Ruusufinni on tyypillisesti kasvoilla esiintyvä aikuisiän ihosairaus, jolle on tyypillistä nenän ja poskien kirkas punoitus, johon myöhemmin voi liittyä myös näppylöitä sekä verisuonilaajentumia. Sen laukaisee usein ulkoinen ärsyke, auringonvalo tai kuumuus. Myöhemmin punoitus voi muuttua pysyvämmäksi.

Ruusufinnin toiseksi muodoksi voidaan katsoa myös suun ympärillä esiintyvä punoitus, jota sanotaan perioraalidermatiitiksi. Sairauden ilmeneminen vaihtelee hyvin paljon mutta yleensä potilaat hyötyvät hoidossa käytettävistä tetrasykliinihoidoista annosteltuna samaan tapaan kuin aknen hoidossa. Paikallishoidoissa tulokset voivat olla ristiriitaiset. Ruusufinniä epäilevän kannattaa käydä kokeneen yleislääkärin vastaanotolla tai pitkittyvissä tapauksissa kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät ruusufinnissä kokemat oireet ovat olleet ihon tai limakalvon punoitus sekä ihottuma.

Ruusufinni oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
136_rs Ihon tai limakalvon punoitus 3
13_rs Ihottuma 2

Ruusufinni hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 2

Keskustelu

2_s

pollock
21. marraskuuta

Hei,kysyisin neuvoa tähän ruusufinniin.Sairastin taudin 8 vuotta sitten,sain hyvän hoidon ja tauti pysyi pois näin kauan.Nyt kasvoihini on ilmestynyt näitä näppylöitä ja punoitusta,varsinkin nenän ja suun ympärille.Olen jonossa ihotautilääkärille,aika luvattu joulu-tammikuun vaihteeseen..Kysynkin teiltä miten voin pitää itse tätä kurissa siihen asti eli onko jollakin hyviä kotihoito-ohjeita tähän sairauteen ? Alkaa nimittäin vähän stressaamaan tämä odotus ...naiset varsinkin ymmärtää mikä on kosmeettinen haitta.. Kiitos jo etukäteen mahdollisista vastauksista ! Hyvää joulun odotusta kaikille jo näin etukäteen !!

2_s

Hoitonetti
2. joulukuuta

Ruusufinniä pahentavia tekijöitä ovat kuumat juomat, voimakkaat mausteet, auringonvalo ja saunominen. Niiden vaikutus on kuitenkin usein hyvin yksilöllinen. Kannattaa kokeilla eri tekijöiden vaikutusta karsimalla aina yksi pois ja katsomalla miten muutosta syntyy. Kortikosteroidivoiteita on vältettävä ehdottomasti. Varsinainen hoito vaatiikin sitten resepti valmisteita, joko voiteiden tai suun kautta otettavien lääkkeiden muodossa.