Alkavan rintarauhasen tulehduksen ja tiehyttukoksen oireet ovat alkuvaiheessaan samankaltaiset ja niiden erottaminen oireiden perusteella toisistaan on imettävälle äidille välillä vaikeaa. Yleensä niiden erottelemiseen auttaa vain aika. Rintarauhasen tiehyttukos on yleinen rintarauhasen oire, joka laukeaa yleensä muutamassa päivässä itsestään rintojen tyhjennyksen ja lepuuttamisen jälkeen. Tiehyttukoksen syntyä edistävät kireät vaatteet ja rintaliivit sekä pitkä imetystauko lasten välillä.

Korkea äkillinen kuume ja kuumotuksen leviäminen rinnassa viittaavat alkavaan rintatulehdukseen, jonka oireet alkavat tyypillisesti äkisti. Tiehyttukoksessa kuumeilua ei esiinny, mutta sen sijaan paikallista punoittelua syntyy sekä tiehyttukoksessa että rintatulehduksessa. Jälkimmäisessä oireet kehittyvät tästä eteenpäin nopeasti ja yleisoirein. Rintatulehdukseen liittyy korkean kuumeen lisäksi märkäeritteen valumista rinnasta ja imusolmukkeiden suureneminen alueella kainaloa myöten. Sairaus voidaan hoitaa antibiooteilla ja imettämistä voidaan normaalisti jatkaa antibioottihoidon aikana, jos äidin kokema rintakipu muuten sen sallii.

Rintatulehdus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Palelu 2
Stub Rintojen kipu naisilla 2
96_rs Kuume 2
148_rs Väsymys 2

Rintatulehdus hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...