Sydämen rytmihäiriöt aiheuttavat erilaisia oireita. Poikkeavina aistittavat lisälyönnit ja muljahdukset ovat tavallisia ja yleensä vaarattomia ja niitä esiintyykin joka toisella terveistä ihmisistä. Nykyisessä kiireisessä yhteiskunnassa rinnassa tuntuvat muljahdukset ja tykyttely kertovat enemmän kiireestä, suorittamisen pakosta, väsymysoireista. Ne voivat siis liittyä kiihtymiseen, väsymykseen, stressiin tai muihin mielialaoireisiin.

Terveessä sydämessä miltei kaikki aistittavat rytmihäiriöt ovat vaarattomia. Vaaralliseksi rytmihäiriön voi tehdä sydämen impulssin vääränlainen purkautuminen, alkamassa oleva sepelvaltimotauti tai sydäninfarkti. Sydämen lisälyöntejä voidaan tutkia tavallisesti sydänfilmin avulla ja 24 tunnin sydänrytmin nauhoittavana seurantana, joka auttaa piilevien rytmihäiriöiden paljastamisessa.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät sydämen lisälyönneissä kokemat oireet ovat olleet tykyttely sekä rintakehällä tuntuvat muljahdukset. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin neljää muuta oiretta. Sairauteen yleisimmin käytetty hoitokeino on ollut beta ja alfasalpaajat. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Sydämen lisälyönnit hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Beta ja alfasalpaajat 4

Keskustelu

1_s

m65-179
8. marraskuuta

Lisälyönnit johtuvat usein rintarangan jumittuneista nikamista, ( siinä lapaluiden välissä). Muutama käynti osaavalla kiropraktikolla
laukaisee vaivan pitkäksi aikaa.Autonomisen hermoston mm. sydäntä
käyttävät hermot ulostuvat rangasta juuri näillä kohdin, kuten myös
ruoansulatus ja hengitys.

1_s

Hoitonetti.fi
20. maaliskuuta

Hei! Sydämen lisälyönnit ovat hyvin tavallisia ja onneksi suurimmalla osalla vaarattomia. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa oireita tai esiintyä oireettominakin esimerkiksi nukkuessa. Tärkeää sydämen lisälyöntien selvittelyssä on analysoida sydänfilmilllä tai vuorokausimittauksessa lisälyöntien laatu niin kuin kohdallasi on perus-sydänfilmin osalta tehtykin. Hyvinvarustetuissa terveyskeskuksissa saattaa olla mahdollisuus vielä sydämen vuorokausimittauksen määritykseen (Holter) mutta siihen on mahdollisuus ainakin yksityisellä lääkäriasemalla, jossa sydämen lyönnit tallentuvat pidemmällä aikaa fimille, joka voidaan purkaa tietokoneohjelmalla. Vuorokausimittauksen tulosia analysoitaessa kardiologin eli sydänlääkärin konsultatio antaa yleensä varmuuttaa sydämen rytmihäiriötuntemusten tulkinnassa. Voi olla, että kardiologin konsultatiomahdollisuutta ei ole muuten kuin yksityisellä puolella. Toivon, että tämä kannanotto antaa jotain hahmotusta lisälyöntien tutkimusmahdollisuuksista terveydenhuoltojärjestelmässämme. Jos oireet ovat hankalia, voi kunnallinen lääkäri harkita tutkimuksia myös julkisella puolella, mutta tutkimukseen pääsy saattaa kestää.

1_s

Anonyymi
16. huhtikuuta

Kyllä kunnalliselta puoleltakin pääsee loistavasti kardiologin tutkimuksiin. Itseäni on tutkittu ja seurattu 11 vuoden ajan keskussairaalatasolla. Mm. vuorokausiseuranta (holter) on tehty 6 kertaa, viimeksi viime syksynä. Ennen jokaista tutkimussarjaa olen ollut kardiologin vastaanotolla ja käynyt myös kuulemassa vastaukset hänen luonaan. Ei siis tarvitse mennä yksityiselle tämän vaivan takia - ovat sitä paitsi aika kalliita tutkimuksia. Terveyskeskuslääkäri osaa kyllä tarpeen vaatiessa laittaa jatkotutkimuksiin keskussairaalaan.

13_s

TriDoc
16. huhtikuuta

Hyviä kommentteja! Näin on hyvä ollakin. Edellä olleessa tulkinta on siinä määrin viitteellinen, että Suomessa koulutettujen kardiologien eli sydänlääkäreiden määrä on ollut pienempi kuin muissa länsimaissa keskimäärin. Ilmeisesti tätä asiaa on haluttu esiintuoda ja se on saattanut jossain määrin näkyäkin julkisessa hoitoonpääsykultturissa ja vastaavasti yksityisessä palvelutarjonnassa. Mukava kuulla, että sorvi toimii...

11_s

f64-2611
28. heinäkuuta

Kävin niska hartija ranka hieerojalla.hieronan jälkeen (noin tunti) alkoi rytmihäiriöt,mut nytten flimmeri ja käännetty 4kertee sähköisesti nyt vain lääkkeit ja flimmeri pysyny kurissa, toivottavasti.

13_s

TriDoc
28. heinäkuuta

Fysikaaliset hoidot toimivat usein erilaisten tuki-ja liikuntaelinvaivojen lieventävinä hoitoina. Ne (varsinkin sähköiset hoidot) eivät ole sillä tavalla elintärkeitä hoitoja, että niitä tulisi käyttää myös tapauksissa, joissa on alttius esimerkiksi rytmihäiriöille eikä missään tapauksessa esimerkiksi sydäntahdistinpotilaalla. Sähköhoidot ja hieronta voivat nimenomaan laukaista piilevän alttiuden saada rytmihäiriötä, mutta terveeseen sydämeen niillä ei ole vaikutusta. Jos erilaisiin tilanteisiin liittyen on aiemmin esiintynyt rytmihäiriöalttiutta, voi tietysti suhtautua varauksella fysikaalisiin hoitoihinkin, vaikka ne eivät itsessään voi kehittää rytmihäiriötä, mutta lähinnä laukaista sen sille alttiilla henkilöllä.

4_s

Helena
28. heinäkuuta

Myös minä sain rytmihäiriöitä, kun annettiin sähköhoitoa. Hoitaja teki myös "sokkotestin"= en nähnyt milloin laite oli pällä. Heti, kun laitteeseesta tuli virta alkoi huono olo...oksetti ja sydän alkoi hakata ja välillä muljahteli= hyvänlaatuisia rytmihäiriöitä, jotka tuntuvat hankalalle. Nyt, kun asian tietää sähköhoitoa ei anneta. Uä-hoito, jota annettiin veden alla ei aiheuttanut oireita...joten mahdollisuuksia on.

11_s

f64-2611
29. heinäkuuta

Minuaaivan pelottaa mennä jollekkin hierojalle kun kertoo että sydämmessä rytmihäiriöitä(flimmeri)niin kuullemma ei haitaa hieromista.samoin sanoi gardiologi ei pitäisi vaikutaa sydämmeen,ja toinen taas sanoo et kyllä vaikuttaa:) mitä sitten uskoa?aika jännää,pitää vain ilmeisesti kuunella kehoa.

11_s

Rituli
29. heinäkuuta

Hei ! Minulle on myös joskus annettu,fysikaalisessa hoidossa ja hieronnassa sähköä ja se on aiheuttanut rytmihäiriötä enemmän.En ole sen jälkeen sitä halunnut ottaa.Tämäkin varmaan on ysilöllistä,mutta kiusallisen tuntuista jos sitä tulee.Kyllä varmaan on kuunneltava omaa kehoa.Terveiset sinulle Tv.Rituli !

4_s

Helena
29. heinäkuuta

Niin..kannattaa uskoa kehoaan, jos tuntuu pahalta, niin silloin ei kannata sitä keinoa käyttää. Kerron jo lähettävälle lääkärille tuosta herkkyydestä ja asia on ok. Tosin, en ole pitkään aikaan käynyt fys.hoidossa, kun meilläpäin sitä ei tk:ssa saa...vain jumppaohjausta. Helsingissä oli erijuttu.

11_s

f64-2611
29. heinäkuuta

Heippa Helena! minulle tehtiin se sähköratojen poltto leikkaus ,että rytmärit pysyis pois mutta epäonnistui tuli flimeri ja4kertaa sähkösesti käynnistettiin,nyt elin ikäinen lääkitys.Siksi en enää uskalla mennä hierojalle jos lyö flimmerin päälle...vaikka kaikki paikat jumissa.ja lääkäri kirjoitti 10ketaa fys.hoitoa kuulemma ei vaikuta pumppuun?Täytyy vain kotona jumpata ja tehdä venyttely liikkeitä.

4_s

Helena
29. heinäkuuta

Harmi, että poltto epäonnistui. Minä ostin itselleni semmoisen Nortican "hierontatuolin", se on ollut hyvä, hieroo kipeitä lihaksia. Sähkö liikuttaa vain hierontapalloja. Laihat ihmiset kokevat sen huonona, mutta itselläni on jonkinverran suorakerrosta, niin minulle se on passeli. Kokeile jossain, niin saat tietää saisitko siitä apua.

11_s

f64-2611
2. elokuuta

Heippa! Olen kylä kokeilut sitä hieronta tuolia kaupoissa,o varmaan tehokas ainakin meinasin nukahtaa enkä olisi jaksanut nousta ylös enää tuolista:)mahtava.Täytyisköhän siihen olla joku erikoinen tuoli mihin se sopisi vai olikohan se kiinni siinä tuolissa,en muista?mutta seuraava hankinta taitaa olla se tuoli,se tuntui tehokkaalta.

4_s

Helena
2. elokuuta

Itse laitoin sen tavalliseen nojatuoliin. Asun yksi, joten saan tehdä mitä lystää : ))). Pääasia taitaa olla, että on kunnon selkänoja ja jossa voi olla rentona. Suosittelen lämpimästi. Eipä ole montakaan vierasta ollut, joka ei olisi nautinnosta hykerrellen istunut hierottavana sen 15min, jonka laite aina käy. Laihemmille vain kylpypyyhe luiden suojaksi, jos eivät itse osaa painamistaan säädellä. laihat ovat nimittäin valittaneet, että sattuu luihin. Eikä se ole luille tarkoitettukaan : )

11_s

f64-2611
5. elokuuta

Niin kyllä sitä massaa minullakin on [ei luut kolise) täytyy minunkin hommata sellanen.mahtavalta tuntui kaupassa ku kokeilin.(taisi vielä olla kuopion makxi makasin tai joku sellainen like, täällä espoosa en ole vieä törmännyt moiseen tuoliin,kyllähän niitä löytyy ja varmaan on hinta erojakin.

4_s

Helena
5. elokuuta

Kyllä niitä löytyy Espoossakin. Ainakin Sokos..voi olla Gigantissakin...Mustassa Pörssissä....Kun asuin Helsingissä kokeilin siellä 1. kerran ja nyt, kun asun täällä Kuopiossa ja täällä ei ole tuo fys.hoito tk:n puolella semmoista kuin Helsingissä, ostin kotihierojan ja olen ollut tyytyväinen : )

1_s

Anonyymi
14. elokuuta

Mulla jää sydämessä lyöntejä välistä ja noudattaa aina samaa kaavaa. 1. Sydän hakkaa normaalisti leposykettä. 2. toiminta hidastuu. 3. yksi tai kaksi lyöntiä jää välistä. 4. sydän lyö kerran lujaa ja käy hetken nopealla sykkeellä ja rauhottuu leposykkeeseen ja taas toistuu..Isälläni on aivan sama ollut lapsesta saakka, sitä on tutkittu ja saatu sydänfilmillekin mutta mitään ei ole koskaan osattu / haluttu kertoa.. ?Olen parikymppinen hieman tukeva mies.

13_s

TriDoc
14. elokuuta

Kammioperäiset harmittomat lisälyönnit syntyvät tai koetaan usein kuvaamallasi tavalla. Nämä lyönnit kuuluvat myös terveen sydämen variaatioon, joissa saattaa syntyä joskus selvästikin koettuja oireita. Näitä kammiolyöntejä on kaikilla ihmisillä, eivätkä välttämättä oireet aina edes tule esille. Jos oireet tuntuvat haittaavan sinua, voit käydä niiden suhteen perusselvityksissä ja neuvottelemassa lääkärisi kanssa, jolloin saat täyden varmuuden oireiden alkuperästä. Useimmat tämäntyyppiset oireet ovat kuitenkin vaarattomia.

11_s

Rituli
15. elokuuta

Hei! Minulla on myös näitä kammioperäisiä lisä lyöntejä,joita hoidettiin ensin beetasalpaajilla,ja niitä käskettiin ottaa aina enemmän,mutta ne ei enää auttaneetkaan,sitten menin eräälle yksityis lääkärille,jolla olin kyllä aikaisemminkin käynyt aikoinaan mutta eri syistä.Hän sitten tarkisti minun rasitus filmi kokeen tuloksen joka oli työterveydessä tehty.Ja sitten vielä otettiin sydän vilmikin taas,ja hän totesi ne kammioperäisiksi ja vaihtoi minulle toisen verenpaine lääkkeen,minulla on verenpaine tauti ollut jo kauan.Tämä sitten vähensi ne lisälyönnit,joita nykyään on aika vähän,tässä verenpaine lääkkeessä on siis vaikutus myös tähän lisä lyöntiin,jotka olivat tosi ikävän tuntuisia.Minullekin kyllä on aina sanottu niiden olevan vaarattomia.Ainahan on helpotus jos käy alan lääkärillä tässäkin asiassa.Hyvää jatkoa sinulle Tv.Rituli !

11_s

Minella
15. elokuuta

Minulla on muljahduksia nykyisin usein, kuluneella viikollakin ainakin kahtena iltana. Päivisin en niitä huomaa, vaan useimmiten vain levossa, iltaisin nukkumaan alkaessani. Huomaan, että suolaisen syöminen illalla pahentaa asiaa, eli lienee kytköksissä verenpaineeseen? Tiheälyöntisyyskohtauksiakin on yöaikaan tullut jokunen vuosien varrella. En tiedä, liittyvätkö samaan vaivaan.

Tuntuvatko muilla muljahdukset päässä saakka? Minä tunnen jokaisen muljahduksen yhteydessä ikävän "pompun" tai "heilahduksen" päässäni. Kuuluukohan se vaivaan, vai pitäisikö siitä olla erityisen huolestunut?

Muutama vuosi sitten kävin muutaman minuutin mittaisessa EKG-mittauksessa muljahdusteni vuoksi, mutta eihän niitä tietenkään saatu siinä kiinni ja todettiin "luultavasti vaarattomiksi". En tiedä, pitäisikö yrittää päästä tutkimuksiin uudestaan, kun vaivaa tuntuu nykyisin olevan niin useasti. Epäilen vain, ettei muutaman minuutin mittauksesta olisi taikaa tälläkään kertaa.

1_s

Anonyymi
15. elokuuta

Minulla oli pari vuotta sitten sama ongelma mutta ne hävisivät itsestään...

11_s

f64-2611
22. elokuuta

Heippa! Minun muljahtelut ja lisälyöntejä ei kanssa saatu ekg.ssä selvile eikä vuorokausi holtterissa kaan. Mutta kävin yksityisellä gardilogilla ja laitto lähetteen holtteriin ja holtteri oli 4 päivää yhtäjaksoisesti siinäpä tuli kaikki eteisvärinät ja lisälyönnit ilmi.joten nyt kaikki hyvin ja lääkkeet päälä,en edes huomaa rytmihäiriöitä enkä mitään flimmereitä, nyt syön tamdocor 100mg ja seloken zok 47,5 .Nyt elän normaalia elämää.Mutta väsymys ja tressi lisää näitä muljahteluja niin kuin kerroit sama oli minullakin ennen tätä lääkitystä.Toivotan sinulle paranemista.

1_s

Anonyymi
31. maaliskuuta

Hei! Olen 25-vuotias nainen ja kävin jokin aika sitten yksityisellä lääkärillä tutkituttamassa uudelleen jo vuosia jatkuneita ja pahenneita rytmihäiriöitä (satoja / tuhansia lisälyöntejä päivässä). Vastaanoton aikana minulta otettiin lepo-ekg, jonka lääkäri parissa sekunnissa selasi läpi, ja totesi sinne jääneen muutamia kammiolisälyöntejä. Sain ekg-paperin itselleni ja myöhemmin huomasin, siinä merkinnän "pidentynyt qt-väli" (qt 412 ms, qtc 490 ms). Pitäisikö tästä huolestua (vaikka lääkäri ei tuntunut kiinnittävän siihen huomiota, tai ei huomannut); olen lukenut, että pidentynyt qt-aika voi olla merkki jostain vakavammasta? Voinko syödä edelleen beetasalpaajia (Orloc, bisoprololi) turvallisesti? Kyselen siksi, koska sain seuraavan lääkäriajan vasta muutaman viikon päähän (holter-tutkimuksen tulosten läpikäynti) ja koska lisälyönnit ovat nyt muuttuneet hieman erilaisiksi; aiheuttavat huimausta jne. Kiitos paljon!

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...
1_m

Verenpaine

Verenpaineella tarkoitetaan valtimon sisäistä painetta sydämen pumpatessa tuoretta hapekasta verta aorttaan ja edelleen valtimoiden kautta kudoksiin. Verenpaineessa erotetaan sydämen työvaiheen seu...

Aiheen kysymykset