Sukuelinherpes on maassamme tavallisimpia seksitauteja. Sen synty liittyy Herpes simplex II-tyypin viruksen infektioon, joka on yleisempi sukuelinalueella. Yskänrokkoa aiheuttava Herpex simplex I on vastaavasti tavallisempi kasvojen alueella, huulissa tyypillisenä yskänrokahtumana.

Virus tarttuu yleensä sukupuoliyhteydessä ja ensimmäisessä infektiossa esiintyy yleensä yleisoireita, kuten lämpöilyä ja heikotusta. Tulehdus saattaa jäädä ainoaksi tai toistua myöhemmin. Stressitilanteet, valvominen ja muu kuluttava elämäntapa saattaa tuoda oireet herkemmin esille ensitartunnan jälkeen. Virukselle tyypillistä on läpinäkyvien, pienten, kutiavien tai aristavien rakkularykelmien ilmaantuminen iholle.

Tautiin on olemassa asikloviirilääkitys, joka lieventää ja estää taudin oireita, mutta lopullisesti parantavaa hoitoa ei ole olemassa.

Sukuelinten herpes oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Peräaukon kutina 2
136_rs Ihon tai limakalvon punoitus 2
Stub Rakkulointi iholla tai limakalvolla 2
148_rs Väsymys 2

Sukuelinten herpes hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Herpesviruslääkkeet 2
Stub Ihon virustulehduksen lääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
16. joulukuuta

Onko mahdollista, että sukuelinherpes HSV-1, voisi tarttua ilman näkyviä oireita seksiä harrastaessa, käsien välityksellä, ilman yhdyntää tai suuseksiä?

13_s

TriDoc
16. joulukuuta

En pitäisi tartuntaa mahdottomana, vaikkakin tartuntavaara on suurempi,kun on kysymys eritteisestä koskettelusta. Nykyisin HSV-1 js HSV-2 tahtovat tarttua rinnakkain ja ristikkäin, joten siinä mielessä tartunnan saamisen riski on kasvanut aiemmasta. Myös herpesvirus voi elää elimistössä vuosia ennen puhkeamista uudelleen esille, eikä vuosia aiemmin sattunutta tartuntaa välttämättä pysty tai muista edes noteerata.

1_s

Anonyymi
17. joulukuuta

Voiko oireet olla HSV-1:stä johtuvia, kun uloimpien ja sisempien häpyhuulien välissä olevaan ihoon molemmin puolin tuli todennäköisesti mieheltä eritteitä, jolla on muutama vuosi sitten viimeksi oireillut HSV-1, ja pian tämän tapahtuman jälkeen kiinnitin huomiota pieniin valkoisiin näppylöihin, joita on tiheästi. Muita oireita ei ole ja tapahtuneesta on kulunut 5 vrk:tta. Onko tarpeen mennä lääkäriin?

13_s

TriDoc
18. joulukuuta

Kuvauksen perusteella muutokset voivat olla herpes-näppylöitä. Ne paranevat itsestäänkin, mutta varsinkin tulehdusten alkuvaiheessa ja ensimmäisiä kertoja ilmaantuessaan ne olisi hyvä hoitaa suun kautta otettujen tablettien avulla. Oikea-aikaisesti aloitettu hoito voi säästää tulehdusten toistumisilta, mutta taipumus on aina yksilöllinen. Oma lääkäri pystyy asiaa selventämään ja voitte miettiä niiden osoittautuessa epäilyksesi kohteiksi hoitovaihtoehtoja.

1_s

Anonyymi
19. joulukuuta

Voiko sukuelinherpes siirtyä muualle kehoon? Ensimmäinen sairastuminen oli 90-luvun alussa. Rakkoja on sen jälkeen ollut lähes koko ajan lähinnä kyljissä kainaloiden alla, joskus säärissä ja vatsan alueella. Paraneminen on hidasta, ja rakoista jää pitkäksi aikaa tummat jäljet iholle. Kainalot on 90-luvun lopussa tutkittu ultraäänellä - ei tulosta. Vuosi sitten lääkäri tutki kainaloita ja sanoi rakkuloiden olevan märkärupea. Antibioottikuuri ei auttanut. Rakkuloita on tälläkin hetkellä molempien kainaloiden alla ja säärissä, yhteensä noin 30 kappaletta. Ulkoiset sukuelimet eivät ole vuosiin tuntuneet ihan terveiltä: kutinaa, punotusta, näppylää.

13_s

TriDoc
21. joulukuuta

Yleensä herpesrakkulat keskittyvät samalle alueelle, jossa ne aikaisemmin ovat esiintyneet. Rakkularykelmien esiintyminen laaja-alaisempina ei välttämättä ole epänormaalia, mutta suosittelisin asian tutkimista tarkemmin, esimerkiksi omalla lääkärilläsi keskustelemassa, kannattaisiko tutkia perusverikokeita mm. valkosolutuotannon kartoittamiseksi. Rakkulavaiheessa ei olisi pahitteeksi käydä asiaa lisäksi selvittelemässä ihotautien erikoislääkärin vastaanotolla. Ihon muusta syystä johtuvat rakkulataudit ovat hyvin harvinaisia, joten mahdollisten herpesrakkuloiden ilmaantuminen eri puolille kehoa tarvitsisi mm.elimistön oman immuunipuolustustilanteen kartoittamista.

1_s

Anonyymi
23. helmikuuta

Hei, voiko sukuelinherpes olla piilevänä kuinka monta vuotta ja voiko sen laukaista stressi? Voiko se tarttua yleisistä vessoista, saunoista yms?

13_s

TriDoc
23. helmikuuta

Sukuelinherpes voi tarttua huomaamatta ja siirtyä vähäoireisena toiselle ihmiselle ilman että hän välttämättä sitä huomaa. Suurella osalla ihmisistä oireet ovat tunnistettavissa kuitenkin esimerkiksi satunnaisesta seksikontaktista jälkeenpäin syntyneiksi. Ensimmäiset oireet voivat olla kuitenkin vähäiset ja virus voi jäädä oireettomaksi elimistöön, josta se voi myöhemmin esimerkiksi vuosien kuluttua syystä tai toisesta (stressi) aktivoitua ja aiheuttaa voimakkaampia tulehduksia. Sukuelinherpes on sukupuoliteitse tarttuva sairaus. Ei tietysti ole mahdotonta saada sukupuoliherpestä esimerkiksi eritteisestä vessanpytyn kannesta, mutta uskon sen olevan epätodennäköistä sukupuoliyhteyteen verrattuna. Tartuntaan liittyvän oireettoman kantajuuden ja muiden seikkojen takia olisin varovainen sairauden alkuperään liittyvien tulkintojen kanssa. Sukupuoliherpes on tätä nykyä yleinen ja tarttuva ongelma, jonka kanssa yleensä oikealla ja vastuullisella hoidolla pärjää hyvin, eikä se rajoita yleensä normaalia elämää.

1_s

Anonyymi
26. helmikuuta

kysyisin vielä sitä, että millä voin helpottaa kipua, minulla herpes on peräaukonsuulla ja ilmeisesti peräaukossa, ulostaminen tekee niin kipeää että pelkään sitä niin että en tiedä mitä teen? onko jotain voidetta tai muuta millä voin tuskaa helpottaa? puuduttava geelikään ei auta. kauanko nämä oireet kestää?

13_s

TriDoc
26. helmikuuta

Voisit keskustella lääkärisi kanssa, olisiko Sinun edullista yrittää oireiden yltyessä käyttää tablettipohjaista asikloviirilääkitystä saadaksesi herpesrokahtuman nopeammin paranemaan sen yllättäessä, jotta kivulias vaihe jäisi mahdollisismman lyhyeksi. Nykyisin asikloviirilääkkeet ovat myös aiempaa halvempia. Ummetusta olisi myös hyvä välttää. Nopeana ja hyvänä käytännön ohjeena kehoittaisin Sinua nauttimaan päivittäin luuumuja. Ne ovat sitäpaitsi muutenkin terveellisiä ja vähentävät tehokkaasti säännöllisesti nautittuna ulosteen kovuutta ja samalla kipuilua arassa peräaukossa.

1_s

Anonyymi
4. elokuuta

hei.

Terve!

