Ruusu on ihon alle syntyvä bakteeritulehdus, jonka aiheuttaja on streptokokki-bakteeri. Yleisimmin se kehittyy varvasvälin sienen aiheuttaman haavauman tai sienikynsien aiheuttaman halkeaman/ hiertymän kautta. Tämän vuoksi vanhemmilla ihmisillä jalkaterien hyvä kunto ja säännöllinen tarkastus on tärkeää. Diabetes ja muuta vastustuskykyä alentavat sairaudet voivat edistää infektion syntymistä. Tavallisesti infektioon ensioireena todetaan punoittelua jalkaterän päällä ja sääressä sekä lämmönnousua.

Nopea hoidon aloitus diagnoosin varmistuttua on tarpeen, koska yleisvointi varsinkin vanhemmilla ihmisillä laskee nopeasti. Hoitoa usein tehostetaan aloittamalla se sairaalassa suonensisäisin antibioottihoidoin. Ennen antibioottihoidon aikakautta ruusu oli hyvin vaarallinen sairaus ja sitä se on vieläkin, jos hoidon aloituksessa tulee viivästymistä. Harvemmin ruusuinfektio syntyy käteen tai pään alueelle, joka aina edellyttää sairaalahoitoa.

Ruusu oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
96_rs Kuume 1
Stub Alaraajojen turvotus 1
136_rs Ihon tai limakalvon punoitus 1

Ruusu hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset