Psoriaasin perimmäinen syntytapa ja kroonistuminen tulehdustaudiksi ei ole vielä nykyisinkään täysin selvillä. Syynä on ihon uusiutumisen suhteen immuniteetin häiriötila, jonka seurauksena ihon kypsymisprosessi vilkastuu elimistön puolustussolujen (T-solut) hyökätessä ihosoluja vastaan. Siinä, missä normaali ihosolujen kypsyminen vie kuukauden, tapahtuu sama prosessi psoriaasin vaivaamalla iholla vain joissakin päivissä. Käytännössä sairaus ilmenee psoriasikselle tyypillisinä ihotulehdus- ja hilsetysilmiönä. Sitä esiintyy iholla ja osalla myös nivelissä, mikä tekee nivelpsoriasiksesta vaikeahoitoisemman. Iholla psoriaasia esiintyy useimmiten taivealueella ja päänahassa. Tulehdus voi olla myös nivelissä, jolloin taudinaste on ihopsoriasista vakavampia ja vaatii huolellista hoitoa nivelvaurioriskin minimoimiseksi.

Psoriasis puhkeaa suvuittain yleensä nuorehkoilla ihmisillä 10 ja 45 ikävuoden välillä, joskin vaihtelua esiintyy. Ensimmäiset läiskät syntyvät usein infektiotautien jälkeen kulumapinnoille kyynärpäähän, polviin ja päänahkaan. Psoriasisläiskän pohja on yleensä punoittava, ja sen päällä on harmaa ihohilsekerros. Välillä psoriasiksen iho-oireet voivat olla pitkiäkin aikoja poissa ja iho oireetonta. Yleensä stressitilanteet, ilmastonmuutokset (kylmä sää), lääkeaineet (mm.b-salpaajat ja malarialääkkeet), immuniteettia heikentävät sairaudet ja muut infektiot sekä tupakointi saattavat uudelleen laukaista iho-oireet.

Psoriasista hoidetaan erilaisilla ihoa kuorivilla sekä hoitavilla kortikoidivoiteilla ja muilla valmisteilla. Oireettoman ihon kimmoisuudesta ja kunnosta olisi hyvä pitää kiinni erilaisin perusvoitein ja päänahan tukihoitona on psoriaatikoille tarkoitettuja shampoita. Tärkeätä punoittavien ja paksuuntuneiden iholäiskien hoidossa olisi ihon kuoriminen salisylaattipitoisilla kortikoidivoiteilla, koska voimakkaimpienkaan kortikoidivoiteiden hoitava vaikutus ei ulotu paksuuntuneen iholäiskän läpi vaan vaatii hoidokseen riittävän ihon kuorimisen paljastaen muutaman hoitoviikon jälkeen kirkkaanpunaisen, punoittavan ihokerroksen, johon sitten voimakasasteinen puhdas kortikoidivoide pääsee vaikuttamaan koko voimallaan. Valtaosa hoidolla saadaan aikaiseksi tyydyttävä ja jopa pitkäaikainenkin hoitotulos ja suuri osa psoriasista sairastavista pärjää hyvin kotihoidolla ja joillakin se voi jopa ajan myötä parantua oireettomaksi. Osalla psoriaatikoista tilanne ei hoidoista huolimatta kehity suotuisasti ja heille voidaan tukihoitoina antaa erilaisia valohoitoja, jopa ilmastomatkoja järjestetään KELA:n tuella vaikeahoitoista psoriasista sairastaville.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät psoriaasissa kokemat oireet ovat olleet ihottuma, hilseily sekä ihon tai limakalvon punoitus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kahta muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet paikalliset iholle annosteltavat valmisteet, paikalliset psoriasislääkkeet, psoriaasilääkkeet ja sup-valohoito. Myös kolmea muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset