Gastroesofageaalinen refluksitauti eli vapaasti suomennettuna ”vatsasta ruokatorveen takaisinvirtaustaipumus” (engl. gastroesophageal reflux disease, GERD) on länsimaissa yleinen sairaus. Sille altistavat epäsäännölliset ja epäterveelliset ruokailutottumukset, raskas yksipuolinen ruokavalio, ylipaino sekä alkoholi ja tupakointi. Runsaan rasvapitoisen ruokavalion ansiosta ruokatorven alaosan sulkijalihasten kyky estää happaman vatsansisällön takaisinvirtausta vähenee. Tämän seurauksena potilaalla syntyy varsinkin ruokailujen jälkeen ja öiseen aikaan happamia röyhtäilyjä, happaman nesteen nousemista kurkkuun ja ruokatorven ärsytystä refluksitaudin oireina. Usein vatsalaukun ja ruokatorven välisen sulkijalihaksen löysyyden on aiheuttanut palleatyrä, joka pullistuman tavoin työntyy ruokatorven puolelle aiheuttaen vapaan happaman mahansisällön takaisinvirtauksen ruokatorven puolelle. Tilannetta pahentamassa voi olla myös vatsalaukun krooninen infektio, helikobakteeri.

Kroonistuessaan refluksitauti voi aiheuttaa ruokatorven alaosan herkälle limakalvolle tulehdusoireita ja solumuutoksia, jotka vaativat pysyvää seurantaa ja leikkauksellista hoitoa. Refluksitautia tutkitaan vatsalaukun tähystyksellä sekä ruokatorven vuorokausi-PH-mittauksella, jolla saadaan hyvä kuva takaisinvirtausoireiden ja ruokatorven happamuuden muutoksen yhteydestä. Takaisinvirtaustauti saattaa pahentaa olemassa olevia astmaoireita tai aiheuttaa myös epäselviä rintatuntemuksia, jonka vuoksi perusteelliset selvittelyt voivat olla tarpeen epäselvien rinta-tai hengitystieoireiden selvittelyssä.

Reflukstaudin hoito tähtää oireiden vähentämiseen altistavia tekijöitä poistamalla ja elintapoja parantamalla. Erityisesti painon pudotus ja alkoholin sekä tupakoinnin lopetus ovat refluksitaudin hoidossa tärkeitä. Lisäksi tarvitaan usein tueksi tulehdusta rauhoittavaa vatsalaukun happotasapainoa palauttavaa lääkehoitoa. Joskus sairauden aiheuttamat muutokset ovat kehittyneet niin pitkälle, ettei lääkehoidosta ole enää refluksitaudin oireiden vähentämisessä hyötyä ja joudutaan valitsemaan leikkauksellinen hoitomuoto. Tätä on edeltänyt jo pidemmän aikaa kestänyt vatsaelinkirurgin seuranta, joihin on liittyneet tähystykselliset tutkimukset.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät refluksitaudissa kokemat oireet ovat olleet ylävatsavaivat, närästys, yskä, rintakipu, pahanhajuinen hengitys sekä nielemiskipu. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet suolahapon erityksen estäjälääkkeet ja laihdutus. Myös kolmea muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

6_s

jellona33n
16. toukokuuta

Hei! Mulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta ja refluksitauti. Nyt aamukahvin jälkeen rupesi polttamaan ylävatsaa ja se turposi samalla tulee happamia röyhtäisyjä. Mulla rupesi myös posket kuumottamaan ja punoittamaan. Onko tuo kuumotus ja punoitus jokin allergia vai liittyykö tuohon refluksiin? Aiheuttaako tuo kilpirauhasen vajaatoiminta tuon refluksitaudin?

1_s

Anonyymi
17. lokakuuta

Minulla on lapsesta asti polttanut rintaa, jos olen esim. ruokailun jälkeen mennyt päiväunille. Nyt olen syönyt koko 2000-luvun protonipumpun estäjää (Omeprazol). Uusimmasta Kotilääkäri-lehdestä luin, että protonipumpun estäjät estävät kalsiumin imeytymistä. Pitäisikö siis alkaa syödä kalkkitabletteja, vai imeytyvätkö nekään?

Samaisessa lehdessä sanottiin myös, että hapottomaksi tehtyyn mahalaukkuun tulee bakteereita, joita ei normaaliolosuhteissa ole vatsalaukussa. Voiko sille tehdä mitään? Voiko tästä syystä tulla suolisto-oireilua (löysät ulosteet, ilmavaivat)? Minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta 2 vuotta sitten, sen jälkeen vatsa on ollut tosi hankala välillä.

13_s

TriDoc
17. lokakuuta

Viime vuosina kansainväliset tutkimusryhmät ovat löytäneet viitteitä pitkäaikaisen protonipumpun estäjien käytön ja lisääntyneen osteoporoosiriskin ja murtumien välillä. Protonipumpun estäjät ovat sinänsä hyödyllisiä, varmatoimisia ja muuten vähäsivuvaikutuksisia lääkkeitä, mutta vähentäessään niiden toivotun vaikutusmekanisminsa kautta mahalaukun PH:ta olosuhteet kalsiumin, B12-vitamiinin ja raudan imeytymiselle voivan huonontua.
Kysymyksessä on siis vatsalaukun happamuuden toivotusta muutoksesta syntynyt liitännäisvaikutus muiden mineraalien imeytymisolosuhteissa. Kansainvälisten tutkimusten perusteella kalsiumlisää kannattaisi yksilön harkita pitkäaikaista protonipumpun estäjää käytettäessä. Se todennäköisesti vähentäisi riskiä myös osteoporoosin kehittymiselle ja auttaisi kalsiumin imeytymisen vähenemisen kompensaatiossa.
On muistettava, että miltei kaikilla käytettävillä lääkkeillä on toivotun vaikutuksen lisäksi vastaavanlaisia sivuvaikutuksia, joista kaikki eivät ole toivottuja. Lääkkeiden käyttöä punnittaessa tulee hyödyn olla aina haittoja suurempi. Arviointi onnistuu parhaiten lääkärin vastaanotolla, koska hänellä on sen yhteisvaikutusten arviointiin paras mahdollinen koulutus.

1_s

Anonyymi
25. lokakuuta

Kiitos vastauksesta! Löysinkin netistä tällaisen dokumentin http://www.poliklinikka.fi/?page=5575414&id=9890425
Tiedoksi muillekin lukijoille! Minulla onkin todettu parisen vuotta sitten paha raudanpuuteanemia. Silloin kyselin, voisiko se johtua omepratsolista, mutta lääkäreiden mukaan ei. B-vitamiini on katsottu noin vuosi sitten, ja se oli normaali.

Kysyisin vielä, milloin on syytä harkita leikkaushoitoa. Jostain muistan lukeneeni, että jos kyseessä on nuori ihminen joka tarvitsee jatkuvaa lääkitystä, silloin harkitaan leikkaushoitoa. Itse olen 32-vuotias (aloittanut omepratsolin syömisen noin 23-vuotiaana) ja syön omepratsolia 40mg päivässä. Siitäkin huolimatta vatsahappo kirvelee vähän liian monena yönä kurkussa, ja se aiheuttaa limaneritystä, pahanhajuista hengitystä sekä ientulehdusta. Välillä saattaa kyllä olla useampikin viikko, jolloin tilanne on rauhallisempi. Tähystys on tehty kahteen kertaan, ja molemmilla kerroilla limakalvot näyttivät terveiltä. Viimeksi tähystys tehtiin parisen vuotta sitten, silloin kuin raudanpuute todettiin.

2_s

Manta
27. heinäkuuta

Minun kohdalla päädyttiin leikkaukseen muutaman vuoden happosalpaajien käytön jälkeen,olin 31-vuotias.Lääkkeet eivät tehonneet vaan närästys ja röyhtäily oli jatkuvaa.Jopa pelkkä vesi närästi. Kuvotus oli jatkuvaa ja myös suolisto alkoi oireilla ripulilla.Yskä ja äänen katkeilu oli jokapäiväistä, hampaissa tapahtui eroosiota ja kurkkukipu oli jatkuvaa...Tähystyksissä todettiin tulehdusmuutoksia ruokatorven alaosassa ja mahanportti selvästi väljäksi.Tällöin suosittelivat leikkausta.Leikkauksesta toipuminen oli hidasta, mutta lopputulos oli kohdallani loistava.

4_s

Eva
27. heinäkuuta

Mulla on tuo Zolt myös käytössä..nyt olen vähentänyt sen käyttöä, kun ei enää niin närästä ruokavalion johdosta...jätin viljat ja potut pois sekä suklaan.

11_s

tanjapau
28. heinäkuuta

Aika monessa yhteydessä oon lukenu et viljat pois ja auttaa. Hmm, pitäskö kokeilla itsekin? Mulle tekee Nexiumit niin kauheen olon et niitä en ainakaan enää ikinä syö. Kurkkukipu vaan pahenee kun se kuivattaa röörit... Meen nyt ylävatsaultraan kun lääkäri kiinnostui mun sapesta, ja sitten varmaan tähystää syksymmällä - olipa mukavaa osua lääkärille joka otti ihan asiakseen nää mun vaivat :)

2_s

f69-3667
15. marraskuuta

Närästyksen syy pitää selvittä. Mulle syötettiin 3 vuotta nexiumia ja somacia, mutta oireet eivät hellittäneet. Lääkärit vain lisäsivät annostusta. Päätin tutkituttaa vatsani. Menin yksityislääkärille tähystykseen. Hän sanoi, että kaikki on ok, ei mitään vikaa. Kuitenkin minua närästi ja söin lääkkeitä. Menin sitten muutaman kuukauden päästä sairaalaan tähystykseen. Minulla todetiin olevan hapoton maha. Lääkkeiden syönti vielä jatkui lääkärin määräyksestä. Sitten itse oivalsin, että miksi syön happosalpaajia, kun kerta on hapoton maha. Lopetin lääkeiden syönnin. Jonkin verran kontrolloin ruokavaliotani - en juo kahvia enkä alkoholia. Kerma ja turkkilainen jogurtti tekevät hyvää vatsallle. Hapottomassa mahassa syntyy asetaldehydiä mm.sokeripitoisten ruokien vaikituksesta. Ruokailun yhteydessä otan acetium-tabletin, jota saa apteekista ilman reseptiä.

4_s

Eva
15. marraskuuta

Minä käytän myös turkkilaista jugurttia ja kermaa. Kiintoisa homma tuo asetaldehydi.

6_s

Elisa
16. marraskuuta

Minulla todettiin myös palleatyrä viimeisen mahalaukun ja ohutsuolen tähystyksen yhteydessä elo/syyskuun vaihteessa,mistä ihmeestä se tulee..kaikkea muuta kuvittelin, mutta en palleatyrää. Refluksia minulla ei kylläkään ole, vain krooninen vatsakatarri, joka sai alkunsa n. 3 vuotta sitten löydetystä helicobakteerista. Helico häädettiin, mutta vaiva jäi krooniseksi. Lääkityksenä Nexium, toimii myös minulla hyvin. Otin tässä välissä halvemman vaihtoehdon, Omeprazol Copyfarm 40 mg, vaiva yltyi yhtä pahaksi kuin ennen Nexiumia. Eli palaan taas tuttuun, toimivaan Nexiumiin 2 x 20 mg per päivä.Kaikki sokeripitoinen aiheuttaa valtavan turvotuksen, vatsakivun, suklaa on eräs pahimmista. Myöskään maitotuotteet eivät sovi minulle, mutta täysin ilman niitäkään ei voi olla, eli käytän jogurtteja, juuri tuota Evankin käyttämää turkkilaista, tai sitten kreikkalaista jogurttia. Parhaiten vatsani voi, kun syön vain keittoja, pari siivua ruisleipää. Mutta sillä ei ihan elä. Pitäisi aina muistaa nauttia vain pieniä annoksia, useammin päivässä, mutta vähän kerrallaan. Tuo asetalhydi täytyy ihan googlata, mitä se pitää sisällään.

6_s

Elisa
17. marraskuuta

Minulla oli juuri siellä Keskus-sairaalassa kaikki reseptit mukana, myös Primaspan ja Nexium ja lääkäri kehotti vaihtamaan Omeprazolin takaisin Nexiumiin. Sydämessä minulla kun ei ole vikaa, Primaspamia otan aivoverenkiertohäiriön ehkäisyyn. Sain muutama vuosi sitten lievän aivoverenkiertohäiriön. Rytmihäirilöt vuosi sitten minulla taas johtuivat siitä valtavasta stressistä, johon joudun äitini ja veljeni kuoltua yllättäen, samalla kaliumarvoni laskivat hengenvaarallisen alhaisiksi ja se aiheutti rytmihäiriöt, joita sen jälkeen ei ole enää esiintynyt. Lidl:n jogurtteja olen käyttänyt paljonkin, niissä vain käytetään jotain makeutusainetta, jota vatsani ei siedä yhtään. Siksi jouduin lopettamaan niiden käytön, vaikka maistuvat hyvältä ja ovat edullisia. Etenkin kreikkalainen jogurtti on aika tuhtia tavaraa, käytän nyt siinä puolet Rainbowin maustamatonta, rasvatonta jogurttia. Siinä taisin löytää nyt sen juuri minulle sopivan yhdistelmän, lisukkeena siihen laitan mustikoita ja pienen lusikallisen hunajaa. Lääkkeeni ja niiden yhteensopivuus on nyt tarkistettu etenkin tässä minun sairauteni yhteydessä erittäin tarkkaan.

11_s

muumimamma
17. marraskuuta

Turkkilaista jugurttia neuvottiin ottamaan > Kolmen tunnin välein pari lusikallista , jogurtti antaa suojan vatsakalvolle. Mahtaakos toimii ?
Musta tuntuu, että siihen tarttis laittaa vähän kermaa joukkoon, niin vatsani tykkäis paremmin. Onks kokemuksii ?

6_s

Elisa
17. marraskuuta

Eva tietääkseni lisää siihen kermaa, itse on sitä tee, koska vatsani ei sitä kermaa kestä. En tiedä yhtään, käykö hapankaali myös refluksin hoitoon, mutta omaan vatsakatarriin se sopii hyvin ja tekee hyvää, kaikin puolin. Tuo refluksi on minulle muutenkin ihan vieras vaiva, en ole kärsinyt siitä koskaan.