Trikinoosi on maailmanlajuisesti levinnyt sairaus, jota on esiintynyt erityisesti Yhdysvalloissa sekä Euroopassa. Se on pienen Trichinella-sukkulamadon aiheuttama tauti, jota on perinteisesti Suomessa saatu mm. karhunlihaa syömällä. Kysymyksessä on loismato, joka voi levitä kaikkiin eläimiin (rotta, sika, villisika ja karhu), jotka syövät pilaantunutta ja mätänevää lihaa. Sen mukana loismato vapautuu eläimen suolessa kapselistaan ja siirtyy suolen läpi lihaskudokseen, johon kapseloituu ja aiheuttaa monenlaista hankaluutta isäntäeläimelleen. Pienenä sukkulamatona se käyttää pieniä kapillaariverisuonia hyväkseen tunkeutuakseen lihaskudokseen, jossa taas lisääntyy ja voi elää pitkiäkin aikoja koteloituneena.

Yleisimmin tunnettua on ihmisen tartunnan saaminen yleisimmin karhun lihasta, joka puolestaan saa infektion pilaantuneesta haaskanlihasta. Nykyisin karhunkin liha tutkitaan trikinoosin varalta ja riski saada infektio sitäkin kautta on pienentynyt. Virossa trikinoosin voi saada tarkastamattomasta villisian lihasta. Periaatteessa trikinoosin saamisen riski nousee lihanvalmistuksessa jossa kypsentämisen sijaan käytetään savustamista tai kylmäsavustusta. Oireina trikinoosissa ovat ripuli, vatsakivut-ja -krampit sekä väsymys. Tilaan voi liittyä myös kuumeilua ja lihaskipuilua. Yleensä oireet rauhoittuvat muutaman kuukauden kuluessa itsestään, mutta tila voi kehittyä myös vakavaksi aiheuttaen erilaisia tulehduksellisia sydänoireita ja jopa hengitysvaikeuksia.

Trikinoosin toteamiseen ei ole olemassa pikatestiä, vaan sairauden jäljille päästään yleensä potilaan kertomuksen avulla. Taustalla on yleensä raan tai kypsentämättömän lihan syöntiä (karhuliha, villisika) ja siten tyypilliset syntyvät oireet voidaan yhdistää tapahtuneeseen. Infektioituneesta henkilöstä otetussa verenkuvassa voidaan todeta eosinofiilisten, eli allergisten solujen solujen lisääntyminen. Diagnoosi voidaan varmentaa potilaasta otetusta lihaskoepalasta, jossa tulehduksen aiheuttaja voidaan selkeästi tunnistaa. Trikinoosiin on vain oireita lieventävää hoitoa, mutta tästä huolimatta ennuste toipumiseen on hyvä. Trikonoosin parasta ennaltaehkäisyä on valmistaa liha riittävän kypsennettynä. Myös lihan pakastaminen estää trikinoosin leviämisen.

Trikinoosi oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
91_rs Ripuli 1
96_rs Kuume 1
163_rs Pahoinvointi ja oksentelu 1
Stub Hengenahdistus 1

Trikinoosi hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä