Umpisuoli on paksusuolen ja ohutsuolen rajalta lähtevä pieni umpipussi, jonka koko vaihtelee ihmisillä. Sillä ei nykyihmisen suolentoiminnalle ole merkitystä ja sen ajatellaan olevan jäänne aiemmasta kehitysvaiheesta. Umpisuolella on kuitenkin tapana tulehtua usein silloin kuin sitä vähiten odottaa. Tulehdus voi yllättää niin lapsen kuin aikuisenkin.

Tyypillinen umpisuolen tulehduksen oire on oikeanpuoleinen alavatsakipu, mutta varsinkin lapsilla oireet voivat olla hyvinkin erilaiset ja poikkeavat. Umpisuolentulehdus voi olla esimerkiksi tavallisen vatsataudin lisäksi. Tavallisesti alkavaan umpisuolen tulehdukseen liittyy lieväasteinen 37-38 asteen lämpöily, paineluarkuus ja hypellessä arkuus oikealla alavatsalla. Kyljellään maaten raajat koukussa kipu voi usein hellittää.

Umpisuolen tulehdus on vakava-asteinen, hoitamattomana kuolemaankin johtava sairaus, jonka vuoksi sitä epäillessä tulisi asia selvittää nopeasti päivystävän lääkärin vastaanotolla. Umpisuolen tulehdusta epäillessä tulisi syömistä välttää, jotta mahdollinen leikkaushoito ei viivästyisi.

Umpisuolentulehdus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Alavatsakipu miehellä 1
Stub Alavatsakipu naisella 1
96_rs Kuume 1

Umpisuolentulehdus hoidot Information

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
1. heinäkuuta

Umpisuoliko reistailee?
Joskus kuukausi pari sitten koko vatsa oli aivan kamalan kipeä, yöllä kipu siirtyi oikealle alavatsaan, ja tuli huono olo, ja oksensin kerran. Aamulla ei kuiitenkaan ollut mitään ongelmia. Viime yönä sama homma, Maha todella kipeä, yöllä kipu siirtyi alavatsaan mutta ei ollut niin hirveän huono olo. Voiko umpilisäke käyttäytyä tällä tavoin? Löytävätkö lääkärit mitään vai pitääkö odottaa seuraavaan mahakipuun?

13_s

TriDoc
1. heinäkuuta

Umpisuolentulehduksen oireet voivat olla joskus hitaasti kehittyvät, moninaiset ja valitettavasti joskus myös salakavalat.Umpisuolentulehdus voi maskeerautua myös tavallisen vatsataudin tai muun kivun taakse. Tästä johtuen potilaan tulee tukeutua ensisijaisesti hoitavaan lääkäriinsä. Jos tapauksessasi on jo sellaista epäilty, on hyvä olla tarvittaessa toistuvassa ja tiiviissä seurannassa ja lääkäriinsä annettujen ohjeiden mukaisesti. Vatsakivun syy ei välttämättä selviä yhdellä käynnillä ja se toisinaan kysyy kärsivällisyyttä potilaaltakin.On kuitenkin hyvä, että noudattaa annettuja ohjeita varsinkin vatsaongelmissa.

1_s

Anonyymi
25. heinäkuuta

voiko olla umpisuoli? yllättäen alkoi voimakas kipu oikealle alavatsaan. myös samalle puolelle alaselkään sattuu. vai onko vain synnytyksen jälkeisiä kipuja, synnytin viisi päivää sitten.

13_s

TriDoc
25. heinäkuuta

Oikeanpuoleinen alavatsakipu on viitteellinen umpisuolentulehduksen suhteen, kunnes toisin on osoitettu. Alavatsalla voi tosin joskus kouristella vaarattomasti ja ohimenevästi esimerkiksi ilmavaivoihin, ylensyömiseen ja ruoansulatusvaikeuksiin, liikkumattomuuteen ym harmittomampaan oireiluun liittyen, mutta nämä tilanteet yleensä menevät kohtuullisessa ajassa ohi. Vatsan alueen kouristeluja esiintyy miltei kaikilla, osalla ne liittyvät myös jännitykseen tai hankalaan tilanteeseen ja ne väistyvät yleensä aika nopeasti tilanteen lauettua. Myös synnytyksen jälkeiset pehmytkudosten aiheuttamat vatsankouristelut ovat tavallisia raskaudenjälkeiseen tilaan liittyen. Jatkuvampi oikeanpuoleinen alavatsakipu, johon liittyy varsinkin lievää lämpöilyä tai epäselvyyttä oireiden alkuperästä, tulee selvittää lääkärin tutkimuksen avulla, koska taustalla on umpisuolentulehduksen mahdollisuus.

1_s

Anonyymi
21. marraskuuta

Eilen koulussa alkoi yllättäen oikea-vasen alavatsa kipu.Myös keski alavatsaan koski. Oli pakko olla vähän kyyry asennossa kun koski sen verran. Ja samana päivänä koski enimmäkseen vasempaan ja istuin lukemassa vähän aikaa niin kipu hellitti kokonaan. Seuraavana päivänä oli pieniä kipuja oikealla ala vatsassa. Myös Ihan mahassa ja vasemmassa rintakehässä. Ja äsken tuli yllättäen kun tulin saunasta niin oksettava olo. Nyt on taas ihan ok olo ettei vatsaan satu ja vähän huono olo. Voisiko merkit viitata tähän kyseiseen umpisuolen tulehdukseen?

13_s

TriDoc
22. marraskuuta

Jokainen oikeanpuoleinen alavatsaoire omaa lähtökohtaisesti umpisuolentulehduksen potentiaalisen mahdollisuuden. Myös muualla vatsalla esiintyvä kipu voi osoittautua alkavaksi umpisuolentulehdusoireeksi myöhemmin. Onneksi tilastojen mukaan umpisuolentulehdus ei ole vatsaoireiden taustalla ensimmäinen syy vaan niitä ovat tavalliset vatsataudit ja vatsan toiminnalliset sairaudet ja oireet ( ummetus, ripuli, oksentelu, kaasunmuodostus ym).

Tavallisesta vatsataudista poikkeavan vatsaoireen selvittäminen ja tulkinta on niin vaikeata, että se vaatii usein toistuviakin käyntejä lääkärinkin vastaanotolla, jotta oikeaan diagnoosiin päästään. Vastaanottotapahtumassa oireiden selvittelyllä on tärkeä roolinsa kliinisen, käsillä tehtävän tutkimuksen lisäksi. Jos olet oman sairauskokemuksesi perusteella epävarma vatsasi oireista, onko kysymyksessä vakavampi oire tai sairaus, kannattaa siinä tapauksessa aina käydä lääkärin vastaanotolla varmistamassa tilanne. Sitä mukaa kuin oma tuntemus tavallisimmista vatsan häiriöistä ja oireista kasvaa, vähenee myös niiden suhteen tarve uusiin yhteydenottoihin terveydenhuoltoon. Epävarmuudessa ei kuitenkaan kannata asian suhteen olla. Rohkeasti vaan kysymään neuvoa.

1_s

Anonyymi
24. marraskuuta

Olen käynyt sairaalassa tutkimuksissa umpisuolen tulehduksesta. Mutta sanoivat ettei se ole ainaskaan nyt vielä umpisuolen tulehdus ja se lisäke kuullemma saattaa ns. "harkita" että tulehtuuko se vai ei. Että pari päivää pitäisi seurata kotona tilannetta. Nyt on jo kolmas päivä, mutta kivut ovat todella pieniä ja aika huomaamattomia. Välillä tosin koskee vähän kovemmin mutta se hellittää nopeasti. Ja kun oireet huomasin ensimmäisen kerran olin juuri syönyt itseni aivan ähkyyn ja mättänyt naamaani karkkia suht ruhtinaallisesti.

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...