Polvilumpion sijoiltaanmenotaipumuksen yleisin syy on polven etuosan rakenteellinen väljyys, joka mahdollistaa polvilumpion sijoiltaanmenon ja sen toistumisen. Polven etuosan nivelpintojen painauma on tällöin liian laakea, jolloin polvilumpion sijoiltaanmenotaipumus lisääntyy. Polvilumpiota tukee myös lumpion päältä ja sivulta tukevat nivelsiteet, joista sivusiteet voivat ulkoisen energian ja mekanismin toimesta revetä ja polvilumpio pääsee luiskahtamaan polven muodostamasta kuopasta yleensä polvesta ulospäin.

Vahingon seurauksena polveen syntyy kova kiputila, eikä jalalla varaaminen yleensä onnistu. Usein polvilumpio vain luiskahtaa sivulle ja palautuu entiselle paikalleen, jonka jälkeen seuraa kova kipu ja turvotus syntyneiden pehmytkudosvammojen vuoksi.

Hoitona käytetään tukevia ja elastisia ideaalisiteitä ja polven immobilisointia usean viikon ajaksi. Ensimmäisen sijoiltaanmenon seurauksena polveen saattaa kehittyä toistuva polvilumpion sijoiltaanmenotaipumus jopa pienestäkin polven asennon muutoksesta. Jos lihasharjoittelulla ei saada polvilumpion tukevuutta lisääntymään, on edessä polvilumpion korjausleikkaus, jossa yritetään palauttaa polvilumpiota tukeva anatominen rakenne.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät polvilumpion sijoiltaanmenossa kokemat oireet ovat olleet polven turvotus, nivelen ympärillä oleva kipu ja turvotus sekä veripolvi. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet lepo, kipulääkkeet, kylmähoidot ja itsehoitokipulääkkeet. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Polvilumpion sijoiltaanmeno oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
70_rs Polven turvotus 3
Stub Nivelen ympärillä oleva kipu ja turvotus 3
Stub Veripolvi 2

Polvilumpion sijoiltaanmeno hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
12_rs Lepo 3
Stub Kipulääkkeet 3
682_rs Kylmähoidot 3
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
20. helmikuuta

Torstai aamuna lähti polvilumpio sijoiltaan kun käännyin vessassa käsienpesun jälkeen. Kipu oli sietämätön ja jouduttiin soittamaan ambulanssimiehet paikalle, jotka sitten väänsivät polven takaisin.

Terveyskeskuksessakin sitten kävin röngtenissä jossa ei ainakaan lääkärin mielestä ilmennyt mitään vakavaa. Sain sidetuen polveen sekä särkylääkettä. Lääkärin mukaan polven pitäisi rauhoittua viikonlopun yli mutta jos kipu ei hellitä, joudun lähtemään isompaan kaupunkiin sairaalaan.

Eikö yleensä nämä polvilumpion sijoiltaanmenot tapahdu liikunnan yhteydessä? En harrasta mitään liikuntalajia enkä edes mitään siihen liittyvääkään. Oikeastaan vain töissä tulee nosteltua kaikenlaista. Olisi mukava jos kertoisitte omia kokemuksia ja neuvoja tälläisen asian kanssa. Haluaisin saada polven kuntoon ilman mitään leikkauksia, koska sairaalat ahdistavat minua todella paljon.

Eilen polvilumpio muljahti uudestaan paikaltaan kun nousin portaita ylös, mutta niveltuki löi sen takaisin paikalleen. Samalle lääkärille kävin näyttämässä polvea mutta hän sanoi sen olevan kunnossa vaikka se olikin hieman turvonnut.

Mies, 19

13_s

TriDoc
20. helmikuuta

Polvilumpion sijoiltaanmenotaipumus johtuu polven rakenteellisesta syystä. Siinä polvilumpio ei yleensä laskeudu riittävästi sille varattuun painaumaan, joka saattaa olla myös liian "laakea" jotta polvilumpiota ympäröivät rakenteet eivät riitä tukemaan sitä. Polvilumpio luiskahtaakin useinmiten liikkeessä sivullepäin. Yleensä vahingon kärsinyt kokee tapahtuman alaraajan pettämisenä, kovan kipuna ym. Ensimmäinen sijoiltaanmenon seurauksena ympäröivät rakenteet saattavat rikkoontua ja venyttyä, jonka jälkeen sijoiltaanmenon uusiutumistaipumus lisääntyy. Tällaisessa tapauksessa kirurgin/ortopedin arvio olisi tarpeen, olisiko syytä polvilumpiota tukevalla leikkauksella yrittää hoitaa tilannetta. Jos toistuvat sijoiltaanmenot alkavat vaivata varsinkin tavallisten liikkeiden yhteydessä, on polvilumpion rakenteellinen löysyys ilmeistä. Tilanne vaatiikuitenkin huolellisen ortopedin tutkimuksen, onko tila autettavissa esimerkiksi leikkauksen keinoin.

1_s

Anonyymi
3. maaliskuuta

Kävin lauantaina magneettikuvauksissa tämän polven kanssa ja tänään lääkäriltä tuli tällainen lausunto:

OIKEAN POLVEN MRI:
Patellan mediaalireunassa on luuydinödeemiä patellan alakolmanneksessa. Lisäksi mediaalisen femoropatellaari retinaculumin yläpäässä todetaan turvotusta, mutta poikki retinaculum ei ole.

Myös femorin lateraalikondylissa epifyysi, osin metafyysialueella on luuydinödeemiä postraumaattisesti.

MCL, LCL, tractus iliotibiale, musculus biceps femoriksen kiinnityskohta fibulaan, kaikki säännölliset. Myös ACL ja PCL -ligamentti yhtenäiset. Kierukassa ei ole repeämään viittaavaa. Patellajänne säännöllinen, ehyt. Se lisää femoropatellaarinivelessä ja subrapatellaaribursassa postraumaattisesti. Rustopinnat yhteneväiset. Mediaalinen subrapatellaarinen synoviaalinen kalvo eli plica, joka näyttää ohuelta ja taipuisalta, ei paksulta eikä jäykältä.

Potilas voi tarvittaessa käydä ortopedin konsultaatiossa.

Voisitko "suomentaa" tämän kun en oikein ymmärrä tuota lääkärikieltä. Ja onko muuten normaalia että minun jalka turpoaa hieman polvesta alaspäin. (Ei jalkaterä.)

1_s

Anonyymi
3. maaliskuuta

Olen siis sama Mies, 19, joka kirjoitti tuon ensimmäisen viestin. Unohdin lisätä sen tuohon ylempään viestiini.

13_s

TriDoc
3. maaliskuuta

MRI lausunnon ydinkohdat pähkinänkuoressa:
Polvilumpion sisäreunassa on luuturvotusta (yleistä polvilumpion sijoiltaanmenon yhteydessä). Lisäksi polvilumpion sisemmän tukisiteen (retinaculum) yläpäässä on turvotusta (venytyksestä johtuvaa), mutta poikki ei tämä tukiside ole. Myös reisiluun nivelnastan ulkopinnalla on luuturvotusta polvilumpion hankaukseen liittyen.
Polveen kiinnittyvät nivelsiteet, tärkeimmät lihasjänteet ja polvensisäiset nivelsiteet,kuten ristisiteet ( eturistiside=ACL, takaristiside=PCL) ovat ehjät,samoin polvilumpiojänne (=päällimmäinen polvilumpion päältä menevä jänne). Polvensisäinen poikittainen jänne=PLICA on elastinen ja ehyt.

Yhteenvetona: Polvilumpion äkilliseen sijoiltaanmenoon tai osittaiseen sijoiltaanmenoon liittyvä tyypillinen luuturvotus, mutta muut jännerakenteet kuvauksen perusteella ehyet.
Potilaan on hyvä muistaa, että MRI-lausunto on aina vain "suuntaa" antava ja lausuntotulos tulee potilasta parhaiten palvelevana yhdistää senhetkiseen tvan alueen kliiniseen tilaan eli parhaiten se tapahtuu hoitavan ortopedin vastaanotolla, jolla on leikkavana lääkärinä taito ja kyky yhdistää nämä tutkimustiedot osaksi hoidollista kokonaisuutta.

13_s

TriDoc
3. maaliskuuta

Lisäyksenä edelliseen. Tällaisessa tilanteessa valmiin lausunnon kera kokoava yhteenveto esimerkiksi ortopedin vastaanoton puitteissa on tilanteessasi paikallaan. Yleistäen tällaisessa tilanteessa voidaan siten pohtia hoitolinjoja, joihin kuuluu merkittävänä osana valitaanko konservatiivinen hoitolinja, eli luontaisen paranemisen ja kuntoutuksen tie vai tarvitseeko tila mahdollisesti leikkaushoitoa. Tämän hoitovalinnan voi tehdä vain kyseisen alueen leikkauskokemusta omaava lääkäri, joka usein on kirurgi tai ortopedi.

1_s

Anonyymi
4. maaliskuuta

Onko tuon plican sitten tarkoitus olla paksu ja jäykkä, eikä ohut ja taipuisa?

Mies, 19

13_s

TriDoc
4. maaliskuuta

Plica-jänne on joskus liian kireä polvinivelen nivelsiderakenteena ja saattaa liian kireänä ollessaan hangata vasten niveltä ja myös aiheuttaa polven liikkeessä pistävää kipua. Jäykkä, liian leveä ja paksu plica-jänne saattaa siten olla mahdollisen nivelkivun syynä joskus, mutta sen selvittäminen voi vaatia toistuvia käyntejä esimerkiksi kirurgin vastaanotolla, koska lopullisesti tällainen selviää usein vasta tähystysleikkauksen yhteydessä. Leikkauksen yhteydessä plica-jänteen kireyttä voidaan yrittää vähentää osittaisella jänteen poikkileikkaamisella niin, että pahin hankaus näin lievittyy.

1_s

Anonyymi
29. maaliskuuta

Olen, 24-vuotias nainen, jolla elämänsä aikana nyt viidesti lähtenyt polvilumpio sijoiltaan hyvin arkisissa puuhissa (mm. liukkaalla kävellessä).

Ortopedeillä ja muilla lääkärikäynneillä minulle on silti jäänyt epäselväksi, että lähteekö lumpio pois paikoiltaan lateraalisesti vaiko mediaalisesti?
Kipu on niin valtava pois-käynnin aikana, etten vieläkään tiedä kummalle puolelle lumpio luiskahtaa. Se menee myös välittömästi suoristaessa paikalleen, joten en ole ehtinyt näkemään/tuntemaan.

Lääkärin lausunnoista käy ilmi, että tyypillisesti minulla on ollut mediaalisessa nivelvaossa (?) kipua, sekä kuntoutuksena on annettu mediaaliset reisilihasharjoitteet. Nämä jotenkin viittaisivat mediaaliseen luiskahtamiseen, mutta kuitenkin kirjallisuudessa usein puhutaan lateraalisesta yleisempänä.
Minulla ei ole taustalla mitään sen suurempaa vammaa polveen, josta ensimmäinen sijoiltaameno olisi voinut tulla.

Tilasin juuri uuden polvituen, jossa on patellaa varten tuki vain toisella puolella, niin siksi tuli aiheelliseksi kysyä.

1_s

Anonyymi
13. toukokuuta

Olen 17-vuotias tyttö jolla meni ensimmäisen kerran polvilumpio sijoiltaan syksyllä metsässä koiraa ulkoiluttaessa. Sittemmin se on mennyt useamman kerran. Se saattaa ihan tunnilla istuessa mennä, menee myös jos pidän laukkua jalkojen päällä niin että se on osittain polvienkin päällä nii sillonkin on menny. pitkät kävelyt, korkeat kengät yms saa sen tosi kipeeks ja joskus sitä särkee ilman että sitä on sen kummenmmin rasittanut. Lääkäri lähetti röntgeniin ja nyt odottelen pääsyä ortopedille. olen yrittänyt jumpata muttei tunnu auttaneen. Mitä TriDoc luulet ortopedin sanovan jatkotoimenpiteistä ? Onko edessä mahdollinen leikkaus

1_s

Anonyymi
5. heinäkuuta

Maaliskuussa liukastuin ja polveni venähti ja kääntyi sivuun, en kuitenkaan kaatunut. Polveen on sattunut sen jälkeen ja etenkin iltaisin siinä on paineen tunnetta ja kokonaisvaltaista jomotusta. Nyt pääsin vihdoin magneettiin ja lausunto on seuraavanlainen:
Meniskien alueella ei poikkeavaa. ACL, PCL, patellaan liittyvät ligamentit, kollateraaliligamentit säännölliset ja ehjät. Rustorakenteessa ei poikkeavaa. Ei patologisia luisia signaaleja. Langanohut mediaaliplica. Ei manittavaa hydropsia.

Mitä tämä tarkoittaa? Lääkärini on kesälomalla ja en itse oikein ymmärrä tuota sepustusta.

Ortopedin vääntelyn jälkeen polveni on alkanut rusahtelemaan ja kun esimerkiksi painan auton kytkintä vasemmalla jalallani, niin tämän lääkärikäynnin jälkeen on aina alkanut kuulua selkeä naksahdus. Tämä huolettaa.

2_s

f23-4278
15. maaliskuuta

Olen 15 vuotta täyttänyt tyttö. Iteltä meni kuutos luokan liikuntatunnilla polvi ensimmäistä kertaa paikaltaan. Jouduttiin jotain sulkapallo pomppuja tekemään parin kanssa ja jalkoja piti heilutella edestakaisin, kun horjahdin sivulle päin jalan lähtiessä alta. Itkuhan siinä tuli kun kipu oli ylittänyt rajan. Opettaja seisoi aivan vieressä ja ei tajunnut tilannetta ja yritti nostaa minua seisomaan ja jatkamaan. Itse en pystynyt selittämään miten oli käynyt. Kun hän vihdoin tajusi etten voi seistä ilman tukea hän lähti taluttamaan minua terkkarille. Terkkari kuunteli ja tunnusteli jalkaa, muttei osannut kertoa mikä siinä oli. Hän laittoi kuiteskin jääpussin estämään turvotusta ja soitti äitini hakemaan minut kotiin. Menimme heti seuraavana päivänä terveyskeskukseen. Pystyin hieman varvistelemalla nilkuttamaan suoraan kuntoutusosastolle jossa nuori mukava naislääkäri kuunteli jalkaa. Jalka tärisi ja narisi kuin ruosteinen oven sarana. Hän pisti siihen kylmägeeliä, siteen ja antoi kepit. Mukavaa se ei ollut. Jalka oli aina aivan jäässä eikä se taipunut lainkaan. Sen jälkeen se on mennyt viimeisen kahden vuoden aikana kolme kertaa pahasti paikaltaan ja neljä kertaa käväissyt ja kipua on kestänyt vain muutaman tunnin. Aina jos crocksit jalassa juostessa on kääntynyt äkisti jyrkän käännöksen se on mennyt pahasti ja olen monesti melkein lyönyt pääni terassin portaisiin kaatuessani sen takia. Nyt siinä on joitakin muitakin sivuoireita, esimerkiksi se narisee yhä ja se joskus rasittuessaan menee kipeäksi eikä meinaa taipua ollenkaan jolloin sitä pitää heilutella. Olen oppinut miten voi kulkea portaita ilman kipua ja ettei kannata maata ja ahmia kipulääkkeitä koska minun kohdallani ne vain puuduttaa jalan ja parantuminen vie kauemmin jos vaikka ei käytä jalkaa ollenkaan esim keppien kanssa.

2_s

Hoitonetti
11. huhtikuuta

Onko diagnoosiksi annettu polvilumpion sijoiltaan meno jossakin vaiheessa? Ilmeisesti tilanne on korjaantunut ilman lumpion paikalleen vetoa, koska et mainitse siitä. Polven jäykkyyden tunnetta ja todettavissa olevaa koukistusvajautta aiheuttaa polven turvotus, jolloin nivelen sisällä on yleensä lisääntynyt nivelnesteen määrä. Onkohan nivelnestenäytettä koskaan katsottu veripolven toteamiseksi? 10–16-vuotiailla polvilumpion sijoiltaanmeno on tavanomaisin veripolven syy.

Tavallisesti polvilumpio palaa itsestään paikoilleen vamman jälkeen. Tällöin jää aristus lumpion sisäsyrjälle ja reisiluuhun sisäpuolelle polven yläpuolelle. Polvinivelessä on turvotusta ja mahdollinen ns. veripolvi. Sijoiltaan oleva polvilumpio saatetaan paikoilleen ojentamalla koukussa oleva polvi varovasti täysin suoraksi. Röntgenkuva olisi katsottava murtumien ja irtokappaleiden olemassaolon arvioimiseksi. Näitä ei ilmeisesti ole tehty.

Koska sinulla on toistuvia sijoiltaanmenoja, kannattaa käydä lastenkirurgin arviossa. Sauvojen pitkäaikainen käyttö heikentää lihaksia ja voi jopa altistaa toistuville sijoiltaan menoille. Lihasten vahvistaminen esim. fysioterapeutin ohjeiden mukaan on hyödyllistä.

Aiheen kysymykset