Polven nivelkierukan repeämä on yleinen vahinko kaikenikäisillä ihmisillä. Se voi syntyä nuoremmille etupäässä polven vammautumisen seurauksena ja vanhemmalla iällä yleisen polven kuluman ja rappeuman perusteella. Ihmiskeholle on nuoruusiän jälkeen ominaista hidas kudosten rappeutumisprosessi, joka etenee tasaisesti vanhuuteen asti. Nivelkierukka ei tässä suhteessa tee poikkeusta. Erilaiset nivelen kulumamuutokset, nivelensisäiset ravitsemushäiriöt ja runsas kehon painerasitus varsinkin polven sisemmän nivelkierukan päälle altistaa kierukan rappeuttaville ja haurastuttaville muutoksille.

Nivelkierukka voi olla vain osittainen tai sitten koko kierukan läpimitaltaan halki. Edellisen hoitona voi riittää irronneen palasen poisto ja hiominen ja jälkimmäisen kohdalla koko kierukan poisto on tarpeen. Oireena nivelkierukan repeämässä voi olla paikallinen kipu polven nivelraossa, polven rasitusarkuus, pistäminen ja ääritapauksessa polven lukkiutuminen. Tällöin nivelkierukasta on todennäköisesti irronnut palanen ja noussut nivelrakoon aiheuttaen nivelen jumiutumista.

Hoitona polven nivelkierukan vammoissa on tähystysleikkauksella suoritettava polvinivelen tarkastelu ja sen mukana kierukan poisto tai vioittuneen kierukanpalasen poisto. Samalla myös muut polven rakenteet tutkitaan ja hoidetaan. Nivelkierukan poisto ei vaikuta polven käyttöön tai lisää polven epävakautta, mutta erilaisten tutkimusten mukaan saattaa joskus altistaa polven kulumamuutoksille.

Polven nivelkierukan repeämä oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Nivelkipu 2
69_rs Polvikipu 2
70_rs Polven turvotus 1
Stub Nivelen liikearkuus 1
Stub Veripolvi 1

Keskustelu

1_s

m39-2536
7. heinäkuuta

Nivelkierukka repesi työpaikalla työliikkeessä. Työnantajan tapaturmavakuutus ei suostu korvaamaan hoitoa.

Leikkauskertomuksessa todetaan että aikaisemmista vammoista ei näy merkkejä sekä nivelkierukka on vahva. Eli rappeutumista ei ole kirurgi todennut. Rappeutuminen oli vakuutusyhtiön ensimmäinen peruste miksi korvausta ei maksettu. Korvauskäsittelyn keston vuoksi pääsin leikkaukseen vasta kahden kuukauden kuluttua tapaturmasta. Leikkauskertomuksessa todetaan vamman olevan sen verran vanha että liittäminen ei onnistu. Sain siis loppuelämäkseni vamman vakuutusyhtiön viivyttelyn vuoksi.

Onko muilla työtapaturman vuoksi vakuutusyhtiö korvannut kierukkavaurioita?

Itselläni kierukka meni ponnistavalla kiertoliikkeellä kyykystä ylösnoustessa. Joidenkin työterveyslääkärien mukaan kyseinen liike on vammaenergialtaan riittävä tuottamaan korvauksen piiriin kuuluvan trauman polveen.

Mitäs nyt tehrään?

13_s

TriDoc
8. heinäkuuta

Olisi mukava kuulla vielä m29-2536 lailla muita tapausselostuksia tästä tärkeästä asiasta. Polven nivelkierukalla ei ole omaa verenkiertoa, vaan se on kiinnittynyt nivelen pohjaan "liimautuen" ja saa ravinteensa nivelnesteestä.Puutteellisen aineenvaihdunnan on ajateltu aiheuttavan hyvin usein nivelkierukan ennenaikaisen haurastumisen. Varsinkin repeämissä nivelkierukan yhteenliittäminen usein epäonnistuu puutteellisesta paranemisesta johtuen. Tämän vuoksi vialliset nivelkierukat usein poistetaan kun nähdään paranemisen olevan epätodennäköistä poislukien aivan lievimmät tapaukset. Ainahan nivelkierukka on hyvä säilyttää, jos se on mahdollista, mutta kynnys sen poistoon on suuri, jos se on selkeästi vaurioitunut.

1_s

m39-2536
8. heinäkuuta

Harrastan urheilua kuntoilumielessä mm. juoksua ja pyöräilyä. Kilometrejä tulee vuodessa huomattavasti. Vaikuttaako tämä harrastuksiini nyt tai tulevaisuudessa?

Onko työnantajan tapaturmavakuutus korvausvelvollinen tällaisessa tapauksessa? Ja jos on/ei, mitkä ovat yleensä olleet reunaehdot?

Millon uskaltaa lähteä lenkille?

1_s

m39-2536
8. heinäkuuta

Joo ja kiitos vaan vastauksesta. :)

13_s

TriDoc
8. heinäkuuta

Kyllä urheilua voi harrastaa samalla tavalla kuin aiemminkin! Pyöräily on polvelle terveellinen ja jopa kuntoutttavakin liikuntalaji. Juoksussa ainoa asia, mitä voisi harkita, olisi siirtyminen maastoon pururadoille tai metsäpoluille, jolloin polveen kohdistuva iskurasitus huomattavasti kevenee.
Työnantajan tapaturmavakuutus katsoo, ettei ole korvausvelvollinen tällaisessa asiassa. Näiden tietojen perusteella luulisin, että kysymys on tuosta mainitsemastasi vammaenergiasta, jota ilmeisesti ei katsota riittäväksi tässä tapauksessa. Onneksi polven lopputulos on varmaankin muuten kohtuullinen ja tärkeintä, että liikuntaharrastus saa jatkoa!

1_s

Anonyymi
3. toukokuuta

Terve,

Noin kuukausi sitten lenkkipolulla polvessa joku napsahti sen verran kovaa, että lenkkikaverikin sen kuuli. Hetken aikaa ei voinut juosta kuin pari askelta kerrallaan, kun tuntui että jalka pettää alta lähinnä jalalle juostessa astuttaessa vihlovan kivun takia. Kävellessä ei kuitenkaan tuntunut mitään ja hetken kuluttua juoksukin sujui ilman kipua. Jonkinlainen outo tuntemus polvessa kyllä säilyi, mutta ilman kipua juoksin viälä noin puoli tuntia. Lenkin jälkeen polvi tuntui jähmeälle eli ihan kuin sitä turvottaisi, mutta ulospäin turvotuksen merkkejä ei näkynyt silloin eikä ole näkynyt sen jäkeenkään...Polvea ei myöskään särkenyt tai jomotellut millään tavoin. Se ainoastaan tuntui oudolle...

Enismmäinen ajatus silloin oli että nyt meni kierukka...Mutta nyt on kulunut kuukausi aikaa ja olen sekä juossut, että tanssinut että pyöräillyt ja muutenkin ollut liikunnallisesti aktiivinen. Kipeä polvi ei ole, mutta edelleen oiereilee oudosti eli ei tunnu täysin omalle polvelle. Välillä tuntuu kuin polven ylä ja ulkoreunassa liikkuisi jotain...tuntuu tosi oudolle, vähän häijylle, mutta ei edelleenkään ota kipeää. Ei turvota liikkumisen jälkeen ja tanssi ollut oikeastaan ainut, missä silloin tällöin tuntuu pientä "vihlovaa" tuntemusta, mutta ei edes siinä kovin paljon...

Haluisin kysyä, että kuulostaako kierukkavaivalta vai joltain täysin muulta? Ja mitkä oireet ylipäänsä kuuluvat kierukkavaivoihin? Kannattaako käydä kuvauttamassa varmuuden vuoksi? Ja kuinka turvallista tämä mun urheilu tämän polven kanssa on, etten aiheuta mitään pysyvää haittaa polveen? Oon huono tekemään päätöstä mennä lääkäriin tms., kun ei ole kunnolla kipeä ja vanhana urheilijana ehkä vähän liiankin tottunut siihen, että joku paikka tuppaa remppaamaan aina...

Kiittäisin, jos tähän vastataan!

1_s

Anonyymi
5. toukokuuta

Kiitos vastauksesta,

Näinpä sitä ehkä pitäisi sinne lääkärille suunnata. Haluaisin ja toivoisin vain löytävän sellaisen lääkärin, joka ei asiantuntemuksellaan "tehtaile" laikkauksia vaan katsoisi asioita usemmalta kantilta, siitäkin huolimatta että leikkaukseen lopulta päädyttäisiinkin. Itse fyssarina olen sitä mieltä, että valittettavan usein lääkrit tarjoaa heti tai turhan helposti puukkoa. Itseltäni on kerran jo nilkkaa leikaten puhdistettu ja näin jälkiviisaana olisin ehdottomasti kuntouttanut jalan jotenkin muuten kuin puukon avulla. Mutta mutta, osaisikos joku hyvää tämän alan lääkäriä pääkaupunkiseudun tuntumasta suositella? (=

1_s

m45-3423
4. heinäkuuta

Moro,

Teloin vasemman polveni pahasti hiihto-onnettomuudessa Alpeilla vuodenvaihteessa ja samassa rytäkässä sisempään nivelkierukkaani (mediaali menisci) repesi monimuotoisesti. Noin 2 viikkoa tapahtumasta Ortopedi poisti lääkäriasema Ortonissa sisemmästä kierukastani suurimman osan pois. Nivelkierukasta lähti noin 80% ja polvi on ollut leikkauksen jälkeen todella kipeä enkä ole voinut urheilla sillä yhtään mitään. Kävin kivun vuoksi haastattelemassa paria ortopedia jotka sanoivat minulle että koska polven nivelpintoja suojaavaa kierukkaa ei ole lainkaan tallella tulevat polven nivelpinnat tuhoutumaan muutamassa vuodessa jos jatkan sen rasitusta. Tilanne olisi kuulemma eri jos kierukkaa olisi jäänyt edes 50% jäljelle suojaamaan nivelpintoja mutta mulla poistettiin oikeastaan kaikki kierukasta. Nyt minun pitää hyväksyä että kaikki urheilu on loppu joka rasittaa polvea ja jauhaa nivelpinnat luiden päistä pois.

Ortopedien mukaan en saa enää tehdä mitään polvea rasittavaa
urheilua koska polvi menee vain päivä päivältä pahemmaksi eikä sitä voi korjata nykylääketieteen avuin. Mulle tulee vääjäämättä nivelrikko jonka takia minun pitää suojella polvea rasitukselta ja pitkittää tekopolven asentamista. Ortopedit suosittelivat minulle ainoastaan vesijuoksua, uintia, melontaa ja kevyttä murtomaahiihtoa talvella.

Olen 35-vuotias ja entisenä urheilijana minua pelottaa milloin nivelpinnat tulevat menemään niin huonoon kuntoon että saan keinonivelet ja kivut haittaavat normaalia elämääni. Toistaiseksi en tee mitään muuta liikuntaa kuin vesijuoksua ja uintia.

Varsinainen kysymykseni on että onko mitään tapaa korjata nivelkierukkaa leikkauksella jolla polven nivelrikon synty voidaan estää. Löysin netistä artikkeleja nivelkierukan siirteestä. Onko jollekin tehty tällaista leikkausta tai onko tuttavapiirissänne tiedossa tapausta? Olisi kiva kuulla lisää aiheesta. Jostain syystä en löydä Suomesta mitään tietoa kyseisestä leikkauksesta. Dextrassa työskentelevä ortopedi Lauri Pasanen on tehnyt joitakin nivelkierukan siirtoja 90- luvulta alkaen.

Tässä perustietoa nivelkierukan siirteestä -> http://meniscustransplantation.org ja tässä -> http://orthopedics.about.com/cs/meniscusinjuries1/a/transplant.htm .

1_s

m61-3620
26. lokakuuta

Polven nivelkierukan repeämä odotaa leikkausta, askarruttaa odottaessa ? Pitääkä välttää kaikkea turhaa liikkumista vai olisiko suositeltavaa liikkua esim. vesijuoksua ja pöyräilyä harjoitellen.

11_s

Rituli
26. lokakuuta

Minulla on nivelrikkoa polvikin on tähystetty ja puhdistettu,mutta leikkauksia ei ole tehty,aina on suositeltu vesiliikuntaa ja pyöräilyä,jotka ovat parhaitä liikuntamuotoja näissä kivuissa.Luulisi ettei ne ole pahaksi,odotettaessa leikkausta,jos niitä kohtuudella suorittaa,mutta toivottavasti saat täällä vastauksia,joilla on ollut sama tilanne,sekä toivon että pääset lähiaikoina leikkaukseen,ettei tarvitse kuukausia odottaa,niinkuin monesti tuppaa käymään,joten tsemppiä odotteluusi !

Aiheen kysymykset