Valkopälvi eli toiselta nimeltään vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon normaalin värin antavat melanosyyttisolut tuhoutuvat, mikä aikaansaa valkoisten läiskien ilmaantuminen iholle. Mukana on todennäköisesti myös geneettistä periytyvyyttä, koska sairaus kulkee osalla sairastuneista suvuittain. Joillakin ihmisillä tilaan voi liittyä myös autoimmuunimekanismilla syntyneitä sairauksia, kuten diabetes, kilpirauhasen toiminnan häiriöitä sekä lisämunuaisen toiminnan heikkoutta, mutta on liitännäissairauksista huolimatta yleensä hyväkuntoisen ja muuten terveen ihmisen sairaus. Valkopälveä esiintyy noin 1-2% ihmisistä, ja sairaus todetaan useimmin ennen 40 ikävuotta.

Muutokset syntyvät yleensä nuorella aikuisiällä. Aluksi yksittäisiä läiskiä on eniten kädenselissä sekä kasvoilla, lähinnä suun ympärillä, silmien alueella sekä nenässä, mutta ne voivat myöhemmin levitä muuallekin raajojen alueelle sekä sukuelinten alueelle. Valkopälvi ei aiheuta valoherkkyyttä lukuun ottamatta muuta haittaa. Auringonoton välttämisen lisäksi muuta hoitoa ei tavallisesti tarvita. Vaaleat ihoalueet tulee suojata tehokkaasti auringonvalolta, koska melanosyyttien puutteessa se herkästi palaa ja altistaa ihosyövän syntymiselle.

Vitiligo-muutosten aktiivisen hoitamisen mahdollisuudet ovat rajoitettuja ja hoidoilla voi olla myös hankalia sivuvaikutuksia. Yleisimpiä hoitomuotoja ovat mietojen kortikoidivoiteiden käyttö kasvojen alueelle, jolla saattaa usean kuukauden viiveellä olla ihopigmentaatiota palauttavaa vaikutusta. Ongelmana kortikoidivoiteilla ovat kasvojen ihon oheneminen sekä ihomuutokset. Toisena hoitomuotona on lääkehoidon ohella annettava PUVA tai UVA terapia. Aktiivinen valkopälven hoito tulee harkittavaksi ihotautien erikoislääkärin tutkimuksen ja hoidonsuunnittelun perusteella.

Valkopälvi oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Ihon vaaleneminen 1

Valkopälvi hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
57_rs Auringonoton välttäminen 1
Stub UVB-hoito 1
Stub PUVA-hoito 1

Keskustelu

11_s

Vähänonnellinen
23. helmikuuta

Belgialainen ystävämme sanoi sairastaneensa valkopälven tapaista pigmenttihäiriötä. Taudin sanottiin siellä tulleen rakennustyömaalla saadusta pieneliön aiheuttamasta tartunnasta. Eliö ikäänkuin syö sairastuneen ihmisen pigmenttiä. Tauti parannettiin jollakin läkkeellä. Onko kukaan kuullut moisesta.

1_s

Anonyymi
21. maaliskuuta

Enpä ole kuullut tuollaista teoriaa.. Itse sairastuin vitiligoon eli valkopälveen kesällä 2007,päälle parikymppisenä. Tauti alkoi pienellä pigmenttittömällä alueella kädessä, mutta on jo levinnyt kasvoja lukuun ottamatta ympäri kehoa. Valohoidot aloitin 1.5 vuotta saírastumisen jälkeen ja olen käynyt niissä nyt lähes kolmen kuukauden ajan, 2-3 kertaa viikossa. Valohoito ei ainakaan mitenkään radikaalisti ole vitiligoon vaikuttanut.

13_s

TriDoc
21. maaliskuuta

Sairauden taustalla epäillään autoimmuunimekanismia, jonka teorian mukaan elimistössä muodostuu omia vasta-aineita, jotka alkaisivat tuhoamaan melanosyyttejä. Osa sairauden tutkijoista epäilee melanosyyttien toiminnan itsenäistä hiipumista. Lopullinen syy ei liene selvillä. Erilaiset pieneliöt ovat ihmisen kannalta kiusallisia, koska elimistöön tunkeutuessaan ne voivat laukaista elimistön oman vasta-ainetuotannon, joka lopulta kääntyy elimistöä itseään vastaan. Olisiko kysymys tämäntyyppisestä epäilystä, mitä edellä esitettiin. En kuitenkaan usko, että varmuudella voidaan näin todeta olleen, mutta selitys muiden teorioiden joukossa.

1_s

Anonyymi
30. maaliskuuta

Tyttärelläni (5v) todettiin valkopälvi n. vuosi sitten. Nyt hän on käynyt SUV-valohoidossa kuukauden ajan ja tulosta on tullut. Kasvoissa ei ainakaan vielä näy lainkaan läiskiä ja navan alapuolella näkyy hmmeästi joten pigmenttiä on tullut.Nyt on käyty kuukausi valossa 3x viikossa ja nyt jatketaan 2x viikossa käyntejä. Lapsi ainakin jaksaa olla hyvin 10min lamppujen alla ja saa nähdä nostetaanko aikaa vielä vai pidetäänkö loppun saakka samassa. Suvuistamme ei kenelläkään tiedetty olevan vastaavaa sairautta joten meidän kohdalla se ei varmaankaan tule koskaan selviämään. Murrosikää odotellessa kauhulla kun tytöllä on kasvoissa isoja laikkuja mutta onneksi siihen on vielä aikaa.

1_s

Anonyymi
1. huhtikuuta

Auttavatkohan nämä aineet? PABA, Para-aminobentsoehappo estää värisolujen, pigmentin hapettumista Galaguala, käärmesaniainen tai jättisaniainen, perinteinen rohdos vitiligoon B5-vitamiini, pantoteenihappo

11_s

Vähänonnellinen
21. huhtikuuta

Kiinnostukseni ihon valkoisista läikistä jatkuu. Näytimme Afrikassa farmaseutille hartioilla, rinnassa ja selässä leviäviä pigmentittömiä alueita, jolloin hän antoi lääkkeitä, desinfioivaa pesuainetta ja Lamisil-voidetta levitettäväksi iholle. Sanoi sienen aiheuttavan pigmentin häviämisen. Tautia ei kuulemma tunneta Euroopassa. Seikkailu jatkuu...

1_s

Anonyymi
1. kesäkuuta

Minulla todettiin valkopälvi jo alle 2-vuotiaana. En ole käyttänyt siihen minkäänlaista hoitoa, olen vain yrittänyt suojautua mahdollisimman paljon auringolta. Minulla valkopälvi-läiskiä näkyy lähinnä käsivarsissa, sormissa, polvessa ja jalkapöytien päällä.

1_s

Anonyymi
2. kesäkuuta

Itse huomasin valkopälven navan alapuolella pari vuotta sitten, nyt sitä on myös melko pieninä läiskinä varpaissa ja jalkaterässä.. toivottavasti joku joskus keksii mikä tämän paskan aiheuttaa. alan jo kyllästyä ihmisten kyselyyn esim: "Onko sulla joku ihosyöpä!?"

13_s

TriDoc
2. kesäkuuta

Iholla päälle päin näkyvät muutokset herättävät usein ihmisten mielenkiinnon. Sen ohella halutaan tietää, onko ihottuma tai ihomuutos tarttuvaa, mitä se ei juuri koskaan ole. Ihomuutosten tarttuvuus rajoittuu vain herpesviruksen aiheuttamiin ihomuutoksiin ja silloinkin vain yskänrokon tai rintakehällä olevan vyöruusun rakkuloiden puhkeamisvaiheessa. Myös märkärupi ja muut bakteerin aiheuttamat ihoinfektiot voivat olla tarttuvia, mutta silloinkin terve iho suojaa tehokkaasti tartunnalta.

1_s

Anonyymi
15. kesäkuuta

Mulla alko vitiligo 11 vuotiaana ja olen nyt 14 eli ei ne kauheen kauan mulla ole ollut.Ne on ehtiny levitä koko vartaloon ja kavoissa on pari läiskää.Käytin yhtä voidetta jota minulle määrättiin että vitiligo vähenisi,mutta mulle se ei koskaan toiminut.Ennen uskalsin joten kuten näyttää vitiligoani julkisesti kunnes yksi tyttö tuli luokseni ja sanoi että v**** noi on ällöttäviä.Sen jälkeen aloin peitellä vitiligoa esim pitämällä koulussa aina pitkähihasta ja pitkiä housuja. On kiusallista mennä rannalle ainakin sillon kun siellä on joku tuttu joka ei tiedä niistä.Vihaan myös ylikaiken vieraiden ihmisten katseita.Onko joku minun iässä sairastanut tätä ja miten on siitä selvinnyt? voi myös kertoa eri hoitokeinoista (:

1_s

Anonyymi
20. kesäkuuta

Minä oon 15 vuotta ja mulla on oman muistin mukaan ollu jostain 7 vuotiaasta asti vitiligo. Läikkiä on kyllä paljon, ennen kaikkea ärsyttää kun niitä on kasvoissakin. Minä ruukaan peitellä aika paljon näitä, mielellään pidän koulussa pitkähihaista jne, mutta kyllä nyt kesällä pakko olla vähemmillä vaatteilla, mut rannalle en kovin mielellään mene. Kyllä tästä selviää, ei kai sitä muutakaan voi :)

1_s

Anonyymi
21. kesäkuuta

minullä on 25 vuotiana lähtien vitiligo, ja olen hoitannut pomada ultralan kansa, joka on poistannut läiskää, mutta valitettavasti sitä ultralan pomada ei enää tehdä, siis ei löyty enää mistan aptekista ja se oli shering saksalainen yhtyön tekemä

1_s

Anonyymi
22. kesäkuuta

Nii no kai munki täytyy oppii elää näitten kaa ja eihän ne siis mun mielest sillee kamalii oo kun miettii esim et on joku kävely kyvytön ja onhan tälle vitiligolle parannus keinoi.(:

1_s

Anonyymi
27. kesäkuuta

Minulla on ollut vitiligo noin 12-vuotiaasta, olen nyt hieman yli 30. Joskus nuorempana läiskät tuntuivat kamalilta, vaikka ei minua niiden takia kiusattukaan, mutta vanhemmiten olen niihin niin tottunut, että saatan olla ihan että "ai niin", jos joku kysyy, että "mitäs noi on". Esimerkiksi talvella, jolloin olen muutenkin tosi vaaleaihoinen, ei käsissä tai kasvoissa olevia läiskiä huomaa, muualla kehossa olevat isommat ja tummarajaiset läiskät kyllä, mutta niitä nyt ei juuri kukaan perheen lisäksi näkisikään ja mieheni mielestä ne ovat jopa ihania, kuin aarrekartta iholla. Lisäksi minulla on tosi paljon pisamia, joten olen kaikinpuolin kirjava muutenkin. Kesällä tietysti vitiligo näkyy enemmän kun ruskettuu läiskien ympäriltä. Uusille tuttavuuksille saatan kertoa, että mistä on kyse, jos huomaan, että niitä tuijotetaan, joskus taas annan tuijottaa ja olen nuorempana huvitellut myös kertomalla turhan kiinnostuneille kaikenlaisia kauhutarinoita, mistä läiskät muka olisivat tulleet, samoin olen sanonut, että "no tää on sama kuin Michael Jacksonilla". Auringon välttämistä ja 40-kertoimista aurinkosuojaa lukuunottamatta en ole vitiligoani sen kummemmin hoitanut, tosin nuorempana, kun läiskät olivat uusia, söin beetakaroteenia isoina annoksina, mutta käsittääkseni sitäkään ei enää suositella, eikä se loppujen lopuksi juuri mitään auttanutkaan. Tsemppiä vaan kaikille, jotka tästä tuntevat pahaa mieltä, oma asenne auttaa eli jos ei itse häpeile vaan on ylpeä omasta persoonallisesta ihostaan, ei muutkaan pääse kiusaamaan. Muistakaa vaan varoa palamista!

1_s

Anonyymi
1. heinäkuuta

Mulla on ollu vitiligo 6 vuotta ja olen nyt 13. Se on levinny koko vartaloon. Mun iho ruskettuu helposti ja läiskät näkyvät hyvin. Mutta näin kesäisin laitan yleesnä aurinkovoidetta ja meen ottaan aurinkoa, ko oon huomannu, että kun otan aurinkoia ja illalla kuorin ihon, tumma ihon on alkanut pikkuhiljaa hävitä. Minusta se on hyvä esim. rannalla ihmiset ei tuojata yms.

Mun kaverit tietää tästä eikä mua niitten seurassa hävetä käyä uimassa. Mutta yleensä kun meen esim. kauppaan niin laitan pitkähiasen ja kasvoista tasoittelen läiskiä.

Olen palanu tänä kesänä jo monet kerrat eikä se mua huoleta hirveesti. Kerran yks vanha mies sano että sillä on ollu monet vuodet vitiligo ja se on palanu monta kymmentä kertaa kesässä, mutta kertaakaan ei ole tullut mitään ihosyöpää.

Sitten ko iho tasottuu niin voi laittaa vaikka vähän itseruskettavaa nii ei näytä niin valkoselta.

Mutta kannattaa olla onnellinen että tämä ei kuitenkaan ole niin vakavaa.Kaikki vaan aurinkorasvat vartaloon ja ottamaan aurinkoa, niin kyllä se iho siitä tasottuu. :)

1_s

Anonyymi
1. heinäkuuta

Tämä on perinnöllistä.

1_s

Anonyymi
2. joulukuuta

Onko mitään hoitokeinoja pysyvään poistoon ? nettiä oon selaillu mutta ei millään löydy vastausta... harmittaa tosi paljon nämä läiskät itseä vaikkei varmaan muut niistä piittaa mutta omatunnontuskia on nii että voi peiliin katsoa...

13_s

TriDoc
2. joulukuuta

Lääketiede ei tunne toistaiseksi täsmäkeinoa valkopälven ilmenemisen estämiseen tai täydelliseen parantamiseen. Osalle ihmisistä kortisonivoiteet ihotautilääkärin arvion mukaan voivat tuoda helpotusta. Kun kosmeettista ulkoasua ei voida täysin poistaa, saattaisi keinorusketusaineista olla väliaikaista apua valkopälven koettuun kosmeettiseen haittaan. Nykyiset keinorusketusaineet ovat melko turvallisia toistetussakin käytössä, jos kokee tämän tarpeelliseksi esimerkiksi juhlatilaisuuksissa juhla/paljastavissa asuissa esiintyessään

1_s

Anonyymi
5. tammikuuta

suositteletteko 14 vuotiaal puva-hoitoa? aattelin et vois mennä kokeilee jos se on mahollista et jos se joskus rupeis auttaa

13_s

TriDoc
5. tammikuuta

PUVA-hoidon määrittely kuuluu ihotautien erikoislääkärin hallintaan. Asian käsittely tapahtuu Ihotautilääkärin vastaanotolla suoritettavan kliinisen tutkimuksen perusteella, jossa myös kaikki muut hoitovaihtoehdot voidaan käydä samalla läpi.

1_s

Anonyymi
16. elokuuta

Kiitos sinulle! Viestisi oli todella kannustava, koska olen vastikään saanut vitiligo-diagnoosin. Tuntuu, että olet sinut asian kanssa ja yritän itsekin pysyä positiivisella mielellä, että asia jolle en mitään mahda tulee vain hyväksyä. Itse en ole niinkään huolissani itsestäni, mutta mietin jo miten tämä vaikuttaa lapsentekohaaveisiini. Olen lukenut erinäisistä lähteistä hyvinkin poikkeavaa tietoa vitiligon periytymisestä ja haluaisinkin tietää onko teillä kokemusta omien lapsien suhteen asiasta?

1_s

Anonyymi
16. elokuuta

Edellinen viesti oli siis tarkoitettu vastineeksi 27.6. kirjoittaneelle henkilölle :)

1_s

m26-6065
16. maaliskuuta

minulla tuli noita valkoisia täpliä aluksi rintakehoon ja sitten alkoi levitä pikkuhiljaa vatsaan ja niskaan onko se valkopälvi ja kannattaako mun varata ajan lääkärille?