Seborroinen ihottuma on yksi tavallisimmista ihottumista, joka liittyy osana rasvaiseen ihoon. Sitä esiintyy tavallisimmin ihoalueilla, jossa on runsaammin talirauhasia, kuten kasvoilla, nenänselässä, poskilla sekä hiuspohjassa. Tyypillisimmin seborroisessa ihottumassa hiuspohja hilseilee ja iho alkaa erittää talia, punoittaa ja hilseillä.

Ihottuman syntyyn osallistuvat niin bakteerit kuin hiivasienetkin. Bakteerien ja hiivasienten, kuten pitosporum ja malassezia-hiivasienen lisäksi tarvitaan muitakin, vielä tuntemattomia tekijöitä ihottuman synnyttämiseksi. Suomeksi puhutaan joskus myös taliköhnäihottumasta, joka on joskus yhteydessä myös korvakäytävien tulehtumiseen sekä peräaukon ärsytystilaan levitessään sinne.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät seborroisessa ihottumassa kokemat oireet ovat olleet ihottuma, hilseily, rasvainen iho, ihon tai limakalvon punoitus sekä herkkä iho. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet paikalliset psoriasislääkkeet, suklaan syönnin välttäminen, paikalliset iholle annosteltavat valmisteet, kasvojen pesu, psoriaasilääkkeet, perusvoiteet, reumalääkkeet ja bakteerilääkkeet. Myös yhtä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

4_s

Eva
27. maaliskuuta

Mikä olisi paras shampoo nuorelle miehelle (14v) päänahan hilseilyn ja talin erityksen hillitsemiseen? Kokemuksia?

4_s

Helena
30. maaliskuuta

Hei Eva. Voisi kokeilla Nitzoral-shampoota, ohjeen mukaan. Sitä saa apteekista, on kyllä aika voimakasta, joten kannattaa käyttää harvakseltaan ja ehkä hieman hoitoainetta pesun jälkeen. Itselläni on ollut semmoinen taliköhnä-tauti, eli seborroinen exema, johon tuo aine tehosi. Nyt vanhempana sekin vaiva on helpottanut, mutta silloin kun se oli pahimassa vaiheessa oli tosi tukala olo.

4_s

Eva
31. maaliskuuta

Kiitos vinkistä, täytyypä ostaa kun käyn seuraavan kerran apteekissa.

Aiheen kysymykset