Punajäkälän perimmäinen aiheuttaja on epäselvä, mutta se luetaan osaksi iholla esiintyviä autoimmuunisairauksia. Sairaus esiintyy pääasiassa keski-ikäisillä ihmisillä ja tyypillisenä ilmentymänä nähdään koko vartalolla ja erityisesti ristiselässä, ranteissa, reisien sisäsivulla sekä säärissä kutiavia vaaleapintaisia läiskiä. Noin puolella potilaista on muutoksia suun limakalvolla ja se voi jäädä myös ainoaksi esiintymispaikaksi.

Valtaosalla ihomuutokset häviävät vuoden seurannalla. Lievissä tapauksissa oireet ovat vaarattomia ja ihomuutokset ovat itsestään paranevia. Itsehoitona voi käyttää hydrokortisonivoiteita kutinan hillitsemiseksi. Joskus sairauden levitessä joudutaan harkitsemaan muita ihotautilääkärin hoitoja.

Warning

Hoitonetin käyttäjien useimmiten punajäkälässä kokema oire on ollut ihottuma. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta.

Punajäkälä oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
13_rs Ihottuma 4
Stub Kynsien halkeilu 1

Keskustelu

11_s

sicly
17. marraskuuta

Tänään otettiin suun limakalvolta koepala ja lääkäri jo sanoi sen olevan punajäkälää.Tulokset saan 3viikon kuluttua ja sitten hoito-ohjeet?

13_s

TriDoc
17. marraskuuta

Ilmeisesti lähes puolella punajäkälää saaneista on läiskittäisiä esiintymiä suun limakalvolla. Tavallisin punajäkälän ilmenemismuoto on iholäiskät ranteissa, reisissä ja säärissä. Punajäkälä on yleensä lieväasteinen ja vaaraton autoimmuuniperäinen ihomuutos, joka yleensä ajan kanssa paranee hyvin.

1_s

Anonyymi
22. marraskuuta

Mikä auttaa kun kämmenet ovat punajäkälän takia haavaumilla.

1_s

Anonyymi
3. lokakuuta

Minä olen vasta 15, ja olen tässä jo parin vuoden ajan sairastanut punajäkälää, eikä näytä hellittävän hoitokeinoista huolimatta.Sen on todettu olevan atooppinen. Miten tätä tautia voi väittää tulevan yleensä tulevan yli 40. vuotiaille, kun minä olen vasta tämän ikäinen?

Ärsyttää todella, sillä ulkonäkö on minulle varsin tärkeässä asemassa, ja uimahallireissuillakin koulussa en yleensä kehtaa mennä mukaan.Kuulunko minä juuri siihen pieneen väestöön joilla on näin nuoren ikäisenä atooppinen punajäkälä?Onko minkäänlaista EDES VÄHÄÄKÄÄN auttavaa keinoa tämän parantamiseksi? 8(

13_s

TriDoc
8. lokakuuta

Ainakin osa punajäkälästä luetaan ns autoimmuunitauteihin. Tarkkaa syntymekanismia ei kunnolla tunneta, joten sairauden ehkäisyynkään ei ole pystytty riittävän hyvää strategiaa luomaan.

Hoitolinjat lähtevät punajäkälän oireiden hoidossa kortisonivalmisteista sekä takrolimuusihoidoista. Myös valohoitoja (UVB, PUVA) on totuttu käyttämään sen hoidossa. Näistä asioista olisi ilmeisesti hyvä keskustella ihotautilääkärin kanssa, koska ilmeisesti tavanomaisimpia hoitoja on kohdallasi jo ilman riittävää vastetta kokeiltu.

1_s

Anonyymi
10. marraskuuta

Apua tuo (ainakin hetkellistä, kunnes puhkeaa uudestaan) allergialääke (Zyxal) ja kortisoni-voide. Itselleni on määrätty allergialääke ihon kutinan vuoksi joka päivä otettavaksi.

1_s

Anonyymi
29. maaliskuuta

Vuosia sitten todettu punajäkälä iholla ja lääkkeillä rauhoittu ja unohdin kaiken elämän tohinan keskellä,kunnes rintojen välistä poistettiin luomi joka oli kutissut tosi voimakkaasti enemmän ja vähemmän ,välillä ihan rauhallinen, omalääkärini poisti ja soitti tuloksen PUNAJÄKÄLÄÄ, EI NORMAALI LUOMI.Sitten muistin että todettu aikaisemmin ,minulla PÄÄNAHASSA ,todella pitkään vaivannut kutina jota on rauhoittanut käyttämäni ,kampaamoista saatava;SYSTEM 4 sarjan TONIG hiusvesi,joka hiustenpesun jälkeen laitetaan HIUSPOHJAAN JA HIEROTAAN KEVYESTI KOKO PÄÄNAHKAAN,JÄTETÄÄN HIUSPOHJAAN JA HIUKSIIN ,SITOO HIUKSIA TOSI HYVIN ,EI TARVITSE MUUTA HOITOAINETTA EIKÄ MUOTOILUTUOTETTA LAITTAA.(Käytä vähintäänkin pullo kaksi yhteen menoon tai jatkuvasti ongelmasta riippuen.Sarjan OIL GURELLA, ON HYVÄ TEHDÄ TEHOHOITOJA SILLÄ SAAT HIUSPOHAN JA HIUSTEN KUORINNAN,ja normaalin tehohoidon ja todella ihanan tehon,pese hiukset,mielellään, sarjan omalla shappoolla ,pyyhekuivaa,ota kämmenelle n.ruokalusikallinen ja hiero sormenpäällä siitä vieden hiusten tyveen kauttaaltaan,jonka jälkeen hiero kevyesti että on joka puolella hiuspohjaa,laita lämpimään veteen kastettu pyyhy hiusten ympärille ,esim.saunaan,tai anna lopuksi kuivua hiuksiisi ja anna olla aamuun asti,(laita pyyhe tyynyliinan suojaksi) aamulla suihkulla hiukan vettä hiuksille, älä kuitenkaan seiso suihkun alla vaan samalla,vaan hierohiuksia pienellä vesimäärällä,näin saat hoitoaineen niin sanotusti vaahtoamaan sekä hyvin irti hiuspohjasta ,välillä lisäten vettä hiuksiin,sellaisella viileämmän puoleisella ,näin olet saanut kunnon syväpuhdistuksen koko päänuppiin ulkoa päin ja vähän sisältäkin tuntuu tosi hyvältä.Kerran viikossa ainakin 3-5 kert.ja katso riittääkö joka toinen viikko jatkossa.Tämä on myös PSORIAATIKOLLE ihan ehdoton,hoitoja kannattaa tehdä heidän joka viikko ja AINA PÄÄLLE HIUSVESI TONIG. Tämä tuote valmistaja on SIM FINLAND. terveisin omakohtaiset ja asiakas kohtaiset kokemukset omaavalta kampaajalta vuosien kokemuksella, en ole firman leivissä kehumassa, olen jo jäänyt työelämästä vapaalle ,MUTTA AINE ON HYVÄ JA TEHOKAS,jos käytät oheiden mukaan ,etkä vain pidä hyllyssä!!!!!!!!!

1_s

Anonyymi
4. heinäkuuta

Itse sain vuosi sitten kuulla että mullakin on punajäkälä, lääkäri määräsi siihen 2krt vuorokaudessa bucort- nimistä hydrokortisonivoidetta ja ihottuma parani nopeasti sen jälkeen. Nyt ihottumaa alkaa näköjään ilmestyä uudestaan joten täytyy käydä lääkäriltä kysäisemässä uusi resepti siihen voiteeseen..