Vaihdevuodet (klimakterium, kreikaksi kriittinen vaihe) merkitsevät suurta hormonaalista muutosta naisen elämässä. Niiden aikana kuukautiskierto pikkuhiljaa heikkenee munasarjojen hormonitoiminnan muutosten ja sammumisen takia. Hormonituotannon murrosvaiheessa estrogenituotanto vähenee, jonka seurauksena vaihdevuosioireina voidaan kokea erilaisia fyysisiä tuntemuksia, kuten kuumia aaltoja, sydämen tykyttelyä, hikoilua, limakalvo-oireita, ihon arkuutta ja punoittelua sekä päänsärkyä. Mielialaoireina voi esiintyä masentuneisuutta, ahdistusta, hermostuneisuutta, epätoivoisuutta ja itkuisuutta.

Viimeiset kuukautiset eli menopaussi tulee yleensä 51 vuoden iässä, mutta ne vaihtelevat yksilöllisesti 45–55 vuoden välillä. Menopaussin ajankohta noudattaa jossain määrin suvuttaista perimää. Premenopausaalisella ajalla tarkoitetaan vuosia ennen menopaussia ja postmenopausaalisella ajalla vuosia viimeisten kuukautisten jälkeen. Varsinkin premenopaussiaikana kuukautishäiriöt ovat yleisiä, koska hormonaaliset toimnnot pikkuhiljaa muuttuvat ja aiheuttavat epäsäännöllisyyttä. Suomea eteläisimmissä maissa kuten Keski-Euroopassa menopaussi tulee suomalaisia naisia aiemmin.

Vaihdevuosien hormonaalisten muutosten myötä syntyy eri kudosten kutistumista synnytinelimistössä (kohdun pieneneminen, kuivuminen, limakalvon atrofia). Muutoksilla on rappeuttavia vaikutuksia sydän ja verenkiertoelimistöön (valtimotauti, ateroskleroosi) ja luustoon (osteoporoosi). Muutoksia pystytään estämään mm. vaihdevuosien hormonikorvaushoidolla, jolla kuitenkin on omat, kuitenkin keskimäärin selkeästi pienemmät haittavaikutukset saavutettuun hyötyyn nähden. Näyttäisi kuitenkin olevan tarpeen käyttää pienintä mahdollista estrogeenikorvaushoitoa toivotun tavoitteen saavuttamiseksi rintasyöpärikin takia. Hormonikorvaushoidon suunnittelu ja toteutus menopaussi-iässä kuuluu kokeneen yleislääkärin tai gynekologin arvioinnin piiriin.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät vaihdevuosissa kokemat oireet ovat olleet hikoilu, unettomuus, väsymys, emättimen limakalvon kuivuminen, seksuaalinen haluttomuus, ahdistuneisuus, niskakipu sekä tykyttely. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhdeksää muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet naissukupuolihormonit ja liikunta. Myös yhtä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

2_s

f64-74
20. marraskuuta

Hormonikierukka on ollut käytössä yli kymmenen vuotta. Pari vuotta sitten alkoivat yölliset hikoilupuuskat, unen laatu huononi ja väsymys kasvoi. Estrogeeni geeli toi vaivaan avun pikkuhiljaa (pari viikkoa piti käyttää ennen kuin helpotti). Viime aikoina olen omatoimisesti vähentänyt annosta yhteen kolmannekseen ja voin silti hyvin. Eli kannattaa kokeilla tulisiko toimeen määrättyä pienemmällä annoksella!

13_s

TriDoc
29. marraskuuta

Hyvä huomio! onko muilla vastaavia kokemuksia?

4_s

Birke
9. helmikuuta

Hei, te joilla on lääkkeenä Progynova. Kertokaa kokemuksianne. Olen itse syönyt nyt vähän yli kaksi viikkoa ja hikoilu on loppunut.....mutta turvottaa niin vietävästi. Tietääkö joku sellaisen vastaavan lääkkeen, joka ei turvottaisi?

4_s

f62-1959
9. helmikuuta

hEI SÖIN ITSE MUUTAMAN VUODEN.JA SEN JÄLKEEN NOIN 9 KK TODETTIIN PAKSUSSASUOLESSA POLYYPPI ADENOOMA JOKA POISTETTIIN JA SIITÄ KAKSIVUOTTA ETEENPÄIN OLI KUUSI POLYYPPIA JOISTA TAAS YHDESSÄ SYÖVÄN ESIASTE.
jÄTIN POIS PROGYNOVAN SEN JÄLKEEN KOSKA MINULLA ON SELLAINEN TUNTEMUS ITSELLÄNI ET SE KASVATTI POLYYPIT JA PAINOA TULI MUKAVASTI MUKANA 20KG

6_s

f62-1549
9. helmikuuta

Söin Progynovaa myös,turposin ja lihoin. Oli laastaria,geeliä...kaikista jotain "harmia",niinpä lopetin kaikki. Rehkin vesijuoksussa ja sauvakävelyllä ja kotona trainerilla hikoilut pois. Paljon auttanut,ettei öisin hikoile olleskaan niin paljoa:) Mutta sitä 10 kiloa,mikä tuli noista hormonilääkkeistä viime vuonna,en saa pois sit millään.

4_s

Birke
9. helmikuuta

Kiitos paljon vastauksista. Taidan tästä soittaa lääkärille ja lopettaa ko. lääkkeen syömisen. Olen jo muutenkin tarpeeksi ylipainoinen, niidenkin pois saamisessa on vaikeuksia.

4_s

f62-1959
9. helmikuuta

Ihan hyvä kantsii lopettaa ja otetaan mummotauti vastaan.

2_s

n51-2044
17. helmikuuta

Hei!

Olen 50-vuotias ja minulla on ollut n. viikon veristä vuotoa (sellaistakuin kuukutisten loppupuolella), joka nyt on enää vaaleanoljenkeltaista tiputtelua. Minulla oli kuukutiset poissa 11 kk. Tätä ennen kuukautiset tulivat 3 kk välein ja olivat runsaat. Voiko nyt ollut vuoto olla niukat kuukautiset?

13_s

TriDoc
18. helmikuuta

Hormonituotannon murrosvaiheessa kuukautisvuoto voi jäädä pois ja tulla sitten vielä myöhempinä niukkoina vuotoina liittyen hormonitoiminnan hiipumiseen. Tämäntapaiset oireet ovat siis mahdollisia. Kyse on todennäköisesti ihan hyvänlaatuisesta ilmiöstä. Kuitenkin, kun samat oireet harvemmin liittyvät muihinkin sairauksiin, voit harkita oireiden toistuessa/pitkittyessä käydä gynekologilla varmistumassa oireiden oletetusta alkuperästä.

1_s

Anonyymi
4. maaliskuuta

Kuukautiseni loppuivat vuosi sitten 57 vuotiaana, Vaihdevuosioireet alkoivat vasta nyt lähes vuosi tuosta. Hikoilua, ahdistuneisuutta,unettomuutta, nivelsärkyjä,raajojen puutumista ja kihelmöintiä,omituista yleistä huonoa oloa, väysymystä, makean himoa, ym, ym, Miten voin varmistua siitä, että nänä vaivat eivät ole jonkin sairauden oireita vaan "vain" vaihdevuosioireita. Ja näiden kanssa pitäisi elää 5- 10 vuotta ?

4_s

Birke
9. maaliskuuta

Hei, käyttääks joku luontaistuotteita vaihdevuosioireisiin? Onko ollut apua? Itse oon kokeillu nyt kuukauden verran MenoHop:a, mutta en kyllä vielä oon mitään helpostusta huomannut.

1_s

Anonyymi
9. maaliskuuta

Olen käyttänyt vaihdevuosihikoiluun Soyalife forte-valmistetta luontaistuotteista monta vuotta.Ihan jees olo kahden viikon alun jälkeen.Vähän vielä puuskahtaa kuumuutta silloin tällöin,muttei ollenkaan niin paljon kuin ilman valmistetta.On turvallinen.Lääkärikin sitä suositteli,kun en halunnut estrogeeneja.

2_s

n50-2166
9. maaliskuuta

Olen puoli vuotta käyttänyt Divina hormonihoitoa.On ollut apua, mutta nyt viikon paussin aikana ei vuotoa tullut ja nyt ei ole hyvä olla rinnatkin on kipeät samoin koko olotila heittelee. Onko kokemuksia muilla?

