Vatsahaava eli mahalaukun haavauma syntyy vatsan limakalvon ärsytyksen seurauksena oireiden pitkittyessä. Normaali vatsalaukun eritystoiminta ylläpitää ruoansulatukselle sopivaa happo- ja entsyymipitoisuutta. Toiminnan häiriintyessä, esimerkiksi stressin ja muun autonomista hermostoa kiihdyttävän toiminnan tuloksena voi syntyä tilanne, jossa vatsalaukun limakalvolle syntyy haavauma, joka pitkittyessään voi aiheuttaa suoranaisen ärtyneen repeämän vatsalaukun pinnalle.

Viime vuosikymmenien aikana vatsahaavan hoito on muuttunut nopeasti. Aiemmin ennen sairauden kaikkia syntymekanismin tuntemista ruoansulatuselimistön kirurginen hoito oli yleisempää. 1980-luvulla lisääntynyt tietoisuus helicobakteerin osuudesta vatsalaukun infektion ja haavauman syntyyn on tuottanut häätöhoidon, joka vähensi dramaattisesti aiemmin yleisempää vatsalaukun kirurgista hoitoa, koska ongelma voidaan nykyään onnistuneesti hoitaa lääkehoidoin.

Vatsahaavan hoidossa helicobakteeri-infektion määritys on nykyään keskeinen selvitetystä vaativa seikka. Sitä löytyy edelleen merkittävältä osalta suomalaista väestöä. Erityisesti Pohjois-Suomessa helicobakteerin esiintyminen on ollut muuta Suomea yleisempää. Tämä johtui pitkälti huonommista asumisoloista Lapin Sodan jälkeen, jolloin yleinen asumismuoto oli pitkään maakuoppa. Vatsahaavan hoito perustuu pitkäaikaiseen, usein muutaman kuukauden jatkuvaan suolahapposalpaajan hoitoon. Helikobakteerin määritys perustuu niiden vastaa-aineiden määritykseen verestä. Myös suoraa pikatestiä käytetään nykyisin. Jos helikobakteeri-infektio todetaan samalla tule se myös häätöhoitaa siihen tarkoitetulla kolmoislääkityksellä.

Keskustelu

13_s

TriDoc
10. joulukuuta

Lämpimät ja kevyet keittoruoat ja kasvisvoittoiset einekset ovat vatsalle yleensä hyvästä. Suomalaiset keitot ovat unohdettu liian usein raskaamman ja vatsaa kuormittavan ruoan tieltä. Erityisesti käristetyt ruoat, rasvainen liha, vaalea leipä ja läski voivat aiheuttaa vatsan ärsytystä ja kuormitusta. Raskas ruokavalio stressiin ja kiireeseen yhdistettynä lisää oireita. Ruokailun ajaksi olisi hyvä sulkea matkapuhelin, jotta ruokailu ei keskeytyisi turhaan ja lisäisi vatsan oireita!

1_s

Anonyymi
1. kesäkuuta

Aluksi kiitos hyvästä ja asiantuntevasta sivustosta. Itselläni todettiin vatsahaava maalikuun alussa ja sain kahden kuukauden kuurin Zolt lääkehoidon. Nyt jo luurin loppusuoralla painoni on noussut 6 kiloa siitä, kun aloitin lääkehoidon. Oma mielipiteeni on, että lääkkeen sisältämä lansopratsoli estää myös ruoan sulamista ja täten paino nousee.

12_s

f32-2679
20. elokuuta

Kiitos tiedoista! Mulla on ollu puoli vuotta vatsakipuja. Liittyy oksentelua ja välillä vesiripulia. Keliakia, laktoosi-intoleranssi ei ole, kolonoskopiasta ei löytynyt mitään..seuraavaksi varmaan edessä gastroskopia. Itse epäilen vatsahaavaa, mut en oo varma.. vähän jännittää, mut toisaalta vaan toivoo että jotain jo löytyis, jotta sais ees jotain tietoa..

4_s

Eva
20. elokuuta

Hei, olen syönut Zoltia jo useamman vuoden ylävatsavaivoihin, lakt.intoleranssi on poissuljettu, keliakiatesti negatiivinen, vatsan uä norm. Ainoastaan kova kipulääkitys oli muutaman vuoden nivelvaivoihin ja stressiä oli runsaasti. Nykyisin verenpainelääkitys ja astmalääkitys, kipulääkkeitä satunnaisesti. Jos jätän Zoltin pois,kivut ja närästysvaiva palaavat.Kuinka kauan sitä voi käyttää yhteen menoon? Gastroskopiaa ei ole tehty.Paistettua ja liharuokaa syön harvoin, suosin kasvis-ja kalaruokia.Tuore pulla ja leipä aiheuttaa selkeästi turvotusta ja ilmavaivoja. Välttämällä leipää ilmavaivat ja turvotus ovat poissa.
Alkoholia käytän n. 1 pullo keskiolutta viikossa tai vähemmän.Suklaata meni aikaisemmin paljon, nykyisin enää harvoin.Ikää on 49.

13_s

TriDoc
20. elokuuta

Hei Eva! Esitit hyvän kysymyksen. Kerroit ylävatsavaivoja esiintyneen jo useamman vuoden ja happosalpaajalääkityksen poisjätön jälkeen närästysvaivat palaavat.

On melko vaikeaa sanoa tarkkaan, mutta noin yleisesti yli 40 vuotiailla miehillä ja naisilla esiintyviin ylävatsavaivoihin,kuten närästysvaivaan ja vatsakatarrioireisiin tulisi suhtautua intensiivisemmin kuin nuoremmilla esiintyviin vastaaviin oireisiin johtuen iän lisääntyessä vatsan sairauksien yleistymisestä.

En pitäisi periaatteessa pidempiaikaistakaan lääkitystä vatsalle kovin haitallisena, mutta ennen lääkityksen jatkamista pitkäaikaisesti olisi hyvä selvittää lääkkeen tarpeen aiheuttama syy, eli pitäisin vielä vatsan ja ohutsuolen tähystystä tärkeänä muiden, jo suoritettujen tutkimusten lisäksi. Mahdollisuuksia tähän olisi käydä keskustelemassa hoitavan lääkärisi kanssa asiasta ja mahdollisesta lähetteestä kunnalliselle puolelle tai sitten suorittaa vatsan tähystys yksityisellä sektorilla, lääkäriasemalla ym. Kustannus yksityisellä puolella vaihtelee n. 300-500 euroa /tutkimus. Tähystyksen jälkeen olisit viisaampi ja siinä todennäköisesti selviäisi vatsavaivojen ja jatkuvan lääkityksen tarpeen syy.

1_s

Anonyymi
12. marraskuuta

Hei! Työterveyslääkäri epäilee minulla vuotavaa vatsahaavaa, kun hemoglobiini oli kesällä tippunut 102:een. Vuotta aiemmin oli 114 ja rautakuurin jälkeen viime tammikuussa 126. Mitään muita oireita minulla ei ole. Lääkäri laittoin lähetteen julkiselle ja olisin päässyt tänään gastroskopiaan, josta kieltäydyin. Pelkään tähystystä todella paljon ja luulin, että minua tutkittaisiin ensin muuten, kyseltäisiin lisää (työterv.lääk. ei juuri kysellyt) yms. eikä suoraan lähdettäisi tähystämään. Tänään kävin uudestaan verikokeessa, joten en vielä tiedä mitä hb on tällä hetkellä.Ravintoterapeutin kanssa on käyty syksyllä läpi ruokavaliotani (lähes kasvis) ja todettu, että olen saanut rautaa alle puolet suosituksista. Lisäksi kuukautiseni ovat runsaat ja olen saamassa hormonikierukan. Ikää on 31v ja minulla on 3-6v lapset.Mitä tässä nyt pitäisi tehdä?

13_s

TriDoc
12. marraskuuta

Vatsahaavan epäilynä vatsalaukun tähystys antaa havainnollista tietoa vatsan limakalvon tilasta ja tutkimuksella voidaan muitakin vatsan limakalvon muutoksia samalla tarkastella melko luotettavalla tavalla. Vuotavaa vatsahaavaa epäillessä tähystystutkimuksen tarve aina kasvaa. Keskustelu hoitolinjoista on vielä paikallaan lääkärisi kanssa, johon kannattaa olla vielä yhteydessä tarkoituksena välttää jatkosuunnittelulla epäillyn riskin toteutuminen

1_s

Anonyymi
29. heinäkuuta

Eksyin tällaiselle sivulle valvoessani yöllä vatsaongelmani kanssa. Olen kärsinyt syömishäiriöistä, joiden jälkiseurauksista kärsin nyt. Ylävatsa on niin arka ja kipeä, ettei se kestä paljon ruokaa enää. Pieni määrä vihannessosetta menee alas, tai pieni määrä maissipuuroa. Gastrokopiaa ei ole valitettavasti tehty. Tilanne on nyt huonoimmilaan. En tiedä, miten tästä selviää. Esim. quinoa ei sula kunnolla, vaan tulee ulos osaksi sulamattomana. Vatsa ei kestä enää syömistä, ja heikottaa kun ei saa tarpeeksi energiaa. Helikobakteeria ja keliakiaa ei ole.

4_s

Eva
30. heinäkuuta

Nyt vaan pikimmiten lääkäriin. Tarvitset varmaan tutkimuksia ja mahdollisen mahansuojalääkityksen. Oletkos kokeillut ilman reseptiä saatavia lääkkeitä mahan suojaksi?

Aiheen terveysarvot

2_m

Hemoglobiini

Hemoglobiini eli verenpuna on punasolujen sisällä oleva peptideistä koostuva proteiinikimppu, joka sisältää myös runsaasti rautaa. Hemoglobiini antaa verelle myös sen punaisen värin. Hemoglobiinin ...

Aiheen kysymykset