Rannekanava-ahtauma on rakenteellisesta syystä johtuva yläraajan pinnetiloihin luettava oireisto, joka on yleinen työikäisten ihmisten sairaus. Rannekanavaoireyhtymässä kämmentä hermottava keskihermo ahtautuu kämmeneen johtavassa rannekanavassa.

Aluksi oireet voivat olla vähäisiä, pientä ärsytystä tai pakotusta ranteen seudulla, mutta rasituksen jatkuessa ranteen käyttäminen aiheuttaa yhä enemmän särkyä ja säteilyoireita kämmeneen. Myös yösärkyä esiintyy, mikä vähenee käsiä ravistelemalla. Rannekanavaoireyhtymään sopivia oireita esiintyy muillakin kuin selkeissä pinnetilanteissa. Oireet voivat sekoittua ranteen rasitusoireisiin. Ranteen rasitusoireiden ja rannekanavan pinneoireet voivat olla usein samantyyppisiä, mikä johtuu anatomisesti ahtaasta kanavasta, jota rasitus ja oudot ranteen rasitusliikkeet herkästi vielä lisäävät. Pitkäaikainen rasitus aiheuttaa usein lievää turvotusta kudoksiin, mikä pahentaa oireita.

Sairauden toteamiseksi suoritetaan yläraajojen hermojohtotutkimus (ENMG), jolla pinnetila voidaan luotettavasti todentaa siihen liittyvien tyypillisten oireiden pohjalta. Lievän rannekanava-ahtauman hoito on konservatiivinen. Usein lepo, turvotusta ja kipua vähentävä lääkitys johtavat oireettomuuteen. Vasta keskivaikeassa tai vaikeassa ahtaumassa hoitona on leikkaus. Sairauden tärkein perussyy on rakenteellinen, mutta joskus raskaissa liukuhihnatyyppisissä vaihetöissä on voitu todentaa ahdas rannekanava-oireyhtymä ammattitautina.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät rannekanava-ahtaumassa kokemat oireet ovat olleet rannekipu, käsien puutuminen sekä hermokipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin viittä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, hieronta, rannekanava-ahtauman leikkaushoito, epilepsialääkkeet, vahvat kipulääkkeet, sähköärsytyshoidot, tens ja pintalämpöhoito. Myös kolmea muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
7. joulukuuta

Rannekipu joka on peukalon suuntaan ja pahentuessaan myös sormiin sätelevää särkyä. Sekä kyynärpäähänkin säteilevää kipua. Hieronta ei ole parantanut kokonaan, 10 päivän sairausloma ei auttanut yhtään. Sen sain jännetupentulehduksen hoitoon? Puutuu toisinaan yöllä. Särkylääkettä en ole vielä ottanut. Mikä pahinta kipu on molemmissa käsissä. Miten kauan tätä voi jatkua ennen kuin kannatta mennä uudelleen lääkäriin? Kyselee Siivooja.

1_s

Anonyymi
8. lokakuuta

minulla on rannekanavan ahtauma leikattu noin 10v sitten,nyt on ollut koviakin kipuja arpeutumasta johtuen,tätä on kestänyt jo vuode ajan ja koko ajan pahenee,mitähän neuvoksi??

6_s

lisko
31. lokakuuta

Enpä osaa tuohon sanoa mitään. Itselläni oireet nyt viikon työnteon jälkeen aivan kamalat :/ Leikkauksessa en siis ole ollut ja nyt en pysty enään öisin nukkumaan, kun molemmat kädet särkee, puutuu ja tuntuu kun olis liekeissä. Päivätkin yhtä tuskaa. Kokoajan pitäis vain roikottaa käsiä rentona sivuilla. Huomenna aijon soittaa aikaa lääkärille, koska en pysty enään normaaleihin päivän askareisiinkaan. Tämä on kamala vaiva!

Aiheen kysymykset