Siitepölyallergia on tavallisimpia allergisia sairauksia. Se ilmenee tyypillisimmin nenäoirein, josta myös heinänuha -nimitys. Siitepölyallergia voi oireilla myös allergisena ihottumana tai silmien ärsytyksenä ja punoitteluna, allergisena silmätulehduksena. Suomalaisessa luonnossa esiintyviä siitepölyjä huhti-toukokuun aikaan ovat lehtipuiden, kuten lepän ja koivun sekä pähkinäpensaan siitepölypäästöt ja kesä-heinäkuussa erilaisten heinäkasvien siitepölyt. Elokuussa kukkii vuorostaan pujo.

Siitepölyallergian oireet voivat vaihdella altistuksen ja vuodenajan mukaan. Voimakas altistus liittyneenä yleistilan alentumiseen voi altistaa pitkään kestäessään myös allergisen astman puhkeamiselle. Siitepölyallergian oireita voidaan lievittää erilaisilla lääkehoidolla. Siitepölyjen aiheuttaman allergistyyppisen nuhaoireiden hoitona käytetään tavallisia antihistamiinitabletteja kausiluontoisesti aloittaen annostelun hieman ennen allergia-ajan puhkeamista keväästä jatkaen niiden nauttimista muutamia kuukausia eteenpäin. Vaihtoehtona voidaan nenään paikallisesti annostella kortikoidia, jota on tarjolla sekä nestemäisenä että jauhemaisena muotona. Kaikille nestemäinen kortikoidisuihke ei sovi hoitoliuoksen sisältämän nenän limakalvoa ärsyttävän sidosaineen vuoksi. Tällöin valittava jauhemainen muoto on parempi. Voimakkaisiin oireisiin käytetään joskus sekä allergiatabletteja että paikallisia nenäsuihkeita, mutta niiden yhtäaikainen käyttö ei valitettavasti tutkimusten mukaan lisää hoitovaikutusta kovin paljon. Allergisen silmätulehduksen hoitona on myös tarjolla paikallisesti silmän sidekalvolle annosteltavia allergista reaktiota vähentävää liuosta allergiatablettien ohella.

Allergialääkityksen lisäksi tärkeitä allergian ennaltaehkäiseviä keinoja ovat riittävä lepo, yöuni, oikea ruokavalio sekä stressin välttäminen. Siitepölyallergian siedätyshoitoa käytetään eläinallergiaa useammin hoitona tilanteessa, jossa oireet ovat vuosittain elämänlaatua haittaavia. Siitepölyallergia ei kuitenkaan siedätyshoitoa aloitettaessa ole saanut puhjeta keuhkoastmaksi asti. Hoito kestää vuosia ja on pitkäjänteistä ja aikaa vaativaa.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät siitepölyallergiassa kokemat oireet ovat olleet nenän tukkoisuus, silmien kutina ja kirvely, hengenahdistus sekä yskä. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin 11 muuta oiretta. Sairauteen yleisimmin käytetty hoitokeino on ollut väsyttämättömät antihistamiinit. Myös 11 muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

8_s

007
10. lokakuuta

Onneksi nyt taas ei ole hetkeen ollut ainakaan koivua ilmassa. Parasta. keväät ei ole kuitenkaan mukavia.

13_s

TriDoc
20. lokakuuta

Jos toistuvat keväiset allergiaoireet ovat ennakoitavissa, voi yrittää hillitä hyvissä ajoin ennen oireita aloitetuilla antihistamiinivalmisteilla tai tulehdussolujen aktivoitumista vähentävillä kromogligaattivalmisteilla. Tablettilääkityksen vaihtoehtona ovat nenäsumutteet. Myös hyvä yleiskunto, stressin välttäminen ja riittävä lepo vähentävät merkittäväst oireita. valitettavasti allergiaoireet luonnollisten taudinaiheuttajien puutteessa taitavat maassamme vain olla lisääntymään päin. Tämä on ilmeisesti hinta steriilistä eliympäristöstämme.

1_s

Anonyymi
19. marraskuuta

Ei tosiaankaan ole mukavaa keväällä kun on siitepölyä! .. onneks nyt talvella voi olla ihan rauhassa.

2_s

f61-280
19. marraskuuta

Ihan samaa mieltä

8_s

007
27. huhtikuuta

Liekkö sitten pöly vai mikä, mutta nyt se alkoi. HÄÄÄTSIUH! Ihanaa aikaa tämä kevät... bleh :)

1_s

m38-9
27. huhtikuuta

Sama homma täälläkin..

4_s

Helena
27. huhtikuuta

Onneksi Aerius auttaa, eikä väsytä : )

1_s

m38-9
28. huhtikuuta

Itselle ei ole tuosta Aeriuksesta ole ollut mitään iloa. Pakko vaan käyttää vähän kovempia aineita.

4_s

Helena
28. huhtikuuta

Niin, olemme erilaisia. Minulla on kyllä käytössä astmalääkkeet ja Beclonasal forte nenäsumute sen lisäksi, mutta tuo Aerius on lähinnä alleriaoireisiin. 20min lääkkeen oton jälkeen alkaa helpottamaan : )

1_s

m38-9
28. huhtikuuta

Joo, näinhän se tosiaan menee, että kaikilla on eriasteiset oireet, välillä tuntuu itselläni ettei mikään oikein auta.

1_s

m38-9
7. toukokuuta

Onko kukaan tietoinen siitä, onko siitepölyallergia sairaslomaan oikeuttava "sairaus", vai onko yleinen käsitys se, että lääkkeiden voimalla mennään vaikkei päässä liiku enää mitään muuta kuin räkää?

13_s

TriDoc
7. toukokuuta

Siitepölyallergia voi ilmetä monilla nenä-, silmä- ja iho-oireina. Lisäksi siitepölyallergia voi olla pahentamassa muuta sairautta, esimerkiksi astmaa. Lääketieteellisessä ajattelussa ICD 10 tautiluokituksen mukainen diagnoosi ei yleensä suoraan oikeuta sairauslomaan. Sairausloman arvioi lääkäri vastaanotolla osana potilaastaan muodostamaa tilakuvaa, joka kertoo kokonaiskuvan potilaan terveydentilasta suhteessa työhön. Jos sairausloman määritys tehdään oikein, tarkoittaa se lääkärin käytössä olevan lääketieteellisen kokemuksen hyödyntämistä potilaan työkyvyn määrittelyssä ja on siis monivaiheinen prosessi. On tietysti diagnooseja, jotka selkeästi vietittävät vakavasta sairaudesta, josta kaikki ymmärtävät levon välttämättömyyden. Siitepölyallergia on pääasiallisesti lieväasteinen sairaus, jonka kanssa ihmiset yleensä säilyvät työkykyisinä, mutta tässäkin poikkeus joskus vahvistaa sääntöä. Tarvitaan siis tässäkin yksilöllistä potilaan kohtaamista ja arviointia terveydentilan ja työkykyisyyden määrittämisessä.

1_s

m38-9
8. toukokuuta

Kiitoksia vastauksesta!

1_s

Anonyymi
8. heinäkuuta

Inhottavaa kun on taas kesä ja paha heinänuha mulla. Viime kesänä oli sama, mutta todella paljon lievempänä. SItä ennen ei koskaan ilmaantunut. Nyt kutittaa ja vetistää silmiä ihan koko ajan ja yöllä menee nenä tukkoon kun yrittää nukkua. Sitten vielä hikoilee kun on kuuma ja kyllä väsyttää aamulla kun ei ole hyvin nukkuunut :(Lääkkeet eivät juurikaan auta. Paras hoito tukkoisuudelle minulla on nousta istumaan ja niistää.

Aiheen kysymykset