Sappikivitaudin synty on osittain perinnöllinen ja lisäksi ylipaino ja voimakas laihduttaminen altistavat sappikivien kertymiselle. Sappikivet ovat itse asiassa vain kiteytynyttä sappihappoa, joka on syntynyt seisovasta sappinesteestä tai sapen erittymisen häiriöstä. Sappikivet voivat olla sappirakossa jopa golf-pallon kokoisia tai vain ”sorahiekkaa”. Mitä pienikokoisempi kivirakenne on, sitä kauemmin tilanteen voidaan odottaa asettuvan ajan kanssa.

Sappikivitauti todetaan usein muiden tutkimusten yhteydessä, jossa suoritetaan ylävatsan ultraääniselvitystä tai tietokonekuvausta. Oireettomuudestaan huolimatta äkillinen kipukohtaus voi syntyä milloin vain, kun sappikivi kiilautuu sappirakon ulosmenokanavaan ja aiheuttaa sapenvirtaukselle kivuliaan esteen. Tila johtaa usein tulehdukselliseen tilanteeseen. Hoitona on leikkaus, joita nykyään suoritetaan tähystystekniikalla.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät sappikivitaudissa kokemat oireet ovat olleet ylävatsavaivat, pahoinvointi ja oksentelu, kylkikipu sekä väsymys. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet lepo ja sappikivien leikkaushoito. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Sappikivitauti oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
163_rs Pahoinvointi ja oksentelu 7
Stub Ylävatsavaivat 7
Stub Kylkikipu 6
148_rs Väsymys 6
Stub Keltaisuus 3

Sappikivitauti hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
12_rs Lepo 4
Stub Sappikivien leikkaushoito 3

Keskustelu

2_s

f61-172
6. tammikuuta

Minulla on ollut, oikean kylkikaaren kipua ajottain noin 10v. Sappirakko poistettiin noin vuosi sitten. Dg K80.2 Cholecystolithiasis. Luulin kylkikivun jäävän leikkauspöydälle, mutta aika ajoin, kipu vain yllättää, viiltävän kouristavana oikean kyljen rinnan alla, Kylkikaaren päältä iho on kosketusarka kivun jälkeen.
Olisiko tälle mitään tehtävissä?

13_s

TriDoc
6. tammikuuta

Diagnoosisi K80.2 on sappirakon kivitauti eli latinankieliseltä nimeltään cholecystolithiasis. Sappirakon tehtävänä on vain säilöä maksasta erittyvää sappinestettä, joka sappirakosta sitten edelleen virtaa suolistoon ruokarasvojen imeyttämiseksi ja hajoittamiseksi. Sappirakon poiston jälkeen sappinesteet virtaavat siis suoraan suolistoon. Yleensä sappikivut hellittävät leikkauksen jälkeen mutta maksasta suoraan suolistoon virtaavaan "sappijohtimeen" voi kehittyä myös kivi tai yleisimmin sinne on jäänyt "hiekkaa",joka antaa samantyyppisiä sappikipuoireita. Jos kyseinen johdin tukkeutuu täysin, aiheuttaa se aikaa myöten keltaisuusoireita, jolloin kivi poistetaan tähystämällä. Tapauksessasi olisi mahdollista tarkistaa tärkeimmät maksa-ja sappiarvot, jotka osaltaan kertovat normaalista maksan toiminnasta. Joskus UÄ-tutkimuksellakin on saatavissa lisävalistusta asiaan. Yleisimmin kipuoireet johtuvat "sappihiekasta" joka vielä oireilee ja ne saattavat ajan myötä tasaantua. Keskustele oman lääkärisi kanssa seurannan tiheyden tarpeellisuudesta tapauksessasi!

1_s

Anonyymi
7. tammikuuta

Sappeni on poistettu v. 2004, nyt vatsan ultratutkimuksessa todettiin maksassa 1 cm halkaisijaltaan muutos, jota tutkimusta tekevä lääkäri epäili sappikiveksi, myös sappijohtimissa oli jotakin sakkaa tms. Vatsan ultra tehtiin senvuoksi, että ALAT-arvo oli ensin 73 ja siitä neljän viikon jälkeen 152. Nyt arvo on 31.12.09 otetussa näytteessä normaali. Minulla on leikattu rintasyöpä v. 2003, pelottaa ajatus etäispesäkkeestä tms. Seuraavaksi tehdään vatsan TT-kuvaus. Mieltäni askarruttaa tuo, että voiko maksaan tulla sappikivi, vaikkei sappirakkoa olekkaan.

13_s

TriDoc
7. tammikuuta

Käsittääkseni sappirakon poisto yleensä helpottaa varsinkin suurempien sappikivien muodostuksen suhteen, mutta sappirakkoon rajoittuvien kivien lisäksi maksasta ohutsuoleen ulottuvissa sappitiehyissä voi syntyä "hiekkaa" eli pienen pieniä sappikiviä hiekan tapaisesti. Tällainen hiekkamuodostuma saostuessaan voi aiheuttaa sappitiehyissä ärsytystä, jopa tukosta ja maksa-arvojen nousua.

Sappirakon poistamisenkaan jälkeen tällainen oireilu ei ole harvinaista. Mietit, voiko maksaan tulla sappikivi sappirakonkin poiston jälkeen? Nimenomaan jäljelle jäävissä maksa-ja sappitihyissä voi tällaista ärsyttävää "hiekkaa" esiintyä, ja se voi oireilla samaan tapaan kuin aito sappikivikohtaus. Lisäksi kivun taustalla voi olla myös muu "harmittomampi " syy, joten ei kannata etukäteen asiaa liikaa miettiä kun saat asiasta pian tiedon tyhjentävän tutkimuksen perusteella.

1_s

Anonyymi
22. tammikuuta

Mitäs sitten jos sappirakko on poistettu noin kaksi vuotta sitten. Ja oireet hävisivät muutamaksi kuukaudeksi poiston jälkeen, mutta sitten tuli taas kovia mahakipuja ja kramppeja ja nyt on ollut useamman päivän ripulointia ja oksentelua, niiden joukossa myös verta, mistä se johtuu? liittyykö siihen, ettei enää ole sappirakkoa? vai onko jotain muuta, pahempaa?

13_s

TriDoc
23. tammikuuta

En usko, että kysymys on saappirakon poiston aiheuttamasta jälkioireesta vaan muusta syystä, joka olisi syytä selvittää. Periaatteessa sappirakon poiston ei pitäisi aiheuttaa suurempia haittoja vatsan tilanteeseen. Toki sappirakonkin poiston jälkeen sappioireet voivat jatkua, mutta yleensä ainakin lievempinä. Poikeuksiakin kuitenkin on. Ongelmasi vaatisi perusteellisia lisäselvityksiä syyn selvittämiseksi.

1_s

Anonyymi
28. tammikuuta

Kuinka kauan sapen tähystyksen ja tiehyen päästä otetun pala jälkeen esiintyy nipistelyä ja kipua oikealla puolella? Tähystys tehty 21.1. Leikkausta odotellaan. Sappikohtaus on ollut jo yhden kerran senkin jälkeen. Voiko se tiehye alaosa tulehtua? Tässä olisi pieni matka tulossa siis jo varattuna. Iskallanko lähteä?

13_s

TriDoc
28. tammikuuta

Nykyaikainen tähystystekniikka tarjoaa kehon eri osiin tehtyinä tähystystoimenpiteinä merkittävän edun vanhempiin ns perinteisiin leikkaustekniikoihin nähden. Tähystystekniikan etuna on syvemmällä ihmiskehossa sijaitsevalle hoitoalueelle pääsy vähäisemmin kudosvaurioin , millä on usein ratkaiseva merkitys leikkauksenjälkeiseen toipumisaikaan ja leikkauksesta syntyvään arpikudokseen, joka on toinen leikkaustoiminnan varjopuoli. Syntynyt arpikudos voi joskus olla hankala leikkauksesta aiheutuva jälkiongelma, jonka muodostuminen ja lopullinen määrä on osin myös yksilöllistä.

Aiemmin sapen alueen operaatiot tehtiin valtaosin ns avoleikkauksina, jossa oikean kyljen alle kylkiluiden suuntaisesti tehdyssä hyvin pitkässä viillosta päästiin työskentelmeään syvemmälle alueelle. Nyt useissa tapauksissa sama voidaan suorittaa muutaman senttimetrin kokoisista muutamasta viillosta. On ymmärrettävää, että aiemmin viikoissa (keskimäärin 6 vkoa) jatkunut toipumisaika on tähystystekniikan myötä lyhentynyt muutamaan päivään/viikkoon.

Sinänsä tähystysleikkauksesta toipumisesi mahdollistaa normaaliin arkeen palaamisen edellä kuvatun kaltaisesti eli nopeasti, mutta vain asiaasi hoitava lääkärisi voi varmuudella kertoa Sinulle yksilöllisen tilanteesi pohjalta, mitkä ovat riskit matkustamiseen tapauksessasi, jossa myös jatkoleikkaus on suunnitteilla. Aiheuttaako mahdollisesti kokonaistilanteesi esteitä matkalle lähdölle? Sinänsä tähystystoimenpiteestä toivutaan yleensä hyvin nopeasti, kunhan muistetaan noudattaa kaikkia saatuja ohjeita. Sinun kannattaa muutama sana hänen kanssaan vielä vaihtaa.

1_s

Anonyymi
9. toukokuuta

Minulta on sappirakko poistettu 2008, mikä oli aivan mahtava juttu koska kivut loppuivat siihen :) Mutta sen jälkeen iski uusi vaiva johtuen ilmeisesti sappinesteestä joka kurvaa suoraan vatsalaukkuun ? Vaivani on nimittäin ripuli :(

Jos syön runsaskuituista ruokaa niin ripuli on taattu joka toinen päivä... Esim. lomalla tulee popsittua rasvaista pihviä ja muuta vaikeammin sulavaa niin silloin ei ongelmaa ole, mutta kotona omenan ja banaanin/salaattien ääressä saan ripulin vieraakseni...

Mahtaisiko joku vatsahappoja tasapainottava pilleri auttaa pulmassa vai ostaisinko niitä turhaan ?