Isovarpaaseen syntyvä "vaivaisenluu" (hallux valgus) syntyy isonvarpaan tyvinivelen virheasennosta, jossa isovarvas kääntyy ulospäin kohti muita varpaita aiheuttaen niihin painetta ja hankautumista. Tähän liittyy usein jalkaterän poikittaisen jalkaholvin madaltumista. Usein isonvarpaan tyvinivel alkaa turvota syntyneestä hankauksesta johtuen.

Vaivaisenluun yleistyminen on erityisesti länsimaisten naisten ongelma, jossa ihanteena on siro jalkine sen ahtauden kustannuksella. Korkokengät ja kärjestään suippo kenkärakenne lisää päkiän kuormitusta, jalkaholvin madaltumista ja isonvarpaan kääntymistä muihin varpaisiin päin. Perinnöllisyydellä on oma osuutensa vaivaisenluun ongelmien kehittymisessä. Vaivaisenluun vaivaamassa jalassa aristus voi aiheuttaa turhaa jännitystä ja jalkaterän asennon vääntymistä, mikä heijastuu myös ylemmäksi alaraajaan rasituskiputiloina.

Lievästi kääntyneen vaivaisenluun ennaltaehkäisevänä hoitona tulisi huomiota kiinnittää kenkien käytettävyyteen ja jalkaa tukevaan rakenteeseen hankausta estämällä. Isonvarpaan kääntymistä estämään on käytettävissä erityisiä varpaiden väliin asetettavia kumikiiloja, mutta pitkälle kehittyneen vaivaisenluun hoitona on leikkaus.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät vaivaisenluussa kokemat oireet ovat olleet nivelen ympärillä oleva kipu ja turvotus sekä mustelmat. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, vaivaisenluun leikkaushoito, kylmähoidot ja itsehoitokipulääkkeet. Myös neljää muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
1. syyskuuta

voiko vaivaisenluu olla tuossa pikkuvarpaan puolella, eli siis ei isovarpaan?

1_s

m52-3142
1. tammikuuta

Jos vaivaisenluun taustalla on huonot kengät eli siis pitkittynyt virheasento, kannattaa kokeilla asennon korjaamista varavasjumpalla. Se toimii vielä silloin kun ns vaivaisenluu ei ole kasvanut suureksi, mutta varvas/varpaat on selvästi vinossa ja nivel kivulias. Itsellä toisen jalan varvas pelastui näin, toinen jouduttiin leikkaamaan

1_s

Anonyymi
15. kesäkuuta

Vaivasenluuleikkaus tehty maaliskuussa ja olen vielä juhannukseen asti sairaslomalla eikä tiedä vaikka jatkuis vielä. Silti olen sitä mieltä että kyllä leikkaus kannatti. Ensin kyllä tuntui etten ikinä opi uutta oikeaa asentoa jalalle astuttaessa mutta pikkuhiljaa alan oppia. Lääkäri kyllä suoraan sanoi että pitää opetella uudelleen kävelemään ja sitä nyt harojoittelen. Tsemppiä leikkaukseen meneville.

2_s

f70-3506
7. syyskuuta

Olen juossut jos minkäkin lääkärin luona, enkä ole saanut mitään järkevää vastausta vaivaani. Nyt olen alkanut uskoa vaivaisenluuhun. Miten voi olla ettei edes raumatologi osaa vastata? On otettu ultraa ja kopeloitu ja ihmetelty ja nyt tuntuu, kuin asia ois aivan selvä ja aivan omasta oivalluksesta. En ole koskaan käyttänyt kapeita kenkiä, koska mulla onn "aku ankan" jalka eli leveä kärkinen.
Painoa kyllä on toisesta sairaudesta johtuen. Ukkovarpaasta seuraava on ollut jo vuosia vasaravarvas ja nyt on pottu kääntynyt sitä vasten ja sivuun ilmestynyt kipeä kyhmy. Esim. metsässä kävely on tosi kipeää.
Auttavatko ne erilaiset pohjalliset ja tuet ? Olin viikko sitten reumasairaalassa sisällä tutkimuksissa, mutta eipä tullut mitään dignoosia. Annettiin vain "kokeeksi" 2 vuoden satsi reumalääkettä !!
Kertokaapa hyvät ihmiset mikä mättää ja oletteko saaneet apua lääkäriltä vai mistä
T: ämmä-tee

Aiheen kysymykset