Sjögrenin syndrooma kuuluu kroonisiin tulehdusperäisiin reumasairauksiin, jonka oireet voivat olla nivelten osalta reuman kaltaiset, mutta pääasiallisesti vähentävät sylki- ja kyynelrauhasten nesteeneritystä aiheuttaen kuivasilmäisyyttä ja kuivan suun ongelmia limakalvomuutoksineen. Erotuksena reumasairaudesta tulehdusvaikutus syntyy eritoten limakalvoja kostuttaviin rauhasiin. Tyypillistä sjögrenin syndroomasta kärsivälle on myös valkosormisuusoireisto. Vielä tänä päivänä tuntemattomasta syystä elimistössä käynnistyy reumasairauden lailla valkosolujen johdolla tulehdusreaktio, joka vaikuttaa koko elimistön alueelle, niveliin, lihaksiin sekä keskeisiin rauhaselimiin. Sjögrenin oireita voi esiintyä myös reumasairaudessa.

Sjögrenin syndrooman ensioireet ovat silmien, suun, nenän ja henkitorven limakalvon kuivuuden lisäksi krooninen väsymys, lihas-ja nivelkivut sekä toistuvat niveltulehdukset sekä valkosormisuus. Diagnoosi saadaan kielenalussylkirauhasen irtosolunäytteestä, jossa krooninen tulehdus voidaan parhaiten todeta. Sjögrenin syndrooman hoidossa käytetään usein samantyyppistä lääkehoitoa kuin reumasairaudessakin.

Sjögrenin syndrooma on yleisempi naisilla. Lieväasteisen sairauden hoidoksi riittävät limakalvoja kostuttavat valmisteet sekä mahdollisimman hyvätasoinen suun ja hampaiden hygienian hoito ennaltaehkäisevässä mielessä. Lisääntyneessä oireilussa joudutaan harkitsemaan kortikoidi sekä sytostaattihoitoja, joilla tulehdusaktiivisuutta pystytään paremmin hallitsemaan. Sairauden lopullista parannuskeinoa ei kuitenkaan tunneta, mutta oireilu on usein hallittavissa riittävällä lääkityksellä.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset