfektiossa karpalomehu auttaa. Itse olen sillä tavalla saanut hyvinkin ärhäkän infektion hoidettua. Mahdollisimman "ärhäkkää" mehua litra, pari päivässä ja oireet helpottavat parin päivän jälkeen. Näin ainakin itselläni kävi.

13_s

TriDoc
5. maaliskuuta

Ennen antibioottihoidon aikakautta varsinkin naiset lääkitsivät virtsatieperäisiä infektioita nauttimalla puolukoita. Se happamoittaa virtsaa ja estää virtsatieinfektioiden syntymistä. Samantapainen teho on osoitettu myös karpalolla. Puolukoiden päällysosan muodostaa vahamainen ketoainepinta, jossa bakteerin on vaikea kasvaa- tätä on käytetty hyväksi puolukoiden säilömisessä ja sovelten myös virtsatieinfektioiden hoidossa. Nykyään virtsatieinfektiot kannattaa hoitaa siihen käytössä olevilla antibiooteilla, mutta virtsateiden infektioita estävänä luonnontuotteena puolukan estävä vaikutus on kiistaton. Kourallinen puolukoita joka aamu on erinomainen virtsateiden terveyttä edistävä luonnonmukainen tuote!

6_s

Urheiluhullu
6. kesäkuuta

Miten toimia, kun näin miehenä minulla on ollut kaksi kuumeista virtsatienfektiota puolen vuoden sisällä, ja toinen niistä meni munuaistasolle saakka. Luulen syyn olevan suu- ja anaaliseksissä, harrastan sitä kumppanini kanssa suojaamattomasti. Kuinka helposti bakteerit tarttuvat suuseksissä, perussairautena minulla on nousevan aortan dissektio, ja ilmeisesti on vaarana, että bakteeri voisi nousta läppään..kuinka todennäköistä tämä on? Anaaliseksissä kondomin ymmärrän, mutta miten suuseksi?

13_s

TriDoc
6. kesäkuuta

Naisilla virtsatieinfektiot ovat miehiä huomattavasti yleisempiä johtuen osaksi naisten virtsaputken lyyhydestä. Naisilla virtsaputki on vain muutamia senttimetrejä pitkä, kun miehillä se on yleensä 13-15 cm, mikä osaltaan suojaa virtsaputken suulta nousevilta tulehduksenaiheuttajilta. Naisilla virtsaputken suu sijaitsee myös lähempänä peräaukkoa, josta on luontaisempi yhteys ulosteperäisille taudinaiheuttajille nousta virtsarakkoon tulehdusta aiheuttamaan. Tytöille opetetaankin oikeaa alapään hygieniaa ja pyyhkimistekniikkaa wc-toimituksen yhteydessä, jossa pepun pyyhkiminen tulisi suuntautua aina puhtaammasta likaisempaan, eli virtsarakon seudulta peräaukon suuntaan eikä päinvastoin. Sukupuolisen kanssakäymisen jälkeen on hyvä tapa aina pyrkiä virtsaamaan, mikä vähentää virtsatieinfektion riskiä eli taudinaiheuttajan nousua virtsarakkoon. Oraalinen kanssakäyminen on puhtausasteeltaan rinnastettavissa vaginaalisen kanssakäymiseen. Käsittääkseni ulosteperäiset taudinaiheuttajat ovat usein aiheuttamassa virtsatietulehduksia varsinkin naisille, joten niiden aiheuttamaa tarttuvuutta tulisi välttää suojautumalla.

1_s

m42-1675
19. heinäkuuta

Epäilys eturauhastulehduksesta on alkanut kääntymään epäilykseksi kivuliaasta virtsatietulehduksesta, joka syntyy seksikontaktista - kumppanina vaimo ja muita kumppaaneita ei ole kummallakaan ollut. Virtsakokeet ovat AINA tuleet bakteerittomina/sukupuolitaudittomina takaisin, mutta valkosoluja on jonkin verran pikatestissä näkynyt. Oireet vie aina pois Ditrim Duplo 10vrk kuuri. Tulisiko vaimon syödä sama kuuri, jotta suojaamatonta seksiä voisi jälleen harrastaa. Oireet alkavat niin suu- kuin muustakin seksistä. Ja mikä oireet voi aiheuttaa, jos bakteeria ei ole löytynyt. Mitä tulisi tehdä?

1_s

Anonyymi
20. heinäkuuta

edellinen kiinostaa minuakin sillä mies saa usein seksin jälkeen virtsatie infektion joka vaatii antibiootteja. myös hänellä ei aina ole selvää viljelyä mutta annettu kuuri varalle. joko trimopan tai kefexin ja on mennyt niillä pois. uusii usean kerran vuodessa. tulisiko minutkin hoitaa. olen oireeton ja olen nainen 39v.

13_s

TriDoc
20. heinäkuuta

Näissä kahdessa edellisessä keskustelussa käsitellään miehen eturauhastulehduksen ja virtsatieoireiden eroja. Virtsatietulehduksen taustalla on näytteestä kasvatettava bakteeri, joka tosin joskus voi jäädä kasvamatta teknisistäkin syistä (liian lyhyt aika vairtsarakossa ym). Enemmistö virtsatietulehduksista kärsiviä on naispuolisia, mutta joskus myös miehiä, joilla virtsatietulehdus jostain syystä uusii ja myös heille voidaan määrätä uusien tulehdusten varalta myös antibioottihoitoja. Tärkeää heidän kannaltaan olisi selvittää infektion synty ja syy.
Hankalia tapauksia ovat esimerkiksi sukupuolielämästä syntyvät oireet, joiden taustalla ei voida todeta varsinaisesti mitään infektiota, mutta joiden suhteen antibiootti vie oireet pois. Tällaisessa tapauksessa syyn olisi oltava sisäsyntyinen eli toisella puolisolla jonkinlainen (rakenteellinen?)alttius saada oireita, eikä niitä voida torjua oireetonta puolisoa lääkitsemällä. Tällaiset toistuvat infektiotilanteiden/oireide syyt voisivat selvitä urologisessa tutkimuksessa mahdollisen rakenteellisen tai toiminnallisen löydöksen muodossa (rakenne?,virtsan takaisinvirtaus?), joka sitten laukaisee oireet? Selvitykset olisi käsittääkseni suunnattava tähän suuntaan, koska sekä miehillä että naisilla tällaista taipumusta esiintyy, tosin naisilla miehiä slvästi useammin.

1_s

Anonyymi
23. heinäkuuta

Onko kyseessä virtsatieinfekio, kun oireina ovat tihentynyt virtsaamisen tarve (olen juuri käynyt vessassa ja heti tulee tarve mennä uudelleen), virtsaamisen loppuvaiheessa tuntuu paineen tunne alavatsassa. Minulla ei ole kirvelyä virtsatessa. Oireet eivät ole kovin voimakkaat, enemmänkin epämiellyttäviä. Oireet ovat samantapaiset kuin vuosi sitten olleen virtsatientulehduksen yhteydessä. Miten tulisi toimia?

1_s

Anonyymi
22. elokuuta

saako virtsatientulehduksen aikana harrastaa seksiä?

13_s

TriDoc
22. elokuuta

Tulehdustaudit kuten virtsatieinfektiot kannattaa hoitaa aina ensin kuntoon ennen muita iloja.

1_s

Anonyymi
31. elokuuta

Voiko miehen alavatsakivut (kouristava tunne) yhdynnän jälkeen johtua virtsatietulehduksesta? Kumpikin on testattu ja mistään sukupuolitaudista ei pitäisi olla kyse.

13_s

TriDoc
1. syyskuuta

Yleisesti tämäntyyppisessä tilanteessa yhdynnän jälkeinen alavatsan kouristelu johtuu joko eturauhasen siemensyöksyn aiheuttamasta eurauhasen kouristelusta, joka voidaan aistia joskus myös jälkikipuna tai jomotuksena alavatsalla. Toinen mahdollisuus on alavatsan lihaksen tai pehmytkudoksen venytys, joka laukaisee jälkikouristelun tai kramppimaisen tunteen. Nämä hyvänlaatuiset ja harmittomat syyt ovat todennäköisimpiä selityksiä tämäntyyppisen tilanteen taustalla. Muutkin sairauteen liittyvät syyt ovat toki mahdollisia, mutta eivät ensisijaisia ja vaativat tällöin lääkärin selvittelyn.