Olen kärsinyt genitaaliherpeksestä n. 5vuotta. Lääkärini diagnosoi taudin, ja sanoi, etten ole sitä välttämättä saanut edes sukupuoliteitse. Nyt nettiä selatessani tuo lääkärini lausunto tuntuu olevan puutaheinää. KÖ?????

Toisekseen, minulle sanottiin. ettei genitaaliherpes tartu, ellei minulla ole näkyviä rakkuloita. TOTTAKO???

Sillä taas nettiä selatessani saan tietosa, että ilman rakkuloitakin tarttuu.. osissa paikoista sanotaan myös, ettei edes kondomi välttämättä suojaa..

ELI, olenko aivan väärässä, ymmäläni ainakin, etten voisi harastaa seksiä edes kondomin kanssa, vaikei rakkuloita näkyisikään.. tai ainakin riski tartuttamiselle on?! Mitä ihmettä.

Muutenkin vaikea tilanne, sillä olen ollut uskossa etten tartuta kumppaniani, ellei ole rakkuloita.. ja nyt aloin tarkistelemaan, voimmeko rakastella kondomin kanssa, sillä minulla on rakkuloita, ettei tartuntaa tapahtuisi. ja saankin nähdä yht' sun toista.

Ihmettelen eniten lääkäriä joka antoi tietoja minulle, sattui meeinaan olemaan gynekologi, ja vieläpä "sukupuolitautiosastolla".

13_s

TriDoc
4. elokuuta

Sukuelinherpes (herpes simplex II) tarttuu vain yhdynnässä, ei esimerkiksi vessan pytyistä tai saunan lauteilta. Yskänrokko, toiselta nimeltään huuliherpes (herpes simplex I) tarttuu pisaratartuntana ja voi käsien välityksellä levitä myös sukuelinten alueelle, jos koskettelee viruksen kontaminoimilla käsillä alapäätä. Valtaosa sukuelinherpeksestä syntyy siis sukupuolisen kanssakäymisen kautta ja osassa huuliherpes leviää muita reittejä alapäähän.
Sukuelinherpes ei tartu muuta kuin puhjenneiden rakkuloiden ja niiden sisältämän eritteen levitessä. Kondomi toki suojaa kaikilta sukupuolitaudeilta, mutta esimerkiksi herpeksen rakkulavaiheessa hygienian noudattaminen voi olla vaikeaa. Kun herpes-tulehdus on poissa, ei herpes tartu. Suosittelisin hoitamaan herpes-tulehdukset ensin oireettomiksi ennen sukupuolisen kanssakäymisen jatkamista varsinkin kun tulehdusvaiheet yleensä jäävät vain muutamaan kertaan vuodessa.

1_s

Anonyymi
14. elokuuta

Voiko herbes esiintyä myös virtsa-aukon suulla. Mihelläni oli kai aktiivivaiheessa olev suuherbes ja nyt minulla on virsa-aukon suulla näppylöitä. Tressiä on ollut kovasti loman ja työn yhdistämisen vuoksi.

1_s

Anonyymi
14. elokuuta

Jatkona vielä edelliseen että olen 61-vuotias eikä minulla ole koskaan ollut mitään vastaavaa. Näppylät ovat rykelmässä ja punertavia ja pientä vaivaa on erityisesti virtsatessa. Olen lomallani ollut hieman huonoissa hygienisissä olosuhteissa. Vaivat ilmaantuivat noin viikko sitten "pienen sormikäsittelyn" jälkeen

13_s

TriDoc
14. elokuuta

Valitettavasti herpesrokahtuma/rykelmä voi olla vaikka virtsatiehyiden sisälläkin. Paikka on kiusallinen virtsaputken suulla esiintyessään. Jos epäilet tämäntyyppistä tulehdusta, kannattaisi neuvotella asiasta lääkärin kanssa, jolla mahdollisuus asikloviiri-reseptin määräämiseen, jos epäilysi stten varmentuu.

1_s

Anonyymi
24. joulukuuta

Voiko sukuelinherpes tarttua oireettomana aikana jos ei käytä kondomia? Jossain sanotaan että herpestä voi erittyä myös muutoinkin kun infektioaikana, jossain taas että vain infektioaikana...

