Polven nivelrikko on hyvin tavallinen aina 30-vuotiaista nuorista ihmisistä alkaen ja nuoremmillakin varsinkin, jos nivelessä on muuta nivelrikolle altistavaa vikaa. Kuten muissakin nivelrikkosairauksissa, oireet voivat vaihdella paljonkin suhteessa kuvantamistutkimusten löydöksistä.

Polvinivelrikko todetaan useimmiten polven sisemmällä nivelpinnalla, johon polven painopiste kohdistuu. Kuluma voi harvemmin sijaita myös ulommassa polvinivelessä sekä polvilumpion sisäpinnalla. Oireena esiintyy liikearkuutta, rasituskipua ja yösärkyjä sekä pehmyosaturvotusta.

Polven nivelrikko todetaan yleensä polven rtg-kuvauksella, jossa nivelpinnan kuluma ja rustopuutos aiheuttavat nivelraon madaltumista. Hoitoperiaatteet ovat samat kuin muissakin kulumaa aiheuttavissa sairauksissa. Nivelen säännöllinen liikunta ja painonhallinta muodostavat hoidon perustan kipu-ja tulehdusta poistavien lääkkeiden ohella. Erityisesti nelipäisen reisilihaksen vahvistaminen on kuluman hoidossa tärkeää. Polven nivelrikon hoidossa käytetään lisävalmisteina glukosamiinisulfaattia polven liikkuvuuden ja kivun hoidossa ja lääkettä on saatavana sekä tablettina että jauheena. Hyaluronaattia sisältävät valmisteet ovat kuuluneet myös hoitovalikoimaan ja niitä annetaan viikon välein polvensisäisinä injektioina (vrt "kukonhelttauute). Sekä glukosamiinisulfaatilla että polvensisäisesti annettavalla hyaluronaatilla hoitovaste on yksilöllinen, ja niiden vaikutus on korkeintaan oireita lieventävä. Vaikeissa tapauksissa joudutaan harkitsemaan polven tekonivelleikkausta.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät polven nivelrikossa kokemat oireet ovat olleet polvikipu, nivelen liikearkuus, selkäkipu sekä polven turvotus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet ja kylmähoidot. Myös 16 muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

10_s

Nivelnoomi
2. joulukuuta

Polven nivelrikossa auttaa usein jo 5kg painonpudotus! Ja liike on lääke numero YKSI!!

1_s

Anonyymi
3. joulukuuta

Allasjumppaa,venyttelyä ja vesikävelyä Sopivasti särkylääkettä ja ei kun liikkumaan altaassa ja metsässä. Ennen luultiin että niveliä pitää säästää , onneksi nyt tiedämme liikkeen olevan jopa lääkettä.

13_s

TriDoc
3. joulukuuta

On varmaankin parempia lääkäreitä selittämään polvinivelen/muun nivelen kuluman syntyä, mutta yritän kuitenkin. Kuluvien nivelpintojen lisäksi myös polvea ympäröivässä nivelkapselissa tapahtuu vaihtelevasti jäykistymis-ja kalkkeutumismuutoksia. Tämä vähentää polven liikkuvuutta, jäykistää nivelen luontaista kimmoisuutta ja altistaa siten kivuliaisuuden ja tulehdusmuutosten lisääntymiselle. Jäykistynyt nivel on yhä herkempi tulehtumaan ja jäykistyminen ja tulehdukset seuraavat ikäänkuin toisiaan. Jos nivelten riittävästä liikkuvuudesta pidetään huolta nivelpintojen kulumasta huolimatta, jäävät koetut vaivat merkittävästi vähäisemmiksi ja polven rasituskestävyys paranee. Tämän edellytys on nivelten aktiivinen liikuttaminen!

