Tenniskyynärpää eli olkaluun ulomman nivelnastan ärsytys/tulehdustila kuuluu elimistön laaja-alaisesti esiintyviin jänteen ja luun kiinnityskohdan tulehdustiloihin. Sen pääasiallinen aiheuttaja on ranteen ja sormien ojentaja- ja kiertojänteiden rasitustila, joka syntyy olkaluun ulompaan nivelnastaan kiinnittyvien jänteiden rasituksen vuoksi. Tenniskyynärpää voi seurata myös kyynärpäähän syntyneen revähdys- tai iskuvamman jälkeisenä sairautena. Tenniskyynärpäässä kipu paikallistuu olkaluun ulomman nivelnastan jännesäikeiden kiinnitysalueelle, josta se säteilee laajemmalle alueelle.

Tenniskyynärpää -nimityksestä huolimatta sairaus on huomattavasti tavallisempi muiden töiden aiheuttamana, esimerkiksi nostotyön, vasaroinnin tai voimakkaan toistuvan ruuvaustyön seurauksena. Lievänä vaiva on yleinen ja kivusta sekä liikutteluarkuudesta huolimatta kevyt käden liikuttelu ei yleensä pahenna sairautta. Hoitona on pikemminkin käden kevyen käytön jatkaminen ja raskaan toistorasituksen ja täydellisen levon välttäminen.

Vaiva voi jatkua viikkoja, mutta spontaani paranemistaipumus on kuukausien kuluessa yleensä hyvä. Tenniskyynärpään lievittävänä hoitona voidaan kokeilla jänteen kiinnityskohdan seutuun injisoitavaa kortisonipistosta tai vähentää yläraajan liikuttelusta syntyvää vihlovaa kipua kyynärvarteen asetettavalla kiristyspannalla. Pitkittynyt tilanne lähinnä yksitoikkoisessa tai kättä kuormittavassa työssä voi olla ongelmallinen ja vaatia lääkärin selvittelyä.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät tenniskyynärpäässä kokemat oireet ovat olleet kyynärpään kipu, nivelen ympärillä oleva kipu, rannekipu, käsien puutuminen sekä nivelen ympärillä oleva kipu ja turvotus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, tenniskyynärpään kortisonihoito ja kylmähoidot. Myös kahdeksaa muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

13_s

TriDoc
22. lokakuuta

Tenniskyynärpää on hankala hoidettava. Täydellinen lepo tai raskas kuormitus

13_s

TriDoc
22. lokakuuta

harvemmin auttavat paranemisessa. Käden kohtuullinen rasittaminen ja aika ovat keskeisiä tekijöitä paranemisessa ja sopeutumisessa kivun kanssa elämiseen. Sairaus onneksi on harvoin vakava ja työkykyä uhkaava, mutta välillä kivulias ja kiusallinen.Millä tavoin muut ovat selvinneet sairaudesta?

2_s

parasol
21. marraskuuta

Minulla oli samaan aikaan sekä tenniskyynärpää että jännetupentulehdus molemmissa käsissä. Avun toivat lähes täydellinen lepo (pitkä sairausloma konekirjoitustyöstä + kesäloma päälle) ja nukkuminen mittojen mukaan valmistettujen tukiproteesien kanssa (olkavarresta ranteisiin saakka).

2_s

f61-369
25. tammikuuta

Mistä ja mitä kautta sellaisia käden tukilastoja voisi saada?

6_s

Elisa
3. toukokuuta

Sain tenniskyynärpään tulehduksineen pari vuotta sitten, teen jatkuvaati päätetyötä, siitä se ei varmaankaan tullut.
Mutta kannoin työmatkalla monta vuotta raskasta laukkua vasemmassa kädessä.
Sain tulehdukseen muistaakseni antibioottikuurin, tulehdukipulääkkeitä, sekä neuvon käyttää tukisidettä.
Tukiside auttoi, pidin sitä myös kotiaskareissa, silittäessä, imuroidessa jne.
Vaiva parani aikaa myöten, kuinka ollakaan, oikea kipeytyi, olin siirtänyt laukun oikeaan käteen!
Sama hoito, molemmat kyynärpäät nyt ok, mutta nyt kannan laukkuni olkapäällä, saa nähdä, koska se kipeytyy.

11_s

Juska
21. kesäkuuta

Minulla vasen kyynärpää oireili pitkään, käytin tukisidettä, ei auttanut, leikattiin kolme vuotta sitten, enää ei ole oireillut.

6_s

Elisa
21. kesäkuuta

Minulla vaiva ei ole enää uusinut sen jälkeen kun vältän liikaa rasitusta ja käytän imuroidessa, silittäessä jne tukisidettä, enkä kanna mitään raskasta jatkuvasti. Leikkausta ei ole tarvittu, onneksi.

Aiheen kysymykset