Rasitusmurtuma sanana on hieman väärä termi kuvaamaan tyypillistä rasitusmurtumaa, koska siinä putkimainen luu ei varsinaisesti murru, kuten esimerkiksi vamman seurauksena, vaan lähinnä "pajunvitsatyyppisesti" taipuu tai turpoaa sijoittuen yleisimmin alaraajaan.

Rasitusmurtumia todetaan Suomessa eniten varusmiehillä ja urheilijoilla, joilla säännöllinen tai käsketty ruumiillinen rasitus aiheuttaa rasitusoireita yleisimmin alaraajoihin. Tyypillinen rasitusmurtuman kehittymispaikka on toisen tai kolmannen jalkapöydän luun keskiväli, sääriluu tai reisiluun tai istuinkyhmyjen seutu.

Tyypillisesti rasitusmurtuman oireet alkavat rasituksessa pistävällä tai vihlovalla kivulla ja kovenevat rasituksen jatkuessa jomottavaksi kivuksi aiheuttaen arkuutta ja jopa turvotusta. Luun väsyessä se ilmoittaa kivulla pyrkien samalla kasvattamaan paksuuttaan aiheuttaen turvotusta luukalvon pinnalle (ns. periostireaktio).

Rasitusmurtuman syntymiseen tarvitaan yleensä usean kuukauden yhtäjaksoinen rasitus. Ainoana hoitona on rasituksen vähentäminen niin, että kantava luu saa aikaa toipua. Hoidon alussa voidaan käyttää mm. kainalosauvoja rasituksen vähentämiseksi, jolloin kipuoireet rauhoittuvat yleensä muutamassa viikossa. Luun täydellinen toipuminen vaatii yleensä 2-3 kuukauden levon.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
27. tammikuuta

Olen ahkera lenkkeilijä ja sienestäjä. Liikuin puoli vuotta sitten ilmeisesti liikaa vaikeassa maastossa ja kummatkin jalkapöytäni kipeytyivät, turposivat sekä nousivat ikäänkuin koholle. Ne ovat edelleen kipeät ja kuumat, kenkiä on vaikea saada jalkaan.

Terveyskeskuksessamme jalkapöydät kuvattiin, marssimurtumaa ei löydetty vaan "normaalia" iänmukaista kulumaa.

Neuvoksi sain "liiku niin kauan kuin pystyt". En muuta. Unohdin kysyä "mitä sitten, kun en enää pysty".

- Olen 65 v. nainen, ylipainoa ehkä 5 kg, jota menestyksellisesti sulatan Kiloklubin avustuksella.

Yksityislääkäriin ei pieneläkeläisellä ole asiaa.

1_s

Anonyymi
15. elokuuta

kaaduin moottoripyötällä, nyt minulle on tullut vasempaan jalkaan melkein koko säären kokoinen mustelma ja se on erittäin kipeä, turvonnut ja kuuma. levossakin siihen koskee ja liikkeelle lähtö tuottaa tuskaa. mikähän siinä on? onko nahka vaan niin kireä turvotuksen takia vai voiko siinä olla jotain vakavaa? tapahtumasta on nyt 3pvä.

4_s

Eva
15. elokuuta

Kävitkö lääkärissä. Kannattaa ehkä tutkia siellä-

Aiheen kysymykset