10_s

Vanhakehno
4. joulukuuta

Olen yrittänyt tuosta painonhallinasta, liikkuvuudesta ja lihasvoimasta pitää huolta. Painoa sain pudotettua kahdesa vuodessa 16 kiloa ja liikkuminen helpottui. Polvet ja nilkat ovat kuitenkin hyvin kivuliaat sekä rasituksessa että levossa. Joskus on tietysti hyviäkin päiviä. Syön säännöllisesti parasetamolia 1gx3 päivässä ja 3 -5 kertaa viikossa joudun ottamaan tramalia 100 - 300 mg vrk:ssa. Oikeastaan lääkkeiden avulla pystyn liikkumaan. Ongelma on se, että olen pystynyt säilyttämään liikkuvuuden ja koska olen ortopedin mielestä nuori, ei mitään tekoniveliä vielä laiteta. Töitä en voi enää tehdä alallani ja olen kouluttautunut istuvaan työhön, mutta työnantajat eivät huoli puolikuntoista. Toinen ongelma on se, että nuo lääkkeet tuntuvat vaikuttavan keskittymiskykyyn ja se näkyy myös muistissa ja äkeytenä.

13_s

TriDoc
6. joulukuuta

Hyvää itsenäisyyspäivää m53-1485! Olet tehnyt erittäin hienon suorituksen pudottaessasi painoa 16 kiloa ja vielä kahdessa vuodessa. Tuo pudotus noin pitkäna ajanjaksona vaatii pysyviä ruokailutottumuksien muutoksia ja varsinkin mielenlujuutta, mitä Sinulla varmasti on vaikka muille jakaa! Kun olet päässyt jo tähän asti, ei tietystikään ole mahdollista enää luovuttaa. Uskon, että selätät myös nämä muut ongelmat. Pystyt puhumaan työnantajat ympäri! Pääasia on että Periksi ei anneta!

2_s

babuska-57
13. tammikuuta

Onko kellään kokemusta polven PVNS:stä ja sen mahdollisesta uusinnasta tai leviämisestä keuhkoihin? Olen ollut ymmärtävinäni, että sen leviäminen on mahdollista, mutta erittäin harvinaista.

1_s

Anonyymi
19. helmikuuta

Taitaapi mulle käydä ohrasesti...
Eilen tuli diagnoosi, ja siirryn nyt sitten opiskelijaterveydenhuollosta kunnalliselle puolelle. Mutta eipä tässä taida mitään voida: ikää alle 30, painoindeksi 39,5, tupakoin ja olen nainen.
Minun pitää varmaankin siis seuraavat 20 vuotta syödä PanaCodia. (kun niitä nytkin menee jo muutama päivässä + pari*1g Panadol) Eihän kukaan halua näin suurta riskipesäkettä leikata? Teini-iässä podettu osteochondritis dissecans jota hoidettiin 11 leikkauksen voimin (useita luu- ja rusto-luu -siirteitä) samassa polvessa ei varmaan auta asiaa lainkaan...
Mitenköhän tuo liikkuvuus oikein ylläpidetään, kun jo nyt pelkkä leposärky saattaa pitää särkylääkkeistä huolimatta tuntikausia yöllä hereillä?

10_s

Nivelnoomi
20. helmikuuta

Kuuleppa-ota yhteys TK kautta painonhallintaryhmiin ja jos siellä onnistut -voit päästä vaikka laihdutusleikkaukseen-niitä tehdään jo joka vuosi enemmän ja enemmän. Nivelesi hymyilevät jokaisesta menetetystä kilosta..Jos olet läheltä Turkua-otappa yhteys Turun Nivelneuvolaan..0505939003

2_s

Mirkka
30. elokuuta

Voiko lievästä ylipainosta olla haittaa huonoille polville?

1_s

Anonyymi
2. syyskuuta

Kukonhelttauutetta polviniveleen 3 vertaa viikonvälein. Polvi lonksahtelee vähänväliä, kävely alussa piikinjälkeen toivotonta, sitten hankalaa. Kauanko vie toipuminen ja onko toivoa?

10_s

Nivelnoomi
3. syyskuuta

Monet saavat apua juuri "kukonheltasta" Kokeillen vaan tietää auttaako juuri sinulle. Painonpudotus vaikka vain 5kg auttaa usein samoin säännöllinen liikunta kipuja kuunnellen.

13_s

TriDoc
3. syyskuuta

Tutkitusti jo muutaman kilon painonpudotus voidaan kokea myönteisenä vähentäen polven kipuja ja parantaen niiden liikkuvuutta. Painonpudotuksella on siis keskeinen merkitys nivelvaivojen hoidossa, jos kärsii ylipainosta. Kaikki kantavat nivelet ( lähinnä polvi- ja lonkkanivelet ) hyötyvät jo muutaman painokilon pudotuksesta. Siten ei tarvitse välttämättä ensi tavoitteena pyrkiä mahdottomuuksiin. Ensi tarpeiksi muutama painokilo kerraallaan tekee hyvää nivelille.

