Subaraknoidaalivuoto eli suomeksi lukinkalvon alainen verenvuoto kuuluu aivoverisuonen vuodon aiheuttamiin äkillisiin aivovaurioita aiheuttaviin kohtauksiin. Keskeinen tekijä on aivovaltimoseinämän rakenneheikkous ja siitä johtuvan pullistuman repeäminen. Tällainen pullistuma voi syntyä aivoissa jo vuosia aiemmin, josta se poikkeavassa stressitilanteessa tai ponnistuksen voimasta lopulta repeää. Tämäntyyppisiä synnynnäisen pullistuman aiheuttamia lukinkalvon alaisen vuodon aiheuttamia repeämiä todetaan Suomessa n 3500-4000 tapausta vuosittain. Tämän lisäksi syntyy vielä muusta kuin synnynnäisen pullistuman aiheuttamasta syystä (hoitamaton verenpainetauti, seinämän rakenteen heikentyminen muusta syystä) noin 1000 vuototapausta vuosittain.

Lukinkalvon alaisen vuodon aiheuttamat oireet ovat usein rajut ja edellyttävät välitöntä päivystyksellistä tutkimusta sairaalassa. Vuoto pystytään osoittamaan päivystyksellisesti tehtävässä pään tietokonetomografiassa (pään TT) ja tarvittaessa siihen yhdistetyssä lanneselkäydinpunktiossa, jossa selkäydinneste on värjäytynyt vaaleanpunaiseksi. Äkillinen lukinkalvon alainen verenvuoto voidaan hoitaa usein kirurgisesti, mutta pidemmän aikaa kestänyt vuoto on joskus leikkauksen ohella mahdollista hoitaa myös ilman sitä.

Tupakointi ja hoitamaton verenpaine lisäävät riskiä vuotoon, joka on tyypillisimmin keski-ikäisten ihmisten sairaus. Joka kymmenennellä SAV-potilaista todetaan myös aneurysmataipumuksen suvuttaista siirtymistä. Jos useammalla kuin yhdellä lähisukulaisella on todettu aivovaltimon aneyrysma, tulee oireettoman epäillyn keskustella lääkärin kanssa asian selvittämisestä pään kuvantamistutkimusten keinoin, koska oireetonkin aneyrysma voi puhjeta ajan kanssa. Aivoverenvuodon kuolleisuus on suuri, mutta hoitomenetelmät ja nopea hoidon aloitus ovat parantaneet ennustetta.

Subaraknoidaalivuoto oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
1_rs Päänsärky 2
Stub Sekavuustila 1
Stub Kohonnut verenpaine 1
Stub Kouristelu 1
104_rs Pyörtyminen 1
Näytä kaikki

Subaraknoidaalivuoto hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
13_rs Vuodelepo 2
Stub Aivoverenvuodon leikkaushoito 2

Keskustelu

10_s

Palaios
3. joulukuuta

Miten paljon täältä löytyy kohtalotoveripotilaita?

1_s

Anonyymi
19. joulukuuta

Kuinka suuri todennäköisyys on, että kyseinen sairaus on 21- vuotiaalla entisellä tupakoitsijalla joka lopetti polttamisen 2 kk sitten.

13_s

TriDoc
21. joulukuuta

Yleisesti todettuna 20-25 vuotiaan ihmisen tupakoimistavoilla/tupakoimattomuudella ei ole tallaisen sairauden puhkeamisen kannalta käytännössä merkitystä vielä tässä vaiheessa, jossa tupakointi on kestänyt vasta joitakin vuosia, korkeintaan 10 vuotta. Suurin tekijä on rakenteellinen suonen heikkous, mahdollinen onnettomuustilanne tai muut riskitekijäkasautumat, ikä, stressi, korkea verenpaine, ylipaino ym.....Elintapojen aiheuttama verisuonten haurastuminen alkaa olla käytännössä kohtauksia aiheuttavana ongelmana vasta keski-iästä lähtien vaikka toki verisuonirappeumamuutoksia voi syntyä jo 20-vuotiaasta lähtien.Yleistäen kuta nuorempi ihminen on, sitä vähemmän elintavoista syntyviä tekijöitä nuorena sairastuessa on mukana. Tällöin rakenteelliset tekijät tai onnettomuuksien aiheuttamat voimat hallitsevat kohtauksia. Keski-iästä lähtien elintapojen merkitys alkaa merkittävästi korostua sairastavuuden syynä!. Usein kyseessä on monen eri tekijän summa.

