Gonorrea eli suomeksi ”tippuri” oli ennen antibioottihoidon aikakautta yleinen sukupuolitauti. Suomessakin tapauksia ilmeni 1970-luvulla aina 20000 tapausta vuosittain. Sairaus tarttuu suojaamattomassa yhdynnässä sekä suuseksin välityksellä. Tartunta on siten mahdollista nieluun tai peräsuoleen. Oireet kehittyvät samassa ajassa kuin klamydiassakin. Yleensä 3-5 päivää tartunnasta miehillä alkaa pääoireena kova virtsaputken kipu, eikä oireista voi erehtyä niiden voimakkuuden vuoksi. Naisilla oireet voivat kehittyä 2-3 viikon kuluessa ja olla vähäisemmät. Pääoireina ovat kirvely ja valkovuoto. Osalla naisista tauti voi olla jopa täysin oireeton. Suomessa sairaus on nykyään melko harvinainen sairastumismäärien ollessa n. 200 tapausta vuosittain.

Tartunnan syntyessä molemmat partnerit tulee hoitaa samanaikaisesti riippumatta oireista ja tartunnan saaneella on vastuu ilmoittamisesta kaikille mahdollisille partnereilleen. Ilmoittamismenettely epäilyksenalaisille on tärkeä mieltää kaikkien osapuolten kesken vastuulliseksi kansalaistoiminnaksi

Tippuri oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Valkovuoto 1
Stub Kirvely virtsatessa 1

Tippuri hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
10. toukokuuta

9.5.2009 julkaistussa Helsingin Sanomien koko sivun artikkelissa on kootusti tietoa tämänhetkisestä sukupuolitautitilanteesta Uudenmaan läänissä sekä pääkaupunkiseudulla. Vuonna 2008 rekisteröityjä klamydia-infektioita todettiin maassamme 13 900 tapausta ja kuppatauteja 215. HIV-tartuntojen määrä on 200 tapausta vuosittain, samoin tippurin kohdalla 200 kpl. Tänä vuonna tippuria on löydetty pääkaupunkiseudulla 42 ihmisellä. Klamydia-infektiot hallitsevat määrällisesti sukupuolitautitilastoja 1342 tapauksella pääkaupunkiseudulla. Helsingin sanomien saaman tiedon mukaan sukupuolitautien testeihin pääsy ei ole julkisella terveydenhuollossa toiminut täysin tarkoituksenmukaisesti. Terveyden-ja hyvinvoinnin laitos on antanut tästä sen vuoksi täsmentäviä ohjeita, joiden mukaan käytännössä kaikilta halukkailta tulee sukupuolitautikokeet määrittää ilmaiseksi ja mahdolllisimman nopeasti. Myös sukupuolitautia koskeva hoito (antibioottihoito) on terveyskeskuksesta määrättynä täysin ilmainen asiakkaalleen! Perinteisesti sukupuolitautitapaukset nousevat keväisin varsinkin nuorten ihmisten keskuudessa lisääntyneen kanssakäymisen seurauksena.

1_s

Anonyymi
23. kesäkuuta

Mistä muusta kellertävä vuoto virtsaputkesta voi johtua kuin klamydiasta tai tippurista. Mahdollisesta tartunnasta (suuseksi) on yli kaksi vuotta ja vuotoa esiintyy nyt. Voiko se liittyä esim. eturauhastulehdukseen ?

13_s

TriDoc
23. kesäkuuta

Satunnainen muuten oireeton vuoto virtsaputkesta voi olla normaalia, esimerkiksi erektion jälkeen tai myöhemminkin. Sukupuolitaudin todennäköisyyteen vaikuttaa selkeästi partnereiden ja satunnaisten kontaktien määrä ja tässä täytyy käyttää maalaisjärkeä. Ihan kaikkea ei voi elämässä varmistaa vain häviävän pienen riskin vuoksi Satunnainen vuoto ei johdu sukupuolitaudista, jos siihen ei liity altistusta. Jos oire kroonistuu, käy sitten näyttämässä sitä.

Aiheen kysymykset