Sydämen eteisvärinää on kansanomaisesti kutsuttu "sydämen toiseksi parhaaksi rytmiksi" kuvaten varsinkin vanhempien ihmisten mahdollisuutta elää eteisvärinän kanssa muiden ihmisten tavoin täysipainoista elämää. Suurimmalla osalla ihmisistä sydämen normaali rytmi on tasainen sinusrytmi, jossa sydämen johtumisimpulssit kulkevat säännöllisesti erityisiä johtoratoja myöten. Eteisvärinässä sydämen eteisten impulssit kulkevat hallitsemattomasti, ja käytännössä sydämen eteiset supistelevat nopeasti omaan tahtiinsa 300-600 kertaa minuutissa ja osa impulsseista kulkeutuu myös kammioiden puolelle. Tästä käytännössä aiheutuu epäsäännöllinen, tiheälyöntisyyden omaava rytmihäiriötila, joka on maallikon tunnistettavissa parhaiten ranteesta tunnusteltaessa epäsäännöllisenä ja usein nopeana pulsaationa. Tämä epäsäännöllinen pulssi ja muut tuntemukset usein johdattavat potilaan terveydenhuoltoon hoitoon.

Nuoremmilla ihmisillä eteisvärinän esiintyminen on harvinaista, yleensä alle 0.5% tasoa väestöstä. 80 vuotta täyttäneillä vanhuksilla eteisvärinää esiintyy jo joka kymmenennellä. Eteisvärinää esiintyy usein kohtauksenomaisesti tai sitten pysyväisluonteisemmin. Kohtauksenomaisessa muodossa provosoivana tekijänä on voinut olla ruumiillinen tai henkinen rasitus, josta huolimatta kohtaus menee pelkällä seurannallakin ohi. Vanhemmalla iällä syntyneenä eteisvärinä liittyy yleensä johonkin sydämen perussairauteen, mutta välttämättä eteisvärinä ei edellytä varsinaista sydänsairautta syntyäkseen. Äkillinen eteisvärinäkohtaus todetaan ja hoidetaan terveyskeskuksessa tai sairaalan poliklinikalla joko lääkehoidolla tai kohtauksen pitkittyessä sähköisellä rytminsiirrolla. Jos eteisvärinä on kestänyt yli 2 pvää tai kohtauksen alkamisajankohta on epäselvä, ei sähköistä rytminsiirtoa voida tehdä samantien vaan on aloitettava sitä ennen 3 viikkoa kestävä verenohennuslääkitys rytminsiirrosta aiheutuvan verisuonitukosriskin vuoksi.

Huolimatta sydämen eteisten ja kammioiden eritahtisesta supistumisesta, eteisvärinärytmi käytännössä huonontaa sydämen pumppuvoiman suorituskykyä vain muutamia prosentteja. Tämä johtuu siitä, että sydämen pääasiallisesta pumppuvoimasta vastaa sydämen vasen kammio, eikä epäsäännölliseen tahtiin supistuvilla sydämen eteisillä ole niin suurta verenkierrollista merkitystä, kuin voisi kuvitella. Ainoana merkittävänä ongelmana sydämen eteiskorvakkeiden värinästä voi syntyä hyytymä, joka saattaa kulkeutua verenkierron mukana esimerkiksi aivovaltimoihin ja aiheuttaa tukoksen. Tämän syntymistä pyritään estämään säännöllisesti otettavalla veren hyytymistä estävällä lääkityksellä.

Keskustelu

1_s

m61-296
24. marraskuuta

Moi,klikkasin Marevanille yhden tähden vahingossa,miten muutan sen viiteen tähteen ? Minulle tehtiin tai yritettiin sähköistä rytminsiirtoa Meilahden sairaalassa 1992 mutta ei onnistunut.Seuraavana päivänä uudestaan Kinidiinin vaikutuksen alaisena,ei onnistunut.Määrättiin Marevan,Specicor ja Zocor.Niiden avulla olen voinut oikein hyvin tänne asti.Siis Marevanille viisi ja Sähkölle yksi tähti.En edes huomaa että minulla on rytmihäiriö.Joskus olen lääkäriltäni kysynyt onko minulla ja kun hän kuuntelee niin sanoo:kyllä teillä on.

8_s

007
25. marraskuuta

Hei! Omissa sairauksissa lääkkeen kohdalla on nappi "Muokkaa" jota klikkaamalla toimivuusarvoa pääsee muuttamaan jatkossa. Marevanin toimivuus on nyt muutettu teille viiden tähden arvoiseksi.

1_s

m61-296
25. marraskuuta

Kiitos !

1_s

Anonyymi
24. maaliskuuta

Minulla oli jatkuvia fllimmerin uusiutumisia joita käännettiin sähköllä ~10 kertaa. Kyllästyin käymään lääkärissä ja viimeisestä käynnistä on vuosia, saan nykyään käännettyä rytmin vetämällä tiukan lenkin ja vetoja ylämäessä jolloin pulssi nousee todella nopeaksi, tämän jälkeen rauhallisesti palautellen lähtee flimmeri pois. Joskus joutuu ottamaan 2 lenkkiä.... ja kyllä minä tunnen eron normaalirytmin ja flimmerin välillä ja alussa käytin pulssimittaria varmistamaan homman. Flimmerissä yleensä pystyssä ollessa +100 ja lenkin jälkeen palautuu hitaasti normaalin 60 nurkille. Toistuu 2-4 kertaa vuodessa.

11_s

f64-2611
5. elokuuta

minulle tehtiin 19.5-09 Elektrofysiologinen tutkimus kysillä,joka epäonnistui rytmihäiriöiden vuoksi,tutkimuksen aikana tuli flimmeri joka jouduttiin 4 kertaa sähköisesti käynnistää,sinus rytmi pysynyt lääkkeellä nyt napsin pilleri, Tambocor 100mg 1pilrri päivä ja selogen minulle ei määrätty marevani vain primaspan 100mg.mutta ol on paljon parempi:) Onkohan kellään kokemusta tästä tambocor lääkityksestä ja miten on tehonnut??

7_s

m60-2661
11. elokuuta

olen kohta viisikymmentä täyttävä mies.olen kärsinyt rytmihäiriöistä 15 vuotiaasta saakka.useita tutkimuksia on tehty,mutta mitään elimellistä vikaa ei ole löytynyt.lääkkeeksi propral ja cardional,ei mitään apua.turussa pulssissa tutkinut tohtori määräsi lopettamaan lääkityksen,koska se kuulemma lisää lisälyöntejä ennestään.alan olla loppuun väsynyt jatkuviin lisälyönteihin ja huonoon oloon,eikö todella löydy mitään apua.

13_s

TriDoc
12. elokuuta

Tällainen tilanne ei ole kovin harvinainen. Miltei kaikilla Ihmisillä on tahattomia/ oireettomia sydämen lisälyöntejä, jos tehdään esimerkiksi yön yli kestävä sydämen rytmin rekisteröinti. Myös suurin osa oireisista sydämen muljahduksista tai rytmihäiriötuntemuksista on vaarattomia. Tietysti hyvä puoli tässä perusteellisen tutkimuksen jälkeen on, ettei ruumiillista vikaa ole osoitettavissa.
Ymmärrän kuitenkin että asia vaivaa, koska kohtaukset aiheuttavat kohdallasi hankalaa oloa. Tällaisissa tilanteissa omat neuvoni ovat äkkiseltään ehkä olleet vähäiset ja riittämättömät. Olen kuitenkin yrittänyt korostaa säännöllisten elintapojen, riittävän yöunen, levon ja rentoutumisen keinoja oireiden lievittämisessä. Erilaisia rentoutumistekniikoita voisi myös oman harkinnan mukaan harkiten opiskella. Ne eivät sitäpaitsi mene koskaan hukkaan, sillä perusihmiselle olisi varmasti hyödyksi erilaisten perusrentoutumiskeinojen parempi hallinta. Näitä tekniikoita voi opiskella esimerkiksi näin syksyn tullen edullisesti kansanopistoissa ym, joissa on kustannuksiin nähden yllättävän tasokasta opetusta tarjolla. On tietysti hyvin vaikea ennustaa, onko tästä yksilöllistä apua rytmihäiriövaivasta kärsivälle. Tämä viesti on suunnattu yleisimmin ihmisille, joilla esiintyy varsinkin vaarattomaksi todettuja rytmihäiriötuntemuksia.

7_s

m60-2661
12. elokuuta

kiitos vastauksesta,olen huomannut ,että riittämätön yö-uni kyllä lisää näitä tuntemuksia.työni puolesta joudun valvomaan aika usein,ja unirytmi on epäsäännöllistä.usein auttaa,kun saa keskustella jonkun kanssa,tai saa varmistusta siitä,että nämä lisälyönnit eivät ole vaarallisia.yritän opetella rentoutumista.kiitos,ja hyvää kesän jatkoa

11_s

f64-2611
13. elokuuta

Minulle määrättiin Tambocor retart 100mg 1tps päivä. minulle tehtiin elektrofysiologinen tutkimus ja sen tutkimuksen aikana tuli flimmeri,joka käännettiin 4kertaa sähköllä.HALUAISIN TIETÄÄ TÄSTÄ TAMBOCOR LÄÄKKEESTÄ ONKO TURVALLINEN KÄYTTÄÄ????????????

13_s

TriDoc
13. elokuuta

Tambocor- kauppanimellä on myynnissä lääke, jonka vaikuttavana aineena on flekainidi, rytmihäiriölääke, joka on tarkoitettu sydämen sykenopeuden ja rytmihäiriöiden säätelyyn. Tambocoria on saatavana 100mg tablettina tai sitten 100mg tai 200mg depot valmisteena, jotka liukenevat vatsassa hitaammin ja tasaisemmin. Tambocoria on saatavana myös iv-nesteenä, jonka käyttöaiheita ovat sydämen nopea rytmihäiriö (supraventrikulaarinen takykardia) sekä muutamat muut erikoistilanteet.
Koska tambocor pilkkoutuu ja puhdistuu maksassa, ei lääkettä voi käyttää maksan vajaatoiminnassa myrkytysvaaran takia. Myös munuaisten vajaatoiminnassa varovaisuutta on syytä noudattaa. On myös olemassa muitakin sydämen sairaustilanteita, jonka vuoksi kaikille ei tambocoria voida käyttää. Yleensä lääkkeen käyttöaiheiden moninaisuuksien ja sen soveltumattomuuden vuoksi useisiin sydänsairauksiin tambocoria määrää yleensä sisätautien erikoislääkäri tai sydäntauteihin perehtynyt lääkäri vastaanotoillaan tai sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla tai osastoilla. Lääkkeen aloituksen jälkeen myös saattaa esiintyä tarvetta kontrolloida tilannetta sivuvaikutusten suhteen ja kontrollit on syytä järjestää sille lääkärille, joka lääkettä on määrännyt ( yleensä sisätautilääkäri).

Tambocorin haittavaikutukset liittyvät tavallisimmin erilaisiin näköhäiriöihin tai pahoinvointiin ja huimaukseen, joita saattaa esiintyä joillakin ihmisillä hoidon yhteydessä. Yleensä miltei kaikilla lääkkeillä on omia sivuvaikutuksia, joilla on onneksi taipumus helpottaa hoidon edetessä. Osa ihmisistä myös sietää lieviä sivuvaikutuksia, koska hyödyt ovat kuitenkin mahdollisia haittoja suuremmat. Osalla potilaita tambocor on kuitenkin omakohtaisestikin jouduttu lopettamaan sivuvaikutusten takia.
Käsittääkseni lääke on kuitenkin hyvä ja tehokas rytmihäiriöiden hoidossa. Sivuvaikutuksia muiden lääkeaineiden kanssa saattaa esiintyä eikä kaikkia lääkeaineita voida käyttää yhdessä tambocorin kanssa, ja sen tarkistaa lääkäri tambocoria määrätessään.