13_s

TriDoc
25. joulukuuta

Sukuelinherpes ei tartu oireettomana aikana, kun iho on ehjä ja tulehtumaton. Sukuelinherpes tarttuu partneriin tulehdusvaiheessa herpesrakkuloiden puhjetessa ja sitä seuraavana aikana, jolloin tulehtunut limakalvo erittää herpesvirusta sisältävää tulehdusnestettä (erittelyvaihe). Tulehduksen paranemista voi nopeuttaa paitsi virusta vastaan kehitetyllä lääkehoidolla, myös toistuvalla, monta kertaa päivässä toteutetulla juoksevan veden alla toteutetulla huuhtelulla tai suihkuttelulla ilman saippuaa tai muuta pesuainetta. Kun tulehdus paranee ja iho rauhoittuu, ei herpesvirus enää tartu. Yleensäkin alapään pesussa limakalvon puhdistamiseksi ei tarvita haaleata vettä enempää. Pesuaineista on vain haittaa iholle, joka saattaa sen ansiosta ärsyyntyä.

1_s

Anonyymi
27. joulukuuta

Voiko sukuelinherpes tarttua suuseksissä?

13_s

TriDoc
27. joulukuuta

Periaatteessa tartunta on suuseksistä mahdollista, jos limakalvolla oleva herpestulehdus on tartunta-eli rakkulavaiheessa, jossa rakkuloiden sisältämä erite toimii tartunnanvälittäjänä sisältäen ja levittäen virusta. Parantunut herpestulehdus ei voi tarttua suuseksissäkään. Kysymys on siis siitä, että tartuntavaiheessa sukupuolista kanssakäymistä kannattaa välttää siihen asti, kunnen on parantunut.

1_s

Anonyymi
3. tammikuuta

Mitä tämä nyt tarkoittaa, että herpes ei tartu oireettomana aikana? Eihän se VOI pitää paikkaansa, sillä oireetonkin kantaja, kuten minä, voin tartuttaa tautia eteenpäin, joidenkin lähteiden mukaan jopa kondomin käytöstä huolimatta?? :o

13_s

TriDoc
3. tammikuuta

Olet aivan oikeassa. Kirjallisuuden mukaan jopa 2/3 tartunnoista voi syntyä oireettomana aikana, esimerkiksi viruksen erityksen suhteen virtsaputkesta ym. Tosin rakkulavaiheessa tarttuvuus on ylivoimaisesti suurinta, mutta silloin tuskin tilasta johtuen riittää intoa lemmenleikkeihin, millä on varmaankin osuutensa aika matalaan tarttuvuusmäärään (arviolta 1/3 tartunnoista). Ilmeisesti virtsaputkista ym. haavaumista tapahtuu ajoittain erittelyä ns. oireettomassa vaiheessa, joka siis voi johtaa tartuntaan. Jos haluaa välttyä tartunnalta tai partnerin tatuttamiselta kantajana, tulisi periaatteessa aina käyttää kondomia yhdynnän aikana.

13_s

TriDoc
3. tammikuuta

Ilmeisesti tarttuvuus myös ns. oireettomana aikana molemmissa herpesvirustyypeissä on samankaltainen eli tarttuminen on hyvinkin mahdollista mm suutelemalla ns. kokemassaan oireettomassa vaiheessa. Vaikka tulehduksesta parannuttua virusta ei ole eristettävissä ihon pinnalta, on kuitenkin vähäisempien ärstytystilojen tunnistamien joskus hankalaa. Kyseessä on siis tilanne, jossa ihminen kokee olevansa oireeton, mutta lievä ärsytys on kuitenkin olemassa, jonka pohjalta virusta sitten erittyy. Käytännössä voidaan sanoa, että oireettomassakin kokemassa vaiheessa tartunta on siis mahdollinen. Tämä on luonnollisesti valitettavaa, koska tätä tautia sairastaville asian kontrollointi luonnollisesti vaikeutuu.
Esittäisin siis, että kysymys on ns. oireettoman vaiheen määritelmästä. Infektion parannuttua tartunta ei ole edelleenkään mahdollinen, mutta vähäinen ärstystila, jota kantaja siis ei välttämättä tunnista, riittää infektion laukaisuun huolimatta kantajan itsensä kokemasta oireettomuudestaan.
Kiitokset nim.kirjautumattomalle käyttäjälle, joka löysi virheen/ oireettomuuden määritelmän virheen ja oikaisi.

1_s

Anonyymi
6. tammikuuta

Eipä kestä. :'D Itsehän en tästä ole kovin onnellinen. Seurustelin vaivaiset pari viikkoa pojan kanssa jolla todettiin herpes. Pelkäsin ja pelkäsin että olen sen saanut. Mutta monessa paikkaa luki, että oireet alkaisivat 2 viikon sisällä tartunnasta. Ja niimpä luulin että pääsin pälkähästä.

Koska kuitenkin olen panikoivaa tyyppiä, kävin kolmesti ottamassa yksityisellä veren vasta-aine testin, joka ilmoitti että minulla ei ole tyypin 2 herpestä, mutta matala-arvoinen 1 tyypin herpes. (Josta gyneni rauhoitteli että luultavasti olen sairastanut huuliherpeksen pienenä..) Olin jo huokaissut helpotuksesta.

Sitten yhtenä kauniina päivänä puolivuotta myöhemmin minulle ilmestyi pieni näppylä emättimen ulkopuolelle. Luulin että se on finni, mutta seuraavana päivänä se muistutti jo aikalailla rakkulaa. Ja menin näyttämään sen Treen sukupuolitautiklinikalle.

Kyllä harmitti kun yksi säälittävän kokoinen fucking rakkula tuli, ja siitä nyt pitää sitten koko loppuelämä kärsiä. Lääkäri vilkaisi sitä ja sanoi että kyllähän se rakkula on. Kun kerroin ex-poikaystävästäni hän sanoi että juttu on selvä, ei tarvi edes testiä ottaa...

Ensi-infektiosta on nyt puolivuotta, eikä ole ollut mitään oireita vaikka olen ollut kipeänä ja stressissä, eli minusta tuli nyt sitten "onneksi" oireeton kantaja. Ilmeisesti sitten sen 1 tyypin herpeksen kantaja, koska verikokeessa vasta-aineita siihen kakkoseen ei ollut. (Vai voiko olla näin että 1 tyypin vasta-aineet sotivat myös kakkostyyppiä vastaan, ja näin ollen voin kantaa 2 tyyppiä????)

Itseasiassa olin hieman epätyytyväinen tähän Treen sukupuolitautien lääkäriin, sillä hän ei selittänyt minulle juuri mitään. (Varmaan pitkä päivä takana...) Hän ei ottanut rakkulasta testiä, koska sanoi että "sillä ei ole väliä onko se 1 tyypin, vai 2 tyypin herpes". Mutta en ymmärrä, että miten voin saada verikokeesta 2 tyypin vasta-aineiksi sen viitearvon <0,9 IGG (eli että ei ole) ja 1 tyypistä matalan arvon (1,9 IGG), kun pojalla oli niin pahalaatuinen herpes, että luultavasti kantoi tyyppiä 2? Vai voiko sitä ylipäätään päätellä pahalaatuisuudesta että mitä tyyppiä kantaa?

1_s

Anonyymi
1. helmikuuta

Yllätys, yllätys.. Yhden illan jutun vuoksi myös itse sain herpeksen, tosin testien perusteella todettiin se lievempi muoto.

Ensimmäinen kerta 1,5 vuotta sitten oli tuskainen helvetti, pissaaminen oli enemmän kuin kamalaa, myös mieliala oli tosi apea, eikä tuntunut siltä, että haluaisi olla enää yhdenkään miehen kanssa, teki mieli vaan ryömiä peiton alle ja toivoa että herää siitä pahasta unesta.. Itkin itseni joka ilta uneen, kukaan ei tästä tiedä sillä en uskalla kenellekään kertoa..

Ehdin jo unohtaan asian, ennen kuin nyt sitten tuli iso rakkula, taas on mieli maassa.. Minulla kun ei ole asiasta mitään tietoa (Vaikka olen netin lukenut moneen kertaan läpi) onko tunnelin päässä mitään valoa? Kuinka kauan oireet kestää ensimmäisen kerran jälkeen? Noin keskimäärin? Ja kun rakkula on puhjennut, onko silloin kaikista pahin vaihe vai ennen rakkulan puhkeamista?

Olisi kiva kuulla, minkälaisia ensimmäisen kerran jälkeen olevat rakkulat ovat häipyneet, ja onko niitä ollut usein?

Nuorena sitä tekee kaikkea tyhmää, harmi vain kun kaikki pitää oppia kantapään kautta :(

Eli siis tarvitseeko lääkäriin ottaa yhteyttä tällä toisella kertaa? Voidetta kuitenkin on ja rakkulakin on jo tullut.. Paniikki tässä on iskenyt, eikä tiedä mitä pitäis tehdä..

13_s

TriDoc
1. helmikuuta

Herpes-tulehdus paranee kyllä kohtuullisen hyvin ilman lääkitystäkin normaalissa tapauksessa. Tärkeää on pitää huolta yleiskunnosta, nukkua riittävästi, syödä terveellisesti sekä levätä kohtuudella välttäen samalla stressiä. On potilaita, jotka käyttävät jokaiseen herpestulehdukseen tulehdusta parantavia/vähentäviä asikloviiri-pohjaisia lääkkeitä tai niiden johdoksia. Jos on epävarma valittavan hoidon suhteen tai on epävarma niiden toteutuksesta, olisi Hoitolinjoista olisi hyvä keskustella hoitavan lääkärin kanssa, joka voisi ottaa huomioon yksilölliset tarpeet ja mahdollisuudet hoidon toteuttamiseen. Kuten edellä tuli ilmi, kaikkiin hoitoihin on erilaisia perusteita, näkökulmia ja suunnitelmia ja meillä Suomessa on kohtuullisen edullista käydä kysymässä neuvoa omassa asiassa myös näiden hoitolinjojen suhteen.

1_s

Anonyymi
7. huhtikuuta

Voiko sukuelinherpes (herpes simplex II) tarttua kädestä kun tervehtii kädestä pitäen? ja sen jälkeen käy wc:ssa ja tekee tarpeet...?

6_s

lisko
9. heinäkuuta

Mun käsityksen mukaan hepes on TODELLA herkästi tarttuvaa. En itse esimeskiksi anna lasteni istua saunassa samalla pyyhkeelä, vaikka olisi oireerton kausi ja kun itse käyn pesulla ei tulisi mieleenikään mennä heti perään pesemään nuorimman tyttäreni takapuolta... Sukuelinherpes ihan kuten huuliherpeskin voi tarttua herkästi kosketusten välityksellä. Itse olen sen saanut huuliherpeksestä käden (en oman) välityksellä alapäähän... Ei niin kiva sairaus :(

1_s

Anonyymi
18. syyskuuta

Olin edellisen poikaystäväni kanssa yhdessä 4 vuotta ja minä en harrastanut seksiä kenenkään muun kanssa ja hän sanoi ettei myöskään ollut kenenkään muun kanssa. Olimme siis harrastaneet seksiä vain toistemme kanssa elämämme aikana. Erosimme 3 kuukautta sitten enkä ole sen jälkeen harrastanut mitään seksiä kenenkään kanssa.

Nyt minulle on ilmaantunut pieni finnin näköinen näppy emättimen ulkopuolelle ja valkovuoto on voimakasta ja kutittaa vähäsen. Onko mahdollista, että minulla olisikin herpes? Pystyykö se olemaan ilman oireita jonkin aikaa ja sitten myöhemmin ilmestyä oireita vasta? Kuinka herkästi se voi tarttua muuten kuin seksin yhteydessä?

6_s

lisko
31. lokakuuta

Herpes voi olla oireettomana hyvinkin pitkään, mutta ei aiheuta valkovuotoon muutoksia. Rakkula on selkeä rakkula ja kutisee ja kirvelee paljon ennen kuin muuttuu ruveksi. Herpeksen voi saada alapäähän vaikka omista sormistaan, jos on koskenut huuliherpes rakkulaan ja unohtanut pestä kädet esim. ennen kuin menee alapää pesulle. Ikävä koko elämän seuralainen.

Aiheen kysymykset