Nenän sivuontelotulehdus, tavallisimmin poskiontelotulehdus, liittyy usein nuhakuumeeseen, jonka aiheuttama virus aikaansaa nenän sivuonteloiden limakalvon ärsytyksen, tulehduksen ja turpoamisen. Äkillisessä poskiontelotulehduksessa oireet kestävät korkeintaan muutaman viikon. Diagnoosiin päästään potilaan oirekuvauksen, tilatutkimuksen ja rtg- tai kaikututkimuksen avulla.

Turvotessaan nenän limakalvot tulehtuvat, niiden pinnalla olevat värekarvat menettävät limankuljetuskykynsä ja turpoavat tukkiutuen ja aiheuttaen tyypilliset kipuoireet ja painon tunteen poskipäissä. Osalla ihmisistä ei juuri koskaan ole poskiontelotulehduksia johtuen edullisesta sivuonteloiden rakenteesta,riittävästä ilmastoinnista ja terveestä värekarvatoiminnasta. Osalla väestöstä taipumus tulehduksiin on selkeä ja liittyy ilmeisesti osittain limakalvon yliherkkyysoireisiin ja allergiseen taipumukseen.

Limakalvojen turvotuksen lieventäminen auttaa tukkoisiin ylähengitysteihin ja on suositeltavaa antibioottihoidon lisäksi. Aiemmin poskiontelotulehduksia hoidettiin aktiivisemmin poskiontelopistoksien avulla. Käytännössä poskionteloiden tyhjentäminen huuhtelemalla voi joskus nopeuttaa paranemista. Huuhteluita toistetaan säännöllisin välein yleensä siihen asti, kun poskionteloiden huuhtelussa ei saada enää limaeritettä saaliiksi, vaan huuhteluvesi on puhdas. Poskiontelopunktio on käyttökelpoinen hoitotapa tukkoisissa ja sitkeissä aktiivista hoitoa vaativissa tilanteissa, jossa antibioottilääkehoito vaatii toimenpiteen muodossa tukea.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät poskiontelotulehduksessa kokemat oireet ovat olleet nenän tukkoisuus, nuha, poskipääsärky, väsymys, hammassärky, kuume, korvien lukkiutuminen sekä pitkittynyt kipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kolmea muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet nenän niistäminen, väsyttämättömät antihistamiinit, limakalvoa hoitavat lääkkeet, bakteerilääkkeet, nenäkannu ja punkteeraus. Myös yhtä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

m56-63
14. lokakuuta

Jouluna viimeistään iskee flunssa

13_s

TriDoc
21. lokakuuta

Voi olla, että joskus osalla ihmisiä talvisaikaan tavallinen kuiva sisäilma ja alhainen ilmankosteus altistaa limakalvon kuivumiselle ja sitä kautta altistaa limakalvon tulehduksen syntymiselle. Syitä voi olla kuitenkin useampiakin. Talvisaikaan sairastetaan yleensä enemmän ylähengitysinfektioita tilastollisestikin.

8_s

007
26. marraskuuta

Toivotaan ettei iske! Poskiontelotulehdukset on kyllä joskus erittäin hankalia kun kestää kovin pitkään. Eikä olo silloin tosiaankaan ole mitä parhain :(

1_s

Anonyymi
15. toukokuuta

Hei!Minua on nyt kohta 2 vuotta hoidettu: ensin epäiltiin astmaa, mutta koska mitkään lääkkeet eivät auttaneet, alettiin tutkia poskionteloita. noin 20 kertaa on nyt huuhdeltu ja ilmastointileikkauskin tehty, mutta apua ei ole tullut. Aina vaan on onteloissa mätää. Nyt ehdotetiin sitä klassista leikkausta, johon en haluaisi mennä (ylähuulen alta mennään poskionteloon jakuoritaan koko limakalvo pois).Eikö todella olisi mitään muuta keinoa?Tai jos leikkaukseen on mentävä, niin missä sen uskaltasi tehdä?Piippo

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset