Synnytin- ja lantionelinten laskeumat ovat yleisempiä naisilla, jotka ovat synnyttäneet ja ne saavat usein alkunsa synnytyksen jälkitilanteista. Käytännössä lantionpohjan tukirakenteissa tapahtuu erilaisista syistä venymistä, mikä altistaa lantionsisäiset rakenteet laskeutumille.

Yleensä synnytyksen jälkeen löystyneet sidekudosrakenteet palautuvat ennalleen, mutta poikkeama tässä tai piilevä lantion rakenteellinen poikkeavuus voi olla syynä lantion rakenteiden ei-tarkoituksenmukaiseen laskeutumiseen ja venymiseen. Varsinkin raskauden jälkeen liian nopea lantion rasittaminen voi johtaa laskeuman syntyyn. Lantion rakenteiden venyminen voi myös syntyä liian raskaasta nostotyöstä tai esimerkiksi suolistoperäisen ummetuksen vuoksi välittömästi raskauden jälkeen.

Lantion elinten laskeumat voivat tulla ilmi monella eri tavalla. Emättimen etuseinämän sidekudosten venyessä voi syntyä virtsarakon ja virtsaputken laskeuma. Tämä on usein esiintyvä lantion elinten laskeumamuoto. Alkuvaiheessa laskeuma voi olla oireeton, mutta pidemmän päälle oireena voi olla painontunne alavatsalla tai ristiselkäsärkyä. Pidemmälle edistyessä tässä voi esiintyä ponnistaessa virtsan karkaamista ja rakon tyhjenemishäiriöitä sekä ummetuksen pahenemista.

Virtsarakon laskeuma oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Virtsankarkailu naisilla 1
Stub Painon tunne alavatsalla 1

Virtsarakon laskeuma hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Virtsarakon laskeuman leikkaushoito 1

Keskustelu

6_s

n60-2179
30. maaliskuuta

Leikkauskohdan yläpuolelle on muodostunut napatyrä... painetta ja kutinaa ,arkuutta ja ulospullistumaa. Lääkärin hoito-ohje on laihduta sekö auttaa kun on 20 vuoden kokemus jo laihduttamisestä.Leikataanko nykyään vai jatkuvasti tyrävyö?

13_s

TriDoc
30. maaliskuuta

Oireettomaan pieneen napayträän saattaisi laihdutus auttaa. Jos oireet vaan lisääntyvät ja tilaan liittyy hankalempia oireita, tulee harkittavaksi leikkauksen mahdollisuus, jonka kelpoisuuden arvioi leikkava kirurgi. Tyrävöiden käyttö on jatkuvasti vähentynyt ja leikkauksia tyrien hoitamiseksi tehdään aiempaa enemmän.

1_s

Anonyymi
27. toukokuuta

Mietin, voisiko minun kohdallani olla kysymys virtsarakon laskeumasta. Minut kiidätettiin eilen sairaalaan kun luultiin että lapsivesi tuli (nyt alkaa 20. raskausviikko), kun vuosin lähes kirkasta ja hajutonta nestettä ja sitä tuli paljon. Sairaalassa päivystävä lääkäri testasi oliko kyseessä lapsivesi ja testitulos kertoi, ettei ollut. Lisäksi ultrassa näkyi terve ja eläväinen sikiö, mikä oli valtava helpotus kun kaikki olivat jo ehtineet valmistaa minua siihen että sikiö olisi kuollut. Lääkäri pyysi paikalle ylilääkärin joka vahvisti, että lapsivettä oli kohdussa sen verran kuin näillä viikoilla sitä pitäisikin olla. Puolittain vahingossa hän huomasi ultraamalla alavatsassani valtavan nestepussin. Hän sanoi, että kyseessä on hyvin todennäköisesti suuri kysta mutta kehotti päivystävää lääkäriä varmuuden vuoksi vielä katetroimaan minut jotta nähtäisiin olisiko se sittenkin täynnä oleva virtsarakko. Molemmat lääkärit kuitenkin pohtivat siinä yhteen ääneen, että oli melko epätodennäköistä että näin olisi, sillä pussi oli niin valtava. Siihen hoitaja ehti vielä sanomaan, että ei se kyllä virtsarakko voi olla, kun hän oli kanssani wc:ssä ennen tutkimusta ja siellä minä olin pissannut pitkät pissat. No, lääkäri katetroi.. Ja katetroi.. Ja katetroi lopulta litran verran virtsaa minusta ulos. Kun katsottiin vielä ultralla, oli "kystakin" kadonnut. Lääkäri sanoi että minulla olisi virtarakon umpeuma ja otti näytteen jotta saataisiin selville johtuiko tuo umpeuma tulehduksesta. En vieläkään saattanut uskoa, että se minusta valunut neste oli todella virtsaa, mutta asiat puhuivat puolestaan. Näytepurkkiin katetrista laskettu virtsa oli aivan kirkasta, kuin vettä. Lisäksi lääkäri sanoi että se meidän automme penkille valunut virtsa oli ilmeisesti sellaista "ylivuotoa" jota en voinut hallita. En kertakaikkiaan ollut tuntenut mitään tunnetta vaikka pissatessa nyt yleensä tietää pissaavansa.

Tiesin jo etukäteen, että virtsanäyte olisi puhdas sillä minulta oltiin otettu pissavaivojen vuoksi jo parikin näytettä oman lääkärini toimesta muutama viikko sitten. Ja puhdas se lopulta olikin.

Nyt vain mietityttää, että mitä nyt.. Sairaala johon minut vietiin ei ollut oma sairaalani kun olimme tuolloin mökkipaikkakunnalla. Lääkäri sanoi lähettävänsä tietoni omaan sairaalaani mutta mitään puhetta jatkosta ei ollut. Oma äitini, joka on sairaanhoitaja, sanoi että minun olisi nyt hyvä pitää sekä nestelistaa että virtsamäärälistaa. Olen menossa ensi viikolla rakenneultraan ja ajattelin pyytää jos he voisivat samalla ultrata myös miltä se rakko nyt näyttää.

Lääkärin arvion mukaan rakkoni oli venynyt vähintään kahden litran vetoiseksi, ehkä jopa isommaksikin ja että aina kun olin käynyt wc:ssä pissalla, olin pissannut vain sen samaisen ylivuotomäärän.

Ehkäpä täytyisi varata aika omalle lääkärille ettei jää nyt kokonaan tutkimatta..

1_s

Anonyymi
27. toukokuuta

Hih, en oikolukenut tekstiäni joten siellä on aikalailla kirjoitusvirheitä.. Kuten, "virtarakon umpeuma" :)

1_s

Anonyymi
28. toukokuuta

Hei, olen aivan ymmälläni, mikä minua vaivaa. Kohta pari vuotta on vasemmalla alavatsassa ollut paineen tunne. Olen asiasta maininnut kaksi kertaa gynelleni, joka on ultrannut ja todennut tutkimusten jälkeen kaikki olevan ok. Paineen tunne on nyttemmin, parin viimeisen kuukauden aikana voimistunut ja on nykyään jo ihan kipeä kohta. Pelkään hirveästi, että minulla suolisyöpä tai jokin muu syöpä. Eilen kävin sitten gastroenterologilla, joka teki "käsitutkimuksen" suolesta ja haastattelunsa perusteessa laittoi lähetteen kolonoskopiaan, minne odottelen pääsyä varmasti pitkään. Suurempia suolisto-oireita ei ole ollut, paitsi pari kertaa verta ulosteessa, viimeisin viikko sitten. Kirkasta ja vain vähän, sen jälkeen ei ole ollut. Edellisen kerran raskauden jälkeen reilu vuosi sitten.Kipu/paineen tunne säteilee selkään ja lonkkaan. Välillä tuntuu, että olisi liitoskivun tyyppisiä jossain häpyluun paikkeilla, en tiedä tarkkaa kohtaa. Makuulta olen alkanut taas nousta kyljen kautta niin kuin raskaana ollessa, joku repäisevä tunne/kipu tuntuu tuossa kipeässä kohtaa. Se on samassa kohtaa kuin tiskipöydän reuna eli olisikohan n. 90cm maasta. Parin päivän ajan on ollut pakko käydä pissalla parin tunnin välein kun on koko ajan pissahätä. Pissatestin tulos oli puhdas eli ei virtsatulehdusta. Joku aika sitten kiinnitin huomiota, että pissakäynnin jälkeen tuli vielä loraus, ihan kuin ei olisi kunnolla rakko tyhjentynyt.Tulen hulluksi tämän asian kanssa. Pelkään niin, että on jotain vakavaa. Voisikohan olla virtsarakon laskeumasta kyse? Tänään eräs sairaanhoitaja alkoi miettimään, josko siitä olisi kyse.Olen 37-vuotias, kaksi raskautta, joista toinen monikkoraskaus ja olin valtava. Monikkoraskauden jälkeen olen sanonut, että sisuskaluni eivät ole paikoillaan. Sellaiselta tuntuu.Gastroenterologin tutkimuksen mukaan kyse ei ole mistään tyrästä.

Aiheen kysymykset