4_s

Birke
10. maaliskuuta

Onko kellään muita kokemuksia, kuin toi Soyalife forte? Se on varmaan tosi hyvä, mutta kun en voi käyttää soijatuotteita, kun on toi kilpirauhasen vajaatoiminta.

1_s

Anonyymi
10. maaliskuuta

Söin kaksi kuukautta Menohopia ja kun pakkaus loppui en hakenut uutta, ajattelin katsoa tilannetta. Ja nyt viikon jälkeen kun en ole syönyt Menohopia alkoivat yöheräämiset, alakuloisuus,päänsärky, itkuisuus.... Joten eilen hain taas pakkauksen ja taas syön ja odotan että em. vaivat taas loppuu.Minulla vaihtarit vasta alullaan, ei vielä pahemmin esim. yöhikoilua, olen 51v.

11_s

kapsukka
14. maaliskuuta

(Laitanpa tähänkin ketjuun, josko joku osaisi vastata:)

Olen 54v. ja kuukautiseni loppuivat jo muutama vuosi sitten johtuen osittain Levonova-kierukastakin. Se poistettiin 2007. Viime vuonna eli -08 minulle tuli yllättäen "kuukautiset" eli veristä vuotoa. Söin noin viikon verran tuota ennen SoyaFlavona-nimistä luontaistuotetta (vaihdevuosioireisiin) mutta olin ollut muutaman päivän syömättä niitä. Lieneekö vuoto johtunut siitä?

Kävin kuitenkin gynekologilla vuodon vuoksi, koska netistä luin, että verinen vuoto voi olla oire jostain sairaudesta. Kaikki koetulokset olivat kuitenkin normaalit. Gynekologi määräsi kuitenkin Primolut Nor -valmistetta, jota otan pillerin päivässä 14 päivän ajan kolmen kuukauden välein. Yhden jakson olen jo syönyt. Lääkkeen tarkoitus on aikaansaada ns. tyhjennysvuoto - joka estää ilmeisesti esim. kohtusyöpää. Näin kävikin, eli yhden jakson syötyäni parin päivän päästä tuli vuoto.

Kysyisin: voinko syödä silti myös SoyaFlavona-valmistetta? Pidin taukoa niiden syönnissä tuon Primolut-kuurin saatuani, koska gynekologi suhtautui hieman kielteisesti/vähätellen näihin soijatuotteisiin. Tuli tunne, että en välttämättä tarvitsisi niitä tai että niiden vaikutuksista ei ole varmaa tietoa, onko hyväksi vai pahaksi. Gynekologi antoi ymmärtää, että voin halutessani syödä näitä rinnakkain, mutta jäin käsitykseen, että hän suhtautuu näihin luontaistuotteisiin hieman epäilevästi. En nyt tiedä mitä tehdä. Jatkuvaa hormonilääkitystä (apteekkituottein) en haluaisi niissä olevan rintasyöpäriskin vuoksi.

Pitäisikö/voisinko minä syödä myös tuota SoyaFlavonaa, esim. hikoilun ja muitten vaihdevuosioireiden estämiseksi? Esitteen mukaan se vahvistaisi myös luustoa, ja minulla on myös selkäkipuja jo nyt (iskias, leikattu välilevynpullistuma). Jos lääke ehkäisisi osteoporoosia, sehän olisi pelkästään hyvä asia.

Jos syön molempia rinnakkain, tuleeko minun lopettaa Soya Flavonan käyttö silloin kun alan syödä 14 päivän ajan Primolutia + ne päivät, jolloin "vuodan"? Sotkevatko nämä tuotteet toistensa vaikutuksia, vaiko päinvastoin? Pitäisikö syödä pelkästään joko-tai?

SoyaFlavona on Soija-isoflavonoidi-monivitamiinivalmiste, markkinoija on Bio-Vita.

2_s

f72-2109
15. maaliskuuta

N62 2109 Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta.Minä syön soijarouhetta päivittäin.Mitä tämä Soyalife forte on?Miksi ei saa syödä soijaa jos on kilpirauhasen vajaatoiminta? Kiitos etukäteen vastauksesta.

4_s

Birke
16. maaliskuuta

Minulle lääkäri on sanonut, ettei kilpirauhasen vajaatoimitaa sairastavan saa syödä soija, koska se laumauttaa kilpirauhasen toimntaa. Netistäkin olen lukenut samaa asiaa, kun olen etsinyt hyvää vaihdevuosilääkettä.

2_s

f61-2941
28. syyskuuta

Hei!Olen 51-vuotias. Minulla oli melkein 11 kk vuodot pois. helmikuussa minulle tuli niukat vuodot, jotka kestivät yli viikon. tasan 4kk jälkeen minulle tuli taas vuotoa, jotka kestivät alle viikon. Olin sairaalassa elokuussa, jossa minulla todettiin kohdun limakalvon oleven 2 mm ja pienen. Minulta löytyi munasarjoista 2 cm kystä. Minulta otettiin sen puitteissa verikoe. Kontrolliaika on 33 kk päästä. Nyt minulle alkoi edellisestä vuodosta tasan 3kk niukaaa ruskeaa, veristä vuotoa, joka on kestänyt 12 päivää. Onko muilla ollut? Mitä tehdä? Voiko kystä voinut puhkea?

2_s

f61-2941
28. syyskuuta

Hei!Kirjoitin edellisessä viestissäni väärin, että kontrolliaika olisi 33 kk päästä. Se n 3 kk päästä. Lisäksi lääkäri totesi kuivat limaklvot.

13_s

TriDoc
28. syyskuuta

Yleisesti munasarjakysta on melko yleinen löydös synnytysikäisellä naisella toispuoleisen alavatsakivun taustalta. Se varmistetaan tavallisimmin gynekologin tekemässä ultraäänitutkimuksessa. Kystarakkula voi syntyä elimistössä mihin tahansa paikkaan alkaen poskionteloista sisäeritysrauhasiin (kilpirauhanen, maksa) sekä tuki-ja liikuntaelinalueelle nivelen onteloon tai synnytinelinten alueelle sijoittuen. Tavallinen kystarakkula on vaaraton, mutta voi laajentuessaan aiheuttaa kivun tunnetta ja paineoireita. Rakkulan sitten puhjetessa myös kipu yleensä hellittää, mikä varmentaa diagnoosia. Muut alapään oireet, mm. vuoto alapäästä voi johtua muustakin syystä.

2_s

f61-2941
29. syyskuuta

Hei!Onko kellään muulla ollut kuukautiset olleet poissa esim. vuoden ja sen jälkeen alkaneet uudelleen vähäisinä vuotoina 3 - 4kk välein? Ennen vuotoa on ollut lisääntynyttä valkovuotoa, mikä on hävinnyt vuodon jälkeen. Olin vuodon takia sairaalassa tutkimuksissa muta ei löytynyt kuin kystä? Onkohan nyt ollut vuoto "kuukautiset"? Vuoto on loppunut.Onneksi on kontrolli marraskuussa.

2_s

f61-2941
29. syyskuuta

Tarkennus edekkiseeb irjoitelmaani: kohdun kimakalvon paksuus oli vain 2 mm.

12_s

f52-3427
7. heinäkuuta

Kärsin jatkuvasta virtsaamisen tarpeen tunteesta, jota virtsaaminen ei auta/poista. Provera ja Vagifem auttoivat, mutta nyt oireet palanneet eikä äsken mainituilla apua. Ehdotuksia/apua/neuvoja otetaan vastaan, nimittäin hermot kireällä!!!

12_s

f52-3427
7. heinäkuuta

Jatkoa edelliseen; olen siis käynyt sekä urologin että gynekologin luona sekä labrakokeita otettu. Mitään syytä ei ole löytynyt.

2_s

f61-2941
6. syyskuuta

hei! olen 52-vuotias. Minulla oli melkein vuoden poissa kuukautiset. Helmikuussa 2009 minulle ilmaantui vuotoa, mikä ei ollut runsasta. Tämä toistui 2x 4 kk välein. Viimeiset oli syyskuussa 2009. Minulle ilmaantui eilen vähäistä vuotoa. Täänään se on muuttunut kirkkaaksi kuukausivuodoksi. Aika runsasta.

Olin viime vuonna naistentautienpoliklinikalla tutkimuksissa vuodoista. Kohtu oli normaali, limakalvo 2mm. Vasemmasta munasarjasta löytyi kystä. Muuten kunnossa. Olin kontrollikäynnillä alkuvuonna. Kystä oli jäljellä. Simplex-kystä. Ei sovittu enää jatkokäyntejä.Minulla oli aiemminkin ennen vuotoja runsaampi valkovuoto. Samoin nyt. Pinnakin oli kireämpi. Ajattelinkin ihan kuin ennen kuukautisia. Voiko kystä voinut puhkea? Minulla oli nyuorempana kystiä oikeassa munasarjassa. Joudutiin kerran leikkaamaankin. Tällöin minulla ei tullut kuukautisia ollenkaan.

