Selkärankamme on sivusuunnasta arvioiden S-kirjaimen muotoinen. Tämän fysiologisen käyryyden etuna on luisen selkärangan parempi joustavuus ja kestävyys siihen kohdistuvien rasitusten paineessa. Skolioosilla tarkoitetaan selkärangan kieroutta sivusuunnassa, jolloin se on todennettavissa tavallisella lääkärin suorittamalla selkätutkimuksella tai pystyasennossa edestäpäin otettavalla selkärangan rtg-tutkimuksella. Siinä luinen selkäranka muodostaa toiselle sivulle yleensä C-kirjainta muistuttavan mutkan. Se on yleisimmin yhteydessä synnynnäiseen kehitykseen tai voi syntyä myös tapaturman tai myöhemmällä iällä selkärangan rappeutumissairauden perusteella. Synnynnäisen kehityksen taustalla ovat usein erilaiset kehityshäiriöt joiden pohjalta lantion epäsymmetrisyys voi vaikuttaa myös selkärangan asentoon. Skolioosi ei synny koululaukun toispuolisesta kantamisesta, huonoista istuma-tai nukkuma-asennoista, urheiluvammoista eikä pienemmistä alaraajojen pituuseroista.

Skolioosi saadaan esille usein esimurrosiässä nuorten terveystarkastuksissa. Selän kierous sivusuunnassa tulee esille hyvin ilman apuvälineitä tehdyssä pystyasennossa havainnoitavasta selän asennosta selkää takaapäin tarkastellessa. Huomiota kiinnitetään myös lantion asentoon ja alaraajojen pituuseroon, joiden merkittävillä poikkeamilla voi olla merkitystä skolioosin synnyssä. Valtaosassa tapauksista selkeää skolioosin ensisijaista aiheuttajaa ei voida kuitenkaan todentaa. Skolioosin vaikeusaste arvioidaan selän rtg-tutkimuksella. Lievänä skolioosia ei tarvitse erityisesti hoitaa, mutta merkittävä skolioositaipumus varsinkin kasvuiässä todettuna kuuluu lastenortopedin selvittelyn ja arvioinnin piiriin.

Skolioosin hoitomuotoja ovat fysioterapia, korsettihoito sekä vaikeimmissa tapauksissa leikkaus. Hyvä selän lihaskunto vähentää aikuisena selkeästi skolioottisen selän vaivoja.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät skolioosissa kokemat oireet ovat olleet selkäkipu, lonkkakipu, niskakipu sekä nilkkakipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin neljää muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, liikunta, hieronta, luurankolihasten spasmien hoitolääkkeet ja pintalämpöhoito. Myös 11 muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
1. syyskuuta

Hei!

Minua huolettaa että voinko jatkaa ratsastusta vaikka minulle laitetaan korsetti?

1_s

Anonyymi
6. lokakuuta

itse ratsastin ilman korsettia, korsetti laitettiin illalla takaisin. Ei estänyt ratsastusta millään lailla siis.

1_s

Anonyymi
19. joulukuuta

Minua kiinnostaisi muiden skolioosin kantajien raskauskokemukset. Itse odotan kuudetta lastani ja kolme edellistä ovat olleet poikittain samoin tämäkin on. Olisi mukava jakaa kokemuksia...

6_s

karkki
13. tammikuuta

mulla on skolioosi ja lapset syntyneet jo yli 20vuotta sitten ja mun raskausaika meni loistavasti, selkäni ei ole ikinä ollut paremmassa kunnossa kun raskausaikana mulla vain 2 poikaa

11_s

Jeppu79
3. maaliskuuta

Mulla yksi poika, raskausaika meni ihan ok ihan loppu viikkoja lukuun ottamatta. Mulla kun on skolioosin lisäksi lannerangassa kiertymää, niin yöt oli aika pahoja. Nukuin sohvalla kyljellään vasen jalka selkänojan päällä viimiset viikot.

12_s

Kobrad(n)
7. huhtikuuta

Vaikka mulla ei raskaus ole tällä hetkellä ajankohtainen asia, kiinnostaisi tietää miten selkäoperoiduilla on odottamisaika mennyt, onko tullut instrumentaation puolesta ongelmia? Selkäkirurgilta aikanaan kysyin tästä, sanoi että kyllä kestää vaikka nostaa raudoista; samalla oli tosin ruuvannut yhden ruuvin keskelle hermojuurta jonka joutui sitten vanhempi kokeneempi kirurgi poistamaan, että tiedä sitten taas näistä harjottelijoista. Yhdysvaltoihin huippukirurgeihin olin vuosia jälkeenpäin yhteydessä ja siellä todennäköisyys että menee ruuvi vikatilaan on luokkaa 0.1 prosenttia... Että näin, vielä jos joudun uudelleen joskus leikkauspöydälle, katon ainakin kaks kertaa kuka leikkaa.

12_s

Kobrad(n)
7. huhtikuuta

Ai niin, unohtui kysyä että onnistuuko epiduraali jos on selkä raudoitettu?

8_s

Henu82
7. huhtikuuta

Mulla on skolioosi,mutta lievänä.Mulla ei oo siis tukiliiviä ees.Ja ratsastan ihan täyttä päätä.

11_s

Jeppu79
8. huhtikuuta

Raudoitetusta selästä en tiedä, mutta vaikka mulla ei hirveen ihmeellisiä muutoksia selässä oo (skolioosi + lannerangan kiertymä) niin tosi kauan ronkittiin ja etittiin ja vaihdettiin moneen kertaan asentoo että saatiin epiduraali laitettua. Ei kiva :(

2_s

Mirkka
14. syyskuuta

Ikävää, että minun skolioosistani ei lapsuudessa/nuoruudessa kukaan välittänyt ajoissa. Ei sellaista lapsi yksin osaa tietenkään hoitaa. Tässäpä olen väärän selkäni kanssa sitten. Sama pätee Scheuermanniin, sitä ei huomattu ennen kuin itse hakeutuessani 3-kymppisenä röntkeniin.

Aiheen terveysarvot

4_m

Pituus

Pituutta mitataan länsimaisessa mittausjärjestelmässä senttimetreinä. Pituuskavu vaihtelee kuitenkin eri ihmisrotujen kesken merkittävästi ilman että taustalla olisi mitään hormonaalista tai kehity...

Aiheen kysymykset