Sarveiskalvon haavauma on melko helppo hoidettava, jos tiedetään haavauman syntyneen esimerkiksi pienen lapsen kynnen viillosta tai muusta selkeästä silmän pintaa vauriottavasta voimasta. Tällöin vaurio saadaan hoidettua samalla tavalla kuin vierasesineen poiston jälkeenkin eli laittamalla antibioottisalvaa sarveiskalvon pinnalle ja peittämällä silmä lapulla 24 tunniksi. Silmän pintaepiteelin uusiutumisen ehtona on kostea ja entsyymien täyttämä silmänpinta, jolloin haavauma menee kiinni vuorokaudessa. Jos lappuhoitoa ei käytetä ja haavauma "kuivuu", voi paranemien kestää hyvin pitkään.

Ongelmallisempi tilanne on, jos haavauman ei tiedetä aiheutuneen mistään ulkopuolisesta energiasta. Tällöin silmälääkärin tarkastus olisi tarpeen. Sitä edeltävästi tehdään samalla tavalla silmän antibioottivoiteilla hoito ja peitto vuorokauden ajaksi, jos silmälääkäriä ei ole välittömästi tavoitettavissa. Kroonisen sarveiskalvon haavauman syitä ovat mm. silmän herpestulehdus, joka hoidetaan voimakkaalla viruslääkityksellä. Antibioottisalva ei pahenna herpestulehdusta, mutta kortisonia sisältävien tippojen tai voiteiden käyttö voi pahentaa tulehdusta jonka takia sitä olisi ehdottomasti vältettävä. Kroonisen sarveiskalvon haavauman tai sen epäilyn hoito on silmälääkärin hoidettava sairaus.

Sarveiskalvon haavauma oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
147_rs Silmien kutina ja kirvely 1
Stub Silmien arkuus ja kipu 1

Sarveiskalvon haavauma hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Silmätulehduksen lääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
20. kesäkuuta

Mitä lie tämä: Minulle tuli sarveiskalvon haavauma kuukausi sitten lapsen kynnen viillosta. Silmä parani, mutta se on alkanut oireilla nyt uudestaan. Joinakin aamuina silmä vuotaa hervottomasti ja on todella kipeä eikä sitä meinaa saada auki. Tunne on sama kuin silmässä olisi kunnon roska.

6_s

Kata
20. kesäkuuta

Kuulostaa siltä, että kannattaisi käydä näyttämässä silmää lääkärissä, koska silmän kipeys ja muut poikkeavat toiminnot ovat jatkuneet pidempää..parempi käydä maanantaina yleislääkärin/ työterveyslääkärin vastaanotolla ja tarvittaessa hän lähettää erikoislääkärillle. Tsemppiä!

1_s

Anonyymi
5. syyskuuta

Minulla todettiin sarveiskalvossa pieni viilto ja sain tarvittavat lääkkeet. Roskaa silmästä ei löydetty tutkimuksen yhteydessä. Mietin nyt onko normaalia että onko koko ajan sellainen tunne että silmässä olisi roska joka hinkaa silmää kipeästi vai johtuuko kipu ja roskan tuntu vain silmässä olevasta viillosta?

13_s

TriDoc
5. syyskuuta

Tuohon on melko vaikeaa antaa neuvoa. On kyllä mahdollista, että roskan tunne syntyy viillosta. Näkisin kuitenkin aiheelliseksi käydä tilannetta kontolloimassa oman arvointisi perusteella, jos tunne/tilanne ei ala helpottaa lääkityksellä. Silmän paranemisen kontrollointi on tällaisessa tilanteessa muutenkin suositeltavaa, jos esiintyy häiritseviä oireita.

1_s

Anonyymi
29. heinäkuuta

Mitenkäs, kun on jo pari viikkoa ollut oikeassa silmässä tunne; kuin kuollut hyttynen liikkuisi silmässä sitä liikuteltaessa?? ei mitään havaintoa mistä tullut??

2_s

f38-3340
31. toukokuuta

Raapaisin äsken silmääni kynnellä vahingossa. Nyt siinä sarveiskalvon pinnalla näkyy kynnenmuotoinen punainen jälki, silmä on kipeä, hieman vetistävä ja jotenkin sumea. Täytyykö mennä hoidattamaan asia?