Onko kellään ollut vastaavaa? Johtuuko kystästä vai onko vielä jtkin kuukautsten tapaista oireilua?

6_s

Tinttu
6. syyskuuta

Onko gynekologi ehdottanut mahdollisesti kaavintaa. Sillähän sais ns. kohdun "putsattua" ja saatais hyvät näytteet patologille. Eihän se kuitenkaan kystiin vaikuta, jos ne kerran on munasarjassa.
Toivottavasti asiaan tulee selvyys :)

2_s

f61-2941
6. syyskuuta

Ei ole ehdotettu. Naistentautienpoliklinikalla tehdyissä utkimuksissa kohtu näytti pieneltä, ei löytynyt ylimääräistä ja limalvon paksuus oli 2 mm.

1_s

Anonyymi
12. syyskuuta

Hei!Minulla oli viimeksi 2008 kunnon kuukautiset. Viime vuonna minulla oli 3 kertaa niukkaa vuotoa. Kävin sairaalassa tutkimuksissa. Kaikki ok. paitsi kystä. Nyt minulla alkoi runsaat vuodot. Huomasin, että toisillakin on ollut samaisia oiteita. Mistä vuoto johtuu. Olen 53-vuotoas. Onko kystä puhjennut?

2_s

f48-3976
7. tammikuuta

minulla oli välillä kuukautiset poissa 2 vuotta.sitten ne alkoivat aivan hurjana.eli vuodot kestivät aina 3 viikkoa ja vuoto oli runsasta kuin Niagaran putouksessa.niiden takia minulle asennettiin hormonikierukka.vuoto niukkeni heti.nyt minulla on vv-oireita,vaikka olen vasta 39 v.voisiko kierukka olla syyllinen?yöllä vuoroin hikoan,vuoroin palelen ja seksuaaliset halut ovat kadonneet.yleensä hikoan tyynyn ja yöpukuni märäksi,siksi käytän triple try-roll onia yöllä ja pyyhettä tyynyn päällä.

2_s

Hoitonetti
11. huhtikuuta

Hormoonikierukka ei ole vaihdevuosioireiden takana. Vaihdevuodet alkavat eri henkilöillä hyvin eri ikäisenä. Oireenne sopivat vaihdevuosioireiksi varsin hyvin. Mikäli oireet ovat kovin hankalat, voisi estrogeenihoitoa kokeilla. Runsas valkovuoto, etenkin jos se on kokkareista tai siihen liittyy kutinaa, kannattaa selvittää. Varsinkin diabetesta sairastavilla takana voi olla hiivatulehdus.

4_s

Helena
16. toukokuuta

Onko kukaan kokeillut/ on käytössä jokin muu kun estrogeenikorvaus? Kävin gynen vastaanotolla ja hän suositteli hormoonikorvaushoidosta luopumista. Minulta leikattii kohtu ja 1. munasarja v.-86 ja 2. munasarja -90, jonka jälkeen tuli kamalat vaihdevuosioireet, joten jännittää mitä nyt. Minulla epäillään olevan endometrioosia mahassa, koska sitä oli leikkauksessakin ja se on voinut sirottua suolistoon, mahaan...maha kipuilee aikapaljon. Oletteko käyttäneet esim. soijaa?? Mitä määriä??tms luontaistuotetta???

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...
6_m

Mieliala

Ihmisen mieliala kuvastaa hänen senhetkisiä tunnetilojaan. Normaaliin mielialan vaihteluun kuuluvat iloisuus, hilpeys, aurinkoisuus, tyytyväisyys yhtä yleisesti kuin apeus, alakuloisuus, masentunei...
11_m

Silmänpaine

Silmämunan kammioneste muodostaa silmämunan etu- ja takakammioon yhtenäisen sisäisen paineen, jota syntyy kammionesteen erittyessä sarveiskalvon reuna-alueiden alaiselta sädekehältä silmämunan sis...

Aiheen kysymykset