Yhä suuremmalle osalle suomalaisista lapsista on asetettu jokin ruokavaliorajoitus, joka perustuu ruoka-aineallergiaan tai sen epäilyyn. Tämä on asettanut haasteen myös allergiadiagnostiikalle, joka ei ole pystynyt kaikissa tapauksissa allergioita todentamaan. Lapsilla ruoka-allergiat painottuvat kananmunan erilaisten viljojen, kuten rukiin, ohran ja vehnän aiheuttamiin yliherkkyysreaktioihin.

Käytännössä ruoka-aineallergioiden ja niiden epäilyjen hoitolinja perustuu allergiaa aiheuttavien ruoka-aineiden välttämiseen tietyn ajanjakson ajan, jonka jälkeen niiden nauttimista voidaan varovasti kokeilla.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät ruoka-allergioissa kokemat oireet ovat olleet ihottuma, ihon tai limakalvon punoitus, hengenahdistus, vatsakipu, ihon turvotus sekä kurkkukipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin 14 muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet ruoka-aineen välttäminen ja väsyttämättömät antihistamiinit. Myös viittä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

8_s

007
28. marraskuuta

Itse olen allerginen aika harvalle ruoka-aineelle.. mutta porkkana, kiivi ja omenat ovat kyllä sellaisia joita ei mielellään syö. Millaisia kokemuksia teillä?

1_s

m49-3180
19. tammikuuta

Epävarmaa virallisesti - ilmeisesti verikokeiden perusteella en oikein millekään. Mutta jos tästä nyt luettelisi niin vehnä on pahin, sitten tuleepi ehkä riisi, mahdollisia muita ainakin maissi ja peruna. Yleensä tuntuu että moni traditionaalinen hiilarin lähde - itse olen etsinyt hiilareita banaanista, pavuista, pähkinöistä, kuivatuista hedelmistä - ja ihan raa'asti suklaasta ja tuoremehusta.

11_s

saruska
19. tammikuuta

itselläni todettu verikokeella ne normaalit mitkä ovat siitepölyallergian yhteydessä yleensä.mm.

porkkana (raaka)

omena (raaka)

luumu (raaka)

kirsikka (raaka)

herne (raaka)

aprikoosi (raaka)

persikka (raaka)

ulkomaalaiset tomaatit

perunaa voin syödä, mutta en raakana käsitellä

paprika joka muodossa, paitsi mausteena

lanttu (raaka)

lievä maitoallergia

pähkinät kaikissa muodoissaon vielä muitakin, mutta nuo nyt muistuivat mieleen...

ja kaikista tykkään tosi paljon

11_s

Rituli
5. marraskuuta

Hei ! Teillä joilla on pähkinä allergia,millaisia oireita teillä on,olen huomannut ennenkin kun syön enemmän pähkinöitä,vatsa menee sekaisin seuraavana päivänä,niin kävi nytkin kun,ostin irrallaan olevia erilaisia pähkinöitä,niitä myyvästä erikoisliikkeestä. Innostuin ehkä niitä liikaa napostelemaan ja sain vatsan sekaisin ja kipujakin aika lailla.

Jos teillä on todettu,niille yliherkkyys onko se verikokeella,vai miten se on selvitetty. Olisi kiva kuulla,kokemuksia niiden jälkimainingeista kenelle ne eivät sovi !

7_s

Taape
5. marraskuuta

Minulla turpoaa pähkinästä suun ja nielun limakalvot. Yliherkkyys on todettu oireiden perusteella, kuten muutkin allergiani. Varsinaisia testejä ei ole tehty. Maapähkinöitä voin muuten syödä mielinmäärin (sehän ei ole pähkinä vaan soijakasvi) mutta vatsa menee seuraavana päivänä löysälle luultavasti suuren kuitupitoisuuden takia. Manteleita voin syödä vähäisiä määriä ilman oireita.

7_s

Taape
5. marraskuuta

Porkkana, kiiwi ja omena-allergia liittyy usein koivun siitepölyallergiaan. Itse en voi syödä raakaa porkkanaa tai omenaa keväällä maalis-kesäkuussa pähkinäpensaan, lepän ja koivun kukinta-aikaan, mutta muulloin kyllä voin. Kiiwiallergia on usein hyvin voimakasoireinen, sitä en voi syödä ollenkaan. Pujoallergiaan liittyy usein allergia tomaatille ja paprikalle sekä myös raa'alle perunalle. Pujolle allerginen voi joskus olla saada oireita myös banaanista. Mausteallergioista useimmat ovat ristireaktioita siitepölyallergioille, itse olen allerginen mm. kardemummalle, kuminalle ja neilikalle.

Aiheen kysymykset