Sydämen vajaatoiminta on vakava-asteinen sairaus, jossa sydänlihaksen kyky toimittaa verta valtimosuonistoon on kroonisesti heikentynyt. Käytännössä tämä tarkoittaa sydämen pumppausvoiman vähenemistä.

Pääosan sydämen voimasta pumppuna muodostaa sydämen vasen kammio. Tilanteessa, jossa sydänlihaksen pumppausvoima ei riitä, pyrkii sydänlihaskudos kasvattamaan omaa massaansa, jotta se saisi sillä kompensoitua heikkenevää tilannettaan. Käytännössä sydänlihas laajenee voimakkaasti ja joustavuus sekä kimmoisuusominaisuudet vähenevät, mikä johtaa huononevan pumppaustehon kierteeseen.

Usein sydämen vajaatoiminnalla tarkoitetaan sydänlihaksen surkastumatautia, sepelvaltimotautia tai sairastettua sydäninfarktia. Vajaatoiminnan yleisyys kasvaa myöhemmällä iällä ja lopulta kehitys voi johtaa pumppuvoiman huononemiseen ja vajaatoiminnallisiin oireisiin jo pienissäkin rasituksessa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
28. syyskuuta

Hei! Minulla verenpainelääkkeet sekä kolesterolilääkitys, nyt kesän aikana alaraajissa turvotusta ajoittain. Tekemämme viikon automatkan aikana turvotus jatkui eikä ota poistuakseen.Kesällä lenkkeily jäänyt väliin, töissä käyn säännöllisesti. Ylipainoa on. Aloitin painonvartijoissa koska muuten en saa itseeni ryhtiä. Nyt masentaa tuo turvotus ja vähentää painonpudotuksen iloa. Kun en tiedä, lenkkeilenkö vai lepäänkö että nilkat olisivat edes jossain kuosissa.Kai sydämen vajaatoimintaa? Vielä en ole lääkäriaikaa tilannut. Käytössä ei ole nesteenpoistolääkkeitä. Syysterveisin onneton pökkelö

1_s

Anonyymi
12. joulukuuta

Hei!

Olen 22-vuotias nainen ja minulla todettiin sinustakykardia 15-16-vuotiaana. Kävin kahdessa ablaatio-operaatiossa, joista oli apua, mutta jotka eivät poistaneet oiretta kokonaan. Nykyään takykardia ei niinkään ole ongelma, vaan lisääntynyt lisälyöntisyys. Syön niihin tarvittaessa beettasalpaajaa, josta ei kuitenkaan aina 100% apua. Viimeiset pari vuotta ollut ongelmana voittamaton väsymys, jota uni ei poista. Aluksi ajattelin kroonisen väsymyksen oireyhtymää (kun verikokeissa ei näy mitään), mutta hiljattain olen ruvennut pohtimaan vajaatoiminnan mahdollisuutta, sillä liikunnan harrastaminen on pääsääntöisesti äärimmäisen raskasta ja viimeaikoina lähes mahdotonta. Esim. lenkkeillessä pulssi nousee, hengästyn todella nopeasti, alkaa yskittää ja ahdistaa henkeä. Sydän saattaa olla rasittunut vielä seuraavanakin päivänä. Sitten on niitä hetkiä, jolloin väsyttää, mutta makaaminen aiheuttaa rytmihäiriöitä ja hengenahdistusta. Toisinaan herään kesken päiväunien tällaiseen tunteeseen. Istuminen auttaa aika nopeasti. Makaamisen aiheuttamien sydämen häiriöiden takia en saa aina illalla unta (lääkkeistä on apua). Keskittyminen on mahdotonta väsymyksen aikana ja muisti pätkii. Päätä huimaa ja särkee, ja tuntuu kuin sinne ei tulisi tarpeeksi verta. Enää en uskalla huonona päivänä edes ajaa autoa, koska pelkään etten pysty havainnoimaan ympäristöäni tarvittavalla tavalla. Mielenkiintoista tässä on se, että "väsymyskohtaukset" iskevät useimmiten liikunnan aikana/jälkeen tai ruokailun jälkeen. Voiko kysymyksessä olla sydämen vajaatoiminta?

13_s

TriDoc
12. joulukuuta

Yleisen kuvauksesi perusteella en usko, että sydämen vajaatoiminnan mahdollisuus olisi ensimmäisiä epäiltäviä syitä tämäntyyppisten oireiden taustalla. Sydämen tiheälyöntisyyttä kohdallasi on ilmeisen onnistuneesti sydänlääkärin toimesta tutkittu ja hoidettu. Todennäköisesti tässä vaiheessa olisi kiinnitetty huomiota sydämen muuhun terveyteen ja katsottu lisäselvitysten olevan paikallaan. Kuitenkin aikaa vimeisistä selvityksistä lienee jo kulunut vuosia?

Sydämen rytmin pitkäaikaisrekisteröinnissä, joka taltioi sydämen rytmiä esimerkiksi 24 tunnin ajan, havaitaan aina terveelläkin ihmisellä lisälyöntejä. Toki lisälyönnit voivat olla joskus alkava merkki sydänsairaudesta, mutta kuten mainitsin, yleisesti ne ovat hyvänlaatuisia oireita.
Toit esille erilaisia oireita, kuten keskittymisongelmat, muistin huononeminen, huimaus ja särkyoire sekä makuulla alkava hengenahdistusoire, joita voi esiintyä monessa muussakin tilanteessa eivätkä suoraan viittaa tai painota vakavan sydänsairauden mahdollisuutta. Kun mainitset kuitenkin väsyväsi rasituksessa, voivat selvittelyt toki sinulla olla itsesi hyvin tuntevan yleislääkärin pakeilla tarpeen. Yleislääkärillä olisi mahdollisuus selvittää oireitasi kokonaisuutena ja käydä läpi muitakin oireita selittäviä mahdollisuuksia. Sinut hyvin tunteva yleislääkäri olisi tilanteessasi kullan arvoinen!
Toinen mahdollisuus on toki ottaa yhteyttä suoraan sydänlääkäriin, jos sinulla on hoito-suhde vielä olemassa. Pitkä lääkäri-potilassuhde on sikäli edullinen, ettei kaiken kertomista tarvitse aina aloittaa alusta.

Haluan tässä vaiheessa rauhoittaa Sinua vakavan sairauden mahdollisuuden suhteen ja toisaalta aktivoida hakeutumaan laaja-alaisiin selvityksiin, joita esimerkiksi sinut tunteva yleislääkäri voi hyvin tarjota. Asia on tärkeä kuitenkin selvittää, jotta voi joko poistaa turhia epäilyksia tai sitten varmistua oireiden taustastalla olevasta syystä ja ottaa sen huomioon hoidon suhteen. Hyvää viikonloppua!

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...
3_m

Paino

Ihmisen painoa mitataan vakiintuneesti länsimaisessa mittajärjestelmässä kilogrammoina. Suomalaisessa neuvolajärjestelmässä paino-pituuskäyrää käytetään lasten kasvun ja kehityksen työkaluina arvio...
5_m

Painoindeksi

Painoa mitataan ns. painoindeksillä, jossa sitä verrataan pituuteen saaden vertailtavuutta pituuden ja painon suhteen. Normaalisti painoindeksi vaihtelee 20-25 välillä. Painoindeksi 20-18 viittaa ...
1_m

Verenpaine

Verenpaineella tarkoitetaan valtimon sisäistä painetta sydämen pumpatessa tuoretta hapekasta verta aorttaan ja edelleen valtimoiden kautta kudoksiin. Verenpaineessa erotetaan sydämen työvaiheen seu...

Aiheen kysymykset