1_s

Anonyymi
26. tammikuuta

Äidilläni on kuluma polvessa,joka haittaa liikkumista.Hän ei haluaisi millään syödä lääkkeitä.Hän on 80-vuotias.Rollaattori hänellä on,mutta ei suostu sitäkään käyttämään.Mikä avuksi?Huolestunut tytär

6_s

marjni
4. helmikuuta

Heippa! Osaisittako te polvivaivaiset suomentaa polven rasitusröntgenin diagnoosin elikkä siinä lukee näin:Vasemmalla mediaalisesti tibian nivelpinnan alla on subkondraaliluuskleroosilisää ja lateraalisestä vähän degeneratiivistä terävöitymistä alkavaan degeneraatioon sopien.Tässä nämä osiot mitä en ymmärtänyt. Kolmen viikon päästä olisi polven tähystys ja hiukan pelottaa kun ei tiedä mitä ne sieltä polvesta nyt sitten aikovat löytää. En tiedä näyttävätkö röngenkuvat paljonkaan mutta jos joku osaisi tuon yllä olevan suomentaa niin olisi kiva.

13_s

TriDoc
4. helmikuuta

Vanhemmalla iällä vaivaava kuluma on haaste liikkumisen kannalta, koska kulumasta syntyvä rasituskipu saattaa ohjata vanhusta tai vanhempaa ihmistä vähentämään kuluneen ruumiinosan käyttöä altistaen samalla raajan sen lihasten voiman ja koon surkastumiselle, mikä entisestään vain korostaa kuluman aiheuttamaa haittaa ja huonontaa liikuntakykyä saattaen yksilön liikuntakyvyn lopulta vaaraan. Ainoa keino taistella kuluman aiheuttamaa liikuntakyvyn huononemista vastaan on perusliikunnan säännöllinen suorittaminen ja kuluneen nivelen ympärillä olevien lihasten vahvistaminen niveltä säännöllisesti liikuttamalla. Polven kuluman tehokkaana hoitona on istualtaan suoritettava polven nostoliike suoraksi, jossa syntyy polviniveleen pumppausta säilyttäen polvinivelen ja sitä ympäröivien kudosten joustavuus vähentäen samalla jäykkyyttä. "1000 polven nostoliikettä päivässä tavoitteena" sitoen vaikka nilkkkaan pieni hiekkapussi liikettä tehostamaan.

2_s

f59-3372
2. kesäkuuta

Mulla repes polven nivelkierukka työtapaturmassa (hoitsu) tammikuun alussa. Polveen tehtiin tähystysleikkaus 29.4 jossa todettiin melko voimakasasteinen artroosi ja kookas ämpärisankamainen ruptuura lateraalimeniscissä. Tämä resekoitu. Olen edelleen saikulla ja jalka ei taivu kuin 75 astetta ja en saa jalkaa suoraksi. Kipuja on edelleen ja niihin otan Panacodia ja Burana 800mg. Nyt laitettu uusi lähete menemään ortopedille. Onko kenties operaatio epäonnistunut vai mikä???? Ihmettelen myös tuota pahaa nivelrikkoa, koska ennen työtapaturmaa ei ollut mitään siihen viittaavaa. Pääsin hyvin kyykkyyn ja polvilleni, mutta nyt en enää. Olisiko voinut tulla nivelkierukan repeämän seurauksesta, kun kesti niin kauan ennenkuin pääsin tähystykseen.

Aiheen terveysarvot

3_m

Paino

Ihmisen painoa mitataan vakiintuneesti länsimaisessa mittajärjestelmässä kilogrammoina. Suomalaisessa neuvolajärjestelmässä paino-pituuskäyrää käytetään lasten kasvun ja kehityksen työkaluina arvio...
5_m

Painoindeksi

Painoa mitataan ns. painoindeksillä, jossa sitä verrataan pituuteen saaden vertailtavuutta pituuden ja painon suhteen. Normaalisti painoindeksi vaihtelee 20-25 välillä. Painoindeksi 20-18 viittaa ...

Aiheen kysymykset