Silmän vierasesine on melko tavallinen ongelma yleislääkärin päivystysvastaanotolla. Tyypillisesti vierasesine joutuu silmään alhaalta ylöspäin työskennellessä, esimerkiksi autoa korjatessa. Hitsauskipinän mukana on useimmiten lentänyt kuuma metallirikka, joka usein näkyy sarveiskalvon pinnalla. Vamma on yleensä helposti hoidettava ilman pysyviä vaurioita, mitä nopeammin potilas hakeutuu hoitoon. Useamman päivän viivyttely voi aiheuttaa sarveiskalvon pinnalle vaihtelevankokoisen paikallisen samentuman.

Silmän sarveiskalvon rikka poistetaan yleensä raaputtamalla puudutetun sarveiskalvon pinnalta.Päivystävälle lääkärille tulisi hakeutua mahdollisimman pikaisesti, jotta sarveiskalvolta poistettavan pinnan koko jäisi mahdollisimman pieneksi. Jäljelle jää usein rosoinen rikkoutunut sarveiskalvon pinta, joka antibioottivoiteen turvin peitetään 24 tunniksi silmälapulla. Silmän pinta on tärkeä tarkastaa vuorokauden lappuhoidon jälkeen ja varmistaa että sarveiskalvon pintaepiteeli on parantunut odotetusti. Parantumisen edellytyksenä on silmälapun alla haavauman esteetön kostutus omalla silmänesteellä. Vaurioituneen silmän ollessa auki vaarana on haavauman kuivuminen, joka johtaa usein kroonisen haavauman syntyyn.

Silmän vierasesine oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Silmien rähmiminen 1
Stub Silmien arkuus ja kipu 1

Silmän vierasesine hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Silmän vierasesineen poisto 1
Stub Silmien lappuhoito 1
Stub Silmätulehduksen lääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
28. maaliskuuta

Sain hitsatessa metallirikan oikeaan silmääni autonalustaa hitsatessa. En älynnyt heti mennä lääkärinn,vaan vasta 3 pvän kuluttua, kun terveysasema maanantaina aukeni. Lääkäri tutki silmän ja sanoioi, että olisi kannattanut tulla aiemmin. Sitten hän porasi silmää ja kertoi ottavansa jotain ruostetta pois. Hän kertoi, että näkö silmässä saattaa hieman heiketä. Metallirikka oli keskellä silmää. Nyt silmä on parantunut, mutta keskellä näkökenttää on sumuinen kohta. kerron tämän siksi, että kannattaa käydä heti poistattamassa rikka, jos sellaista epäilee menneensä silmään. Itse sain pitämistä. harmittaa meidän kunnan lääkäripäivystyksen siirto keskussairaalaan 100 kilometrin pään. Eihän sinne kukaan täysijärkinen pikkuvaivan takia lähde ja sitten vahingon saakin itse kantaa. Saako tällä verorahoillle oikeaa vastinetta?

13_s

TriDoc
28. maaliskuuta

Kuuma Metallirikka lentää usein silmän ja siinä keskeisen sarveiskalvon pinnalle, josta se on alkuvaiheessaan helposti irroitettavissa raaputtamalla. Tällöin sarveiskalvon pintakudostakaan ei tarvitse poistaa kovin syvältä, mitä nopeammin vierasesine saadaan poistettua. Jos rikka jää poistamatta paikoilleen, syntyy rikan ympärille "ruosterengas", joka myös olisi poistettava rikan lisäksi. Poistettava alue tällöin suurenee, mistä saattaa jäädä pysyvä arpi sarveiskalvon pinnalle. Tämä voi joskus heikentää näköä aiheuttaen osassa näkökenttää näkökyvyn alenemista. Olet oikeassa rikanpoiston päivystyksellisen poistontarpeen vuoksi. Aina rikkaa ei ajoissa havaitse, joten tässä suhteessa asian tarkistaminen päivystyksellisesti olisi paikallaan. Tässä suhteessa päivystyskäynnin piteneminen taksimatkan päähän on ongelmallinen, koska, niin kuin kerroit, pienten vaivojen takia ei hevillä tule lähdettyä pitkien matkojen päähän.

12_s

TUULA74
23. tammikuuta

7 vanha tyttäreni tökkäisi itseään silmään kynällä, jossa oli ulkoneva paperipäällys . Nyt näkyy silmän pinnassa pieni naarmu ihan mustuaisen kohdalla. Pitääkö tässä lähteä lääkäriin vai paraneeko se itsestään ? Ei tunnu kauheasti tyttöä vaivaavan ja päivystyksessä menisikin monta tuntia...

13_s

TriDoc
23. tammikuuta

Pienet naarmut ja kynnen raapaisut silmän pinnalla yleensä paranevat hyvin, mutta erilaiset sarveiskalvon haavauman epäilyt tai yleensäkin potentiaaliset tilanteet, joissa silmän pintaan on voinut syntyä naarmuja, kannattaa käydä näyttämässä lääkärillä. Yötä vasten ei tällaista asiaa tarvitse lähteä hoitamaan, mutta seuravana päivänä päivystyskäynti esimerkiksi terveyskeskuksessa tai muulla lääkärillä on paikallaan, jotta voidaan varmistua, ettei erilaiset haaverit ole aiheuttaneet sellaista haavaumaa, jota täytyy sitten seurata ja hoitaa.

12_s

TUULA74
24. tammikuuta

Kiitos vastauksesta ! Ongelma on se että meidän päivystys on nykyään tuolla keskussairaalassa ja TIEDÄN, että siellä homma EI toimi. Olin itse siellä sellainen puoli vuotta sitten ja mikään ei toiminut. Olin siellä lopulta 10 tuntia. Lääkäri esim. oli unohtanut sanoa minusta toiselle lääkärille !
Neiti voi hyvin ja silmään ei satu, mutta se kuulemma tuntuu vähän hassulta. Silmän pinnassa näkyy ihan sellainen 2 mm pitkä ja todellakin raapaisun paksuinen ja syvyinen naarmu. Ajattelin huomenna heti soittaa terveyskeskukseen ja varata ajan samalle päivälle.

13_s

TriDoc
24. tammikuuta

Mikäli mahdollista, raapaisun vaivaama silmä tulisi peittää tavallisella lapulla niin, että silmä pysyy kiinni. Kyynelneste pääsee huuhtelemaan koko silmämunan pinnallista etuosaa ja samalla naarmua siten koko ajan sen kuivumatta, mikä edesauttaa erilaisten tuoreiden haavaumien luonnollista paranemista. Yön aikana silmä onkin ollut normaalisti kiinni ja päiväaikaan saman työn hoitaa silmän päälle asetettava "merirosvolappu". Lapusta ei myöskään ole mitään haittaa, joten sitä kannattaa käyttää aina siihen asti, kunnes olette käynyt silmän tarkistamassa ja tutkituttamassa.

1_s

Anonyymi
8. toukokuuta

Kävin juuri päivystävällä lääkärillä poistattamassa silmästä maalinsirun. Ainakin lääkäri sanoi että oli maalinsiru koska silmässä ei näkynyt ruostetta ja se siis tuli auton konepeltiä hiottaessa eli ihan mahdollista että oli maalinsiru. Lääkäri otti sirun rapsuttamalla pois ja sanoi että sai kakki pois silmästä ja tarkisti vielä poiston jälkeen ettei mitään jäänyt. Nyt on lappu silmässä ja on roskan tunnetta silmässä, onko ihan normaalia?

Aiheen kysymykset