11_s

f64-2611
1. syyskuuta

Onko tambocor 100mg ja selogcen soc 47,7 hyvä yhdistelmä eteisvärinään? Olen kuullut taas aivan toista esim,aptekissa ihmetellään moista. Minulla vaihtu gardiologi kun muutin eri kaupunkiin. ja kun kävin hänen vastaan otolla nosti tambogori 200mg,en oikein tiedä ketä kohta uskoa ja mitä nappia napsia.Kerrotko sinä oman kommentin tästä. Kiitos

13_s

TriDoc
1. syyskuuta

Rytmihäiriölääke kauppanimeltään Tambocorin ( vaikuttavalta aineeltaan flekainidin) ja B-salpaaja, kauppanimeltä selokenin (vaikuttavalta aineeltaan metoprololin) yhteiskäyttöä ei käsittääkseni ole kielletty, mutta niiden yhteiskäytössä olisi otettava huomioon mahdolliset yhteisvaikutukset sydämen supistuvuuteen ja supistumistiheyteen (syke), joita saattaa yksilöllisesti esiintyä( rytmihäiriötuntemukset, huonovointisuus ym). Tämän vuoksi kardiologin seuranta olisi lääkityksen suhteen tarpeellista, jos koet, etteivät lääkkeet sovi yhteen. Molemmat ovat hyviä lääkkeitä, mutta on totta, että sivuvaikutuksia varsinkin tambocorilla koetaan käytännön potilastyössä melko usein ja tilanteet aiheuttavat useasti kontrolloimisen tarvetta.

11_s

f64-2611
4. syyskuuta

Minulle on tehty 4krtaa peräikkäin sähköinen rytmin siiirto mutta vain tambocorilla suonensisäisesti käänty sinusrytmiin.nyt tullut värinän tuntemuksia kuin alkais flimmeri päälle mut mennyt sitten ohi,tunnen ne värähtelyt.joskus 2 joskus3 lisälyöntiä päivässä,syön tambocor 100mg ja selogen 47,7mg päivä.Pitäisikö näistä muljahteluista huolestua? 19.5.09 elektrofysiologinen tutkimus tehty(epäonnistu).pelkään onko tässä tulppa vaara.vaikka syön primaspan100mg.KIITOS

13_s

TriDoc
7. syyskuuta

Hei! Kertomasi lääkehoito estää tehokkkasti sydämen eteisvärinän flimmerin uusiutumiselta. On kuitenkin käynyt ja mahdollistakin , että flimmeri uusiutuu lääkityksestä huolimatta. Yksittäisiä muljahduksia pidetään yleisesti vaarattomana, jos rytmi pysyy muuten tavallisessa sinusrytmissä. Jos eteisvärinä kaikesta hoidosta ja käännöistä huolimatta uusii , tulee jossain vaiheessa hetki hyväksyä eteisvärinärytmi pysyväisluonteisesti. Sen kanssa pärjää yleensä erittäin hyvin, eikä eteisvärinä huononna merkittävästi suorituskykyä. Ainoa lisähoito tulee eteisvärinäpotilaalla hoitoon liitettävästä verenohennuslääkkeestä, marevanista, jonka pitoisuus hoitoalueella pysyäkseen vaatii säännöllistä seurantaa.