1_s

Anonyymi
12. lokakuuta

Olisin kiinnostunut kuulemaan lääkärin mielipiteitä kroonisesta virtsatieinfektiosta, joka näyttäisi aina liittyvän sukupuoliyhdyntään. Olen ollut saman partnerin kanssa pari vuotta ja tänä aikana minulla (olen 26 vuotias nainen) on jatkuvasti uusiutunut virtsatieinfektio. Olemme hyvin tietoisia hygienia-asioista jonka vuoksi emme koskaan harrasta seksiä ilman peseytymistä ennen ja jälkeen yhdynnän. Ongelma kuitenkin jatkuu ja vaikuttaa voimakkaasti tietenkin myös seksuaaliseen elämäämme. Onko ainut mahdollisuus jatkaa sukupuoliyhdyntää käyttäen kondomia? Voisiko ympäristöllä olla jotain vaikutusta asiaan, sillä asumme ulkomailla pysyvästi?Virtsatieinfektio toistuu näin minulla vuodessa 6-7 kertaa ja antibioottikuurit myös sekoittavat yleensä elimistöni normaalin bakteeritoiminnan niin, että altistun tämän jälkeen hiivasienitulehdukselle. Olisin kiinnostunut tietämään, onko olemassa jotain asiaa, jota emme ehkä ole osanneet ottaa huomioon tässä asiassa?

13_s

TriDoc
12. lokakuuta

En usko ulkoisella ympäristöllä (ulkomaat) olevan vaikutusta kuvaamaanne ongelmaan, joka ennastaan tuttu. Uskoisin, ettei omassa käyttäytmisessänne ole enää parannettavaa. Asia on tullut useasti esille normaalissa vastaanottotilanteessa, joissa joskus käytännön neuvoina (kun kaikki muu on ollut kunnossa)on esitetty virtsan happamoittamista marjoilla (puolukka, karpalo) ja virtsarakon tyhjentämistä heti sukupuolisen kanssakäymisen jälkeen. Tulokset näistäkin ovat jääneet vaihteleviksi.

Osalla ihmisistä oireisto on kuitenkin rauhoittunut ajan kanssa, kun on vain huolehtinut aiemmin riittävän hyvästä oireiden ja syntyneiden infektioiden hoidosta. Siinä mielessä toivoa on, ettei vaivanne jatku loputtomasti.

12_s

TUULA74
16. lokakuuta

Minun tyttärelläni oli pienenä aikoinaan monta tulehdusta putkeen.
Me pääsimme eroon kierteestä tuolloin karpalotableteilla (Karpalo on paras, mutta ei ole tietenkään pakko olla tablettina) ja maitohappobakteerikapseleilla (meillä sellainen kuin Probiootti plus. Todella monipuolinen.).
Maitohappobakteerikapselit pitäisi mieluiten ottaa aina illalla viimeiseksi ennen nukkumaan menoa ja niitä pitäisi syödä jatkuvasti.
Meillä toimii ja lisäksi ovat molemmat neidit pysyneet viime aikoina myös muutenkin terveinä.

1_s

Anonyymi
14. marraskuuta

Miehen vitsatietulehdus/influenssa/molemmat? Vaiva alkoi 3 pv sitten päänsäryllä, rajulla kolotuksella ja heittelehtivällä kuumeella: 35.6-38.8C. Ei nuhaa eikä yskää, kuivaa veristä räkää. Virtsaaminen vaatii ponnistelua, kipua rakossa tai eturauhasessa, kirvelyä virtsaputkessa. Tihentynyt virtsaamistarve. Virtsa haisee hyvin pahalle. Välillä myös peräaukko tuntuu aralta. Harrastimme anaaliseksiä viikko sitten ja vaimolla on ollut muutamia päiviä lieviä virtsatiekipuja. -Minulla oli nelisen vuotta sitten kivulias virtsatulehdus ja munuaiskipuja, löytyi verta, antibiootti auttoi, pääteltiin myyräkuumeeksi, peuhasin usein myyrien saastuttamien halkojen kanssa. Siihen kai pitäisi olla nyt resistenssi.

1_s

Anonyymi
1. helmikuuta

"Onko kyseessä virtsatieinfekio, kun oireina ovat tihentynyt virtsaamisen tarve (olen juuri käynyt vessassa ja heti tulee tarve mennä uudelleen), virtsaamisen loppuvaiheessa tuntuu paineen tunne alavatsassa. Minulla ei ole kirvelyä virtsatessa. Oireet eivät ole kovin voimakkaat, enemmänkin epämiellyttäviä. Oireet ovat samantapaiset kuin vuosi sitten olleen virtsatientulehduksen yhteydessä. Miten tulisi toimia?"Minulla on täsmälleen samat oireet ja pohdin tuota nyt itsekin.. Onko tämä virtsatieinfektio vai, mihin nämä oireet oikein viittaavat???

Ja pitäisikö nyt mennä lääkäriin vai voinko tehdä jotain ilman?

13_s

TriDoc
1. helmikuuta

Heti virtsaamisen jälkeen toistuva pakonomainen virtsaamisen tarve ei välttämättä ole oire virtsatietulehduksesta vaan voi johtua virtsateiden toiminnallisesta häiriöstä, yliaktiivisesta virtsateiden supistumisesta, jonka pitäisi rauhoittua muutaman hetken kuluttua seurannalla. Kyseessä on siis hyvänlaatuinen, itsestään seurannalla ohi menevä oire. Hieman harvemmin, esimerkiksi puolen tunnin kuluttua edellisestä virtsaamisesta toistuva virtsaamisen tarve taas ensisijaisesti voi johtua tulehduksesta. Tilannetta voi selvittää antamalla virtsanäytteen, josta sitten suoritetaan bakteeriseulonta tikkunäytteenä ja mahdollinen viljely. Olisi hyvä onnistuneen bakteerimäärityksen kannalta, että virtsanäyte otettaisiin yön yli rakossa hautuneesta virtsasta tai ainakin 4 tuntia rakossa olleesta virtsasta.

1_s

Anonyymi
29. kesäkuuta

Hei! Olen 23v nainen, minulla on koko nuoren ikäni ollut virtsaputken tulehduksia usein. Nyt kuitenkin muutaman kuukauden ajan ollut saman tyyppisiä oireita kun VTIssä mutta bakteeriviljelyt ovat olleet puhtaita. Klamydia on pois suljettu juuri, myös papa kokeet otettiin ja ne ok. Lääkäri määrännyt hoidoksi jo vagifem sekä Flagyl kuurit, näistä ei kuitenkaan merkittävää apua ole ollut. Olen joutunut tälläkin ajalla syömään kahteen otteeseen ab-kuurin VTIhin, ja on tuntunut että oireet ovat vähentyneet aina hetkeksi ab-kuurin jälkeen ja tuleet takaisin 2 viikon sisään. Oireet poikkeavat kuitenkin VTIstä sen verran että alavatsakipuja ei ole ollut, mitä aikasemmin aina tulehduksen aikaan minulla oli. Eli oireena tällä hetkellä päällimäisenä se että heti virtsaamisen jälkeen tuntuu että taas olisi mentävä, kuitenkaan ei virtsaa tule. Tunne on sellainen painon ja rasituksen tunne enemmänkin mielestäni virtsaputkessa kuin rakossa, tätä toisaalta vaikea arvioida. Ajoittain loppuvirtsa kirveltää. Oikeastaan aina kun rupea asiaa miettimään niin huomaan että on pissahätä, olin juuri käynyt virtsalla tai en. Myös seksin jälkeen tunne on voimakkaampi kuin muulloin, olen muuttanut puoli vuotta sitten avomiheni kanssa yhteen ja seksi elämä nyt tietysti tiheämpää. Voisiko tämä vaikuttaaa?. Nyt lähiaikoina on myös tullut toinen oire, kun huomaan että minua pissattaa tulee jo kova kiire vessaan, saattaa olla että en hetkeä aijemmin tiedosta että olisi hätä mutta sitten kun sen vwhädän tiedostan on päästävä vessaan heti. Yöllä käyn pissalla 2-3, näin on ollut jo kauan. Ja myös mikä minua on ihmetyttänyt että jos juo alkoholia niin minun täytyy ravata pissalla 10min välein, ja aina rakko on melkein täysi, mistä mahtaa nämä kaikki siis johtua? Olen pyytänyt lääkäriäni laittamaan lähetteen virtsarakon tähystykseen, mutta siinä menee aikaa kunnes sinne pääsee ja vaivat ovat mielessäni alati! Kiitos jo etukäteen!

1_s

Anonyymi
12. lokakuuta

Hei! Olen 23v nainen. Minulla on koko ikäni ollut useita rakkotason virtsatietulehduksia. Infektioiden määrä pieneni, kun olin teini-ikäinen, mutta sen jälkeen niitä on jälleen ollut alati. Pahimmillaan viime vuoden aikana söin 7 antibioottikuuria vti:n, tänä vuonna menossa kolmas vti. Estolääkityksiä minulla on ollut montaa erilaista. Alkuun niistä oli apua, mutta nyt en enää koe niistä olevan hyötyä. Infektiot eivät ole aina samanlaisia. Toisinaan oireet saattavat olla hyvinkin lieviä tai ainut oire saattaa olla vain vähäinen kirvely virtsatessa. Joskus infektion oireet ovat taas niin voimakkaita (jatkuva kirvely ilman virtsaamistakin, tunne virtsaamisen tarpeesta vaikka olisi juuri wc:sta tullut, alavatsakipu, huono olo), että joudun olemaan töistä sairaslomalla. Olen käynyt useita kertoja asian tiimoilta lääkärin vastaanotolla ja ainut tutkimus, joka minulle on tehty, on alavatsan uä, jossa ei ollut mitään poikkeavaa. Lääkäri totesti tämän olevan ainut tarpeellinen tutkimus... Lisäksi joudun joka kerta vti-oireiden ilmaantuessa käydä antamassa virtsanäytteen laboratoriossa, mikä on mielestäni turhauttavaa. Olisiko kystoskopia aiheellinen esim. divertikuliitin poissulkemiseksi? Olen miettinyt asiaa pitkään ja haluaisin vastauksia, jotka oikeasti selvittäisivät näitä toistuvia infektioita.

2_s

Hoitonetti
2. joulukuuta

Elätkö juuri elämäntilannetta, joka on seksuaalisesti aktiivista? Se voi lisätä infektioita. Naisilla, toistuvat VTI:t joskus liittyvät selvästi sukupuoliyhdyntään, yhdynnän jälkeinen lääkitys esim. Trimetopriimi 100–300 mg kerta-annoksena tai Nitrofurantoiini 50–75 mg kerta-annoksena. Muita VTI:n ehkäisykeinoja ovat spermisidien ja pessaarien välttämien ja rakon tyhjentäminen heti yhdynnän jälkeen.

Runsas juominen ja rakon tiheä tyhjentäminen virtauksen lisäämiseksi ja bakteerikasvun vähentämiseksi rakossa olevassa virtsassa saattaa auttaa, samoin ummetuksen hoito ja C-vitamiinin käyttö virtsan happamoittamiseksi.

Koska sinulla on toistuvia infektioita, on aivan oikein ottaa virtsanäyte ennen hoidon aloittamista, jotta saadaan selville mitä bakteereita virtsassasi kasvaa. Hoito voidaan tietysti aloittaa jollakin antibiootilla, jos oireesi ovat vaikeat ja tarkistaa lääkkeen sopivuus virtsasta tehdyn viljelyvastauksen valmistuttua. Kystoskopia ei ole mielestäni tarpeen, Uä-tutkimuksen lisäksi voidaan joskus tehdä varjoainetehosteinen munuaisten tietokonetomografia-tutkimus tai magneettikuvaus-tutkimus. Divertikuliitti on paksussasuolessa esiintyvä tulehdussairaus.

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset