Rintasyöpä on tilastojen mukaan naisten yleisin syöpä. Muiden syöpien tapaan se voi alkaa salakavalasti ja ilman kipuja. Tyypillisin tutkimusta vaativa muutos on usein kivuton rintakyhmy, joka on muuta rintarauhaskudosta kovempi ja pyrkii kasvamaan.

Rintakyhmyn varhaisen havaitsemisen kannalta itse säännöllisesti toteutettu rintojen tunnustelu sekä seisten että makuulla kuuluu osaksi naisen terveydenhoitoa. Rintakyhmyn tutkimusmahdollisuuksia ovat yleislääkärin, kirurgin ja gynekologin lisäksi mammografiatutkimus (järjestetään myös seulontoina) sekä rintakyhmystä otettava ohutneulabipsia ultraääniohjauksessa. Usein kirurgi pyrkii poistamaan koko kyhmyn tarkemmin tutkittavaksi.

Rintasyövän ennuste on merkittävästi parantunut, ja sen ehkäisyssä tunnetaan hyvien elintapojen ja liikunnan myönteinen vaikutus. Ehkäisytablettien käyttö ei tiettävästi lisää sairastumisriskiä, mutta vaihdevuosioireisiin aloitetulla hormonikorvaushoidolla on jonkin verran rintasyöpäriskiä lisäävää vaikutusta. Hormonikorvaushoidon muita sairauksia vähentävä vaikutus on kuitenkin usein niin suuri, että sen nauttiminen on yleisen terveydentilan kannalta edullista keski-iässä oleville naisille.

Warning

Hoitonetin käyttäjien useimmiten rintasyövässä kokema oire on ollut rintakyhmy. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kahta muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet syövän sädehoito, syövän leikkaushoito ja solusalpaajahoito. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Rintasyöpä oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Rintakyhmy 4
Stub Rintavuoto naisilla 1
Stub Rintojen kipu naisilla 1

Rintasyöpä hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Syövän sädehoito 4
Stub Syövän leikkaushoito 4
Stub Solusalpaajahoito 2

Keskustelu

2_s

n31-259
16. marraskuuta

minulla on ollut jo kuukausia rintojen alla äkkinäisiä kiputuntemuksia.kävin lääkärissä kyseisen vaivan takia,lääkäri laittoi minulle vaan lähetteen keuhkokuviin tutkimatta rintojani.keuhkokuvista ei löytynyt mitään normaalista poikkeavaa.mitä tämä rintojen alle kohdistuva kipu voi olla?kivun tuntemuksia on useammin kuin kerran viikossa.ei se varmaan ole normaalia?

13_s

TriDoc
16. marraskuuta

Hei! Suositeltavaa itsehoitoa ja terveydestä huolehtimista on pyrkiä säännöllisesti vaikkapa kuukauden välein tunnustelemaan toisella kädellä oma rintarauhaskudos ensin makuulla ja sitten istuen. Tunnustelemalla säännöllisesti omat rintansa havaitsee yleensä alkavatkin muutokset rintarauhaskudoksen rakenteessa. Mahdollisia syntyviä epäilyttäviä muutoksia tai patteja voi käydä hyvin näyttämässä lääkärille, joka osaltaan arvioi tilannetta. Kuvauksesi sopii sinänsä muustakin kuin pelkästään rintarauhasperäisestä syystä johtuvaan kipuun, ja se olisi hyvä selvittää vielä lääkärin tutkimuksella, jos oireet jatkuvat.

2_s

n31-259
16. marraskuuta

kiitos vastauksesta.mistä nämä ei rintarauhasperäiset kivut voivat johtua?ei rinnoissani ole mielestäni tapahtunut mitään muutoksia.

13_s

TriDoc
16. marraskuuta

Erilaiset rintakehän kiputilat ja vihlomiset voivat syntyä esimerkiksi kylkiluiden ja niitä seuraavien hermojen antamista impulsseista tai kylkiluisen liitoskohdista rintalastaan.On myös mahdollista että viruksista, rintakehän kolhuista ym syntyy paikallinen ärtyspeäke joka antaa oireita rintakehällä. Rintakudoksen rintarauhaset ja niissä esiintyvät toiminnalliset häiriöt voivat oireilla myös kivuilla. Mahdollisuuksia on paljon ja niiden selvittämiseksi lääkärin suorittama käsin tehtävä tutkimus on ensiarvoisen tärkeä! Yleensä lääkäri tutkimuksensa perusteella pyrkii selvittämään mahdolliset sairausvaihtoehdot ja niiden todennäköisyydet mielessään. Usein pahimmat sairausvaihtoehdot pyritään niiden harvinaisuudesta huolimatta poissulkemaan varsinkin, jos oireet herättävät huolestuneisuutta. Uskon, että ongelmasi saadaan selvitettyä huolellisella fyysisellä selvittelyllä esimerkiksi kokeneen yleislääkärin tai gynekologin vastaanotolla, jos ne jatkuvat häiritsevinä.

1_s

Anonyymi
26. marraskuuta

Hei.Minulla on kainalon ja rinnan välissä nuppineulan pään kokoinen, irtonainen, kivikova patti.Olisiko hyvä käydä näyttämässä lääkärille? Ikää vasta 23 vuotta.

13_s

TriDoc
26. marraskuuta

Yleensä sellaiset voivat olla pieniä imusolmukkeita. Niitä voi seurata 1-2 kk ja käydä sitten näyttämässä, jos ne eivät poistu.

1_s

Hoitonetti.fi
3. kesäkuuta

Rintasyöpään ja alzheimerin tautiin on kehitetty uudenlaiset verinäytteestä määritettävät testit, joista voidaan määrittää rintasyöpä (BCtect) tai alkava alzheimerin (Adtect) tauti mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Aiheesta uutisoi mediuutiset 3.6.2009 verkkoversiossaan. Tuloksia testit lupaavat seitsemän päivän kuluessa testien ottamisesta. Testien kehityksen taustalla on Norjalainen 1998 perustettu yritys. Testejä aletaan markkinoida suomessa näillä näkymin syksyllä 2009 kyseisiä potilaita hoitaville erikoislääkäreille. Jos testit toimivat kehittäjän lupaamalla tavalla luotettavasti, voidaan molemmissa sairauksissa päästä oikeaan diagnoosiin varhaisemmassa vaiheessa, mikä lupaa aiempia parempia hoitotuloksia jatkossa!

2_s

f61-172
27. kesäkuuta

Hei! 3v. sitten tehtiin N64 Bluten mamae i.dx, nännistä tuli veristä eristettä, silloin Duktografia ei ole onnistunut, ennen leikkausta. Resekoitu nännin takainen alue kokonaisuudessaan pois. Rinnan eritys on johtunut laajentuneista rintatiehyistä, ei vaatinut jatkotoimenpiteitä. Nyt tämä, sama rinta vuotaa veristä eristettä. Lääkäri tutki ja passitti 2viikon kuluttua Galaktografia sitten katsotaan mitä on tehtävissä.

13_s

TriDoc
28. kesäkuuta

Hyvä,että tilanteesi on hyvässä seurannassa! Onko kellään rintasyövän kokeneista antaa neuvoa tai kertoa tueksi muille vastaavassa tilanteessa oleville tai selvinneille, mitkä asiat ovat auttaneet/ helpottaneet koko prosessin läpikäymisessä. Usein rintasyövän läpikäynyt joutuu usean vuoden ajan elämään epävarmuudessa, ensin leikkaukseen ja myöhemmin toistuviin kontrolleihin liittyen. Mikä on ollut/tuntunut ratkaisevinta/merkittävintä sairaudesta selviämiselle?

2_s

f61-172
20. elokuuta

Hei! Olin eilen rinta leikkauksessa jossa erittävän tiehyeen poisto ja pienen kananmunan kokoinen alue kudosta näytteeksi. Nyt sitten odotellaan mitä löytyy...

2_s

f61-172
24. syyskuuta

Kudostutkimus on valmistunut. Siinä ei mitään pahanlaatuista tule esiin.

Ei aiheuta jatkotoimenpiteitä.

13_s

TriDoc
24. syyskuuta

Suurin osa rintojen muutoksista ovat onneksi hyvänlaatuisia. Nuorilla naisilla rinnat ovat usein kiinteät ja säännölliset. Iän myötä voi syntyä erilaisten tulehdusten tai toiminnallisten häiriöiden seurauksena rintarauhasen tiehytlaajentumia, kysta-eli rakkulamuodostumia, fibroomia eli sidekudosta. Puhutaan mastopatiasta, eli kyseessä on hyvänlaatuinen rintarauhasen kudosta tai sidekudosta, joka on tunnettavissa käsin kosketellen.
Kaikki rintarauhasen uudet kyhmyt ovat tärkeätä selvitellä lääkärin vastaanotolla. Valitettavasti rintasyöpä on edelleen lisääntymässä ja joka neljäs nainen saa elämänsä aikana rintasyövän.
Tärkeällä sijalla onkin rintojen muutosten tunnistaminen eikä sitä voi suorittaa kukaan muu kuin potilas itse omilla käsillään säännöllisesti. Hyvää käytännön opetusta rintojen tunnustelusta saa esimerkiksi asiaan perehtyneeltä terveydenhoitajalta, jonka kanssa nuoren naisen olisi hyvä käydä läpi oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta aika keskeistä asiaa. Mitä aiemmin rintojen muutokset voidaan todeta, sitä helpompi on kaikkien kannalta asian hoito ja tulokset. Suosittelisinkin oman tekniikan tarkistamista terveysalan ammattilaisen kanssa, jos tuntee epävarmuutta rintojen terveyden tarkkailussa.

1_s

Anonyymi
5. tammikuuta

Voiko ikääntymisen muutoksissa tulla epämääräisiä rintakipuja ?
Joskus rintoja ikäänkuin riipii pitkiä aikoja (viikkoja, silloin tällöin päivittäin) ja nänneissä on aristusta, toisessa enemmänkin, tuntuu kuin siitä lähtisi kipu rinnan sisälle syvemmälle. Tuntemukset alkoivat viime keväänä. Mitään kovaa kyhmyä en ole selkeästi havainnut, muhkuroita kyllä, se lie sitä, että rasvakudos alkaa hävitä
iän myötä ? Vai ..?
Kuinka nopeasti rintasyöpä voi edetä ?
Olin loppuvuonna 2008 mammografiassa, silloin kaikki oli ok.
Olen 60v ja joskus aika paljonkin huolestunut kivuista.
Terveyskeskukseen on tosi vaikea saada aikaa, se on kai ainoa kunnallinen tie tutkimuksiin ?
Tänä vuonna kaiketi tulee vielä kutsu mammografiaan, sitten loppuu se ylellisyys.
Onko joku ikä, missä rintasyövän esiintyneisyyttä on enemmän ?

12_s

TUULIANNE
6. tammikuuta

Hei.

Olen nyt 61 vuotias. Sairastin rintasyövän v, 2006.Seulontamammografiassa se löytyi. Kirurgi sanoi, että pieni kasvain oli syvällä, se ei olisi käsin tunnustelemalla tuntunut, löytynyt.Joskus voi käydä näin. Onnekseni oli kutsu mammografiaan, että se löytyi ajoissa. Kasvain oli pieni, gradus2, eikä ollut levinnyt, siis ennuste hyvä. Nyt 3v, kontrollissa kaikki Ok. Suosittelen menemään tututkimuksiin heti, jos vain mahdollista.Rintasyöpä ei ole katastrofi tänäpäivänä, asiat hoituvat hienosti. Mielestäni rintasyöpää on kaikissa ikäluokissa. Hyvää Lopppiaista.

1_s

Anonyymi
10. tammikuuta

Minkälaisia oireita rintasyöpä antaa ?
Niin ja olen lukenut, ettei alussa mahdollisesti minkäänlaisia.
Entä jatkossa ?

13_s

TriDoc
10. tammikuuta

Suomessa todetaan vajaa 4000 uutta rintasyöpätapausta vuosittain, joten miltei joka kymmene nainen sairastuu rintasyöpään elämänsä jossain vaiheessa, yleensä kuitenkin vanhemmalla iällä. Kuten useimmissa muissakin syöpätyypeissä rintasyövän esiintyvyys lisääntyy ikää myöten että noin puolet uusista syöpätapauksista todetaan yli 60 vuotiailla. Valitettavasti osa (5-10%) rintasyövästä lienee perinnöllistä.

Syitä rintasyövän puhkeamiselle on etsitty kiihkeästi saamatta kuitenkaan mitään todella mullistavia uusia tuloksia rintasyövän synnyssä. Ilmeistä kuitenkin on että kaikella taustasäteilyllä on syövälle altistavaa vaikutusta samoin kuin ylipainolla ja muuten epäterveellisillä elintavoilla. Rintakudosten aiempi sädehoito on aina riskitekijä uusille rintasyöpätapauksille, mutta ei selitä koko sairauden puhkeamista.

Hyvin usein alkuvaiheessa rintasyöpä on oireeton, mutta sen oireena voi myös esiintyä kipua tai nipistelyä. Punoittelu on usein oire rintarauhasen tulehduksesta, mutta voi harvemmin olla merkki myös rintarauhaskudoksen malignitettista. Joskus nännistä voi myös vuotaa kirkasta tai verensekaista eritettä, joka saattaa olla oire alkavasta rintasyövästä, mutta on hyvä muistaa, että vuotoa esiintyy useinmiten myös muista syistä. Poikkeavat oireet johdattavat potilasta kuitenkin tutkimusten piiriin, jollloin asia on mahdolllista selvittää. Itsetarkkailua ja rintojensäännöllisen tunnustelun opettelua ei liene liikaa painotetun. Tavallisimmin jatkotutkimukset nimittäin aloitetaan potilaan itsensä havaitseman rintakyhmyn vuoksi.

1_s

Anonyymi
10. tammikuuta

Kiitos vastauksesta ! Miten systeemi toimii ? Terveyskeskuslääkärin kautta ilmeiseti pääsee tutkimuksiin ja kuinka pian ? Pitääkö odottaa se takuuhoitoaika 6 kk, vai onko nopeampi tie ?

13_s

TriDoc
11. tammikuuta

Oma lääkäri, yleislääkäri/terveyskeskuslääkäri on useammilla se potilaan tunteva lääkäri, jonka luona käydään tällaisessa tilanteessa, kun on havaittu itsetunnustelussa poikkeava patti rinnassa tai muuta oiretta, joka aiheuttaa tarpeen käydä lääkärissä. Jos lääkäri epäilee tutkimuksensa perusteella muusta kudoksesta poikkeavaa pattia, on asian tutkimiseksi olemassa ainakin seuraavia vaihtoehtoja.
Mammografia-tutkimus on tärkeimpiä rintojen poikkeavien muutosten vuoksi tehtäviä selvityksiä, joissa tulevat esille alkuvaiheen rintasyöpämuutokset sekä muut kudosmuutokset. Mammografia-tutkimus on yleistynyt myös naisille tehtävänä seulontatutkimuksena määrävälein. Tutkimusta voidaan täydentää ultraäänitutkimuksella ja tarvittaessa siihen liitetyllä ohutneulabipsialla.
Jos tutkimusten tai joskus pelkän kliinisen tutkimuksen perusteella epäillään pahanlaatusita kasvainta tai sen alkua, pyritään aina tällaisessa tilanteessa harkitsemaan kasvaimen tai sen perustellun epäilyn nopeata poistamista. 6kk takuuhoitoaika on tällaisessa tilanteessa yleensä liian pitkä aika jonottaa esimerkiksi kirurgille pääsyä, minkä vuoksi hyvän hoidon periaatteen mukaisesti lääkärit pyrkivät hoitamaan erilaiset pahanlaatuiset kasvainepäilyt mahdollisimman nopeasti, yleensä oman kokemuksen mukaan muutamassa viikossa, koska hoitoonpääsyllä on luonnollisesti vaikutusta sairauden kulkuun ja leviämiseen. Tämä kaikki on normaalia rutiinia esimerkiksi kunnallisella puolella.
Osa potilaista saattaa myös valita yksityisen tien asian selvittämisessä, mikä toteutuu suurinpiirtein samoilla tavoin. Helsinkiin on hiljattain perustettu ensimmäinen yksityinen syöpäsairauksien diagnostikkaan, lääke-ja sädehoitoon erikoistunut Docrates-klinikka, jossa syöpätautien erikoisläkärin vastaanotolle pääsee myös ilman lähetettä.

1_s

Anonyymi
11. tammikuuta

Olen välillä ihan hermoraunio rintasyöpäoireitteni ja -epäilyjeni kanssa, jotka alkoivat viime keväänä jo. Asia on pitkittynyt, koska rahaa ei ole kuin terveyskeskuslääkäriin, jonne pelkään mennä, koska, tuntuu että hän inhoaa kaikkia potilaitaan ilmeisesti, mitä olen muiltakin kuullut ja samaan tulokseen tulokseen tullut itse. Luonnevika ja väärä ammatinvalinta ?
On tosi vaikeaa näin vaikean asian kanssa mennä sinne.
Sain nyt tänään kuitenkin ajan ja olen etukäteen jo ihan ahdistuksissa tämän lääkärin kohtaamisesta.
Miten voisin auttaa itseäni ? Kukaan koskaan ei ole onnistunut mitätöimään minua niin kuin tämä terveyskeskuslääkäri.
En ole häntä paljon vaivannut, vain ihan ääritapauksessa pakotan oman terveyteni takia itseni menemään hänen vastaanotolleen, kun muutakaan vaihtoehtoa ei ole.
Ehdin hädintuskin sanoa "päivää", kun hän sanoo: "Näkemiin, aika loppui nyt !"
Hän työskentelee Helsingissää Kalilon terveyskeskuksessa.

1_s

Anonyymi
11. tammikuuta

Siis Kallion terveyskeskuslääkäri on kysymyksessä.
En mitään väitä, en ketään syytä, paniikki vaan iskee tämän lääkärin kyseessä ollessa.

1_s

Anonyymi
11. tammikuuta

Antakaa jotain apua, rohkaiskaa jos osaatte, menen aina ihan mykäksi tämän lääkärin kommenteista.
Koskaan ei kenenkään muun lääkärin kanssa ole ollut vastavaa.
Muutenkin tulen ihmisten kanssa oikein hyvin toimeen, itsetuntoni on hyvä, arvostan kaikkia ihmisiä, rakstan ihmisiä, olen lojaali, ymmärtäväinen, kuunteleva ja auttava äärimäisyyteen asti.
Jos joku tarvitsee apuani, teen kaikkeni, vaikka oma tilanteeni olisi vielä huonompi, silti en ole "marttyyri".
Nyt kun tarvitsisin itse apua, lääkärini on "knock-out" tyyppiä, "ei sulla mitään ole, näkemiin, aika loppui NYT !"

1_s

Anonyymi
11. tammikuuta

Tänään, kun sain tämän lääkäriajan, paniikki tämän lääkärin kohtaamisesta iski heti. En nyt mitään muuta osaa ajatella kuin miten "panssaroin" itseni hänen tylyyttään vastaan niin, että pystyn pitämään puoleni saadakseni apua lääketieteelliseen ongelmaani ???
En hae empatiaa enkä sympatiaa, en keskustelu- enkä jaarittelutuokiota, en yhtään ylimääräistä sanaa, ystäviä minulla on sitä varten.
Miten psyykkaan itseni ? Olen "lyöty" jo etukäteen, ja tämäkään ei ole marttyyriutta, vaikka siltä kuulostaisi. Joku ihminen vain osaa olla "niin kamala", ettei "aseita" ole.

13_s

TriDoc
11. tammikuuta

Vastaanotto perustuu lääkärin ja potilaan kohtaamiseen. Kohtaamisen onnistumisen edllytyksenä on että molemmat tuntevat oman osansa mielekkäiksi, eikä ainakaan edeltä saisi olla kovin suuria ristiriitoja, jotta kohtaamisesta olisi todellista hyötyä avun tarpeessa olevalle. Lääkärin ja potilaan kohtaaminen ei ole eikä tarvitse olla pelkkä mekaaninen asian käsittely, vaan siihen kuuluu osana asian käsittelyä myös tietynlaista kahden ihmisen välistä kanssakäymistä, jonka ei soisi oleva vastenmielistä kummallekaan.
Ei ole kuitenkaan harvinaista, että potilaan ja lääkärin välinen suhde ei toimi tai joskus kuumenee tai katkeaa, jolloin sitä ei välttämättä ole ehdointahdoin syytä jatkaa. Ehdottaisin, että pyytäisit vaihtamaan lääkäriä selittäen asian ajanvarauksessa. Minusta asiaa ei tarvitse asiaa sen kummemmin perusteella tai todistaa, vaan oma tuntemuksesi on täysin riittävä syy vaihdolle. Mielestäni tällainen ei myöskään loukkaa tai syyllistä ketään ja vain säästää kaikkia osapuolia.

1_s

Anonyymi
11. tammikuuta

Kiitos TriDoc, olen lääkärin vaihtamista kysynytkin jo vuosi sitten, se edellyttää kaavakkeen täyttämistä ja joku peruste pitää olla ja annettiin ymmärtää, että minun pitää suostua sitten mihin vaan. Lääkärini voi olla vaikka 15 kilometrin päässä toisella puolella kaupunkia. Ei se olisi minua haitannut, vaikka olisi 50 km:n päässä, kunhan olisi inhimillinen lääkäri, mutta olin silloin niin henkisesti uupunut, etten jaksanut tarttua asiaan, olen dementoituneen äitini ja vaikeista aivoruhjeista melko hyvin parantuneen omaisen "omaishoitaja". Voimia ei ole paljon. Mutta olisi pakko jaksaa, koska kaksi ihmistä on minun vastuullani. Jos minä en jaksa pitää huolta itsestäni, omaiseni joutuvat laitoskierteeseen tai minne - en edes tiedä. Sen ajatteleminekin on liian raskasta, koska rakastan heitä.

13_s

TriDoc
11. tammikuuta

Nuo kaavakkeiden täyttelyt ja perusteiden antaminen kuuluvat mielestäni vähän samaan sarjaan kuin ennenvanhaan, jolloin etsittiin avioliiton päättymiseen vaikkapa vain muodollista mutta kuitenkin "syyllistä" osapuolta.
Ymmärrän tietysti senkin, että yhteiskunta voi joutua hankalaan asemaan tarjotessaan käyttäjälleen ilmaisia terveydenhuollon palveluja, joita kohtaan sitten syntyy kritiikkiä.
Kuitenkin esimerkiksi pelkästään henkilökemian tai muiden esille tulevien arvojen erilaisuus voi aiheuttaa ongelmia hoitosuhteessa.

Tämä kaikki tulisi käsitellä inhimillisinä asioina välttäen syyllistämästä. Minusta tästä asiasta ei saisi tehdä kunniakysymystä, niin kuin kaavakkeet hieman ohjaavat. Kyllä lääkärille hakeutuminen on tiettyyn intimiteettiin liittyvä asia, johon tulisi suhtautua riittävällä toleranssilla ja sallivuudella vaihdon mahdollisuuteen. Siitä hyötyisivät kaikki. Luultavasti sekä lääkäreissä että potilaissa on (onneksi harvemmin) joskus "ääritapauksia", joiden kanssa sosiaalinen kanssakäyminen vaatii aidosti kovaa ponnistelua.

1_s

Anonyymi
12. tammikuuta

K i i t o s ! Vastauksesta.
Sen verran tosin kommentoin, että ei ole olemassakaan mitään ilmaisia terveydenhuollonhoitopalveluja ! Mistä ihmeestä se käsitys tulee ?
Näköjään lääkärikään ei tajua, että me veronmaksajat maksamme veroina koko terveydenhuollon ylläpidon, kunnallisten lääkäreitten ja hoitajien palkan, koko sairaalasysteemin ja sen lisäksi vielä terveyskeskusmaksun.
Sitten, kun itse tarvitset apua, veronmaksajana, et sitä saa tai suhtaudutaan töykeästi.

1_s

Anonyymi
12. tammikuuta

"Yhteiskunta voi joutua hankalaan asemaan tarjotessaan käyttäjälleen
ilmaisia terveydenhuollon palveluja".

Mitä ilmaisia palveluja ???
Kyllä me kaikki olemme maksaneet ja maksamme niistä !
Onko väärin toivoa vastinetta ?
Ei kukaan meistä madottomia vaadi.
Olemme hyvin nöyriä.
Meidät on opetettu nöyriksi.

1_s

Anonyymi
12. tammikuuta

Yhteiskunta=veronmaksajat maksaa lääkärien koulutuksen (ja monen muunkin). Olisiko 50000€ per vuosi ? Kertokaa, jos tiedätte.
Onkohan se unohtunut jopa niiltä, jotka sillä yhteiskunnan tarjoamalla koulutuksella perustavat yksityisvastaanoton ja nettilääkäripalstoja ?
Jos joku tässä yhteiskunnassa saa "ilmaisia palveluja" se on esimerkiksi lääketieteen opiskelija.
Potilas ei saa yhtäkään koskaan. Kaikki laitteet terveyskeskuksissa ja sairaaloissa on hankittu ja toimivat veronmaksajien rahoilla.
Jokainen käynti terveydenhuollossa on maksettu veroina etukäteen ja maksaa useimmiten vielä käydessäkin.
Palvelua/lääkäriaikaa/tutkimuksia saa tosin maksaja odottaa puolikin vuotta.

Yhteiskunnasta vieraantuneille Jumalana itseään pitäville lääkäreille kerron, että Työväenopistolla on yhteiskuntaopin kurssi joka vuosi hintaan 26 €.

1_s

Anonyymi
12. tammikuuta

Oikeen jäin miettimään minäkin silmät ympyriäisenä.
Vai että....yhteiskunta voi joutua hankalaan asemaan tarjotessaan käyttäjilleen i l m a i s p a l v e l u j a jne.
Suomessa ei ole ainuttakaan ilmaista terveydenhuollon palvelua.
Kyllä me kaikki ollaan todella maksettu joka ikisestä. Ja tullaan maksamaan - jokainen kansalainen omasta kukkarostaan joka vuosi, joka kuukausi verojen muodossa ja vielä paikan päällä tai nykyäänhän tulee lasku perässä kotiin.
Mikään ontuva selitys ei pelasta tilannetta.
Kaikki selitykset ontuu jos niitä tuleekaan, toivottavasti ei.

Tervemenoo tosiaan jollekin yhteiskuntaopin kurssille ja netissäkin on paljon tietoa, miten ja millä varoilla yhteiskunta toimii.

13_s

TriDoc
12. tammikuuta

Jos Istutaan hetki alas ja käsitellään yhdessä edellä sanottua ja lausuttua, uskon, että saamme yhdessä irti päässet hevoset hyvässä järjestyksessä takaisin hakaan.

Yhteiskunta eli Sina jä minä ja muutama muu veronmaksajan ominaisuudessa pyrkii tuottamaan terveydenhultopalvelut ns kohtuullisin kustannuksin väestölleen. Jotta raha riittäisi mahdollisimman moneen eri reikään, yrittää osaksi meistä hoitonettiläisistäkin koostuva yhteiskunta tuottaa palvelut tasa-arvoisesti siten, että ne riittäisivät riittävänä peittona koko väestölle. Käyttäjälleen ne ovat sillä hetkellä ns. ilmaisia. (Joko ilmaisia tai n 10-15% aidoista tuotantokustannuksista).

Erilaiset häiriöt näissä terveyspalveluiden jakamisessa voivat luonnollisesti asettaa järjestelmän koetukselle. Niinpä yhteiskunta eli me yritämme tietysti välttää näitä häiriötilanteita, koska ne voivat aiheuttaa yhteiskunnalle eli meille tavallisille kansalaisille hankaluuksia palveluiden saatavuudessa ym, jos emme yleisessä mielessä hyväksy palvelujen "käyttöehtoja" yhteisesti päätetyssä muodossa. Tämä siis yleisenä lainalaisuutena yhteisille palveluillemme.

Seuraavassa kappaleessa toin kuitenkin itse tärkeän asian eli esitin edelleen henkilökohtaisen mielipiteeni lääkärin vaihdosta, jossa puolsin silti potilaan lääkärin vaihtamisen oikeutta pelkän hänen mielipiteensä pohjalta, mikä on edelleenkin vakaumukseni. Mielipiteitä herättäneellää lauseellani halusin kuitenkin tuoda kuitenkin esille aina kolikon toisen puolen, yhteiskunnan eli kaikkien meidän palvelunjärjestäjien yhteinen vastuu koko touhusta. Sen kummempaa en asialla tarkoittanut. Myönnän muodostelleni ajatukseni liian suoraviivaisesti, jonka vuoksi joku on saattanut saada asiasta vaikutelman, joka ei vastaa todellisia ajatuksiani, joita ovat tässäkin asiassa potilaan oikeuden puolustaminen ilman paperintäyttämisiä.
Tämä on edelleen mielipiteeni, mutta en voi sille tosiasialle mitään, että yhteisesti suunnitelmissamme palveluissa ja niiden täyttöönpanon häiriöissä, olivatpa ne millaisia tahansa, kärsivät valitettavasti niitä käyttävät kansalaiset. Vaikka näen tässä nimenomaisessa potilaan vaihto-oikeuden byrokraattisuudessa epäkohtaa potilaan osalta, halusin vedota YLEISESTI toimivien palvelujen etuun kansalaisten kannalta

6_s

Tuulia52
15. tammikuuta

Tosi kurja, että kohdallesi on osunut tuollainen lääkäri. Olisi hyvä, jos voisit vaihtaa lääkäriä. Tiedän kyllä kokemuksesta, ettei se vaan aina ole mahdollista. Itselläni on miltei joka kerta eri lääkäri Meikussa, mutta tämä viimeisin oli kyllä tosi masentava. Päätinkin sitten, että jatkossa en tämän lääkärin kanssa enempiä keskustele, kuuntelen vaan.

Ainahan terkkarissa on mahdollista ainakin pyytää toista lääkäriä esim. ylilääkärin kautta. Jos vaihto ei onnistu, niin sitten varmaan on konstit aika vähissä.

Koeta kuitenkin muistaa, että syy ei ole sinun; joillakin lääkäreillä ei vaan ole niitä sosiaalisia taitoja.

Muuta en oikein osaa sanoa kuin että yritä nousta tilanteen yläpuolelle, ja jos pystyt, niin "nosta kissa pöydälle" ja kerro suoraan miltä sinusta tuntuu.

Kaikkea hyvää sinulle ja toivotaan, että tilanne korjaantuu.

Tuulia52

2_s

f26-4678
29. lokakuuta

Hei, olen 18 vuotias tyttö, tammikuussa 19. Tutkin tänään rintani pitkästä aikaa.. varmaan viiteen vuoteen en ole tutkinut.. Tietenkin muutenkin fyysistä kehitystä on tapahtunut tuolla aikavälillä ja se on ihan normaalia tottakai.. mutta minua huolestuttaa vasemmassa rinnassani oleva kunnon pahkura... muutenkin vasen rintani on paljon suurempi kuin vasemmanpuoleinen. Olen tässä ollut 8 kuukautta sairaana. Jatkuvaa yskää, nuhaa ja hirvittävää suun kutinaa.. joille ei tule loppua ja joiden kanssa on hyvin hankala elää... Voiko tämän ikäisellä tytöllä jo olla rintasyöpä.. ja jos voi niin miten hakeutua tutkimuksiin?

Kiitos jo vastauksista etukäteen!

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...

Aiheen kysymykset