1_s

Anonyymi
8. syyskuuta

Hei. Minulla oli ekat flimmerit n. 2002 jonka jälkeen olen syönyt säännöllisesti Tambocoria ja Emconcoria. Em. 2002 jälkeen on mennyt tämän vuoden kevääseen ilman flimmereitä. Mutta nyt niitä yht'äkkiä alkoi tulla 1-2 viikon välein. Minulle on tehty sähköinen rytminsiirto viidesti tämän vuoden aikana. Kesällä meni 4,5 kuukautta ilman flimmeriä, jokaei olisi poistunut n. 12 tunnin aikana itsestään. Tambocorista en ole kokenut erityisiä haittavaikutuksia. Voimakkaampi lääke olisi Corderone mutta sillä on monia haittavakutuksia (en suosittele) ja ensi helmikuussa tuleva Dronedarone on kenties paras ja ilman merkittäviä sivuvaikutuksia.Siirryin keväällä Tambocord Retardiin (pitkävaikutteinen 1 tab./vrk).

11_s

f64-2611
8. syyskuuta

Heippa!! Ompa sinulla ollut pitkä tauko ilman flimmeiä,varmaan nautit olosta? miten ne nytten alko tulemaan kun lääkityskin(onhan siihen varman monia syitä).Ajattele minulle tehtiin 19.5.2009elektrofysiologinen tutkimus ja siinä tutkimuksen yhteydessä tuli flimmeri,tuli tohtoreille kinttuihin vipinää kun piti heti nukuttaa ja sähköllä 4krt rytkäyttivät mut ei pysyny sinus rytmissä käänty flimeriin aina ,sitten tambocorilla suoneen niin kyllä käänty sinukseen. Nytten syön tambocori retard100mg ja selogen47,7 päivässä ja kyllä pieniä muljahduksia on ollut ja pelottaa koska alkaa uusiksi,mutta aika hyvin on pysynyt kurissa,aika hyvä tämä tambocor lääke,eivät antanu kuin primaspaan 100mg verihyytymien estoon.mikä tämä Dronedarone lääke on? kerrotko millasia sinun flimerit on?(minulla ei ole nopea lyöntisiä tai en ainakaan tunne,pumppu vain jysähtelee joskus ja tulee heikko olo hetkeksi. Kaikkea hyvää sinulle !Ja yritetään näiden kaa kekkuloida eteenpäin. viestitellään!

11_s

f64-2611
9. syyskuuta

Mitä tarkoittaa 148 Paroxysmaalinen eteisvärinä.147.1 AVNRT.149.1.vasemaltalähtevät eteislisälyönit? Holtterissa AT/tavallinen SVT,minkä vuoksi tutkimuksiin.kaksijaksoinen eteiskammiosolmuke ja SVT holtteri vastaava.AVNRT hyvin lyhytkestoinen ja sitemmin tuo flimmeriin,alkaa aina useimmiten vaseman puoleisesta eteislisälyönnistä uudelleen .tambocor50 sinus rytmi ei säily,100mgjolla spontaani sinus rytmi. Tambocorin aikana hidas rata ei johda eikä näin ollen ole edelletyksiä AVNRT ablaatioon. Joten jos kohtaus tulee eikö minulle voida tehdä enää rytmin siirtoa? vai eikö niitä sydän ratoja voi polttaa enää? Onko tämä henkeä uhkaava sairaus? Lääkäreilä ei ole aikaa sairaalassa jutella moisesta kun kaikki on nykyään liukuhihna työtä , hoitajat kotiuttaa ja lyövät repsut käteen ja heippa.Haluaisin kysästä sinulta jos aikaa likenee?:) KIITOS

13_s

TriDoc
9. syyskuuta

Diagnooseja kuvataan paitsi latinankielisillä nimillä myös ns. ICD-koodeilla. Tässä tapauksessa I48 koodolla tarkoitetaan paroksysmaalista eli kohtauksittain toistuvaa eteisvärinää. I49 kuvataan puolestaan eteisperäisiä lisälyöntitaipumusta.
Eteisvärinää voidaan hoitaa paitsi rytmhäiriölääkityksellä, myös käsittelemällä/katkaisemalla sellaisia johtoratoja, joita myöten impulssi voi aiheuttaa eteisvärinän laukeamisen. Kaikille tämä ablaatiohoito ei sovi kuitenkaan anatomisista ja toiminnallisista syistä johtuen. Näin näyttäisi olevan myös kohdallasi. Tambocorilla ilmeisesti on saatu tilanne hallintaan.
Eteisvärinä ei yleensä ole henkeä uhkaava sairaus vaan se on toiseksi paras sydämen rytmeistä ja ihan hyvä rytmi jatkaa normaalisti elämää. Ainoa lisävaiva tulee, kuten aiemminkin olen maininnut, verenohennushoidon säätelemisestä. verenohennuslääke aloitetaan juuri tämän tulppariskin takia, joka syntyy sydämen epätahtisuuden takia sydämen eteiskorvakkeista irtoavien kalkkihippujen takia.Kohtauksittain esiintyvä eteisvärinä on aika yleinen ihmisillä ja käytännön näkökulmasta siitä ei ole koitunut yleensä suurta haittaa. Siten siihen voi suhtautua täydellä rauhallisuudella ja keskustellen kontrolleissa tilanteesta.

10_s

m81-1705
30. syyskuuta

Onko titoa milloin dronedaroni niminen lääkeaine tulee markkinoille
Olli

11_s

f64-2611
1. lokakuuta

Minulle outo lääke toi dronedaroni onko sydämmen eteisvärinään? Minulle tehonnu hyvin toistaiseksi Tambocor 100mg. olen kyllä kuullu tuon sun kysymän lääkkeen nimen,eiköhän ole jo markkinoilla,mut kun en muista mihin vaivaan oli! katsoppa netistä sieltä varmaan löytyy tietoa.

11_s

f64-2611
20. lokakuuta

Kävin yksityisellä kardilgilla ja hän määtäsi Tambocoria 200mg päivä. vaikka minulla on lisälyöntejä yksittäisiä ja peräkkäisiä ,ei joka päivä.pärjäisin mielstäni 100mg llakin.koska jäi kysymmättä eikö tämä pitäisi aloittaa sairalassa tämä lisäys ,jos tulee pahoja sivuoireita asun yksin.joten pelottaa aloittaa aivan noin vain ja viikon päästä sydän filmiin.Mitä tekisin? Millaset voi olla nämä sivuoireet?onko tajunnan menetyksiä ja näkö häiriöitä?100mg minulle ei tullut mitään ehkä vähän uneliiaaksi.

13_s

TriDoc
21. lokakuuta

Tavallisimmat sivuvaikutukset käsittääkseni liittyvät pahoinvointiin, oksenteluun ja hermostollisina pyörrytyksen tunteeseen, silmien näköhäiriöihin ja valoarkuuteen. Oireet eivät yleensä ole jatkuvia ja vähenevät ajan myötä. Vaikka aiemminkin on todettu tambocorilla esiintyvän käytännön työssä merkittävästi sivuvaikutuksia, voidaan lääkitystä lisätä turvallisesti myös vastaanotolla. Jos lääkityksen lisäys tuntuu kotona lisääntyvinä sivuoireina, voi itsenäisesti palata entiseen lääkemäärään jolloin oireet vähenevät ja neuvotella tilanteesta uudelleen sydänlääkärinsä kanssa. Tällä menettelyllä pidän kokonaisuutena lääkkeen käyttöä kohtuullisen turvallisena.

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...
1_m

Verenpaine

Verenpaineella tarkoitetaan valtimon sisäistä painetta sydämen pumpatessa tuoretta hapekasta verta aorttaan ja edelleen valtimoiden kautta kudoksiin. Verenpaineessa erotetaan sydämen työvaiheen seu...

Aiheen kysymykset