Selkärankareuma on pitkäaikainen alaselän niveliä mutta joskus myös alaraajojen niveliä tulehduttava reumaattinen sairaus. Sitä esiintyy yhtä paljon sekä miehillä, että naisilla, mutta jostain syystä vaikea-asteisemmat taudinkuvat kehittyvät selkästi miespuolisille potilaille. Sairauden saattaa laukaista infektiosairaus, mutta valtaosalla sairastuneista löydetään positiivinen perinnöllinen HLA-B27 kudosantigeeni. Selkärankareumaa hoidetaan hyvin pitkälle samoilla lääkeaineilla kuin nivelreumaakin.

Oireita selkärankareumassa esiintyy nivelreumaa vähemmän. Sairauden alku on usein oireistoltaan vähäinen. Ainoana oireena voi olla vain väsymystä, pientä lämpöilyä ja selkäkipuja. Yleensä aamuisin herätessä ristiselkä tuntuu jäykältä ja siihen voi liittyä myös alaraajaoireita. Päivän mittaan ristiselän jäykkyys yleensä hellittää. Selkärankareuman ristiselän jäykkyysoireet ovat analogisia nivelreumassa esiintyviin päkiöiden ja kämmennivelten aamujäykkyyteen ja arkuuteen. Selkärankareuman oireet ovat kuitenkin keskimäärin lievempiä ja sekoittuvat helpommin tavallisiin ja yleisiin selkäoireisiin. Ei ole ollenkaan harvinaista, että lieväasteisissa tapauksissa potilas on sairastanut tautia vuosia epäillen oireiden liittyneen normaaleihin ohimeneviin selkävaivoihin.

Niveltulehdusta selkärankareumassa esiintyy pääasiassa selkärangassa, mutta myös alaraajojen nivelissä. Mukana voi seurata silmienalueen tulehduksia. Selkärankareuma voidaan todeta potilaan kokonaisvaltaisella tutkimuksella, johon liittyy selkärangan jäykkyyden ja liikkuvuuden arvioiminen yhdistettynä koholla oleviin tulehdusarvoihin sekä selkärangan rtg-tutkimukseen, jossa on nähtävissä risti-suoliluunivelten tulehdusmuutoksia. Sairaus alkaa yleensä nuorena aikuisena ja kehittyessään sairaus voi johtaa merkittäviin työ- ja toimintakyvyn muutoksiin, minkä vuoksi aktiivinen hoito ja sairauden alkuvaiheessa omatoiminen lihashuolto ja ryhdin säilyttäminen ovat keskeisellä sijalla.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät selkärankareumassa kokemat oireet ovat olleet selkäkipu, pitkittynyt kipu, väsymys, nivelen liikearkuus, lihasjäykkyys- jähmeys, nivelen ympärillä oleva kipu ja turvotus, kantapääkipu sekä lihaksen supistelu ja nykinä. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin 11 muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet ja liikunta. Myös 15 muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...
4_m

Pituus

Pituutta mitataan länsimaisessa mittausjärjestelmässä senttimetreinä. Pituuskavu vaihtelee kuitenkin eri ihmisrotujen kesken merkittävästi ilman että taustalla olisi mitään hormonaalista tai kehity...

Aiheen kysymykset