10_s

Palaios
24. joulukuuta

Se on aina *akuutti* sairaus! Vaatii välitöntä hoitoa. Ei ole mikään flunssa, joka menee parilla pillerillä ohitte. Tupakointi ja elintavat yleensä vaikuttavat yhdessä ja erikseen riskiin, että joku suoni päässä pettää. Eli veranpaine pilvissä, tupakointi, alkoholinkäyttö ja rapakunto lisäävät syntymässä saatua riskiä. Vaatii tosin jo valmiiksi vikaantuneen paikan, joka sitten pettää ja vuotaa. Esim aneyrysma, joka on ollut jo syntymästä asti/tullut jonkun toisen jutun yhteydessä, tai verisuonimalformaatio, eli poikkeavuus. Toinen on sitten eri päähän kohdistuvat onnettomuudet, jotka voivat aiheuttaa vuodon. Viinan kanssa läträtessä näitä aivojen verenvuotoja taitaa tapahtua suhteessa eniten; kaadutaan päissään/joudutaan tappeluun ja kolhitaan nuppia, että paikat pettää. Ja siinä on heti henki herkässä. Ennakoivaa hoitoa ei ole. Paitsi jos tehdään aivojen verisuonien kuvaukset ja löydetään aneyrysma ja hoidetaan sen aiheuttamaa riksiä koilaamalla/leikkauksella.

4_s

Tara10
18. syyskuuta

voiko tällainen tulla vaikka esim kovasta iskusta? hiusten repimisestä ja päähän useasti toistuneista iskuista? vai onko tämä vain rakenteellinen vika,vai voiko tulla esim yllämainituista asioista?

enskuussa on tosin ct-kuvaaus.. näkyiskö se siinä vai?

Tymiä kysymyksiä,mutta yritän niin vain löytää itselleni vastausta.. ei ne lääkäritkään olisi niin kiireellisenä katsonut asiaani,että sain neurologille sekä ct-kuvauksen kk sisällä..

ja on niin monia oireita,ei tunnu enää edes todelliselta mikään..

Olen siis pitkään migreeniä kärsinyt ja tuolla migreeniyhdistyksen sivuillakin käynyt avautumassa..

Tulee jo sellainen "luulosairas" olo..kun monet asiat "sopisi" oireitteni perusteella.. mutta tuo virtsankarkailu pisti silmään..

ja enpä ole edes tainnut kehata sitä edes mainita kenellekään.. syyttävät vain huonoista lantionpohjalihaksista..

Mutta taidan nyt mainita asiasta neurologilla..ehkä minulla on vain monta oiretta johon ei vaan yksinkertaisesti löydy mitään vastausta..sitä pelkään ehkä kaikkein eniten.. Haluan vain elää edesjoka toinen päivä ilman jotain.. tai ehkä ois kiva kun menisi viikko ja viikko...mutta jos löytyis jotain joka vois hoitaa...

Olen siis käynyt ct ja magneettikuvissa 2v sitten ja silloin oli kaikki normaalia. nyt oireet pahentuneet pahoinpitelyn jlkn..

ja tietenkin turha tässä on jossitella ennen enskuuta,mutta kun on aina vain pääkipeä,huimaa,tärisyttää välillä,vasen silmä n välillä "laiska" jne jne... ja tosin tuo virtsankarkailu,kun teen jotain..vaikka pompin lapsen kanssa trampoliinilla.. käyn varmaan 30krt vessassa,kun lirahtaa vähän... Tosin kukaan ei tiedä tuosta.. ajattelin että lantionpohjalihakset ovat vain löystyneet "seksin puutteesta"...

mutta minä tutkin jo etukäteen kaikki jos päästä löytyis joku vika,jok olisi aiheutunut pahoinpitelystä ja sais nämä vaivat kuriin.. Tai sitten ne ovat vain psyykkisiä niinkuin traumaspesialisti epäilee..mutta voiko tällainen tulla esim pahoinpitelystä?

(anteeks kun en jaksa lukea kaikkia kommentteja,varmaan sieltä selviäisi..mutta rajoitan tätä koneen käyttöä.. aina vähän aikaaa kerralla..jokin minussa vain haluaa pakon omaisesti selvittää mikä on...joku pakkomielle?entiiä..raisttaa ja ärsyttää..miät enemmän stressaan tai jos hermostun,tuntuu että pää meinaa just räjähtää)

ehkä kaikki on vain psyykkistä...