Verkkokalvon irtoaminen alkaa useimmiten ilman myötävaikuttavaa tekijää, lähinnä silmänpohjan yleisten rappeumamuutosten perusteella. Reilu likitaittoisuus ja verkkokalvon reunaosan kulumat lisäävät verkkokalvon irtauman mahdollisuutta. Lasiainen irtoaa lähes aina ennen verkkokalvon pullistumista. Koska verkkokalvo ei tunne kipua, ainoat oireet voivat liittyä näkökentän muutoksiin.

Yleensä ihmiset kokevat irtoamisen näkökentän puutoksena, verhomaisena puutoksena tai nokisateena. Tällaisten toispuoleisten silmäoireiden ilmaantuessa tulisi hakeutua silmälääkärille niin nopeasti kuin mahdollista. Mitä aiemmin irtauma todetaan, sitä paremmat ovat hoitotulokset.

Verkkokalvon irtauma oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Salamointi, nokisade näkökentässä 2
Stub Näkökenttäpuutokset 1

Verkkokalvon irtauma hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1
Stub Silmänpohjien laserhoito 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
8. toukokuuta

Minulla todettiin tammikuussa 2010 verkkokalvon repeämä. Pääsin nopeasti leikkaukseen, mutta sen jälkeen aikoivat ongelmat. Kaasu karkasi silmän etukammioon ja venytti sen erittäin syväksi, jonka jälkeen etukammioon rupesi muodotumaan runsaasti valkosoluja. Silmänpaine oli useita päiviä 59! Silmästä punteerattiin kaasua ja solukkoa, sillä lääkäri ei nähnyt silmänpohjaa, eikä tiennyt onko verkkokalvo kiinni. Silmä oli myös todella kipeä. Pikku hiljaa paine saatiin laskeutumaan ja minut kotiutettiin 9:n sairaalassa vietetyn päivän jälkeen. Ehdin olla kotona vain yhden vuorokauden, kun piti silmäkipujen vuoksi lähteä päivystykseen. Määrättiin uusia tippoja, sillä paine oli taas korkea. Neuvottiin tulemaan seuraavana päivänä uudelleen, mikäli kivut jatkuvat. Seuraavana päivänä tuskaisen yön jälkeen jouduin takaisin osastolle, silmästä punkteerattiin jälleen valkosoluja , joihin oli tarttunut myös iiriksestä värisoluja. Hoitoa jatkettiin asentohoidolla kaksi vuorokautta (jouduin nukkumaan kasvot alaspäin vatsallaan) Kolmantena päivänä minut taas kotiutettiin. Silmään kasvaa nyt vauhdilla kaihi, jonka leikkaus on sovittu elokuulle. Lääkäri vastasi kysymykseeni, tuleeko silmästä vielä toimivaa (leikkauksen jälkeen silmässä ei ole ollut näköä), että riskit on suuret ja ainoa mitä hän voi luvata, on se, että huonommaksi se ei voi tulla!
Leikkauksesta on nyt kulunut kolme ja puoli kuukautta ja silmä on pahan näköinen, verestävä ja muhkurainen (tikkien sulamisen jälkeen silmän pinta hyvin epätasainen ja muhkuroiden kohdalta hyvin kipeä)
ja rähmii jonkin verran. Odotan kauhulla tulevaa leikkausta ja välissä ajattwlwn, etten halua sitä enää kokea, jos jokin taas menee vikaan!

Aiheen terveysarvot

11_m

Silmänpaine

Silmämunan kammioneste muodostaa silmämunan etu- ja takakammioon yhtenäisen sisäisen paineen, jota syntyy kammionesteen erittyessä sarveiskalvon reuna-alueiden alaiselta sädekehältä silmämunan sis...