Reaktiivinen niveltulehdus on sairaus, joka syntyy yleensä sairastettujen suolisto- tai virtsatieperäisten bakteeri-infektioiden jälkitautina. Näitä ovat mm. salmonella, yersinia, kambylo- sekä shigella- infektiot. Sukupuolitaudeista voidaan mainita myös klamydia, joka on yleisin nuorten aktiivisten ihmisten sukupuolitauti. Infektioita esiintyy erityisesti etelän turistikohteissa, mutta Suomessa ruoanvalmistus on korkealla tasolla, eikä ongelmaa meillä juuri esiinny.

Yleensä suolistobakteeri-infektio sairastetaan tavallisen ripuli- ja kuumetaudin tapaan. Antibioottihoidosta ei sairauden hoidossa ole yleensä hyötyä, ja bakteeri poistuu suolistosta ajan myötä itsestään. Infektio voi paranemisen jälkeen laukaista elimistön oman immunisaatiomekanismin kautta jälkitulehduksen, yleensä alaraajan isoon niveleen, esimerkiksi polveen, joka turpoaa ja kipeytyy joskus jopa niin rajusti, että sillä ei kärsi aluksi varata tai kävellä. Erityisesti alttiita sairastumaan ovat HLA-B27 antigeenin kantajat, joita Suomalaisissa on runsaasti.

Reaktiivisen niveltulehduksen sairaudenkulku on onneksi hyvänlaatuinen joskin siihen sairastunut voi kärsiä niveloireista 3-9 kk, mutta niiden poistuttua mitään muutosta niveleen ei jää. Jos oireet kestävät pidempään, voidaan niiden hoidoksi käyttää myös reumalääkkeitä. Reaktiivista niveltulehdusta kutsutaan myös Reiterin taudiksi Saksalaisen lääkärin mukaan.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät reaktiivisessa niveltulehduksessa kokemat oireet ovat olleet nivelkipu, nivelen ympärillä oleva kipu ja turvotus, nivelen liikearkuus sekä pitkittynyt kipu. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, reumalääkkeet, tulehduksellisten suolistosairauksien lääkkeet, bakteerilääkkeet ja malarialääkkeet. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Reaktiivinen niveltulehdus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Nivelen ympärillä oleva kipu ja turvotus 3
Stub Nivelen liikearkuus 3
Stub Nivelkipu 3
Stub Pitkittynyt kipu 2

Keskustelu

4_s

Helena
28. huhtikuuta

Sairastuin suoliston bakteeritulehdukseen, tai oikeastaan kai divertikuliittin. Antibiootit alkoivat neljä pv sitten. Jo eilen oli polvet kipeät, vasen enemmän (ei ole ennen ollut) Tänään on oikea (puhdistusleikattu muutama v sitten)todella äkäinen. Miten lienee, mistä lienee tullut.

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...

Aiheen kysymykset